DIY Snöslunga: Hemlagad Manuell Snöslunga På Hjul. Hur Man Gör En Elektrisk Snöslunga För Ditt Hem Från Ritningar?

Innehållsförteckning:

Video: DIY Snöslunga: Hemlagad Manuell Snöslunga På Hjul. Hur Man Gör En Elektrisk Snöslunga För Ditt Hem Från Ritningar?

Video: DIY Snöslunga: Hemlagad Manuell Snöslunga På Hjul. Hur Man Gör En Elektrisk Snöslunga För Ditt Hem Från Ritningar?
Video: Snöslunga 2024, April
DIY Snöslunga: Hemlagad Manuell Snöslunga På Hjul. Hur Man Gör En Elektrisk Snöslunga För Ditt Hem Från Ritningar?
DIY Snöslunga: Hemlagad Manuell Snöslunga På Hjul. Hur Man Gör En Elektrisk Snöslunga För Ditt Hem Från Ritningar?
Anonim

Snöblåsare som produceras av modern industri är ganska bra. Men deras pris passar inte alltid människor. I det här fallet, eller om vissa tekniska nyanser inte är lämpliga, är det lämpligt att göra mekanismen själv.

Bild
Bild
Bild
Bild

Design egenskaper

En självtillverkad snöslunga kan ha en ganska annan enhet. Men i alla fall bör det finnas två huvuddelar: samla snö och kasta den på rätt plats. Bensin eller elmotorer används huvudsakligen som drivning . När du väljer designen för den framtida snöslungan är det nödvändigt att ta hänsyn till hur stort området måste rengöras. De enklaste modellerna är inte tillräckligt effektiva och klarar inte alltid röjningen av stark is, snödrivor.

Om du behöver ordna saker över ett brett område är enheter med förbränningsmotorer en oumbärlig lösning. De kännetecknas av ökad längdförmåga och kan kasta snömassan långt bort.

Bild
Bild
Bild
Bild

Trots den betydande svårighetsgraden av sådana strukturer behövs det ingen fysisk ansträngning för att flytta dem. Självgående snöslungor används oftast för att sanera trädgårdsvägar, trottoarer och plana tak.

Manövrerbarheten hos icke-självgående fordon är ganska hög . Men när det är nödvändigt att ta bort ett tätt, noggrant komprimerat lager, eller när det är mycket snö, eller när det är blött, blir rengöring mycket svårt. Dessutom minskar manövrerbarheten hos apparaten. För att i viss utsträckning kompensera för detta ögonblick krävs det att använda de lättaste möjliga delarna. Om bensinmodeller föredras är detta inte så viktigt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur gör man det själv?

För privat bruk kan en elektrisk enhet vara det bästa valet. Mycket hög prestanda för att sätta ordning på saker nära bostaden, bredvid garaget, och så vidare är helt enkelt överdrivet. Det är inte så stor skillnad i jämförelse med bensinmekanismer, förutom drivningen. Men mycket större skillnad finns mellan enstegs- och tvåstegsalternativ. I det första fallet skjuts snömassan ut endast med kraften från en snabbt roterande skruv, och i det andra används en extra rotor. Det är den roterande versionen som anses vara att föredra, eftersom den minskar slitage och gör att du kan undvika olika haverier. Även om stenar eller andra fasta föremål kommer in, kommer de inte att skada delar av snöslungan.

Snöskruven är alltid placerad längst fram på apparaten . Det är verkligen täckt med en hinkformad kropp. Denna lösning låter dig omdirigera snömassan strikt i en given riktning. Det moderna tillvägagångssättet för tillverkning av skruvar innebär användning av högkvalitativ metall, för för denna del av snöröjningsutrustning är styrkan i första hand. Externt liknar en monolitisk apparat en oljerigg eller en stor gängad skruv. När delen är vriden krossas snön och matas inuti.

För ett bättre skydd av enheten, där skruven snurrar snabbt, används ett gummilock.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom, när du förbereder ritningar, bör du inte glömma följande punkter:

  • platsen för motorn och dess dimensioner;
  • en ränna längs vilken snö kommer att kastas;
  • hjul och axlar för dem;
  • drivmekanism;
  • kontrollhandtag.
Bild
Bild
Bild
Bild

Om alternativet med en elmotor är ordentligt valt, behöver du verktyg som:

  • borr för metallbearbetning;
  • Vinkelslipmaskin med lämplig skiva;
  • handhammare;
  • svetsmaskin;
  • svetsoveraller;
  • stålplåt (inklusive takjärn);
  • pålitliga klämmor;
  • stål hörn;
  • metallrör;
  • kullager;
  • plywood;
  • bultar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Skruvenheten består av två delar, till exempel:

  • yttre ringar som kommer att skära snön;
  • axeln på vilken dessa ringar är monterade.

Ett stålrör ¾ används för att tillverka axeln. Detta rör ska ha samma längd som skopan. Stift är svetsade på kanterna. Senare kommer de att tillåta själva axeln att sättas in i lagren. För att skapa en tvåstegs snöslunga är en stålplatta fäst vid mitten av röret. Dess typiska storlek är 12x27 cm. Till vänster och höger om plattan placeras ringar som måste tillverkas av ett transportband. Istället för denna tejp används ofta stålplåt med en tjocklek på 0,2 cm.

I de flesta fall görs 4 ringar, vars diameter bör vara densamma (den väljs utifrån axelns och skopans storlek). Ringarna måste skäras i 2 delar. Sedan böjes en spiral från dem. Dessa delar är anslutna till axeln genom svetsning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är värt att notera att den svetsade spiralen måste vara en kontinuerlig linje. Om snöslungan är tvåstegig lutas spiralelementet mot mitten - då blir arbetseffektiviteten maximal.

Men skapandet av en enkel snöslunga slutar inte med tillverkningen av skruven. Därefter måste du göra en hink i stål. I en normal design täcker skopan botten, vänster och höger skruv. Men ovanpå är det något förskjutet framåt. Ibland är sidoväggarna gjorda av 1 cm tjocka plywoodskivor.

Självjusterande lager är placerade på sidorna . Dessa delar bör skyddas så mycket som möjligt från kontakt med vatten, is och snö. Ett mellanrum på cirka 2 cm lämnas mellan kanten på skruvspiralen och skopans inre kant. Spalten behövs för att de två delarna inte ska klamra fast vid varandra. Ett hål skärs i toppen av skopan, där utloppsrännan hålls. Diametern på ett sådant hål väljs individuellt. Den ska vara bredare än plattan som styr snöströmmen. Röret bör böjas uppifrån, vilket avsevärt kommer att förbättra arbetskvaliteten.

Bild
Bild
Bild
Bild

I både bensin- och elektriska modeller är det värt att uppmärksamma ramen som motorn är placerad på. I de flesta utföranden är ramen gjord i form av bokstaven P. Den är gjord av stålhörn. När huvuddelen av ramen är klar, ta svetsmaskinen och fäst remsor som låter dig fixa motorn, skruvenheten och en skopa. Därefter måste du borra hål för att säkra hjulen och kontrollhandtaget.

I hemgjorda snöslungor för hemmet byts hjulen ofta ut mot skidor . Det är bara stålskidor som passar som en vanlig släde. Avståndet från ramen ska vara minimalt, då fungerar enheten bra.

När du tillverkar hjul måste du ta hand om största möjliga vidhäftning av slitbanan till marken. Naturligtvis behöver du bara använda vinterdäck. Sommarprover tolererar inte frost tillräckligt bra och visar sig från den värsta sidan.

Bild
Bild
Bild
Bild

För tillverkning av handtag tas vanligtvis rör med ett tvärsnitt på 0,5 tum. Du måste fästa dem på ramen med hjälp av bultar. Handtag bör väljas med största omsorg, inte mindre tankeväckande än skrapor. Om handtagen är obekväma blir det extremt svårt att använda apparaten. Rotorerna är gjorda av 4 rektangulära plattor anslutna tillsammans med fälgar runt omkretsen, axeln sätts in i mitten.

Inga speciella motorer krävs . Det är fullt möjligt att klara sig med elmotorer som utvecklar en insats på cirka 1 kW. Elmotorn (och i bensinversionen - startmotorn) ska skyddas från kontakt med flytande vatten, även bara med snö. Underlåtenhet att tillhandahålla sådant skydd kan leda till en allvarlig kortslutning. Det krävs endast att använda fabriksisolerade kablar för att driva snöslungan, avsedd för användning i tuffa utomhusförhållanden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Anslutningen av motorn till skruven kan göras via en växellåda eller en remmekanism. Om den växlade versionen väljs måste axeln längs vilken motorn roterar vara i rät vinkel mot axeln. Denna lösning är mer tillförlitlig och effektiviteten för kraftöverföring ökar. Men för ett hem är en sådan design opraktisk. Det är mycket svårt att klara det, och i händelse av ett sammanbrott kan anslutningen inte demonteras.

Vid användning av ett överföringsband är axeln och axeln parallella med varandra . Denna lösning är också bekvämare på grund av förmågan att justera bandets spänning. För att ansluta alla delar av snöslungan till varandra bör endast speciella bussningar eller bultar användas. Ett sådant fäste, om lasten blir alltför stor, kollapsar. Men motorn, ramen och andra huvuddelar förblir intakta.

Bild
Bild
Bild
Bild

För största möjliga bekvämlighet och säkerhet i arbetet måste du sätta en strålkastare.

En glaspartition separeras från en onödig billampa. Det används för att förbereda ett gips. En trefaldig glasduk appliceras på det resulterande arbetsstycket. Dess lager är belagda med epoxiharts, och sedan hålls arbetsstycket i vakuum i en dag.

Efter den slutliga torkningen av produkten avlägsnas de minsta oegentligheterna med finkornigt smör . Den framtida strålkastaren placeras i ugnen på en grill gjord av små lameller, åtdragna med självgängande skruvar. När ämnet har smält tas arbetsstycket snabbt bort. Den måste läggas ut jämnare på strålkastarens bas, som återförs till vakuumet. Efter att ha väntat på slutet av torkningen poleras strålkastaren och utrustas sedan med halogenlampor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det rekommenderas att installera ljuskällan på rattstången (men vissa tycker att det är mer korrekt att ge en speciell position för optiken). Strålkastaren installeras med en 1,5 m kabel med liknande tvärsnitt. Ledningarna är avskalade och anslutna till lamporna i ena änden och till det spänningsreglerande reläet i den andra. Resten av ledningarna är också avskalade från isoleringen i ändarna för att ansluta reläet till generatorn och omkopplaren.

Från den bakomliggande traktorn

Till att börja med är det värt att överväga de hemlagade manuella mekanismerna. De kör nästan alltid på hjul, inte på spår, eftersom det är många gånger enklare att göra en hjulenhet och ta hand om den. Den är manövrerbar, lättmanövrerad och fullt fungerande utrustning. Att utrusta maskinen med ett blad hjälper till att effektivt hantera även täta snöklumpar. Valet av en bakomliggande traktor som grund för en framtida bil motiveras av enkelheten i en sådan lösning.

Börja med att förbereda skrovet, projektionsblad och ram . Kroppen levereras vanligtvis med stålplåt eller en billet från en fat. I båda fallen förbereds ett hål genom vilket snön kommer att dumpas.

Det är värt att notera att trimmern måste överges. Istället installeras en speciell rotor. Vi får inte glömma att roterande anordningar inte klarar isröjning bra. Ännu värre kan de krossade partiklarna orsaka skada.

Bild
Bild
Bild
Bild

Arbetskanterna på snöslungor som konverteras från motoblock kan vara släta eller tandade. Det första alternativet är att föredra om du planerar att ta bort nyfallet snö. Men när en ogenomtränglig isskorpa bildas hjälper bara den ojämna ytan. Ju svårare jobbet är desto starkare ska rotorhjulets material vara. Den är gjord med tre eller sex blad efter eget gottfinnande.

Om du bara planerar att sopa ett litet lager nysnö kan du utrusta snöslungan med konventionella borstar . Oftast är strängen 1 m. Spadar med specialknivar används för att ta bort relativt tunn, men redan härdad snö. Remsan som ska fångas har samma bredd. Men den mest effektiva lösningen är fortfarande den vanliga rotorn.

Bild
Bild

Från en gasflaska

Men det är inte nödvändigt att spendera en bakomliggande traktor för att göra en snöslunga. En vanlig hushållsgasflaska kan fungera som ett bra substitut. Naturligtvis kan du börja arbeta först efter tömning av behållaren. Cylindern är endast sågad i en fast fixerad form. Att bryta mot denna regel är lätt att bli skadad av kvarnen.

En spade, som är tillverkad av en cylinder, placeras på olika typer av självgående eller icke-självgående utrustning . Den sågas på ett sådant sätt att en krökt hink erhålls. Denna form tillåter inte att snön kastas långt bort. Men för att rengöra det från gården eller från trottoaren är det tillräckligt. Naturligtvis, innan arbetet påbörjas, är det nödvändigt att förbereda ritningar och strikt följa dem.

Stålplåten skärs i 4 bitar. De kommer att tjäna till att göra en ränna, och rotorn för att skjuta snö i denna ränna kan tas bort från alla bensinodlare. När du skär ballongen är det nödvändigt att lämna väggarna 10 cm breda. Sätt in skruven i behållaren. Det är bara nödvändigt att ansluta den till motorn när cylindern är ordentligt säkrad.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ur en skottkärra

Denna fältbilaga är endast avsedd för icke-självgående användning. Den gångjärnsspade är fäst med ett par sele gångjärn och M8 kategori bultar. Allt arbete med att förbereda en sådan snöslunga tar max 5 minuter. Som praktiken visar klarar enheten mycket bra av att rengöra öppna områden med en yta på 50-300 meter.

Man bör alltid komma ihåg att när man använder en viss skottkärra kan delarnas dimensioner förändras.

För att göra en snöslunga från skottkärror används ofta reparationsavfall . Oftast placeras soptippar med en storlek på 80x40 cm, men konsumenterna kan naturligtvis föredra en annan storlek. Spadarna fästs i en vinkel på 45 grader. Sele klämmor framställs huvudsakligen av stål med en tjocklek av 0, 1–0, 3 cm.

Bild
Bild

Från en skoter

Inte varje skoter kan förvandlas till en komplett snöslunga. En förutsättning är närvaron av energitransmission genom en styv axel och en växel. Kroppen är gjord av en stålrör, skuren ca 15 cm från botten. I mitten av den nedre delen är ett hål förberett för att rymma den utskjutande delen av växellådan. Ett par hål görs från kanterna - de är förberedda för att säkra luckan.

Hålet genom vilket snön kommer att kastas tillbaka är förberedd från sidan . Det ska vara fyrkantigt. Ett tennark täcker den öppna kroppen och hålet kommer att vara i mitten av detta ark. Rotorn är gjord med fyra blad; resterna av pipan används för snöröjning. Bladet kan konstrueras av en annan metallplåt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Säkerhetsteknik

Oavsett hur snöslungan tillverkas måste den användas med försiktighet. Långvarig användning är endast tillåten när du bär ljudsäkra hörlurar.

Det är förbjudet att ta bort snö med självtillverkade apparater i lösa kläder och skor som kan glida. Även om dessa villkor är uppfyllda är det oönskat att rengöra området mer än 2-3 timmar om dagen. Annars kommer den skadliga effekten av vibrationer, och i fallet med en bensinapparat - även avgaser - redan att bli hälsofarlig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är strängt förbjudet att röka vid tankning av en bensin snöslunga, och även att öppna eld för andra ändamål. Se till att behållarna med bränsle är minst 3 m bort innan du startar motorn. Innan du börjar arbeta bör du också göra följande:

  • kontrollera bränsleutrustningens täthet;
  • utvärdera tillförlitligheten för fastsättning av enskilda delar;
  • avgöra om allt går på tomgång normalt.

Rikta inte snöströmmen mot fönster och andra ömtåliga föremål, människor och djur. Det är också oönskat att röra vid motorns avgasanordning när den är igång. Under denna tid är motorns yta väldigt varm. Erfarna snöslungare äger alltid glasögon och försöker att inte klättra även relativt mjuka backar i onödan, för att inte gå ner från dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter arbetets slut måste mekanismen inspekteras fullständigt utifrån, se till att den är i gott skick och rengöras från all förorening.

Rekommenderad: