Inomhus Fuchsia Blomma (27 Bilder): Vård Och Odling Hemma. Tips För Nybörjare, Reproduktion Och Fuchsiasjukdomar

Innehållsförteckning:

Video: Inomhus Fuchsia Blomma (27 Bilder): Vård Och Odling Hemma. Tips För Nybörjare, Reproduktion Och Fuchsiasjukdomar

Video: Inomhus Fuchsia Blomma (27 Bilder): Vård Och Odling Hemma. Tips För Nybörjare, Reproduktion Och Fuchsiasjukdomar
Video: Fuchsia - The Beautiful Flower Plant - Tips to Care - In Malayalam - #fuchsia #flower#plantlover 2024, April
Inomhus Fuchsia Blomma (27 Bilder): Vård Och Odling Hemma. Tips För Nybörjare, Reproduktion Och Fuchsiasjukdomar
Inomhus Fuchsia Blomma (27 Bilder): Vård Och Odling Hemma. Tips För Nybörjare, Reproduktion Och Fuchsiasjukdomar
Anonim

Mer än tre århundraden har gått sedan den framstående franske forskaren Charles Plumier åkte på en expedition till öarna i Karibien, där han upptäckte en blomma med fantastisk skönhet. Han namngav en ovanlig växt med ljusa blommor av en bisarr form efter den berömda tyska botanisten Leonart von Fuchs. Snart blev växten kär och började aktivt odlas av blomsterodlare över hela världen.

Fuchsia är en flerårig buske av familjen eldväxter . I naturen finns det mer än 100 sorter som skiljer sig åt i färg, struktur och storlek. Tack vare blomställningarnas fantastiska form började folket kalla fuchsia för”zigenarkatiner”,”ballerina”,”nymf” och även”älvblomma”.

Efter att ha sett denna växt bara en gång, kommer alla entusiastiska blomsterhandlare att vilja dekorera sitt växthus med det. För att fuchsia ska må bra och kunna glädjas av sin blomning måste du veta hur du sköter om den ordentligt. Låt oss undersöka denna fråga i detalj.

Bild
Bild
Bild
Bild

Optimala förhållanden

Fuchsias hemland anses vara Central- och Sydamerika, liksom Nya Zeeland. På dessa platser växer växten under naturliga förhållanden, oftast är det en skuggig tropisk skog. För att göra fuchsia i ditt hem lika bekvämt som i ditt hemland, du måste förse den med allt som är nödvändigt för överlevnad, utveckling och tillväxt.

Att växa hemma kommer inte vara ett krångel om du först tar hänsyn till fuchsias preferenser i jorden, temperaturen och luftfuktigheten och ger ordentlig vård.

Bild
Bild

Plats- och markval

Fuchsia tolererar därför inte direkt solljus det är bäst att placera det på baksidan av rummet, till exempel i en blomkruka . Du kan också placera fuchsia på fönsterbrädan om fönstret vetter mot öster eller norr. Trots den skuggälskande naturen kräver fuchsior, precis som alla inomhusblommor, fortfarande solljus, men det är bättre om det är diffust och mjukt.

Fuchsiajord bör vara lös och näringsrik, surhet - neutral eller svag . Det perfekta alternativet skulle vara substrat innehållande torv, expanderad lera, grov flodsand, dolomitmjöl, kompost . Den ska innehålla kväve, fosfor, kalium, kalcium.

Det är värt att notera att de flesta universella jordar uppfyller dessa krav, så valet av jord för fuchsia kommer inte att vara svårt. Om det behövs kan jorden blandas med dränering.

Bild
Bild
Bild
Bild

Luftfuktighet

Det är lätt att gissa att en tropisk skuggälskande växt föredrar hög luftfuktighet. Vid varmt och torrt väder måste fuchsia sprutas med en sprayflaska två gånger om dagen: på morgonen och på kvällen . Detta gör att den kan absorbera fukt och överleva värmen positivt. Du kan också lägga en behållare med vatten eller en bärbar luftfuktare bredvid anläggningen för att förbättra luftfuktigheten. Om du bestämmer dig för att använda en luftfuktare, tillsätt inte aromatiska ämnen till den - det kan skada blomman.

När fuchsia slutar blomma behöver den inte längre överdriven luftfuktighet, eftersom det kan leda till sönderfall av rötter och löv. Den vilande perioden brukar vara från slutet av september till slutet av mars.

Bild
Bild

Temperaturregim

Den optimala lufttemperaturen för fuchsia är 18-25 ° C. På sommaren kan denna siffra nå den övre gränsen, och på vintern bör den inte överstiga 22 ° C. För hög temperatur gör att bladen faller av och för låga för att vissna och stoppa tillväxten.

Det är mycket viktigt att skydda växten mot drag och plötsliga temperaturförändringar, och du måste vara särskilt försiktig när du luftar rummet. För denna period är det bättre att ordna om anläggningen i ett av de oventilerade rummen, till exempel i badrummet.

Bild
Bild

Vårdfunktioner

Att ta hand om fuchsia hemma är inte svårt även för nybörjare. För att växten ska vara frodig är det vid ett visst tillväxtstadium nödvändigt att nypa dess övre del. Detta kommer att tvinga blomman att släppa nya sidoskott. Fuchsia av den rikliga sorten måste klämmas varje 1-2 internoder och buske-efter 2-3.

Det är viktigt att förstå att nypning skjuter upp blomningen till ett senare datum, men låter dig göra det rikligt.

Bild
Bild

Att ge växten rätt jord och optimala levnadsförhållanden, det är nödvändigt att vattna blomman i tid och mata den . Låt oss titta närmare på båda procedurerna.

Vattning

Fuchsia är en fuktälskande växt, så du måste ge den riklig och regelbunden vattning . Det är särskilt viktigt att vattna växten i tid under aktiv blomning - från maj till augusti. Det är nödvändigt att undvika stillastående fukt genom att förse blomman med dränering i förväg. Det bör finnas speciella hål i botten av grytan för att tömma överflödigt vatten. Stagnation kommer att leda till rotröta och som ett resultat av plantans död.

För att ge jorden god luftcirkulation måste den lossa regelbundet . På sommaren kan detta göras 2-3 gånger i veckan och på vintern - varannan månad. Således, även med överdriven vattning, kommer jorden att kunna bli av med överflödig fukt.

Om du av misstag översvämmar växten och den inte kan torka ut, beror dina handlingar på graden av sådan "översvämning". I icke-kritiska fall är det tillräckligt att tillsätta sand till jorden och inte vattna den förrän de övre skikten i jorden är helt torra. I en mer allvarlig situation måste fuchsia transplanteras: för detta, ta försiktigt bort blomman från krukan, ta bort de vattentäta jordklumparna och fyll i halvtorr färsk jord och ersätt den gamla.

Bild
Bild

Med otillräcklig vattning mår växten inte heller bra: dess blad krullar och vissnar, det blir gult och blir sjukt. För att förhindra övertorkning av jorden är det nödvändigt att vattna fuchsia när de övre skikten i jorden torkar.

För att återställa bladens elasticitet (om du av någon anledning missat vattning) kan du spraya växten med en sprayflaska och täcka den med folie i flera timmar. Innan du utför denna procedur är det första steget att ge jorden tillräckligt med vatten. Således kommer fuchsia att få fullständig hydrering och kommer att kunna återhämta sig så snabbt som möjligt.

För bevattning är det bättre att använda renat vatten: det kan filtreras eller köpas vätska. Som en sista utväg kan du vattna fuchsia med vanligt kranvatten efter att tidigare ha infunderat det i 2-3 dagar vid rumstemperatur.

Bild
Bild

Hur man matar?

För att odla en stark fullvärdig växt är det nödvändigt att förse den med tidig matning . Gödsling av jorden hjälper till att undvika sjukdomar och kommer också att öka blomningstiden, antalet blomställningar och färgens intensitet avsevärt. Topdressing bör endast appliceras under blomningsperioden: från slutet av mars till slutet av september. Gödsel som är rik på kväve, fosfor och kalium hjälper till att bygga upp grön massa, stimulera tillväxten av unga skott, bilda nya knoppar och öppna redan bildade.

Lämplig för matning av fuchsia:

  • biostimulator Sweet: 1 droppe gödselmedel per vattning, kan användas 2-3 gånger före blomning;
  • benmjöl: fördela 1 msk. l. på det översta lagret av jorden;
  • kaliummonofosfat: beredningen i form av ett pulver måste spädas i mjukt vatten, granulaten kan lösas i vatten av vilken hårdhet som helst (använd inte mer än 1 gång i veckan);
  • vermikompost: lös upp med en hastighet av 10 ml per liter vatten, använd en gång varannan vecka;
  • vilket universalgödselmedel som helst för prydnadsblommande växter: som regel räcker det med en droppe flytande gödningsmedel för en vattning.

Om du bestämmer dig för att mata växten, välj en sak för detta, i inget fall ska du använda flera gödningsmedel samtidigt. Övermättnad av jorden är ännu mer destruktiv och irreversibel för fuchsia än bristen på näringsämnen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Landning

När du har valt en lämplig plats och jord för fuchsia måste du bestämma en kruka. Det är bäst att använda en planteringsplatta med dräneringshål och en bricka, materialet kan vara plast, keramik eller lera . Plastkrukor är bra för olika former och färger, men du bör inte ta en kruka med en skarp kemisk lukt - det kan förstöra en ung grodd. En keramikbehållare, om den inte är belagd med lack, har en porös struktur, vilket ger ytterligare dränering av överdriven fukt. Med lerplanteringen kan du reglera temperaturen, hålla värmen i ett kallt rum och svalt i ett varmt.

Om du planterar en ung grodd bör krukans diameter inte överstiga 10 cm. När den växer är det nödvändigt att transplantera växten i en större behållare. Detta gör att rötterna kan utvecklas gradvis och bilda en stark, grenad rhizom.

Ett lager dränering med en tjocklek på 1-2 cm bör läggas i botten av planteringen. Småsten, expanderad lera, tegelflis eller fragment av lerprodukter kan användas som dränering. Marken ska vara tillräckligt lös, det är inte nödvändigt att ramla den när plantan planteras.

Om du förbereder jorden själv och inte köper en färdig blandning kan jorden blandas med humus och en liten mängd torv.

Bild
Bild

Överföra

Det tar inte lång tid att transplantera en växt. Det är bäst att transplantera fuchsia i början av växtsäsongen, detta är i slutet av mars . Proceduren måste utföras årligen för att förse växten med näringsämnen, förbereda den för blomning och för att stimulera utvecklingen av rotsystemet. Växten kan inte transplanteras under blomningen, eftersom den under denna period är särskilt sårbar och inte kommer att kunna anpassa sig till nya förhållanden.

Förberedelse för transplantation består i att ta bort gamla och torkade skott, samt att nypa friska med en tredjedel av längden. Detta kommer att ge blomman önskad form. Därefter måste du plocka upp en kruka för transplantation, den ska vara 1-2 cm i diameter större än den föregående. När blomman är skuren och krukan är förberedd kan du starta proceduren.

  1. Ta försiktigt bort växten från krukan tillsammans med klumpen. Samtidigt är det bättre att jorden vid transplantationen var praktiskt taget torr eller mycket lätt våt.
  2. Överför fuchsia till en speciell behållare (till exempel ett bassäng) och undersök noggrant rötterna för mögel och andra oönskade fenomen. Om du hittar något, kommer borttagning av gammal jord och ytterligare behandling av rotsystemet att krävas.
  3. Lägg ett lager dränering i transplantationskrukan (2-3 cm).
  4. Häll jorden förberedd för transplantation i ett litet lager (3-4 cm).
  5. Centrera växten med den jordiga bollen i mitten av planteringen.
  6. Täck alla håligheter med jord.

Om du inte tillsatte gödselmedel i jorden för transplantation, häll sedan anläggningen med vatten utspätt med kompost och humus efter proceduren. Om du blandar jorden med toppdressing måste du använda vanligt vatten för vattning.

Bild
Bild

Fortplantning

Fuchsia kan förökas på två sätt: med frön eller sticklingar . För att göra det lättare för dig att välja det bästa alternativet för dig själv, överväga fördelarna och nackdelarna med varje.

Frön

Denna metod är ganska tidskrävande. Om du har en mogen blommande växt i ditt hem kan du pollinera den själv . För att göra detta, använd en bomullspinne eller pensel för att överföra pollen från en hanblomma (med en ståndare) till en kvinnlig. Efter pollinering kan du spraya växten med en sprayflaska och täcka knoppen med gasväv - detta ökar chanserna att lyckas. För att vara säker kan du pollinera 2-3 blommor samtidigt.

Inom några dagar bildas en frukt i stället för de pollinerade blommorna. Efter fullständig mognad måste den skäras av och läggas i ett papperskuvert eller förpackas i ostduk. Det är bättre att förvara det i kylskåpet . Innan sådd skärs frukten och fröna tas bort.

Fuchsiafrön är ungefär lika stora som sesamfrön, deras form är platt och rivformad och deras färg är ljusbrun. Sådd kan utföras från februari till april. Varje behållare är lämplig för detta. Den måste fyllas med fuktad jord med 2/3 och strö sedan över fröna och krossa dem ovanpå med ett tunt lager jord, täck med en film. När de första skotten är lite starkare kan de planteras i separata små behållare och sedan transplanteras till större när de utvecklas.

Denna metod är lämplig för dem som gillar att experimentera med att korsa olika varianter av fuchsior.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sticklingar

Sticklingar är det mest populära sättet att föröka fuchsior. Det är enkelt och pålitligt; det är bäst att göra sticklingar på våren.

  1. Först måste du klippa stjälken. För detta är en mogen skott 10-12 cm lång med två eller tre par löv lämplig.
  2. Använd en vass kniv för att göra ett snett snitt.
  3. Snittet måste behandlas med en rotstimulator. För detta är "Kornevin", "Epin", "Zircon" eller "Heteroauxin" lämpliga.
  4. Efter att skärningen placerats i en behållare med vatten i 1, 5-2 veckor, efter att de nedre bladen har tagits bort.
  5. Det sista steget är att plantera i en kruka med jord.

Eftersom det är nödvändigt att använda en liten kruka för skärningen är det viktigt att övervaka att jorden torkar ut och vattna växten i tid.

Bild
Bild

Vilande period

Viloperioden för fuchsia börjar med början av den första frosten. På hösten minskar blomningen, plantans utveckling bromsar . Under denna period är det nödvändigt att sköta blomman ordentligt.

För övervintring kan den placeras på en isolerad balkong, där lufttemperaturen ligger i intervallet 5-12 ° C. Under sådana förhållanden kommer fuchsia att ackumulera styrka för nästa blomning, men redan i slutet av februari bör det ordnas om till ett varmare rum.

Vintring är också tillåten vid normal rumstemperatur . I det här fallet släpper växten delvis sitt lövverk och skotten sträcker sig starkt. Det är inget fel med det: på våren är det tillräckligt att klippa av för långa stjälkar för att blomman ska återfå sitt tidigare utseende. Överdriven skotttillväxt kan undvikas genom att ge växten ytterligare belysning.

Vattning av fuchsia under viloperioden bör inte vara mer än 1-2 gånger i månaden. Från mitten av februari bör du gradvis öka frekvensen av vattning. Det är bättre att applicera toppdressing endast under perioden med aktiv blomning eller när växten redan har bildat knoppar. På vintern behöver blomman inte sprutas.

Vattentätning under denna period kan leda till utveckling av svampsjukdomar.

Bild
Bild

Sjukdomar och behandling

Oftast blir fuchsia mottaglig för sjukdom på grund av felaktig vård, och skadedjur kan börja när förorenad jord används. För att undvika sjukdomar är det tillräckligt att observera temperaturen och vattningsregimen . Att sanera jorden hjälper till att förhindra tillväxt av parasiter. Desinfektion kan göras genom att steka i ugnen, frysa eller ånga i ett vattenbad.

Dessa steg är särskilt sanna om du förbereder jorden för att plantera dig själv.

Bild
Bild

Nedan kommer vi att överväga möjliga problem och sätt att lösa dem.

Rotröta

Tecken på rotröta kan ses med den årliga planttransplantationen: rötterna blir slöa, får en brun nyans. Det är nödvändigt att bekämpa sjukdomen, ta bort jorden från rötterna och skölj dem i varmt vatten . Efter det måste du klippa av de drabbade områdena i rotsystemet med en sax.

Om det finns många vita och friska rötter kvar kan du helt enkelt transplantera växten i ny jord. Om det nästan inte finns några områden som är orörda av röta, lägg sedan blomman i vattnet tills nya friska rötter växer.

Bild
Bild

Grå röta

Med denna sjukdom blir fuchsiablad täckta med en blomning, och enskilda skott börjar ruttna, blir mjuka och vattniga. Detta sker främst under höst-vårperioden, när det är fuktigt ute, snö smälter eller det regnar konstant.

För att hjälpa växten är det nödvändigt att ta bort de drabbade bladen och grenarna, samt eliminera överflödig fukt i rummet med en värmare eller huva.

Bild
Bild
Bild
Bild

Brist på näringsämnen

Fuchsiablad fungerar som en indikator på dess hälsa: om de torkar, trots riklig vattning, saknar blomman molybden. Gulning indikerar brist på mangan, och om bladen blir vita hjälper det till att återuppliva växten gödselmedel med kväve.

Bild
Bild

Whitefly

Det är en miniatyrpestfjäril som lägger ägg på undersidan av bladen. Dess larver livnär sig på fuchsiajuice, medan växten slutar blomma och börjar vissna snabbt. För att bli av med olyckan är det nödvändigt att täcka jorden med en film (för att skydda rötterna) och spraya växten från en sprayflaska med en lösning av tvålvatten.

Tvätt eller tjärtvål är lämplig för att förbereda lösningen. Proceduren måste upprepas tills äggen och larverna är helt utrotade.

Bild
Bild

Röd spindelkvalster

Denna parasit känns bra i ett varmt och torrt rum, attackerar ofta fuchsia i värmen. Om du märker små röda fläckar på växten, en grå beläggning på insidan av bladen och en spindelnät som vrider stjälkarna och skotten, betyder det att skadedjuret har lagt sig på din blomma och bygger ett bo.

För att eliminera en fästing behöver du specialverktyg som Actellik, Fitoverm, Neoron, Flumite, Skelta eller Antiklesch. Du måste använda någon av dem i enlighet med instruktionerna.

Bild
Bild

Bladlus

Om du märker atypiska formationer på stjälkar och blad av fuchsia, ta en närmare titt. Kanske är detta ett kluster av bladlöss. Dessa är små insekter som kan ha en mängd olika färger: grå, grön eller brun. De förökar sig mycket snabbt och tömmer växten. Det är nödvändigt att hantera dem omedelbart efter upptäckten. Lämplig för detta Intavir, Decis, cypermetrin.

Det är nödvändigt att använda läkemedel i enlighet med instruktionerna. Vid infektion med ett skadedjur är det nödvändigt att isolera de drabbade växterna från friska under hela behandlingsperioden.

Rekommenderad: