Trådböjning: CNC -trådböjningsmaskin Och Andra Enheter, 3D -böjning Och Andra Alternativ, DIY Manuell Böjning Av Tråd

Innehållsförteckning:

Video: Trådböjning: CNC -trådböjningsmaskin Och Andra Enheter, 3D -böjning Och Andra Alternativ, DIY Manuell Böjning Av Tråd

Video: Trådböjning: CNC -trådböjningsmaskin Och Andra Enheter, 3D -böjning Och Andra Alternativ, DIY Manuell Böjning Av Tråd
Video: (Desktop)CNC-wire-bending-machine_02 2024, Mars
Trådböjning: CNC -trådböjningsmaskin Och Andra Enheter, 3D -böjning Och Andra Alternativ, DIY Manuell Böjning Av Tråd
Trådböjning: CNC -trådböjningsmaskin Och Andra Enheter, 3D -böjning Och Andra Alternativ, DIY Manuell Böjning Av Tråd
Anonim

Trådböjning är en efterfrågad teknisk process, med hjälp av vilken det är möjligt att ge produkten den önskade formen. Proceduren innebär att konfigurationen ändras genom att komprimera de inre metallfibrerna och sträcka de yttre skikten. Det är värt att överväga mer detaljerat vad processen är, och med hjälp av vilken utrustning den utförs.

Bild
Bild

Grundläggande böjningsregler

Trådböjning är enkelt. Men för att uppnå bästa resultat finns det några regler att tänka på.

  1. Handskar av tjockt tyg bör bäras när du utför uppgiften och arbetar med verktyget för att förhindra skador.
  2. Endast verktyg som kan repareras eller automatiska maskiner är lämpliga för arbete. Innan du börjar böja metall bör du kontrollera tekniken för skador eller deformation.
  3. Om ett skruvstycke krävs för operationen bör du först se till att arbetsstycket sitter ordentligt fast.
  4. Innan arbetet påbörjas är det nödvändigt att justera arbetsstyckets position.
  5. Om åtgärderna med verktyget utförs med ena handen ska den andra hållas borta från den plats där du planerar att göra vikningen. Detta förklaras av att tång eller annat verktyg kan lossna och skada handen.
  6. Det rekommenderas inte att placera tunga instrument på kanten av arbetsbordet under proceduren. Annars kan de vidröras och tappas på fötterna, vilket kan leda till skador.

Om du tar hänsyn till dessa regler kan du uppnå ett tillförlitligt resultat och undvika produktfel eller skador om plötsligt material släpps ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Under bockningsprocessen rekommenderas det dessutom att vara uppmärksam på kablarnas integritet och jordningen när det gäller användning av elektriska maskiner. Det bör noteras att manuell böjning gör att du kan arbeta med små mängder material . Detta förklaras av det faktum att proceduren har en hög arbetsintensitet, vilket påverkar människokroppens tillstånd negativt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Utrustningsöversikt

För stora arbetsmängder används olika automatiska metallböjningsmaskiner. Det är inte nödvändigt att endast tillämpa den manuella metoden för att omforma materialet. Du kan använda maskiner eller andra maskiner som kan öka produktivitetsindikatorerna. Det är värt att titta närmare på utbudet av verktyg och tekniker för att böja tråd.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För manuell böjning

Metalltråd är efterfrågad i vardagen. För det mesta används handhållen låssmedutrustning för att ändra konfigurationen. Detta gör att du kan uppnå följande element:

  • klämmor;
  • fästen;
  • galgar.
Bild
Bild
Bild
Bild

För att uppnå önskat resultat bör du använda mjuka och flexibla trådtyper.

Detta kommer att minska den ansträngning som krävs för manuell böjning och kommer att påskynda processen avsevärt.

Det är vanligt att använda hus för att ändra formen på metallelement:

  • rund nästång;
  • tång;
  • låssmed vice.
Bild
Bild
Bild
Bild

Om tråden behöver klippas kan du använda trådskärare eller köpa speciella sidoskär . Ett sådant verktyg är tillräckligt för att ge det erforderliga resultatet för att forma tråden till den önskade formen. Svårigheter uppstår när det blir nödvändigt att vika produkter med stora diametrar. För att göra detta måste du köpa specialenheter. Du kan också göra dem själv.

Bild
Bild

Maskinverktyg

När det blir nödvändigt att göra ett stort antal metallprodukter av tråd med olika diametrar, är manuell bockning inte aktuell. För genomförandet av operationen används särskild utrustning och speciella tekniker. Baymetoden för att ändra metallens konfiguration anses vara efterfrågad. När du använder denna teknik utförs följande steg.

  1. Tråden lindas på speciella spolar och matas till en maskin med rullar, där två plan dessutom tillhandahålls. De kommer att säkerställa produktens anpassning.
  2. Därefter matas materialet till maskinen, vilket kommer att utgöra den nödvändiga konfigurationen av produkten.
  3. Den bildade tråden skärs av för att börja det första steget igen.
Bild
Bild

Denna process automatiserar böjningsförfarandet, vilket ökar produktiviteten . Trådböjningsmaskinen är en statisk mall. Maskinens konstruktion är försedd med tryckvalsar, som säkerställer lindning av tråden runt mallen. Med hjälp av sådana enheter är det möjligt att uppnå alla konfigurationer, samt att säkerställa en böjning av även den minsta radien. Det senare kan inte tillhandahållas genom manuell böjning.

I vissa maskiner är speciella rullar installerade för att underlätta bockning av produkter.

Bild
Bild

I sådan utrustning används principen om att skjuta det bearbetade materialet för att ytterligare ändra formen. Trådens ände är ansluten till tråden före operationen. Han drar den genom rullarna, vilket ger materialet önskad form, som programmet ställer in. En separat maskin används också för trådinriktning. Arbetsorganens roll som säkerställer att det önskade resultatet uppnås kan vara:

  • ramar i rätt form;
  • block med två plan.
Bild
Bild

De första är mycket effektiva, därför är de efterfrågade i produktionen, där ett smidigt och högkvalitativt förfarande krävs. Modern teknik inom maskinkonstruktion har gjort det möjligt att starta produktionen av maskiner utrustade med flera bockningskonsoler . Denna typ av utrustning kallas CNC -verktygsmaskiner. De är utformade för tillverkning av platta och 3D -produkter.

Trådböjning med användning av en sådan figurteknik gör det möjligt att öka produktiviteten hos fabrikskapaciteter, samt organisera produktionen av produkter av olika former . För att utföra proceduren är det tillräckligt att ställa in de nödvändiga parametrarna i programmet, maskinen klarar självständigt uppgiften.

Bild
Bild

Hur böjer man sig?

För att böja tråd med liten diameter hemma måste du hitta och förbereda en skruvstång, hammare eller tång. men användningen av de listade instrumenten kräver mycket tid och ansträngning för att genomföra proceduren.

Om du vill påskynda processen bör du tänka på att göra en mer pålitlig enhet.

Bild
Bild

Ett sådant verktyg är en manuell stångböjning, som gör att du kan böja tråden. För att göra det måste du ta:

  • två sektioner av ett format rör;
  • kvarn;
  • svetsmaskin.

Utformningen av stångböjningen inkluderar ett handtag och en arbetsdel. För att samla in det måste du göra följande.

  1. Skär kanten på en lång bit i 45 graders vinkel med en slipmaskin.
  2. Klipp en U-formad del från den korta delen.
  3. Svetsa ihop båda elementen i en viss vinkel.
  4. Slå av slaggen och rengör ytan med en borste.
  5. Slipa verktyget.
Bild
Bild

När alla steg har slutförts är verktyget klart att använda. Den kan målas vid behov. Att arbeta med en stångböj är inte svårt. Enheten fungerar som en spak. För att böja, sätt in tråden i arbetsdelen och tryck ner handtaget.

Den mest populära frågan är hur man gör en ring av tråd med egna händer. För att göra detta måste du använda en träbit med önskad diameter eller använda en liten bit stålrör.

Bild
Bild

När det gäller ett rör måste du också välja önskad produktdiameter i förväg.

När nödvändiga material och arbetsstycken hittas eller tillverkas är det nödvändigt att linda minst två varv av tråd på mallen och göra märken . Efter de utförda teknikerna återstår det att ta bort tråden från röret eller ämnet och svetsa en jämn ring enligt de färdiga märkena.

Rekommenderad: