Golvmosaik: Marmorflis Mosaikgolv, Glas- Och Keramikplattor, Porslinsbeläggning Av Stengods

Innehållsförteckning:

Video: Golvmosaik: Marmorflis Mosaikgolv, Glas- Och Keramikplattor, Porslinsbeläggning Av Stengods

Video: Golvmosaik: Marmorflis Mosaikgolv, Glas- Och Keramikplattor, Porslinsbeläggning Av Stengods
Video: Montera mosaik 2024, Maj
Golvmosaik: Marmorflis Mosaikgolv, Glas- Och Keramikplattor, Porslinsbeläggning Av Stengods
Golvmosaik: Marmorflis Mosaikgolv, Glas- Och Keramikplattor, Porslinsbeläggning Av Stengods
Anonim

Idag finns det ett stort antal av alla typer av golvbeläggningar - från laminat till mattor. Ett av de mest sofistikerade alternativen för att dekorera golvet är dock mosaikplattor, som de senaste åren har blivit en verklig trend inom renovering och konstruktion. Det handlar om henne som kommer att diskuteras i vår artikel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Golvmosaik är en utmärkt moderiktig designlösning, eftersom det finns ett stort antal varianter på hur man spelar ett sådant golv i interiören. Tack vare en sådan beläggning är det möjligt att skapa ett unikt volymetriskt mönster på grund av det konstanta ljusspelet på separata små bitar av material, som läggs på ett visst sätt på golvet. Nyligen har mosaiker blivit mycket populära bland köpare eftersom de kan förändra och omvandla ett utrymme avsevärt. Detta blir möjligt på grund av egenskaperna hos denna beläggning:

Kakelens mångsidighet gör att du kan använda den för olika typer av rum: den är lämplig för både stora och små rum. Till exempel är mosaikläggning möjlig både i badrummet i ett flerfamiljshus och i en rymlig pool

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Materialet, tack vare sin breda färgpalett, gör det möjligt att förverkliga alla kreativa idéer från designern - från inskriptioner till omfattande ritningar. Detta gör att du kan kombinera mosaik med alla typer av interiörer. I en enkel inredning, gjord i minimalismens stil, kan du använda enkla stilistiska tillvägagångssätt och utföra monokroma eller dimma mosaiker av grundfärger. Samtidigt kan beläggningen skapas enligt en individuell skiss, det kommer att kosta mer, men originaliteten hos kunden kommer att spåras i interiören.
  • Mosaikgolvet är tillräckligt enkelt att lägga, eftersom golvet har en sammansatt struktur: det består av separata små bitar som monteras till färdiga produkter på grundval av ett speciellt underlag. Denna produktionsteknik ger flexibilitet och relativ plasticitet hos materialet, som kan användas på vilken yta som helst, inklusive ojämn.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Motståndskraft mot fysiska och kemiska påverkan gör att mosaiken kan förbli i sitt ursprungliga tillstånd länge - den tappar inte sin färg även när den behandlas med kemiska bakteriedödande medel.
  • Mosaiken påverkas inte av fukt, så den placeras i rum med hög luftfuktighet. Det är inte ovanligt att mosaikgolv finns i pooler och badrum.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Materialets miljövänlighet gör att det kan användas inte bara i tvättstugor utan också hemma utan att hota hushållens hälsa.
  • Mosaikernas förekomst och popularitet avgör dess överkomliga pris. Kostnaden för materialet varierar från 3 till 15 tusen rubel per kvadratmeter. Det betyder att nu på byggnadsmarknaden är det möjligt att hitta en beläggning som uppfyller köparens alla krav, men samtidigt inte påverkar familjens budget.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Modern teknik gör det möjligt att tillverka mosaikplattor av olika typer av råvaror, inklusive marmor, porslin stengods och till och med småsten.

  • Keramikplatta är mycket populärt eftersom det är mycket hållbart och passar bra med olika typer av efterbehandlingsmaterial. Dessutom är brickan relativt billig, vilket förklarar dess efterfrågan på byggmaterialmarknaden.
  • Det bör noteras kakel av naturmaterial som marmorflis. Det kännetecknas av sin sofistikering och tack vare det kommer interiören att se lyxig ut. Sådana plattor erhålls genom att slipa naturstenar, vilket ger dem den önskade formen och tjockleken.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Kakel i porslin av stengods kombinerar egenskaperna hos de två ovanstående beläggningstyperna: å ena sidan ser det dyrt ut, eftersom det är tillverkat av porslinsgods och kännetecknas av hög hållfasthet. Samtidigt går det bra med andra material som används som inredning.
  • Glasmosaik ser ovanlig ut , som skapas under värmebehandlingen av glas (främst venetianska används). Detta gör att du kan få en mycket hållbar beläggning som håller i många år utan några klagomål.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns ett stort sortiment av plattor av denna typ: neutrala färger (svart och vitt) är perfekta för en lugn och minimalistisk inredning, medan en flerfärgad finish kan vara fördelaktig för att lägga till accenter till en mer invecklad rumsdesign. Till exempel, för ett badrum i nautisk stil, är det värt att använda glasplattor i blått eller ljusblått - det kommer att betona rummets ursprungliga inredning och kommer att se väldigt imponerande ut.

Bild
Bild

Skillnader i konsistens är också karakteristiska för glasplattor, eftersom det finns flera typer av beläggningar: matt, glansigt, transparent, där inbrott ofta förekommer. Naturligtvis späd detta betydligt kakelns monotoni och gör det mer visuellt och stilistiskt intressant.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Matt mosaik kallas smalt och har en ganska lång historia, det användes i antikens Grekland. Hantverkare blandade kaliumsalter, färgämnen och naturliga föreningar på ett speciellt sätt för att få ett tätt och rikt material som kan användas för att dekorera rum genom att skapa specifika mönster. Modern teknik bidrar till den snabba produktionen av denna beläggning, och de låter dig också skapa upp till 10 tusen olika kakelnyanser.

Bild
Bild

Intressant nog finns det träplattor den har dock inte blivit utbredd på grund av dess höga kostnad, eftersom endast naturmaterial används i produktionen. Dessutom tillåter de dig att skapa ljusa och unika golvdesigner som kommer att tilltala alla finsmakare av skönhets- och lyxälskare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom klassificeringen av mosaik efter material, det finns också en typologi baserad på utseendet och djupet av fogen mellan rutorna:

Djupskuret mosaikgolv , så att du kan skapa det mest presentabla golvalternativet. Tack vare detta material är det möjligt att se ut som en yta som skapats av många enskilda plattor. Det är dock viktigt att förstå att en sådan finish kräver ytterligare ansträngning: efter att ha lagt golvet är det nödvändigt att utföra en speciell injekteringsbruk för att få det resultat som närmast efterliknar mosaiken.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Grunt hack på ytan beläggningar är gjorda som ett alternativ till mosaiker med djupa skarvar. För beläggningar av denna typ är injektering inte ett obligatoriskt steg i läggningen, eftersom rutorna appliceras på speciella matriser och sömmarna bearbetas i produktionen med en speciell förening. En av de väsentliga nackdelarna med detta material är emellertid förknippad med detta: injekteringen är mycket spröd och under transport kan den spricka eller smula.
  • Saknar leder skapa en perfekt slät golvyta mellan plattorna; detta uppnås genom att behandla beläggningen med en speciell glasyr.
Bild
Bild
Bild
Bild

Design

Eftersom mosaiken passar bra med många material (från trä till naturliga beläggningar), använder designers detta för att skapa den mest originella och intressanta inredningen.

Kakelinsatser i olika färger erbjuds ofta - detta låter dig skapa ett unikt mönster och betona dess individualitet positivt. Geometriska och blommönster är särskilt populära, som inte appliceras på hela golvytan, utan bara på den del av det där det är planerat att betona. Det beror på vad syftet med ritningen är: det kan expandera utrymmet, eller det kan dela det, skapa flera semantiska zoner i rummet. Detta kommer att vara särskilt sant för en studiolägenhet eller för ett kök i kombination med en matsal.

Bild
Bild

Fantastiska interiörer kan skapas genom att kombinera mosaik och trä - Den här designlösningen är inte tillräckligt utbredd i Ryssland, även om den är mycket populär utomlands. Kontrasten mellan de två materialen, som ofta förstärks av leken och färgen, är avsedd att fungera som en gränsdragning mellan områden med olika syften. Det är bättre att anförtro utvecklingen av en sådan inredning till en specialist, eftersom bara han kan bedöma kompatibiliteten mellan material, texturer och nyanser, kommer designern att kunna slå detta och presentera det korrekt i interiören.

Bild
Bild
Bild
Bild

Applikationsområde

På grund av mosaikens struktur kan den placeras nästan var som helst. Naturligtvis används det oftast vid inredning av badrum och tvättstugor, till exempel kök. Eftersom mosaikpanelen praktiskt taget inte utsätts för mekanisk påfrestning, kan den också användas i korridoren: den kommer inte bara att glädja ögat, utan fungerar också som ett ganska hållbart golvbeläggning. Det är dock värt att komma ihåg att golvet är ett område som utsätts för konstant förorening, därför är det inte särskilt rationellt att använda ljusmosaik och samma injekteringsbruk i rum som till exempel en hall. I detta avseende är det bättre att föredra mörkare nyanser som inte kräver daglig rengöring och inte kommer att betona små fläckar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Intressant nog används mosaikgolv också för att dekorera terrasser och öppna ytor ., men i detta fall, styrka parametern över stilistiska faktorer och forskning. Minskade krav på att lägga golvytor på en terrass eller i ett lusthus möjliggör snabb och enkel installation, eftersom filigran noggrannhet i ritning inte är viktig, och få människor väljer komplexa utsmyckade mönster för att dekorera golv i öppna utrymmen. Lapidary, nästan grova ritningar används ofta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vackra exempel i inredningen

Som nämnts kan mosaik användas för att skapa paneler av olika komplexitet. De flesta strävar naturligtvis efter att använda de mest neutrala lösningarna i interiören, så minimalistiska kakeldesigner är mycket populära. Vi erbjuder dig att titta på några intressanta stilistiska variationer i användningen av grundfärger och monokroma mönster i rummets design.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns också de som gillar original, om inte pretentiös dekoration - i detta fall skapas komplexa volymetriska ritningar med anspråk på originalitet. Sådana paneler hjälper till att placera accenter i rummet och betonar designens inveckling.

Rekommenderad: