Bastu Och Hamam: Hur är De Olika Och Vad är Bättre För Hälsan? Skillnader Mellan En Finsk Bastu Och En Turkisk Hamam

Innehållsförteckning:

Video: Bastu Och Hamam: Hur är De Olika Och Vad är Bättre För Hälsan? Skillnader Mellan En Finsk Bastu Och En Turkisk Hamam

Video: Bastu Och Hamam: Hur är De Olika Och Vad är Bättre För Hälsan? Skillnader Mellan En Finsk Bastu Och En Turkisk Hamam
Video: 10 vanliga nyckeltal | Onlineutbildning 2024, April
Bastu Och Hamam: Hur är De Olika Och Vad är Bättre För Hälsan? Skillnader Mellan En Finsk Bastu Och En Turkisk Hamam
Bastu Och Hamam: Hur är De Olika Och Vad är Bättre För Hälsan? Skillnader Mellan En Finsk Bastu Och En Turkisk Hamam
Anonim

Varje kultur har sina egna recept för rengöring och bibehållande av skönhet. Så i de skandinaviska länderna är det en finsk bastu, och i Turkiet är det ett hamam. Trots att både dessa och andra procedurer utförs under påverkan av ånga, är det fortfarande en viss skillnad i temperaturbakgrunden, luftfuktighetsnivån och konstruktionsprinciperna mellan dem.

Särdrag

Bastu

Bastun är känd som ett finskt bad, det finns i nästan alla skandinaviska hem, offentliga institutioner och hotell. Det finns bastur i många idrottsanläggningar, kliniker och fabriker. De kännetecknas av varm, men torr ånga. Uppvärmningstemperaturen i ångrummet kan nå 140 grader, medan luftfuktigheten inte överstiger 15% . Denna kombination gör luften i rummet ljus. I genomsnitt hålls temperaturen på cirka 60-70 grader, vilket gör det möjligt att installera en bastu i valfri stuga och till och med i en lägenhet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Bastuprincipen är ganska enkel - elden i eldstaden värmer stenarna, de ger den mottagna värmen in i ångrummet, så luften värms upp till önskad temperatur. Bastun är utrustade med skorstenar som gör att ångan kan fly säkert från ångrummet.

När önskad uppvärmningsnivå har uppnåtts sitter bastubesökarna på bänkar och häller då och då varmt vatten i eldstaden för att få en ny portion ånga. Många tillsätter eteriska oljor till det, vilket förbättrar det mänskliga andningssystemets funktion. Den uppvärmda luften orsakar intensiv svettavskiljning - denna princip utgör grunden för hela badproceduren.

Oftast, efter ångbadet, tar besökarna en kall dusch eller dyker ner i isvatten (pool eller till och med ett ishål) - på detta sätt kyls kroppen till normal temperatur.

Infraröda bastur har nyligen blivit populära. Uppvärmning av luftmassor i dem sker på grund av infraröda sändare inbyggda i väggarna och taket i rummet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hammam

Principen för den turkiska hamamens funktion skiljer sig i många avseenden från den traditionella bastun, men detta hindrade inte att den fick ett stort antal fans. Populariteten för detta bad beror på dess inneboende orientaliska smak och specifika effekt på en persons vitala organ och system.

Temperaturen i det turkiska hamamet varierar från 32 till 52 grader och luftfuktigheten hålls på cirka 90-95% . Taket i ett sådant bad förblir svalt - detta gör att ångan kan sätta sig och kondensera på ytan.

Hamam i den klassiska tekniken innehåller flera rum, som konventionellt är indelade i tekniska och direkt badrum. I hjälpblocket finns utrustningen och varm ånga bildas, därifrån matas den genom de utrustade kanalerna till badrummen. Tidigare erhölls ånga genom att hålla vattnet kokande i en stor panna; idag är en ånggenerator installerad för detta.

Ångan orsakar enhetlig uppvärmning av väggarna, såväl golvet som sängarna. Tack vare denna effekt uppstår en enhetlig uppvärmning av ben, muskler och leder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bastudelen innehåller tre rum, som alla har sitt eget syfte. Det finns ett bekvämt omklädningsrum nära ingången, temperaturen i den hålls inom 32-35 grader. Designen möjliggör installation av en dusch så att användarna kan tvätta bort svett och smuts.

Därefter kommer själva ångbadet, här är uppvärmningsnivån högre - 42-55 grader. I rymliga hamam finns ytterligare rum, där temperaturen kan höjas till 65-85 grader om så önskas, men sådana förhållanden är undantaget snarare än regeln.

Mycket fuktad luft pumpas in i ångrummet, så ångan känns fysiskt . Dessutom kan luften aromatiseras ytterligare - detta gör att den som reser kan koppla av helt.

Det tredje området i hamamet är en relaxavdelning, där du kan koppla av och varva ner efter procedurerna, dricka en kopp örtte och chatta med familj och vänner.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Jämförande egenskaper

Den största skillnaden mellan en finsk bastu och ett hamam är att de erbjuder olika nivåer av värme och luftfuktighet. I bastur värms luftmassorna upp till 100 grader eller mer med en luftfuktighet på högst 15%. I hamamet är mikroklimatet helt annorlunda - temperaturen överstiger inte 45 grader och luftfuktigheten når 95%.

Användare noterar att trots den varma luften är det lätt att vara i bastun, medan hamamens höga luftfuktighet är för tung för personer med problem med de kardiovaskulära och endokrina systemen.

Det finska badet är fodrat med trämaterial från insidan, medan hamam är en tegelbyggnad, som är beklädd med sten inuti

Bild
Bild
Bild
Bild

För att uppnå önskad uppvärmningsnivå installeras en speciell spis i bastun direkt i ångrummet. Ett metallhölje bildas runt det, som ligger på ett avstånd från det - varmluftsmassan tränger in från golvet i det bildade gapet, passerar nära den heta ugnen, stiger upp och avviker genom ångrummet. Tack vare denna struktur tar uppvärmning av rummet väldigt lite tid.

Principen för värmeutbredning i hamamet är något annorlunda. Specialutrustning är installerad här - en generator som ansvarar för att generera ånga. Den serveras i ångrummet genom ett grenat rörsystem som värmer hamam.

Faktum är att en sådan generator är ett stort kärl där vatten hålls kokande. Ångtemperaturen når 100 grader, själva ångan är mättad med fukt och sprider sig längs botten.

Bild
Bild

Vad är det bästa valet?

När du väljer mellan en mjuk hamam och en varm bastu bör du utgå enbart från personliga preferenser, välbefinnande och andra subjektiva faktorer. Vissa människor, särskilt äldre, tolererar inte varm luft ganska bra, därför föredrar de enligt mikroklimatiska egenskaper en mer skonsam hamam . Många användare, å andra sidan, gillar värmen, så de föredrar en finsk bastu.

Bastun är lämplig för personer utan hjärtsjukdom . Faktum är att det är svårt att andas varm luft trots att den innehåller lite vatten och mycket syre. När uppvärmningen av luftmassorna i rummet överstiger märket 36, 6 grader i någon persons kropp, börjar svett produceras intensivt. Vid förhållanden med låg luftfuktighet avdunstar den ganska snabbt från hudytan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett finskt bad är den bästa lösningen för:

  • användare som rekommenderas att bo i en fuktig miljö;
  • de som föredrar en mild termisk effekt på kroppen;
  • lindra nervös spänning, stress och depressiva tillstånd
  • avlägsnande av toxiner och toxiner från vävnader;
  • minska manifestationerna av trötthet;
  • utbildning av den hormonella bakgrunden och arbetet i det autonoma systemet;
  • ökad immunitet;
  • behandling av bronkopulmonala sjukdomar, patologier i urinorganen och muskuloskeletala systemet.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I hamam ökar luftfuktigheten och det tenderar att kondensera på huden, varför svett i dessa bad är minimal, och en våt kropp är inget annat än en följd av kondens. Överhuden och håret torkar inte ut under proceduren, så denna effekt anses vara mer gynnsam för allergiker och personer med hudsjukdomar. I en sådan bastu öppnas porerna mycket snabbare än i ett finskt bad, så hamam är effektivare ur kosmetologisk synvinkel.

Hamam är oumbärlig för:

  • fans av solarium och spabehandlingar;
  • restaurering av hjärtats och blodkärlens arbete;
  • enhetlig uppvärmning av leder, ledband och muskler;
  • bli av med stressiga förhållanden
  • behandling av sjukdomar i nasofarynx och ARVI;
  • accelererande metabolism;
  • allmän föryngring av kroppen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Ämnet viktminskning förtjänar en separat övervägande . Till att börja med noterar vi att att bli av med de hatade kilona med hjälp av bara ett bad, vare sig det är ett hamam eller en vanlig bastu, inte kommer att fungera. Naturligtvis kan båda typerna av procedurer bidra till att förlora övervikt i kroppsvikt, men inom en snar framtid kommer den att återvända - omedelbart efter att vätskevolymen i kroppen återställts. Men om din uppgift är att få ett välskött och vackert utseende, är det bättre att föredra hamam. Det är särskilt effektivt mot hudsjukdomar, flagnande och apelsinskal.

På grund av den accelererade ämnesomsättningen delas det subkutana fettskiktet mycket snabbare, på grund av porernas expansion exponeras skadliga toxiner, liksom toxiner och överskott av vätska, helt från vävnaderna.

Bild
Bild

Det finns ingen entydig uppfattning om vad som är att föredra efter ett intensivt träningspass - ett hamam eller en bastu. Så att stanna i ett finskt bad avlägsnar mjölksyra som ackumulerats i muskelvävnad och effektivt lindrar smärtsamma känslor. Vanligtvis rekommenderar tränare att göra en liten sträcka efter en varm bastu - det låter dig träna dina muskler så mycket som möjligt.

Den turkiska hamam efter sport hjälper till att slappna av, samt återställa förbrukad energi, normalisera andningen, förbättra talgkörtlarnas arbete och rengöra huden. Det kan besökas både före och efter sport.

Oavsett hur betydande skillnaderna mellan en bastu och ett hamam är är det bara en sak som är viktig - båda ångrummen hjälper till att förbättra hälsan och bidrar till att förebygga många patologiska tillstånd.

Rekommenderad: