Foderskärare: DIY -kit, Manuell Träfräs, Foderproduktionskit

Innehållsförteckning:

Video: Foderskärare: DIY -kit, Manuell Träfräs, Foderproduktionskit

Video: Foderskärare: DIY -kit, Manuell Träfräs, Foderproduktionskit
Video: Angle Grinder HACK - Make A Wood Chipper | DIY 2024, Maj
Foderskärare: DIY -kit, Manuell Träfräs, Foderproduktionskit
Foderskärare: DIY -kit, Manuell Träfräs, Foderproduktionskit
Anonim

Om ditt hem ser mycket ut att önska vill du göra reparationer, men bara att limma tapeten är redan tråkigt och helt ointressant. Då är väggbeklädnad av klädskiva en utmärkt lösning på ditt problem. Gör-det-själv-väggbeklädnad med dekorativa brädor kommer att vara en idealisk kreativ lösning för dig, och användningen av foder kommer att minska din tid att hitta material för beklädnad. Du kan välja material för reparation själv, fodret kan antingen köpas med en färdig, bearbetad bräda, eller så kan du bearbeta det själv, men för detta behöver du åtminstone minimal kompetens inom detta område, samt en speciell hyvel som du kan göra sådana brädor med …

Vad är fräsar till för?

För att mantla väggarna kommer det inte att räcka med att du bara använder speciella brädor; förutom dem måste du köpa en manuell router samt tillbehör för den - skärare. En fräs är en specialfäste för ett verktyg som har vilken form som helst, på vilken tänder appliceras, som, när de roteras, har en mekanisk effekt på föremålet. Med hjälp av dessa tänder kan du skära olika föremål, bearbeta dem, slipa och så vidare.

Bild
Bild
Bild
Bild

På den moderna marknaden finns ett stort urval av olika bilagor, de viktigaste är:

  • slutet;
  • bård;
  • cylindrisk;
  • disk.

Slutet

Träfräsar är utformade i ett stycke i många fall, flera typer är sällsynta. Sådana munstycken fungerar huvudsakligen på principen om den belastning som utövas på träet vid sidokanten. Förutom att bilda fogar på plankor kan ändfräsar användas för såväl slutbearbetning som för att skapa invecklade mönster på trä.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bård

Denna typ av skär är den mest populära bland hantverkare, dessa tillbehör är utformade för att bilda kanten på brädet. På grund av särdragen i deras struktur kan kantskärare skapa kanter av olika invecklingar utan att gå djupt in i träet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Cylindrisk

Denna typ är indelad i flera typer:

  • avsmalnande - används för att skapa sniderier på trä;
  • spiral - behövs för att göra kanten på brädet;
  • spår - utformat för att skapa spår av olika former och typer.
Bild
Bild
Bild
Bild

Disk

De är de mest praktiska för att skapa och bearbeta motstående brädor (foder).

Skivfräsar används för olika ändamål:

  • för bearbetning av foder;
  • för panelbearbetning;
  • för bearbetning och slipning av sten;
  • för metall;
  • specialtillbehör för olika träprodukter.
Bild
Bild

Kvarnar för manuellt arbete med skivor är i sin tur indelade i tre typer:

  • bärande;
  • lager;
  • bård.
Bild
Bild
Bild
Bild

När du gör själva brädet behöver du lager- eller kantskärare; för detaljerad bearbetning är lagerlösa munstycken lämpliga, för vilka du måste köpa specialutrustning.

Fodret är en speciell bräda med ett spår på ena sidan och en tunga på den andra . Därför behöver du två typer av fräsar, funktionen för var och en av dem kommer att utformas speciellt för att bearbeta brädet från ena sidan. Skillnaden mellan skär kan vara skaftets diameter, vars storlek avgör vilken effekt som krävs för deras tillämpning.

Bild
Bild

Varje skivfräs har en standardutförande, den består av:

  • grunden för munstycket är axeln på vilken hela huvuddelen är fixerad;
  • ovanpå axeln är två skivor fästa, på vilka skärknivarna är placerade;
  • det finns ett lager i skivorna.
Bild
Bild

Munstyckets skärtänder kan skärpas oberoende 3-4 gånger för återanvändning.

Fräsmaskin

Detta är en maskin med utbytbara redskap. Routern används främst för bearbetning av träprodukter, men med inköp av ytterligare utrustning kan den också bearbeta både plast och metall. En sådan maskin har en ganska liten storlek för sin funktionalitet, den kan användas för nästan alla ändamål, från tillverkning av olika delar till bearbetning av möbler och hushållsprodukter.

Det finns olika typer av fräsverktyg:

  • övre;
  • bård;
  • lamellär.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Användningen av en sådan enhet är mycket bekväm och funktionell.

Oberoende produktion av foder

Steg-för-steg-instruktioner för utförande av arbete.

  1. Först måste du förbereda eller köpa platta brädor i den storlek du behöver. Det är bättre att välja längden på högst två meter för att arbeta mer bekvämt med materialet. Bredden måste väljas och beräknas oberoende (vanligtvis görs det 8-10 cm). Vid trimning av brädor behöver det återstående materialet inte kastas; förbindningsremsor kan göras av dem.
  2. Då måste du kvalitativt bearbeta styrelsen och förbereda den för arbete.
  3. När brädan är helt färdig kan du börja klippa tungan och spåret. Under detta arbete är det nödvändigt att göra allt klart och mätt, eftersom sannolikheten för att göra något fel i detta skede är ganska hög. Brädan måste vara väl och tätt fixerad, bordet som arbetet ska ske på måste vara stabilt. Spårets djup och tungans bredd måste ständigt justeras, eftersom brädan skadas även med minimal förskjutning.
  4. I vissa fall kommer det inte att vara möjligt att göra med en manuell skärare, eftersom det vid tillverkning av till exempel ett kalibrerat bräde kommer att krävas mer komplex utrustning - en tjockleksmätare.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Under hela arbetstiden måste alla säkerhetsåtgärder iakttas, skyddsglasögon och handskar måste användas, eftersom olika typer av skador kan erhållas i alla behandlingsstadier.

Att välja fräsar för trä

När du väljer fräsar måste du ta hänsyn till alla deras funktioner. För det första är det önskvärt att skärarna är tillverkade av hög kvalitet, kvalitetsgarantin är i de flesta fall märket, därför är det bäst att köpa verktyg som redan har testats med tiden inkluderar sådana märken verktyg från företaget "Shtil". För det andra är det nödvändigt att styras av styrkan i det material som skäraren är gjord av; den måste väljas utifrån vilket material detta verktyg behöver arbeta med. Och för det tredje är det nödvändigt att välja rätt typ och typ av verktyg som passar din typ av arbete, till exempel som det sa ovan - en diskskärare är mer lämplig för att arbeta med plåt.

Bild
Bild

Slutsats

Sammanfattningsvis kan vi säga att en person som är van att arbeta med sina egna händer bör ha en uppsättning av alla typer av skär för att arbeta med olika material och olika detaljer.

I vårt fall kan det noteras att alla typer av skär är lämpliga vid utförande av vändarbete, men för arbete med foder är det att föredra att använda skivfräsar, som är av olika typer, var och en av dessa typer är nödvändiga i olika steg av arbete.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter allt arbete får du inte bara en vacker inredning av ditt hem och en storm av positiva känslor, utan också betydande besparingar, eftersom att köpa färdiga brädor måste spendera nästan dubbelt så mycket som att köpa en uppsättning av alla nödvändiga verktyg och göra fodret själv.

Rekommenderad: