Geraniumförökning (32 Bilder): Hur Man Förökar Det Genom Sticklingar? Skär Pelargoner På Våren. Hur Man Planterar Pelargoner Med En Skott Utan Rötter?

Innehållsförteckning:

Video: Geraniumförökning (32 Bilder): Hur Man Förökar Det Genom Sticklingar? Skär Pelargoner På Våren. Hur Man Planterar Pelargoner Med En Skott Utan Rötter?

Video: Geraniumförökning (32 Bilder): Hur Man Förökar Det Genom Sticklingar? Skär Pelargoner På Våren. Hur Man Planterar Pelargoner Med En Skott Utan Rötter?
Video: Så tar du sticklingar 2024, Maj
Geraniumförökning (32 Bilder): Hur Man Förökar Det Genom Sticklingar? Skär Pelargoner På Våren. Hur Man Planterar Pelargoner Med En Skott Utan Rötter?
Geraniumförökning (32 Bilder): Hur Man Förökar Det Genom Sticklingar? Skär Pelargoner På Våren. Hur Man Planterar Pelargoner Med En Skott Utan Rötter?
Anonim

Pelargon är förmodligen den vanligaste växten som är bekant från barndomen, som aldrig slutar att förvåna, det finns så många av dess sorter, typer och färger. Trots detta är pelargon enkelt och opretentiöst att ta hand om, lätt att reproducera hemma.

Bild
Bild

Uppfödningsegenskaper

Geranium sprids bäst på våren, när alla växter, oavsett om de är inomhus eller utomhus, vaknar från viloläge. Det aktiva sapflödet börjar, dagsljuset ökar och blommorna börjar lätt växa. Den bästa tiden för ympning är mars, april. Geraniumsticklingar rotade på våren bygger snabbt upp rotsystemet och glädjer sig åt deras blomning på ungefär en månad. Även en nybörjare blomsterhandlare kommer att kunna odla pelargoner.

Husblommor eller stjälk som tagits från en vän slår vanligtvis rot utan problem.

Bild
Bild

Misslyckade sticklingar kan förstås om försök gjordes att rota importerade växter .… För långsiktig transport och aktiv blomning före försäljning är de mättade med speciella kemikalier som gör växten nästan steril, oförmögna att reproducera vegetativt.

Genom att gradvis amma en sådan växt kan den tämjas. Efter ungefär ett års hemvist, och inte industriell vård, kan du försöka göra deras reproduktion.

Bild
Bild

Träning

Innan sticklingar av pelargoner planteras, rekommenderas att stå i 2-3 timmar i en lösning av "Heteroauxin" eller någon annan tillväxtstimulator. Från huskurer har aloejuice utspädd 1: 1 framgångsrikt använts . Du kan använda "Kornevin" genom att helt enkelt doppa slutet av skärningen i pulver. De minsta partiklarna fastnar på stammens våta yta, utan att skaka av dem, planterar skärningen i den förberedda jorden.

Bild
Bild

För plantering av en pelargonskott utan rötter använd ett speciellt jordunderlag. Det är önskvärt att det består av torv, lövmark och grov sand … Behållaren med dräneringshål fylls till 1/4 av höjden med expanderad lera och 2/4 med det förberedda underlaget. Jorden är väl utspilld med en svag lösning av kaliumpermanganat.

Bild
Bild

När överflödigt vatten hamnar i pannan och jorden lägger sig lite kan du lägga till underlaget.

Vi placerar stjälken i den förberedda fuktiga jorden och sänker den med cirka 2 centimeter. Därför kommer appendixens spets i en fuktig miljö och själva stammen kommer att vara i en torrare jordblandning. Detta minimerar risken för sönderfall i det första rotfasen. Jorden behöver tampas lite, sprutas med en spruta och täckas med en påse.

Bild
Bild

Sätten

Geranium reproducerar på flera vegetativa sätt. Uppfödning genom sticklingar har en stor fördel - bevarandet av alla moderkvaliteter. På våren sker detta ganska enkelt och snabbt.

Sticklingar

Sticklingar kan vara stam, rot eller blad.

Mjuka pelargonblad skär vanligtvis inte, men stjälkarna och rötterna lämpar sig bra för denna metod.

Rot

Under vilande perioden grävs moderplantan försiktigt upp och frigörs från marken. De ovanjordiska delarna avlägsnas så att alla växtens krafter koncentreras på rotning. Sedan delas växten, om det behövs kan du använda en vass kniv. Snittet bearbetas med en lösning av kaliumpermanganat, du kan strö det med kol.

Bild
Bild

Stam

Vid behov förök pelargon med stamsticklingar, en del av stammen med två eller tre knoppar används. Vanligtvis används ettåriga, långsträckta skott.

En förutsättning är att fotograferingen måste vara helt frisk.

Det nedre horisontella snittet görs ungefär en halv centimeter under njuren. Blad på en förberedd skärning kan klippas eller tas bort helt.

Bild
Bild

För groning av skördade pelargonbarn är det nödvändigt att ta ett löst jordunderlag med högt innehåll av flodsand.

Det är lämpligt att desinficera det med fungicidlösningar före plantering för att förhindra eventuell infektion eller förruttnande processer.

Naturligtvis är det nödvändigt att skapa optimala förhållanden för groning - dessa är hög luftfuktighet, tillräcklig belysning och gynnsamma temperaturindikatorer.

Bild
Bild

Röta kommer att bli snabbare om skålen med pelargonstjälken placeras i ett mini -växthus - en plastpåse eller en omvänd glasburk.

Måttlig vattning rekommenderas, eftersom det inte finns några rötter än, och överskott av fukt kan orsaka försurning av jorden eller ruttning av sticklingar.

Vid behov är det nödvändigt att spraya plantorna, öppna och lufta växthuset. För en lyckad landning under öppen himmel är det nödvändigt att vänta på en stabil varm temperatur när hotet om återvändande frost har passerat.

Även om pelargon lätt tolererar transplantation och praktiskt taget inte blir sjuk, är det korrekt att plantera den med den så kallade "omlastningsmetoden".

Bild
Bild

Ark

För att odla pelargoner kan du till och med använda ett blad. Denna metod används sällan, eftersom den har mindre chans att lyckas, men med förbehåll för alla agrotekniska finesser har den rätten att användas av hårt arbetande blomsterhandlare.

Glöm bara inte att bladplattan nödvändigtvis måste ha en del av skaftet på minst 3 centimeter.

Bild
Bild

Bladet som används för avel är bäst taget från en frisk stark växt från botten av stammen. Före plantering måste bladet vara mättat med fukt, så det läggs i ett glas vatten i en vecka.

För att påskynda processen lägger många till växthormoner i vattnet.

En vecka senare läggs bladet i det jordade underlaget med handtaget nedåt och sänker ner det med en liten del av plattan. Marken krossas något runt plantbladet, besprutas och täcks med film. Var noga med att glasets eller filmens kanter inte vidrör det skurna arket. Planteringsbehållaren placeras på en varm, skuggad plats. Filmkåpan avlägsnas regelbundet för ventilation och sprutning.

Bild
Bild

Frön

Geranium reproducerar underbart av frön. Detta är enkelt, snabbt, även en nybörjare klarar det. Med denna metod finns det fortfarande en, men betydande nackdel. Vid plantering med frön garanterar naturen inte överföring av moderkvaliteter, till exempel blommans variation eller dubblitet.

Därför, ju mer värdefull sorten pelargon är för dig, desto högre är dess särdrag, desto mindre fördelar med att använda fröplantering.

Bild
Bild

Fördelarna med fröförökning av pelargoner är flera faktorer

  • Enkelhet och tillgänglighet för metoden.
  • Frön kan lagras under lång tid utan att det påverkar groning.
  • Möjligheten att få friska växter utan skadliga virus och genetiska sjukdomar.
  • Unga växter har ett kraftfullt rotsystem, som inte har genomgått uppdelning och reproduktion, vilket ger höga kvaliteter som anpassar pelargon till yttre miljöförhållanden.
  • Pelargonfrön som köps i en specialaffär är vanligtvis något dyrare än på tveksamma platser på gatan, men med dem får man förtroende för kvaliteten och variationen av frön. Dessutom är de oftast redan förberedda för plantering och kräver inte desinfektion och försådd.
  • Rekommenderad tidpunkt för sådd av pelargonfrön är februari och mars. Sedan, i mitten av sommaren (i början av juli), kommer pelargoner att glädja dig med sin rikliga blomning.
  • Vid sådd andra tider på året kan det ta lite mer ansträngning och tid. Det är möjligt att öka dagsljuset på grund av ytterligare belysning med speciella fytolampor.
Bild
Bild

Tänk steg för steg på fröförökningen av pelargoner

Det är nödvändigt att vara särskilt uppmärksam när du köper plantmaterial - fröna ska vara täta, torra, utan fläckar

Bild
Bild

Använda torra eller groda frön för plantering - varje metod har sina egna små fördelar och nackdelar

Om du inte är en lat trädgårdsmästare och kan lägga lite tid på att blötlägga och desinficera plantmaterial, varför inte göra det här. Ju mer energi som spenderas på anläggningen, desto mer tacksam blir den.

Desinfektion i en halvtimme i en lösning av kaliumpermanganat och preliminär blötläggning är allt som behövs. När de planteras torra kommer fröna att gro lite senare, i genomsnitt fluktuerar spiringstiden runt 1, 5-2 veckor.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att säkerställa gynnsamma förhållanden för frögroning och pelargontillväxt är det önskvärt att använda ett näringssubstrat med högt innehåll av mineraliska och organiska ämnen. Lätt och lös jord bör bestå av lika delar torv, lövmark och grov sand eller vermikulit

Bild
Bild

För sådd av pelargoner kan du använda lämpliga behållare med dräneringshål som gör att du kan reglera jordens fuktinnehåll. De fylls med jord, desinficeras med en svag lösning av kaliumpermanganat

Bild
Bild

Fröna sprids jämnt över ytan och täcks med lite jord. Grödor är täckta med glas eller transparent film

Mognad av frön kommer att ske mycket snabbare om behållaren placeras på en varm plats.

Efter spiring av plantor avlägsnas filmen.

Bild
Bild

Den första veckan rekommenderas att krukan hålls med växter vid låga temperaturer, helst inte mer än +20 grader Celsius, vilket förhindrar att skotten sträcker sig. Därefter placeras plantorna på en ljus, varm plats, vattnas regelbundet, sprutas, befruktas

Bild
Bild

När du växer är det bara att välja en lämplig plats och plantera de resulterande pelargonplantorna

Bild
Bild

Ytterligare vård

Beroende på tidpunkten för plantering och sortens pelargoner planteras plantor i marken vid sin sommarstuga vid 2-3 månaders ålder. Det är nödvändigt att hålla ett avstånd på cirka 40-50 cm mellan hålen.

Det rekommenderas att kasta hål för att plantera odlade plantor med varmt vatten med komplext mineralgödsel.

Med noggrann transplantation och skydd av unga pelargonbuskar från den aktiva solen, drag, eventuell frost, kommer växterna att ha några problem att rota och blomma under hela sommaren. Ytterligare vård skiljer sig praktiskt taget inte från att ta hand om andra trädgårdsblommor.

Bild
Bild

Möjliga problem

Vi listar några av de problem som är möjliga vid odling av pelargoner och deras reproduktion och metoder för att hantera dem.

Om temperaturen är otillräcklig, fryser fröna och gror senare eller får i allmänhet inte gro

Bild
Bild

Utan tillräckligt med dagsljus och fluorescerande belysning sträcker sig pelargonspiror, blir tunna som grässtrån, vilket påverkar deras livskraft negativt

Bild
Bild

Felaktig vattning kan förstöra en ung växt. Vid överdriven vattning eller stillastående vatten utvecklas en sjukdom, från vilken du kan förlora alla planteringar. Måttlig men regelbunden vattning, dräneringshål i planteringsbehållaren och ett lager fin expanderad lera i botten hjälper till att undvika att ett svart ben ser ut

Bild
Bild

Geranium blommar inte med överskott av gödningsmedel, höga temperaturer över +30 grader Celsius och brist på fukt

Bild
Bild

Möjliga svampsjukdomar manifesteras av fläckar av olika storlekar på bladen, deras gulning, slöhet och ruttnande av stammen. Stam- eller rotrot orsakas av svampar som lever i marken, så det rekommenderas starkt att förebyggande desinfektion utförs vid klippning och plantering av plantor i marken

Regelbunden vattning, dränering och lossning av jorden, förstörelse av växtskräp på platsen - dessa åtgärder kommer att förhindra många sjukdomar.

Bild
Bild

En försvagad växt med deformerade eller skrynkliga löv signalerar en befintlig fara - skadedjur (kvalster, bladlöss, vita flugor). Larver och vuxna insekter skadar växter genom att suga juice från löv, knoppar och stjälkar på växten. Pelargoner som fångas av skadedjur dör långsamt

Aktiva räddningsinsatser: förstörelsen av själva insekterna och skadade områden på växten, behandling med insekticida preparat.

Bild
Bild

De nedre bladen blir gula och dör av - sannolikt lider pelargon av torr luft, brist på fukt eller mineraler. När bladen blir gula i hela växten är detta tecken på en bakteriell sjukdom som måste bekämpas

Rekommenderad: