Dekoration Av Skivbräda (59 Bilder): Väggbeklädnad Inuti Huset, Hur Man Mantlar Och Hur Man Fixar Det Korrekt I Rummet

Innehållsförteckning:

Video: Dekoration Av Skivbräda (59 Bilder): Väggbeklädnad Inuti Huset, Hur Man Mantlar Och Hur Man Fixar Det Korrekt I Rummet

Video: Dekoration Av Skivbräda (59 Bilder): Väggbeklädnad Inuti Huset, Hur Man Mantlar Och Hur Man Fixar Det Korrekt I Rummet
Video: Wood Finishes - A Quick Guide - Varnish / Stain / Oil / Wax / Lacquer / Polyurethane / Shellac 2024, April
Dekoration Av Skivbräda (59 Bilder): Väggbeklädnad Inuti Huset, Hur Man Mantlar Och Hur Man Fixar Det Korrekt I Rummet
Dekoration Av Skivbräda (59 Bilder): Väggbeklädnad Inuti Huset, Hur Man Mantlar Och Hur Man Fixar Det Korrekt I Rummet
Anonim

Modern teknik inom konstruktion och reparation förbättras ständigt, många nya material dyker upp. GKL, OSB, plast är efterfrågade och används flitigt, men trä ger fortfarande inte upp sina egna positioner. I synnerhet är skivbräda mycket populärt och efterfrågat; det praktiseras när man klädda tak, väggar, fönster och dörrlutningar. Materialet kan användas för internt och externt arbete.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner och syfte

Foder är ett naturligt och miljövänligt material. Dess positiva egenskaper inkluderar följande egenskaper.

  • Fint utseende . Det aldrig upprepade ursprungliga trämönstret gör det möjligt att skapa extremt intressanta efterbehandlingsmaterial. Olika färger, nyanser och kontraster gör det möjligt för designers att aktivt använda den i sina egna projekt. Med hjälp av detta material kan du inte bara ändra utseendet på inredningen i bostadskvarteren, utan också göra fasaden på något hus mer attraktiv.
  • Slitstyrka . Foderskivorna är noggrant impregnerade med all slags skyddsutrustning, den behandlade ytan kommer att fungera i mer än ett dussin år. Brädorna är tätt förankrade med varandra under installationen, vilket resulterar i att en extremt stark yta bildas, vilket utmärkt skyddar inre eller yttre väggar från påverkan av negativa faktorer.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Enkel installation . Läggning kan göras även av dem som absolut ingenting vet om konstruktion. Den enkla installationen lockar starkt konsumenterna, eftersom du kan spara betydande pengar på ersättning till specialister eftersom du lägger minst tid på att behärska de viktigaste reglerna för efterbehandling.
  • Bra ljudisolering . När du installerar fodret mellan det och husets vägg, bildas ett obetydligt luftlager, som motverkar penetration av tredjeparts ljud och säkerställer tystnad i huset.
  • Prisvärt pris . Kostnaden för materialet varierar i ett relativt brett sortiment, vilket gör det möjligt att välja det mest ekonomiskt lönsamma alternativet. Det bör också noteras att installationen inte kräver noggrann förberedelse av basen, vilket hjälper till att minska kostnaderna för efterbehandling.
Bild
Bild

Fodret är en nästan universell produkt .används för beklädnad av en mängd olika typer av ytor, från rumsväggar till tak. Det kan användas för att avsluta ett badrum i en lägenhet, ett badhus, en bastu, kontorslokaler, klädning av ett timmerhus, virke, ram, tegelhus eller byggnader i luftbetong. Du kan fälla taket med spånskiva, eftersom den fog-och-spåranslutning som används gör det möjligt att ge beklädnaden en monolitisk beläggning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och egenskaper

Fodret kan vara tillverkat av trä, MDF (träavfall), liksom PVC (plastfoder).

Från trä

Träfoder är förfader till alla foder, som inte har tappat sin popularitet i vår tid. Foder av trä finner stor användning både i utvändig och invändig beklädnad av strukturer. Det ser särskilt respektabelt ut i korridorer eller bastur. Naturligtvis, för att livslängden på fodret ska bli lång, även på platser med hög luftfuktighet, måste grunden för dess tillverkning vara lämpliga trädslag, såsom lind eller al. Andra träslag (tall, gran) är lämpliga för användning under mer acceptabla temperaturförhållanden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Detta material kan också ha olika former. Det finns flera typer av profiler.

Standardprofil - framsidan med lika avfasningar både på sidan av spåret och på sidan av tappen. I detta fall är profilens yttre hörn och kanter raka och ser något grova ut.

Bild
Bild

Profilen heter "soft-line " ger den fodrade ytan ett jämnare utseende, vilket underlättas av rundade fasningar. Fodret av det "lugna" märket ser likadant ut. Men till skillnad från den "mjuka linjen" har den ett grundare spår och en kortare spik, vilket avsevärt minskar materialets prestanda, eftersom profillåsen kan skilja sig från fluktuationer i temperatur och luftfuktighet.

Bild
Bild

Om spår görs i standardprofilen på baksidan, så kallas sk eurofoder … Sådana spår är gjorda för att förhindra ackumulering av kondensat bakom den monterade profilen, eftersom luftmassor cirkulerar mellan basen och profilen.

Bild
Bild

Foder "amerikanskt ". Genom virtuos kopiering av massivt trä är det den mest framgångsrika ersättaren för massivt trä. Dess relevans underlättas av en acceptabel kostnad, som är betydligt lägre än kostnaden för matrisen. Det är också tack vare sin popularitet till sin säregna design, som har lyckats fängsla designers hjärtan och motståndskraft mot effekterna av hög luftfuktighet och nederbörd, vilket gör det möjligt att använda det för exteriördekoration.

Bild
Bild

Tillverkad av MDF

Detta material kan hänföras till trä, men relativt. Råvaran för dess produktion är finhackat träavfall eller trädamm. Tack vare den specialiserade värmebehandlingen av råvaror kommer ett ganska starkt och relativt lätt material ut, vars miljöegenskaper gör det möjligt att använda det även i barn och sovrum.

De otvivelaktiga fördelarna med MDF -profilen inkluderar ett nästan gränslöst färgintervall . På grund av förmågan att externt reproducera inte bara trämönstren utan också mönstret av sten, marmor och andra material har profilen vunnit särskild popularitet bland människor med blygsam materialrikedom.

Väggar klädda med MDF ser mysiga och snygga ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Plast

En profil av plast- eller PVC -paneler är en stark konkurrent till de två första typerna av foder. Ofta väljs plastversionen på grund av dess relativt låga kostnad, låga vikt och samma enkla installation och driftsäkerhet.

Det används framgångsrikt i både exteriör och inredning av huset . Även om detta material är miljövänligt och kan användas i nästan alla rum, måste du vara medveten om att sådant material inte kommer att ge en viss komfort till det inre av rummet. Väggarna (eller några av dem), klädda med plastskiva på balkongen eller i badrummet, ser bra ut. Men i ett vardagsrum eller sovrum kan en sådan design se lite besvärlig ut. Där PVC -paneler ser särskilt attraktiva ut är det i taket, och då bara i gemensamma utrymmen, till exempel kök, badrum, korridor.

Bild
Bild

När du beslutar om du vill montera PVC -paneler på taket och väggarna, se till att det inte finns någon öppen låga eller bara något varmt i närheten, eftersom sådant material fritt deformeras från höga temperaturer, förlorar sin färg och efter det inte kan återställas eller repareras.

Bild
Bild

Dimensioner

Det bör genast noteras att storlekarna på vanliga och eurofoder är olika. Längden, tjockleken och bredden på en vanlig profil bestäms av tillverkaren.

Den största efterfrågan är på foder av trä, som kännetecknas av typiska storlekar

  • Den minsta brädlängden är 0,2 meter, den största längden är 6 meter. Sådana dimensioner gör det attraktivt för dem som tänker täcka ett bad, balkong eller vardagsrum.
  • Profilbredden kan vara från 76 till 200 millimeter. Denna storlek gör det möjligt att utföra beklädnad av hög kvalitet både inuti och utanför huset.
  • Skivans tjocklek är från 12 till 40 mm, spikens storlek är från 4 till 5 mm.
Bild
Bild
Bild
Bild

Om träprofiler analyseras i längd, är de indelade i två klasser: långa används för beklädnad, korta för mantel av takfot. Korta plankor är billigare på grund av att ämnena produceras av resterna från produktionen av långa plankor.

Bild
Bild

Fodrets dimensioner kan sträcka sig från 1,5 meter till 6 meter i längd. Tjockleken kan vara 13, 16 och 19 millimeter. Fodrets bredd är 80, 100, 110 och 120 millimeter. Denna bredd är idealisk för att täcka stora utrymmen. Spikens storlek är från 8 millimeter till 9.

För eurofoder är följande storleksavvikelser tillåtna:

  • längs längden +/– 5 mm;
  • i tjocklek 0, 7 mm;
  • i bredd - en millimeter;
  • spikens storlek kan vara +/– 0,5 mm.
Bild
Bild
Bild
Bild

Subtiliteter i installationen

Vanligtvis, för beklädnad av skivor på baserna, skapas träramar med ett avstånd mellan lagerprofilerna från 40 till 60 cm. På samma sätt kan delsystemet tillverkas av galvaniserade metallprofiler, endast för att fästa klämmor istället för spikar (för rum med hög luftfuktighet, anodiserade eller koppar), är det nödvändigt att använda självgängande skruvar för metall eller nitar med ett litet huvud, typ LN 9 mm.

Lamellerna kan riktas både vertikalt och horisontellt . I horisontell riktning avlägsnar expansionskanalerna på baksidan perfekt fukt (mycket bra för ångrum), och med kanalens horisontella riktning nedåt är fuktinträngning i låset uteslutet (utmärkt för fasadbeklädnad).

Bild
Bild

Jag måste säga att foder av trä, monterat horisontellt, kan övas för mantel av trä- och metallpartitioner. Ibland är ramhusens väggar mantlade med det direkt på ställningarna. En bra dekorativ effekt kan uppnås om brädorna installeras diagonalt, även om det finns svårigheter att skära och planera den ekonomiska användningen av materialet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är bättre att installera tvingande brädor till de inneslutande strukturerna med ett kompenserande gap (upp till 10 mm). Efter montering stängs distansens yttre och inre hörn med träförlängningar. På samma sätt kan du för dessa ändamål använda ett rep av jute, hampa eller lin, som är utmärkt kombinerat med trä och på ett tillförlitligt sätt täcker tekniska luckor, eftersom det upprepar alla typer av krökta ytor mycket exakt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fasad

För att avsluta fasaden i horisontell riktning rekommenderas att arbetet utförs nedifrån och upp. Den första plankan monteras med spetsen nedåt och fästs på lådan. Den andra panelen installeras så att dess spik går in i spåret på den första, varefter den också ska fästas på lådan. Alla efterföljande paneler monteras på samma sätt.

Fixering av fodret på svarven kan göras med hjälp av självgängande skruvar, spikar, klammer konstruktionshäftapparat, samt specialiserade fästelement. Det skulle inte göra ont för fästelementen att passera genom spårlisten vid montering av brädet, då blir det osynligt. När du installerar varje panel är det nödvändigt att strikt kontrollera noggrannheten av dess plats - den ska vara parallell med andra brädor. Snedställningar och feljusteringar är inte tillåtna. Det är också viktigt att brädorna ligger strikt i samma plan, det vill säga att de inte ska vara högre eller lägre i förhållande till varandra.

Bild
Bild

För dörr- och fönsteröppningar används väggfogar, specialiserade golvlister, profilvinklar och remsor . Det andra alternativet är installation av foderremsor vinkelrätt mot fasadens bas. Brädorna installeras och fixeras i upprätt läge. För väggfogar används två remsor som sätts i önskad vinkel. Öppningarna av dörrar och fönster är gjorda på ett liknande sätt (ode planken täcker sluttningen, den andra baserar plattbandet).

Bild
Bild
Bild
Bild

I vissa fall krävs det att du använder en dubbelram för eurolining. För honom spikas stängerna i två lager, det övre är vinkelrätt mot det nedre. Förstärkning av ramen krävs på stora fasader, där beklädnadens egen vikt är stor och belastningen på bärkonstruktionen ökar.

Det är bättre att lackera och måla fodret efter att installationen är klar, och behandling med skyddsmedel både från insidan och utsidan bör utföras före installationen.

Vid fasadbeklädnad kan fodret användas tillsammans med andra material. Detta kommer att ge husets utsida ett mer uttrycksfullt utseende. Du kan också använda foder i olika färger.

Bild
Bild
Bild
Bild

Heminredning

Fodret kan naturligtvis spikas direkt i taket eller väggen, men bara om de är platta och av trä, vilket händer extremt sällan. Som regel byggs först en ram på ytan (lamellerna är fixerade) och sedan spikas det motstående materialet. Det finns en liten men mycket betydande nyans här. Om fodret ska monteras i vertikalt läge, bör lamellerna fyllas horisontellt på väggen i steg om cirka 0,5-1 meter. Om det horisontella läget väljs för beklädnaden, placeras lamellerna vertikalt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Detta görs för en mer tillförlitlig vidhäftning av ramen till fodret . Naturligtvis måste väggen vara plan, så alla lameller i ramen måste vara på samma nivå. För att göra detta är det nödvändigt att använda en lod och en nivå när du arbetar. Efter det förberedande arbetets slut kan du gå vidare till manteln. Experter rekommenderar att du börjar i hörnet och går vidare till skenan efter skenan.

I rum som inte kräver oklanderlig skönhet (särskilt uthus och tvättstugor) kan spikar också användas för fixering. Naturligtvis inte vanliga naglar, utan speciella - med små kepsar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan bara spika plankorna i mitten, men för att få ett anständigt utseende är det bättre att slå in nejlikorna i spåren, då kommer de praktiskt taget inte att märkas. Men om du vill att ytan ska få ett trevligt estetiskt utseende är det bättre att använda speciella fixeringsfästen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rekommendationer

Montering av fodret måste göras genom att följa reglerna. I detta skede bör det inte finnas några försummelser eller defekter, annars kan beklädnaden visa sig vara ömtålig och inte hålla länge.

Mellan plankor och bas (vägg, fasad, tak, etc.) det måste finnas ett ventilationsgap på 1-2 centimeter . Ofta förbises det under installationen och stänger utrymmet för ventilation med värmeisolering. För korrekt ventilation måste det finnas ett tomt utrymme mellan den installerade skivan och ventilationsskiktet. Om detta inte görs börjar materialet blöta, spricka, böja.

Om det inte fanns utrymme för ventilation under arbetets produktion måste höljet demonteras. I närvaro av isolering finns det två sätt att skapa ett ventilationsgap: du kan ta bort en del av isoleringen eller "bygga upp" ramen och därigenom öka avståndet mellan basen och huden.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du monterar med dina egna händer måste du agera extremt noggrant när du anpassar remsorna på eurofodret. För att inte förstöra materialet när du knackar på deras ändar är det nödvändigt att korrekt beräkna slagkraften. På grund av rädslan för att hugga av spåret lämnar de ofta små snedvridningar av remsorna under installationen. Detta bör inte tillåtas - materialet måste passa perfekt jämnt, exakt parallellt med startstången. Annars kommer snedställningen bara att öka, på grund av vilken hela beklädnaden kommer att böjas.

Om brädorna redan är sneda monterade måste du hitta den med vilken skillnaden har gått. All beklädnad installerad efter det måste demonteras. Sedan jämnas den ojämna plankan ut och fodret monteras först.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vid uppvärmning expanderar trädet och krymper när det svalnar. För att kompensera för omvandlingen av dess dimensioner när man lägger beklädnaden längs konturen, behålls ett utrymme på flera millimeter. Om läggningen görs utan mellanrum och brädorna vilar mot väggarna, genomgår manteln deformation över tid. För att rätta till ett sådant misstag måste du demontera golvlisterna och skära plankorna lite från kanterna. Så, när de vetter mot väggar, bör de extrema remsorna inte nå hörnen med 5-6 mm. Detsamma är med skarvarna med tak och golv.

Ofta fästs fodret på ramen med hjälp av klämmor (speciella konfigurationsfästen). Under tiden kan vanliga häftklamrar endast användas när det är nödvändigt att täcka inomhus- och torra rum. För utvändig beklädnad, liksom för beklädningsrum med hög luftfuktighet, är det bättre att använda spikar eller självgängande skruvar. Standardfästen i sådana avsnitt ger inte särskilt tillförlitlig fastsättning och höljet deformeras när träet blir fuktigt, såväl som under påverkan av kraftiga temperaturfluktuationer.

Bild
Bild

Om beklädnaden av ett rum med hög luftfuktighet eller en fasad implementeras med hjälp av inte särskilt starka fästen, är det nödvändigt att förstärka fästelementen. Det enklaste alternativet är genom fixering med spikar eller självgängande skruvar. Det måste beaktas att i denna situation kommer deras lock att märkas på ytan av manteln. Om detta är oacceptabelt bör fodret avlägsnas och läggas ner igen med mer tillförlitliga fästelement.

I enlighet med föreskrifterna måste fodret efter installationen täckas med skyddsutrustning . Faktum är att detta inte alltid produceras, i regel utför materialet sina funktioner utan en speciell beläggning. Resultatet av detta är utseendet av svampneoplasmer på ytan. Om trädet inte har hunnit försämras är det nödvändigt att applicera ett skyddande ämne på det så snart som möjligt. Om svampen redan har bildats måste brädornas yta behandlas med ett speciellt medel mot svampen och sedan appliceras skydd. I vissa fall, innan skyddet appliceras, slipas ytan för att ta bort skadat trä.

Bild
Bild
Bild
Bild

Klädsel exempel

  • Det finns en uppfattning att fodret är mer lämpligt för ett bad eller ett sommarboende än för en lägenhet och en stuga. Denna missuppfattning motbevisas framgångsrikt av designers som harmoniskt passar träbeklädnader i en mängd olika trender och stilar.
  • Fodret av trä i interiören kombineras harmoniskt med tapeter, kakel, gips. Med en professionell kombination av texturer kan du skapa en elegant och elegant inredning.
  • Fodret kan bli en integrerad del av interiören i skandinavisk stil. I denna design är det i harmoni med konstgjord eller natursten och stora takbjälkar.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • För dem som är kär i Provence kommer utförandet av väggarna med material av trä av naturliga toner säkert att passa. I den här versionen ser kombinationen av trä med gips och grova plankgolv snygg och bekväm ut.
  • En annan stil som kräver användning av naturligt träbeklädnad är ryska. Väggarna inför ett blockhus ser ut som väggarna i ett timmerhus.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Du kan också använda foder i högteknologisk stil. I denna version används material målade i neutrala vita eller grå färger som bakgrund för rika tillbehör.
  • Fans av minimalism kommer sannolikt att tycka om kombinationen av foder med en strikt beklädnad av keramik och sten.

Rekommenderad: