Foder För En Bastu: Vilket är Bättre - Från Lind Eller Kanadensisk Ceder, Finesser I Efterbehandling, Hur Man Eliminerar Fukt Mellan Isoleringen Och Fodret, Hur Man Täcker - Vertik

Innehållsförteckning:

Video: Foder För En Bastu: Vilket är Bättre - Från Lind Eller Kanadensisk Ceder, Finesser I Efterbehandling, Hur Man Eliminerar Fukt Mellan Isoleringen Och Fodret, Hur Man Täcker - Vertik

Video: Foder För En Bastu: Vilket är Bättre - Från Lind Eller Kanadensisk Ceder, Finesser I Efterbehandling, Hur Man Eliminerar Fukt Mellan Isoleringen Och Fodret, Hur Man Täcker - Vertik
Video: Tätning och reparation av läckande hängrännor 2024, Maj
Foder För En Bastu: Vilket är Bättre - Från Lind Eller Kanadensisk Ceder, Finesser I Efterbehandling, Hur Man Eliminerar Fukt Mellan Isoleringen Och Fodret, Hur Man Täcker - Vertik
Foder För En Bastu: Vilket är Bättre - Från Lind Eller Kanadensisk Ceder, Finesser I Efterbehandling, Hur Man Eliminerar Fukt Mellan Isoleringen Och Fodret, Hur Man Täcker - Vertik
Anonim

Foder är ett material som är mycket lämpligt för bastudekoration. Namnet på en sådan beläggning är av intresse för många. Det är kopplat till det faktum att tidigare trälister användes för att färdigställa transportvagnar. Sådant material har inte försvunnit i det förflutna, utan har förvandlats till en modern beläggning, som ofta används idag i bostäder, bastur och bad. Sådana produkter kännetecknas av vissa funktioner som har gjort det möjligt för dem att vinna stor popularitet bland konsumenterna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Fodret används för efterbehandling av tak, väggar och andra underlag. Detta är en tunn skiva med speciella anslutningsspår. När man skapar sådana material styrs tillverkarna av strikta parametrar.

Bild
Bild

Det är också värt att notera fodret . Dessa är nästan samma beläggningar, bara de är skapade, med fokus på andra standarder och använder ett annat trä. På baksidan av Euro -fodret finns det längsgående ventilationsspår som tar bort kondens från rummet. Sådana beläggningar är skapade av högkvalitativt trä och ett speciellt skyddsmedel appliceras på det.

Bild
Bild

Detta gör fodret dyrare, men å andra sidan mer hållbart.

Fördelar och nackdelar

En mängd olika typer av sådana material, beläggningar av olika texturer och nyanser är tillgängliga för moderna konsumenter.

Men först är det värt att lyfta fram de allmänna fördelarna med sådana produkter

  • Enkelt underhåll och installationsarbete. Vanligtvis, vid installation av sådana beläggningar, finns det inga svårigheter. Produkterna har speciella spår, med hjälp av vilka du mycket enkelt kan ansluta elementen till varandra. Oftast utförs installationsarbete så snart som möjligt.
  • Det är också värt att notera att du inte kommer att kunna skada produkterna under installationen, eftersom de kännetecknas av ökat motstånd mot olika mekaniska påverkan. Denna nyans är särskilt viktig när man utför fullvärdiga byggnadsarbeten, när risken för att förstöra beläggningen är ganska hög.
  • Skapande av en speciell atmosfär. Trädet har en mycket behaglig doft, som också håller länge. Med foder kan du skapa en mysig atmosfär i bastun. I sådana rum känner människor sig så bekväma som möjligt.
Bild
Bild
  • Estetiskt utseende. Trä är ett naturligt och mycket vackert material. Fodret används inte bara i bastur, utan också i andra rum. Det bör noteras att sådana beläggningar i princip är mycket väl lämpade för bastur, eftersom de är resistenta mot höga temperaturer.
  • Miljövänlighet. Denna kvalitet är mycket viktig för många, eftersom efterbehandlingsmaterialen i rummet måste vara säkra för människors hälsa. Människor har mer förtroende för naturmaterial, och fodret avser just sådana beläggningar. Det är bättre att inte använda plast och andra liknande produkter i bastun.
Bild
Bild
Bild
Bild

Fodret har dock vissa nackdelar

  • Komplexiteten i att lämna. Det är nödvändigt att ta hand om sådana beläggningar regelbundet, annars kommer deras utseende att sluta vara estetiskt. Om allt görs korrekt kommer du inte att få problem i framtiden och materialet kommer att hålla så länge som möjligt. Annars kommer fodret att förlora sina positiva egenskaper och snabbt mörkna.
  • Ganska hög kostnad: inte alla har råd att köpa sådana beläggningar. Trä är ett material som i sig är ganska dyrt. Det bearbetas noggrant för att producera en beläggning som är hållbar och mycket hållbar. Det är säkert och miljövänligt. Det är helt naturligt att trämaterial av hög kvalitet är dyra.
Bild
Bild
Bild
Bild

Nackdelar kan uppstå på grund av negativ yttre påverkan. Men om materialet är av hög kvalitet, kännetecknas det av ökat motstånd mot sådana faktorer.

Olika sorter

Moderna tillverkare skapar bastubeklädnad av olika träslag. Det är värt att i detalj överväga fördelar och nackdelar med olika träslag.

Lind

Strukturen hos sådant trä är mjuk. Lindens ytor värms upp snabbt, men de brinner inte. Detta träd svalnar långsamt (vilket är mycket viktigt i en bastu), eftersom det har minimal värmeledningsförmåga. Det är resistent mot höga temperaturer och hög luftfuktighet.

När sådant trä värms upp avger det en doft som läker. Linden behöver inte bearbetas vidare. De största nackdelarna med ett sådant träd är bräcklighet, löshet i strukturen, ganska höga kostnader.

Bild
Bild

Asp

Sådant trä är mer hållbart. Det kännetecknas av ökad styrka, låg värmeledningsförmåga och motståndskraft mot sönderfall. Med tiden blir aspens yta inte mindre estetisk. Det avger inte tjära. Kanske kan man bara peka ut en nackdel med sådana produkter: en bitter lukt.

Bild
Bild

Al

Sådana ytor är släta, de behöver inte slipas ytterligare. Det finns inga knutar på dem. Alder är mycket motståndskraftig mot vätska och deformation. När det är torrt ändras inte måtten på ett sådant material.

Efterbehandling kan utföras utan hjälp av specialister: det är fullt möjligt att klara dem på egen hand. Nackdelen med sådant trä är det höga priset.

Bild
Bild

Lärkträd

Detta träd har ett mycket estetiskt utseende: det är inte sämre i attraktivitet för ek. Ritningen på lärkskärningen är mycket intressant och ovanlig. Sådana material innehåller antioxidanter som ökar deras motståndskraft mot negativa yttre påverkan. Lärk är också ganska dyrt.

Bild
Bild

Ceder

Kanadensisk eller annan ceder kommer att göra interiören mer sofistikerad. De främsta fördelarna med cederträ är en läkande doft, en lång livslängd och en vacker textur. Detta trä kännetecknas av sina antibakteriella egenskaper, motståndskraft mot sönderfall och klyvning. Dess kostnad är också ganska hög.

Bild
Bild

Andra trädslag används också för att skapa foder för bastun. Man kan peka ut till exempel abashi. Detta material värms nästan inte upp, så nyligen har det ganska ofta valts för dekoration i bastur.

Bild
Bild

Hemlock används också. En sådan beläggning ger en behaglig barrträd i rummet. Utåt ser en hemlock ut som en ek.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

När du väljer det mest lämpliga fodret för en bastu måste vissa rekommendationer beaktas.

Var uppmärksam på följande aspekter

  • Fodrets tjocklek bör inte vara mindre än 1,25 cm. Annars försämras beläggningens prestanda avsevärt och det blir mycket svårare att installera den. Det är också värt att notera att för tunna material ser ganska fula ut när de är färdiga på ytan.
  • Var uppmärksam på spikens storlek. Det rekommenderade värdet är 0,8 cm, så installationen blir tillförlitlig. Om spetsen är för liten uppstår allvarliga svårigheter under installationsarbetet.
  • Om det inte finns något spår kommer du inte att kunna använda klämmorna, eftersom det inte kommer att finnas något att fästa dem på.
  • Badrum och bastur har en standardbredd. Vanligtvis är det 8, 8 cm.
Bild
Bild
  • Fundera på om hakningen är av hög kvalitet. Om det är lågt kommer produktens utseende att försämras avsevärt. Mer material kommer att behövas för att avsluta basen.
  • Luftfuktigheten ska inte vara för hög, annars kan materialet torka ut och bli blått.
  • Det bör inte finnas några knutar (särskilt ruttna) på plankorna.
  • Det ska inte heller finnas en liten mängd harts på fodret, annars kan brännskador och andningsproblem uppstå.
  • Beläggningarna måste sorteras och förpackas. De läggs upp med fokus på vissa kriterier.
  • Det finns vissa klasser av foder: C, B, A. Materialen av högsta kvalitet tillhör klass A.
Bild
Bild

Hur man täcker?

Det är ganska enkelt att dekorera en bastu med foder. För att undvika misstag bör vissa regler följas. Du kan installera en produkt i en annan med hjälp av speciellt tillhandahållna hål och spår.

Först måste du ta hand om att skapa lådan. För att göra detta, använd träblock. Ytan ska vara så plan som möjligt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Använd en nivå för att justera objekt. Fodret kan installeras horisontellt eller vertikalt. Denna artikel diskuterar det senare alternativet.

Fäst stängerna på ytan med hjälp av självgängande skruvar . En skruvmejsel ska användas. För att arbeta så snabbt som möjligt kan du använda spikar och en vanlig hammare. Staplarna kommer att vara horisontella. De måste fästa själva fodret.

Metoden, som är beprövad, är att helt enkelt spika locket till mitten av blocket. Se till att det är ett avstånd på cirka 100 cm mellan stängerna. Denna regel krävs dock inte. Du kan också använda plankor snarare än staplar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är mycket bra om fodret är tillverkat av samma material som stavarna eller brädorna.

Viktiga nyanser

Du bör börja fästa fodret från hörnet. Du kan använda klämmor, skruvar, spikar. Spikhuvudena bör vara något begravda i träytan: kör in dem så försiktigt som möjligt. Annars är det fullt möjligt att människor i bastun kommer att fånga dessa hattar.

Om möjligt är det bättre att använda klämmor . Sådana anordningar är resistenta mot korrosion. Det kommer inga hål i trädet från dem. Denna fästanordning är mycket bekväm. Det kommer att vara helt säkert för människor som kopplar av i bastun.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du tänker på vilket fästelement du ska välja, styr dig av dina preferenser och den specifika situationen. Om arbetet måste utföras så snabbt som möjligt är det bättre att välja vanliga naglar.

Börja i hörnet, fäst den första plankan. Sätt sedan in ett annat element i spåret, och så vidare. Avsluta hela bastun.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det rekommenderas att foder installeras vertikalt, annars är det fullt möjligt att fukt ackumuleras i de horisontellt placerade spåren. Från konstant exponering för vätska kommer träytans tillstånd att försämras avsevärt.

Hjälpsamma ledtrådar

Fodret i bastun måste skyddas från direkt exponering för vätska även under efterbehandlingen. Applicera torkolja på beläggningen. Sådant material kommer att ge tillförlitligt skydd för träytan och förhindra ruttning. Använd en svamp eller borste för att applicera torkolja. Båda verktygen är lika praktiska: om du väljer rätt alternativ behöver du bara fokusera på dina preferenser.

Torkolja kan också användas på andra träytor som finns i bastun . På så sätt kan du öka dina produkters livslängd avsevärt.

Fodret kan också skyddas med lack, men inte alla föredrar denna metod. Många är säkra på att materialets naturliga kvaliteter räcker för att klara negativa yttre påverkan.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du väljer det mest lämpliga fodret för en bastu är det bättre att ge företräde åt en förstklassig beläggning. Det rekommenderas att välja eurolining för sådana lokaler: det har alla de positiva egenskaperna hos trä, det är lätt att installera. Det kommer att finnas många knop på en yta av dålig kvalitet. De ska inte vara i bastun eller badet, annars kan du få brännskador.

Det är mycket viktigt att ta hand om bastuens isolering . Isolering installeras mellan stängerna. Det är nödvändigt att välja rätt tjocklek på materialet för isolering.

Bild
Bild
Bild
Bild

Korrekt installerad isolering deformeras inte, även om den ligger ganska tätt.

Rekommenderad: