Century And Aloe: Vad är Skillnaden? Vad är Skillnaden Mellan En Agaveväxt Och Aloe Vera?

Innehållsförteckning:

Video: Century And Aloe: Vad är Skillnaden? Vad är Skillnaden Mellan En Agaveväxt Och Aloe Vera?

Video: Century And Aloe: Vad är Skillnaden? Vad är Skillnaden Mellan En Agaveväxt Och Aloe Vera?
Video: Repotting My Aloe Vera (not a tutorial.) 2024, April
Century And Aloe: Vad är Skillnaden? Vad är Skillnaden Mellan En Agaveväxt Och Aloe Vera?
Century And Aloe: Vad är Skillnaden? Vad är Skillnaden Mellan En Agaveväxt Och Aloe Vera?
Anonim

I nästan alla hus ligger denna anmärkningsvärda, men mycket nödvändiga växt på fönsterbrädan. Det diskreta utseendet (hårda, taggiga, långsträckta löv) kan inte underskatta dess användbarhet. Våra mormödrar ansåg också att aloe var den första assistenten inom folkmedicin. Dess tjocka viskösa gröna saft räddade många från nästäppa. Kulturen har ett stort antal andra användbara egenskaper. Om du uppmärksammar förpackningen av många kosmetiska och medicinska produkter kan du hitta ett extrakt av denna växt i deras sammansättning.

Hemma kan du hitta två kulturer som ofta är förvirrade - aloe vera och agave . Vissa människor tror att det här är två namn på samma växt. Det är det dock inte. Kulturer är likartade, men det finns skillnader. För att ta reda på hur agaven skiljer sig från aloe vera, bör du lära känna dem bättre.

Bild
Bild

Allmän information

För att ta reda på vad som är skillnaderna mellan agave och aloe måste du först förstå de botaniska nyanserna. Faktum är att den första växten är ett slags den andra.

Aloe är en saftig vintergröna gröda . Det finns ett stort antal sorter av denna växt (mer än 300). Varje underart har sina egna egenskaper, vilket tjänade som orsaken till klassificeringen. Det mest kända för alla är aloe vera och agave.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Naturlig livsmiljö

Det kommer att vara användbart att ta reda på var de naturliga förhållandena är bekanta för växter. Ursprungligen älskade kulturer det sydafrikanska klimatet för dess höga temperaturer och torra luft. I naturen kan aloe vera och agave hittas i öknar och halvöknar, liksom i den tropiska klimatzonen.

På grund av sin anspråkslöshet och exceptionella medicinska egenskaper blev aloe snabbt populärt över hela världen. Nu finns den i nästan alla länder. Samtidigt anpassar sig kulturen perfekt till helt andra förhållanden.

Bild
Bild

Många kommer att bli förvånade, men i en naturlig livsmiljö når aloe från 2 till 3 meter i höjd och till och med blommar. Men, att komma in i ett slutet rum, där en betydande del av matkällorna försvinner, blommar växten nästan inte och har en storleksordning mindre.

Ett intressant faktum bör noteras. 2011 genomförde italienska forskare experiment på olika typer av aloe. Efter att ha analyserat resultaten kom de fram till att mängden fördelaktiga egenskaper i inomhusprover är dubbelt så stor som hos dem som växer i naturen.

Skillnader

Många förvirrar aloe vera och agave och tror att de är samma växt. Men det finns skillnader, om än mindre. Det mest uppenbara kännetecknet för varje sort är dess utseende . Den första växten har långa, spetsiga, tjocka blad som växer uppåt från roten. Hundraårsjubileet växer i form av ett träd med en stam, från vilken köttiga blad med vassa ändar avviker.

Bladens form och storlek kan också berätta mycket om en växtart. I agaven är de mindre, tunnare och smalare. Följaktligen innehåller saften i sådana blad mycket mindre.

Ett gemensamt drag är närvaron av små nålar vid bladens kanter i båda arterna . Och naturligtvis har båda kulturerna uttalade medicinska egenskaper, varför de fick sådan berömmelse och popularitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelarna med aloe vera

Den första användningen av aloe för medicinska ändamål går tillbaka till det gamla Egyptens dagar. Hittade dokument nämner saften från denna växt som en av ingredienserna i minst 10 balsamrecept.

Och idag används många sorter av aloe ofta i traditionell medicin. Deras helande egenskaper sparar många i frånvaro av läkemedel. Den växtens kemiska sammansättning är mycket rik. Kulturen innehåller en stor mängd olika vitaminer och mineraler (kalium, magnesium, zink, kalcium, etc.). Så, saften och massan av denna "hemhjälpare":

  • främja snabb vävnadsregenerering vid sår och skärsår;
  • används i stor utsträckning vid behandling av bakteriella infektioner (stafylokockinfektioner, infektioner i mag -tarmkanalen och andra);
  • effektiv vid sjukdomar i samband med bronkierna, liksom konjunktivit i ögonen.

Den systematiska användningen av saften av denna saftiga med honung hjälper till att öka immuniteten, vilket är särskilt nödvändigt under hösten och vårperioden. Regelbunden användning av ansiktsmasker gjorda av aloejuice hjälper till att återfukta huden djupt, minska uttrycket och åldras rynkor. Huden blir mer elastisk.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hårmasker gjorda av aloejuice gör trådarna mjukare och starkare. Genom att kombinera saften från denna växt med andra komponenter kan du göra masker för en mängd olika ändamål - för att stärka, skydda, återfukta hårstrån, bekämpa mjäll, fett etc. För att ditt hår alltid ska se friskt ut, lägg bara till växten juice till schampo eller balsam …

Förutom juice kan du också använda massa, som har inte mindre användbara egenskaper. Blad med lite torra spetsar är en skattkista av helande mikroelement. Innan bladen används för medicinska ändamål måste de ställas i kylskåp i ett par timmar och sedan sköljas med varmt vatten.

Med en nästan identisk inre struktur skiljer sig agave och aloe vera endast i effektiviteten vid användning inom vissa områden. Till skillnad från agave används aloe vera ofta i munnen. Växt:

  • hjälper till med magbesvär eller tarmar;
  • hjälper till att stärka det kardiovaskulära systemet;
  • effektiv för att öka immuniteten;
  • normaliserar blodsockernivån (det är dock kontraindicerat för diabetiker);
  • hjälper mot stomatit och blödande tandkött (används vid sköljning av munnen).
Bild
Bild

Agave fördelar

Hundraårsjubileet används oftast för extern användning. Till exempel saften och fruktköttet från denna växt:

  • lugna huden vid inflammatoriska processer (eksem, akne, allergiska reaktioner, etc.);
  • hjälp att dra ut pus med bölder;
  • påskynda hudregenerering vid brännskador;
  • främja djup återfuktning av huden och öka dess elasticitet;
  • minska rodnad och klåda vid bett från myggor, getingar, prylar, myror, etc.
  • hjälpa till att försvinna ärr och bristningar.
Bild
Bild

Kontraindikationer

Varje medicinsk växt, förutom läkande egenskaper, har kontraindikationer. Aloe är inget undantag.

Användningen av tinkturer, som inkluderar aloe, kan främja vasodilatation . Därför bör denna saftiga inte användas av personer med lågt blodtryck. Av samma anledning bör denna växt uteslutas för gravida kvinnor, eftersom slarv vid användningen kan orsaka blödning. För sår och snitt ska aloejuice endast användas efter att såret har desinficerats och tvättats ur pus. Annars kan det leda till utvecklingen av en inflammatorisk process.

Bild
Bild

Hur man bryr sig?

Det är inte så stor skillnad på grooming mellan aloe vera och en agave. Båda representanterna för floran kräver ett minimum av uppmärksamhet. Det viktigaste är närvaron av konstant solljus och regelbunden vattning.

Eftersom både agave och aloe är växter som har ett speciellt lager för vattenlagring (det vanliga namnet är succulenter), kräver de inte ofta vattning . På vintern är det tillräckligt att tillsätta fukt 1-2 gånger i månaden. På sommaren kräver växter vattning med 1-2 gånger i veckan.

Vatten bör inte hällas ovanpå bladen, utan i själva roten. Mängden vatten ska inte heller vara stor. Vänta tills vätskan absorberas i marken. Om växten översvämmas med vatten kan den börja ruttna.

Bild
Bild
Bild
Bild

De som inte har ett sådant”livräddarpar” som aloe hemma borde definitivt skaffa ett. Vad exakt att välja: aloe vera eller agave är allas sak. Båda växterna är effektiva hjälpare inom traditionell medicin. Deras utseende är naturligtvis långt ifrån vackra orkidéer eller andra blommande grödor, men deras användbarhet åsidosätter eventuella yttre brister.

Det breda användningsområdet för dessa grödor kommer att göra det möjligt att undvika droger i många situationer . Kvinnor som börjar använda aloejuice och fruktkött för kosmetiska ändamål kommer snart att märka de första positiva resultaten. Men den största fördelen med dessa växter är deras anspråkslösa vård. Detta är särskilt bekvämt för människor som inte har tid och lust att ägna mycket uppmärksamhet åt inomhusblommor.

För agave och aloe, se följande videor.

Rekommenderad: