Täckmaterial För Växthus: Hur Man Täcker Växthuset Och Vilket överdrag Som är Bättre, Vilket Non-woven Reflekterande Material Kan Användas För Att Täcka Växthuset

Innehållsförteckning:

Video: Täckmaterial För Växthus: Hur Man Täcker Växthuset Och Vilket överdrag Som är Bättre, Vilket Non-woven Reflekterande Material Kan Användas För Att Täcka Växthuset

Video: Täckmaterial För Växthus: Hur Man Täcker Växthuset Och Vilket överdrag Som är Bättre, Vilket Non-woven Reflekterande Material Kan Användas För Att Täcka Växthuset
Video: Tegelstensgolv i växthuset 2024, Maj
Täckmaterial För Växthus: Hur Man Täcker Växthuset Och Vilket överdrag Som är Bättre, Vilket Non-woven Reflekterande Material Kan Användas För Att Täcka Växthuset
Täckmaterial För Växthus: Hur Man Täcker Växthuset Och Vilket överdrag Som är Bättre, Vilket Non-woven Reflekterande Material Kan Användas För Att Täcka Växthuset
Anonim

Frågan om att ordna ett växthus är grundläggande för varje trädgårdsmästare och trädgårdsmästare, oavsett praktisk erfarenhet. I synnerhet gäller detta valet av högkvalitativt och praktiskt täckmaterial. Den moderna marknaden för sådana produkter erbjuder många olika råvaror som kan användas för byggandet av ett växthus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Täckmaterial av den senaste generationen gör det möjligt att framgångsrikt odla de mest värmeälskande växterna även i de mest allvarliga klimaten. För att de ska klara den tilldelade uppgiften så effektivt som möjligt måste de dock ha vissa kvalitetsegenskaper och egenskaper. I decennier har glas eller film använts i stor utsträckning som täckmaterial för växthus. Detta begränsade till viss del utbudet av möjligheter för strukturernas multifunktionalitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Idag har produktsortimentet expanderat betydligt. Varje material som tas separat har dock ett antal specifika positiva och negativa egenskaper. Därför måste valet av denna eller den råvaran närmar sig med särskild omsorg.

För materialet i växthus och växthus är flera kriterier viktiga egenskaper

  • Styrka, säkerställer råvarornas motståndskraft mot temperaturfluktuationer, mekaniska skador, effekterna av atmosfärisk nederbörd, vind och ultraviolett strålning.
  • Tillräcklig ljusöverföring för att spara på energiförbrukningen, inklusive uppvärmning.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Godtagbar vikt och flexibilitet för materialet, vilket säkerställer tillförlitlig installation av beläggningen på ramen.
  • Möjligheten att sprida solljus och stänga av skadlig UV -strålning.
  • Motverkar bildandet av kondens på ytan, vilket kan orsaka brännskador på växtlövverk.
  • Motstånd mot bildandet av skadlig mikroflora på beläggningen;
  • Lätt vård, enkel användning av materialet (särskilt när arbetet kommer att utföras med egna händer).
Bild
Bild
Bild
Bild

För att avgöra vilket material som är bäst för växthuset krävs en sorts kompromiss mellan materialets egenskaper för att hålla värmen inuti, livslängd, kostnad och installationsförhållanden.

Bild
Bild

Typer och egenskaper: fördelar och nackdelar

Efter att ha studerat varianterna av detta material och individuella driftförhållanden kan du korrekt prioritera och köpa exakt de produkter som uppfyller kraven i en specifik situation. Utvecklingen av modern teknik bidrar till att nya produkter från detta segment dyker upp på marknaden och befintliga förvärvar ytterligare fastigheter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Polyetenfilm

Detta är en produkt som under ganska lång tid fungerade som huvudmaterial för att täcka växthuset. Detta berodde på det magra utbudet av analoga produkter. På grund av en viss prispolicy som har utvecklats på marknaden för denna produkt kan filmen bytas varje säsong. Råvarorna uppfyllde perfekt sina funktionella uppgifter. Idag används den främst för små växthus. Om atmosfäriska faktorer gjorde att materialet kunde bestå under sommarsäsongen rekommenderas det att ta bort materialet för vintern, eftersom det inte tål ett temperaturfall på mer än -15C. Produktens livslängd bestäms inte alltid av tjockleken, och kostnaden för produkten kan öka från denna parameter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Filmen har flera fördelar . Plantor eller redan mogna växter är perfekt skyddade från vindbyar, nederbörd, morgonfrost och dimma. Termometeravläsning och luftfuktighet kommer alltid att vara högre än utanför växthuset. Konventionella polyetenbeläggningsprodukter finns fortfarande överallt som råvara för täckning av växthus och växthus. Det rekommenderas att använda produkter med en transparent färg, som inte värms upp så mycket från solens strålar. Nackdelarna med produkten är kort livslängd, låg skärmotstånd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förstärkt polyetenfilm

Mot bakgrund av tekniska framsteg har konventionell polyetenfilm genomgått betydande förbättringar. Framstegets inflytande har påverkat sammansättningen av denna råvara. Införandet av speciella föroreningar i det gjorde det möjligt att skapa ett helt nytt täckmaterial - förstärkt polyetenfilm. Sådana produkter är kända för sin tillgänglighet och låga kostnad.

Armeringsfilm är ett tyg som består av tre lager, där det mellersta lagret är ett polymernät. Visuellt ser produkten ut som ett fisknät, men cellerna är i detta fall fyllda med polyeten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hon har sina egna meriter

  • Motståndskraft mot negativa temperaturer. Materialet tål frost ner till -40C, förlorar inte sina egenskaper vid temperaturer upp till + 90C.
  • På grund av cellernas olika storlek med mikroporer andas växterna under filmen bra, kondens ackumuleras inte på ytan från insidan.
  • Ljusstabiliserande och reflekterande tillsatser fungerar som ytterligare komponenter som förlänger produktens livslängd och minskar den negativa effekten av solljus på materialet.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • god hållbarhet och underhåll av produkten;
  • produkterna utsätts inte för sönderfall och mögelbildning, de är lätta att installera.

Varianterna av förstärkt film inkluderar produkter som är en ram gjord av polypropen- eller glasfibertrådar, tvinnad polyeten.

Bild
Bild
Bild
Bild

PVC -film

Denna produkt liknar cellofan i utseende. Den avger dock inte karakteristiska ljud vid kontakt och är mycket tjock. Produktens huvudsakliga visuella skillnad från andra material som täcker växthusramen är den gulaktiga färgen på rullskärningen. De positiva egenskaperna hos produkterna inkluderar ljustransmittans, vilket är 90% för vanligt ljus och högst 80% för solljus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den sänder inte infraröd strålning , denna indikator på motstånd ger 9%. Materialets kvalitet hindrar växthuset från att svalna över natten. Nackdelarna med filmen inkluderar lågt motstånd mot låga temperaturer. Beläggningen tål frost som inte överstiger -15C. Det är inte smutsbeständigt: damm lägger sig på materialets yta, vilket påverkar ljusöverföringskapaciteten negativt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Glas

Fram till nyligen var glasväxthus inte tillgängliga för alla på grund av kostnaden för en sådan struktur. Men funktionen hos sådana växthus motiverade en seriös investering, eftersom växterna inuti var skyddade från ogynnsamma väderförhållanden.

Glas har många fördelar, inklusive:

  • utmärkt ljusöverföringsnivå;
  • goda värmeisoleringsegenskaper;
  • biostabilitet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Glasväxthus har det mest attraktiva utseendet jämfört med andra material som kan användas för att täcka strukturen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nackdelarna med glaskonstruktion inkluderar:

  • imponerande vikt;
  • bräcklighet av produkter;
  • enhetens arbetsintensitet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns alternativ för att ordna glasväxthus , som förutsätter användning av gamla fönsterkarmar med helglasning för dessa ändamål. För de mest hårt arbetande sommarinvånarna kommer denna lösning att vara idealisk, eftersom användning av använda material kommer att spara pengar, bygga ett miljövänligt och hållbart växthus som inte är rädd för kallt väder, snö, regn och varmt och brännande solljus. Du kan återställa det smutsiga glaset till dess tidigare genomskinlighet med en vanlig bevattningsslang och rena trasor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Cellulärt polykarbonat

Detta material tillhör gruppen dyra råvaror. Den finns i olika arkstorlekar. Polykarbonat är en ihålig konstruktion med broar längs produkten som liknar en honungskaka.

Materialets positiva egenskaper inkluderar följande egenskaper:

  • god värmeisolering;
  • ljustransmission (84%);
  • motståndskraft mot mekanisk skada;
Bild
Bild
Bild
Bild
  • minsta vikt;
  • vackert utseende;
  • enkel installation.
Bild
Bild

Nackdelarna med cellulärt polykarbonat är:

  • deformation vid uppvärmning eller kylning;
  • minskning av ljusöverföring över tid.
Bild
Bild
Bild
Bild

När du anordnar växthus med sådana produkter måste arkens ändar dessutom skyddas mot fukt med hjälp av pluggar. Polykarbonatkonstruktionen kommer att hålla länge och konfigurationsalternativen, tack vare förmågan att böja arken, kan vara mycket olika. Det är därför detta material föredras av landskapsdesigners.

Bild
Bild
Bild
Bild

Agrofibre: vad är det?

Denna produkt är ett fiberduk som liknar fiberduk. I sin produktion används polymerer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad händer?

Det finns två typer av material som har ett specifikt syfte. Det finns svartvita produkter. Det första alternativet är avsett för isolering av plantor och skydd mot ogräs, det sista för konstruktionen av själva växthusstrukturerna. Agrotextil finns representerat på marknaden för liknande produkter i en mängd olika typer. De mest efterfrågade materialen är agrotex, spunbond, lutrasil. Alla typer av produkter har samma egenskaper, även om samma material kan kallas olika av varje tillverkare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Agrofibre kan ha olika markeringar som anger dess densitet (60, 80, 42). Installationstekniken för ett sådant material kräver inte en speciell ram. Med ett medeltjockt material kan du helt enkelt täcka plantorna och fixera beläggningen runt kanterna. För att utrusta växthus med en ram måste du köpa material med hög densitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Agrotextil har positiva egenskaper:

  • materialet absorberar inte vätska och låter det passera perfekt;
  • det ger pålitligt skydd mot ultravioletta strålar;
  • håller värmen väl inuti;
  • utmärkt luftgenomsläpplighet;
Bild
Bild
  • eliminerar kondensbildning;
  • skyddar på ett tillförlitligt sätt växter mot insekter, fåglar och nederbörd (hagel och frysande regn);
  • det är lätt att använda och underhålla.
Bild
Bild
Bild
Bild

Nackdelarna med produkten är:

  • högt pris;
  • en liten värmeisolering.
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillämpning: Funktioner

Erfarna trädgårdsmästare, när de installerar agrofibre på ramen, rekommenderar att du förstärker tygsnitt i mitten av duken och bildar av dem ett slags band som kommer att säkerställa att det är bekvämt och effektivt att fästa. För att utföra arbetet behöver du inte köpa ett specialverktyg eller involvera specialister i processen. Möjligheten att knyta tygknutar är tillräcklig. Om lameller fästs i kanterna, kommer vindens struktur att reduceras avsevärt. Duken, som redan blivit olämplig för att täcka växthus, kan effektivt användas som täckprodukt för plantor eller fleråriga blommande växter. Den genomsnittliga bergartstiden för materialet är 4-5 år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tips för användning och skötsel

Observera några riktlinjer.

  • Med brist på medel är det mest ekonomiska alternativet för att täcka material för växthus en polyetenfilm. För konsumenter med genomsnittlig ekonomisk förmåga vore det mer logiskt att välja glas eller polykarbonat.
  • Om driften av växthuset blir kortsiktig finns det ingen praktisk mening med att köpa dyra och hållbara material.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • En liten struktur kan täckas med olika material varje säsong. Det är bättre att utrusta konstruktioner med allvarliga dimensioner mer grundligt (till exempel med hjälp av glas, vilket är anspråkslöst att ta hand om).
  • PVC -produkter är mycket hållbara, de kan användas i cirka 8 år, men som vanlig polyetenfilm måste den demonteras i slutet av säsongen.
Bild
Bild
Bild
Bild

En växthusanordning förutsätter kunskapen att det inte är värt att plantera samma planta på ett ställe varje år. Agrofibre och cellulärt polykarbonat har nyligen varit mest efterfrågade bland trädgårdsmästare. Dessa material är av hög kvalitet och effektivitet för att ge ett optimalt mikroklimat inuti växthuset.

Rekommenderad: