Linden Foder (47 Foton): Mått På Extra Linden Paneler, Sorter Och Klasser, Vilken Typ Av Bräda Ska Vara, Hur Man Skiljer

Innehållsförteckning:

Video: Linden Foder (47 Foton): Mått På Extra Linden Paneler, Sorter Och Klasser, Vilken Typ Av Bräda Ska Vara, Hur Man Skiljer

Video: Linden Foder (47 Foton): Mått På Extra Linden Paneler, Sorter Och Klasser, Vilken Typ Av Bräda Ska Vara, Hur Man Skiljer
Video: Spatialt tänkande i 9b, Matematik med Petri Matalamaa 2024, Maj
Linden Foder (47 Foton): Mått På Extra Linden Paneler, Sorter Och Klasser, Vilken Typ Av Bräda Ska Vara, Hur Man Skiljer
Linden Foder (47 Foton): Mått På Extra Linden Paneler, Sorter Och Klasser, Vilken Typ Av Bräda Ska Vara, Hur Man Skiljer
Anonim

Det har varit vanligt att dekorera rum med trä sedan antiken. En gång i tiden var naturmaterial det enda möjliga alternativet för dekoration och konstruktion. Nu har de ersatts av flera lösningar med ökad prestanda och en mängd designalternativ. Men efterfrågan på träklippning tappar fortfarande inte mark. Linden är en mycket vanlig typ av träd i vårt land. Vilka är dess egenskaper och fördelar som efterbehandlingsmaterial kommer att diskuteras nedan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Foder är en typ av bräda för att täcka rum. För inte så länge sedan var det en period av vansinnig popularitet av skivdekoration av hus, rum, balkonger, verandor och olika lusthus. Nu, med utvecklingen av byggindustrin, har designers svalnat något mot denna typ av finish. Men det finns rum i huset, där finishbrädor kommer att vara det bästa alternativet för dekoration. Först och främst är det bad, bastur och ångbastu.

Valet av ett träd som lind för dekoration är mycket relevant . Människor som är förtjusta i traditionell medicin har länge känt till lindblommans och honungens helande egenskaper. Men för trä är värdefulla egenskaper också karakteristiska. Kvalitativa egenskaper tillåter användning av lindfoder för både yttre och inre dekoration av byggnader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nedan finns fördelarna med lindbeklädnadsskivor

  • Strukturera. När det gäller användning för konstruktion och möbelarbete är lind ett utmärkt alternativ. Av sin natur innehåller stammen få naturliga defekter. Produkterna är enhetliga, visuellt perfekta, släta och med minimal avlastning. Detta ger komfort till badets inredning.
  • Densitet. I tvättrum med värmesystem måste ventilation och luftväxling tillhandahållas för att undvika överhettning av mediet. Vägg- och golvbeläggningar ska inte heller bli hett. I detta avseende passar lind, som har en lös struktur, perfekt (densitetsvärdet ligger inom 530 kg / m3).
Bild
Bild
Bild
Bild

Färgspektrum. Träklasser påverkar naturliga nyanser. I allmänhet är kalkplankor ljusa i färg, varierande mellan gult och brunt. Vissa arter kan vara nästan vita med en varm nyans. Det är bekvämt att använda i små bad och andra lokaler

Bild
Bild

Naturliga egenskaper. Vid användning av trä är det vanligtvis en stor olägenhet att släppa harts vid uppvärmning. Vid höga temperaturer kan hartset bränna huden och irreparabelt skada textilierna genom att hålla fast vid det och hålla sig till tygets struktur. För lind är risken minimal på grund av dess låga hartsinnehåll. Ovannämnda läkande egenskaper hos fodret manifesteras också vid uppvärmning. Brädorna är fyllda med eteriska oljor, som kommer att mätta bastuatmosfären med sina ångor och bokstavligen bota vissa sjukdomar, till exempel förkylningar eller sjukdomar i näsofarynx och bronkier. Och i allmänhet slappnar och tonar upp i ett behagligt luktande rum med en naturlig sötaktig doft och lindrar stress

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Operativa egenskaper. Linden foder tål höga temperaturer och plötsliga förändringar, samt hög luftfuktighet. För ångrum och bad är detta mycket viktigt, eftersom temperaturen där når 140 grader och luftfuktigheten är mer än 90%. Brädans hållbarhet gör att vi kan hoppas på dess långa livslängd. De billigaste typerna av foder kan inte förlora sina egenskaper på 10 år. Elittyper av material, i kombination med korrekt vård och rengöring, kommer att hålla upp till 30 år. Med tiden börjar ytan mörkna, men detta kan korrigeras med ytterligare bearbetning.
  • En annan obestridlig fördel med lindbeklädnad är enkelheten i dess genomförande. Även en inte särskilt utbildad efterbehandlare kommer att kunna göra jobbet på rätt nivå utan stora svårigheter.
Bild
Bild
Bild
Bild

Med alla fördelar har alla material sina nackdelar

  • Precis som alla träd kan foder drabbas av mikroorganismer, särskilt vid hög luftfuktighet. Mögel och mögel kan bli ett massivt och svårt problem om antibakteriell behandling inte utförs i tid.
  • Under påverkan av yttre faktorer och närheten till metallstrukturer mörknar träet med tiden.
  • Jämfört med andra trädslag kostar lindmaterial flera gånger mer.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det enda sättet att spara pengar är att använda brädornas små dimensioner, även i ett stort rum, genom att kombinera dem med varandra i olika riktningar. Men med sin miljövänlighet och säkerhet är denna typ av finish fortfarande den mest lämpliga för ett bad

Olika sorter

Vid bearbetning är det omöjligt att bara välja perfekta brädor. Därför är det vanligt att klassificera dem beroende på ytans kvalitet. Skillnaden i sorter är typisk för alla foder, både från lind och från andra trädslag.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns totalt 4 divisioner

Sort "Extra ". Detta är ett foder i toppklass. Det finns inga defekter, sprickor eller flis på den. Det är omöjligt att göra många av dessa plankor från ett träd, så sektionerna av högsta kvalitet väljs och skarvas för att öka mängden material. Premiumklassen har den högsta kostnaden och används för efterbehandling av lyxhus och stugor. När du köper är det nödvändigt att kontrollera hela satsen av material, eftersom en skrupelfri säljare kan blanda högsta betyg med lägre kvalitet. Extra foder transporteras med extrem försiktighet och undviker skador. Ibland utfärdas det från lagret som redan är packat i en vakuumfolie. Brädan kräver ingen justering, är lätt att fästa och alla fästelement levereras vanligtvis med materialet. För ytterligare skydd och förbättring av dekorativa egenskaper lackeras skivornas yta dessutom, vilket kräver extra omsorg vid underhåll och installation.

Bild
Bild
Bild
Bild

Betyg A ". Inte mycket annorlunda än de högsta. Vissa produkter av olika kvaliteter från olika tillverkare kan konkurrera i kvalitet med varandra. Första klass möjliggör mindre defekter. Om det finns sprickor kan de inte gå igenom, ha en längd på högst 10 cm och uppta en obetydlig del av brädytan. Vid förekomst av knutar gäller vissa krav också för dem. Diameter bör inte vara mer än 15 mm, element av ljus färg. Knuten får inte falla ut. Klass A -fodret ska vara fritt från missfärgning och röta. Brädornas yta är också lackerad eller vaxad för att ge en naturlig glans.

Bild
Bild
Bild
Bild

Betyg "B ". Fodret är av ännu lägre kvalitet. Defekter börjar fånga ögat. Det kan finnas sprickor, flisar som inte är mer än 5 centimeter stora inom 1 linjär meter från brädet. Ytan får också innehålla blå områden på högst 10%, mörkade knutar med en diameter på högst 15 mm och vanligt ljus högst 20 mm. Det får vara högst 1 knop per rm av produkten. Lösa och ruttna knutar är inte tillåtna. När det gäller de svängande sprickorna bör de genomgående sprickorna inte överstiga 30 cm i längd, sprickor längs fibrerna får inte vara mer än 5 cm långa och 1 mm breda. Områden med mörkare kan inte vara mer än 10 x 20 cm. Förekomst av ruttning är möjlig, men inte mer än 10% av brädet per 1 rm. Nackdelar med att bearbeta konturkanterna bör inte störa installationen av produkter. Foderets dekorativa utseende kan ges genom att måla det i mörka nyanser till slödefekter. Den enda fördelen med detta alternativ är dess rimliga pris.

Bild
Bild

Tredje klass . Fodrets lägsta kvalitet med synliga och uttalade defekter: djupa sprickor, knutar som faller ut, mörkare, dåligt sammanfogade element, utskjutande harts. Lämplig för budgetinredning av lokaler som kräver träväggar. För att ge ett acceptabelt utseende blir det nödvändigt att justera brädorna och sedan måla.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom standardklassificeringen kan en särskild underart särskiljas - eurolining. Tillverkare från Europa har tagit hand om de ytterligare fördelarna med denna finish genom att omforma brädorna. Spåret i detta fall är djupare än i konventionella produkter, och kammarna är längre. För att maximalt skydda beläggningen från fukt och ångor görs ytterligare kanaler i brädorna. Prislappen för eurofoder överstiger alla högkvalitativa produkter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Även med ett välstuderat material som trä försöker tillverkare utveckla ny teknik . Tack vare sådana försök dök värmebehandlat trä upp. Produktionen utförs på olika sätt: exponering för uppvärmd ånga vid temperaturer upp till 200 grader, bearbetning under tryck, exponering för inerta gaser och vegetabilisk olja på brädorna. Slutsatsen är att fodret är uppvärmt. Hartser avdunstar, produkter blir mer hållbara och mindre hygroskopiska. Termoskivan är en produkt av högsta nivå. Dess kvalitetsegenskaper gör det möjligt att ställa in livslängden från 50 till 100 år under yttre påverkan. Det enda negativa är den höga kostnaden för materialet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner

På marknaden kan du hitta foder i olika storlekar. Den största skillnaden är mellan inhemska produkter och eurofoder. De vanligaste dimensionerna för lokala tillverkare är brädor med en tjocklek på 12 till 40 mm, bredder upp till 150-200 mm. Längden börjar från 200 mm och når 6 meter. För europeiska produkter är allt strikt begränsat till flera typer: tre typer av tjocklekar - 13, 16, 19 mm, bredd - 80, 100, 110, 120 mm, längd upp till 6 meter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Brädans längd varierar mest . Detta kan förklaras åtminstone av det faktum att detta är den viktigaste och definierande parametern.

Ju längre brädorna desto dyrare är de. Det är mycket billigare att trimma samma områden med korta produkter, kombinera dem, än med massiva brädor.

Men med mycket byggnadsarbete är det just stora produkter som krävs.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tips

För avslutande av bad rekommenderas det att använda lind, al och aspfoder. Den främsta synliga skillnaden mellan de två är att asp- och alplankor snabbt utvecklar mörka fläckar runt igensatta fästelement. Linden är dyrare, men det kommer att hålla längre, kommer inte att värma upp och kommer att ge en behaglig lukt.

Nedan följer rekommendationer från experter om hur man optimalt avslutar lindskiva

Innan arbetet påbörjas måste fodret förvaras i ett varmt rum i flera dagar

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Det är bättre att utföra konstruktions- och reparationsarbeten med en träfinishbräda vid en positiv temperatur ute eller i en varm uppvärmd byggnad.
  • Det är bättre att fästa lådan för brädet horisontellt var halv meter från varandra. Du kan navigera längs linjerna markerade med en byggnadsnivå.
  • Svarven för fodret monteras horisontellt i steg om 40-50 cm.
  • För par är det vanligt att använda produkter vars tjocklek inte överstiger 25 mm.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Designen kan vara vilken som helst, men för att öka ytans livslängd och dess mindre vätning bör fodret fyllas diagonalt eller vertikalt.
  • Antiseptiska förbehandlingslösningar kan användas för att förbättra de skyddande egenskaperna.
  • För att ge en större dekorativ effekt behandlas ytan med lacker och olika föreningar avsedda för användning i bad och bastur. Studera sammansättningen av sådana produkter noggrant. De måste vara miljövänliga och inte avge giftiga ämnen vid uppvärmning.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Om du bestämmer dig för att isolera tvättrummen är det bäst att välja material med ångspärrfunktion. Detta hindrar väggarna från att ruttna.
  • Om du har en liten bastu eller ångbad till ditt förfogande, välj brädor som inte är längre än 90 cm. De utökar rummet visuellt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vackra exempel

I en liten bastu kommer clapboard -trim av olika nyanser att se bra ut. Ränder kommer att ge rummet ett mer elegant utseende. Och effekten av mörker och dysterhet kan undvikas genom att använda extra belysning i taket.

Bild
Bild
Bild
Bild

Till en lägsta kostnad och ett mycket litet ångbad kan slås med efterbehandling i olika riktningar. Vertikala och horisontella element i samma nyans markerar olika ytor, men samtidigt ser de ut som en helhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kontrastfärger kommer att lägga till en intressant accent. Huvudsaken är att inte bli fördärvad med mörka nyanser. De kan betona ryggstöd och vertikala trimelement, lampor. Med en stor mängd av det blir det mörkt och obekvämt i badet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om träväggar och tak är för tråkiga för dig kan du lägga till ljusstyrka med temapaneler med konstgjord belysning. Bilder av heta stenar, trä eller eld kommer att ge värme, komfort och avkoppling till interiören.

Rekommenderad: