Blå Agave (34 Foton): är Det En Kaktus Eller Inte? Hur Ser Växten Ut Och Växer Den?

Innehållsförteckning:

Video: Blå Agave (34 Foton): är Det En Kaktus Eller Inte? Hur Ser Växten Ut Och Växer Den?

Video: Blå Agave (34 Foton): är Det En Kaktus Eller Inte? Hur Ser Växten Ut Och Växer Den?
Video: AGAVE PLANT TYPES | BEST AGAVE PLANT VARIETIES 2024, Maj
Blå Agave (34 Foton): är Det En Kaktus Eller Inte? Hur Ser Växten Ut Och Växer Den?
Blå Agave (34 Foton): är Det En Kaktus Eller Inte? Hur Ser Växten Ut Och Växer Den?
Anonim

Varje land har en viss anläggning, som anses vara en symbol för staten och betyder mycket för de lokala invånarna. Till exempel, i Irland är det en fyrklöver, i Kanada - ett lönnlöv, men för invånarna i Mexiko blir den blå agaven ett riktigt "telefonkort". Lyckligtvis är agaves livsmiljö inte begränsad till detta - idag odlas det framgångsrikt av trädgårdsmästare över hela världen, inte bara i växthus och växthus, utan också hemma.

Bild
Bild

Är det en kaktus eller inte?

Innan vi fortsätter med beskrivningen av en sådan växt som agave, bör det sägas separat om denna kulturs släkt och familj. Mest av allt liknar den blå skönheten aloe, men många tillskriver den kaktusarten, vilket är ett misstag. Låt oss titta närmare på skillnaderna mellan dessa kulturer:

  • nästan alla kaktusar har inte löv, men agave har dem;
  • kaktusar har ett stort antal taggar, medan agave har dem bara vid bladets spets.
Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller aloe har han:

  • det finns en stjälk, som agaven inte kan skryta med;
  • mindre täta och läderartade blad;
  • taggar är ofta frånvarande, särskilt vid bladplattornas spetsar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Således är blå agave varken en aloe eller en kaktus . Aloe tillhör familjen asphodelic, kaktus tillhör kaktusfamiljen och agave tillhör sparrisfamiljen. Ett visst förhållande till kaktusen kan dock fortfarande spåras. Poängen här är att båda växterna växer i torrt och varmt klimat, och de tenderar att samla vatten inuti sig själva. Det är därför de ser så starka och saftiga ut.

Hur ser det ut och var växer det?

Födelseplatsen för den blå agaven är naturligtvis Mexiko. Idag är denna växt stolthet i ett soligt land, inte bara för sina intressanta yttre egenskaper, utan också för sin enorma hjälp inom jordbruket. Anläggningens historia börjar dock långt innan utvecklingen av industri och trädgårdsodling.

För första gången, enligt legenden, upptäcktes de fördelaktiga egenskaperna hos agave av mexikanska indianer. Då visste inte folk vilka konstiga buskar som omringade deras byar. Bara av en slump, tack vare ett åskväder, upptäckte nybyggarna att den blå agaven innehåller en viskös och otroligt god juice. Därefter började indianerna använda saften inte bara för mat, utan också för medicinska ändamål, men de odlade inte agave med avsikt, eftersom växterna redan fanns i överflöd.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Men direktodling började först på 1700 -talet, då spanjorerna upptäckte agaven. Det var vid den tiden som de insåg att anläggningen var den idealiska råvaran för produktion av alkohol. Genom att söka efter en lämplig gröda, genom att odla olika sorter kom spanjorerna fram till att det var blå agave som var bäst lämpad för detta ändamål. Drycken som kom från kärnan i växten började kallas "tequila", och den blå agaven själv fick också ett andra namn - "tequila", som har överlevt till denna dag.

De största blå agaveplantagerna är koncentrerade till den mexikanska delstaten Jalisco, den växer i Central- och Sydamerika. Ofta kan blå agave hittas i öknar, medan dess utseende skiljer sig från domesticerade till det bättre. Vilda sorter är mycket starkare och mer motståndskraftiga, deras blad är mer kraftfulla och kärnan är större. Agave i naturen är så van vid ökenens hårda förhållanden att den är ganska kapabel att växa på bergssluttningar även där det finns frusen lava.

När det gäller att beskriva växtens utseende och kvaliteter bör den börja med storleken på agaven. I grund och botten når kulturen två meter i höjd, men nära roten är dess storlek mycket större - nästan 4,5 meter. Växten har som regel inte en stjälk, men den har en ganska stor och köttig rosett, bestående av hårda, läderaktiga blad. Skuggan på lövverket kan variera - i naturen finns det både gröngrå och blåaktiga färger.

Dessutom är själva typen av bladplattor annorlunda - till exempel kan du hitta långa och tunna blad, eller så kan du hitta breda.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den genomsnittliga livslängden för en agave i dess naturliga miljö är 5 år, och den blommar bara en gång i livet. Den sista etappen av agavens existens kännetecknas av en skönhet utan motstycke - en enorm fotstång som är flera meter hög visas i mitten av växten, på toppen av vilken små gula blommor svänger. När blomningstiden tar slut, kastar agaven sina fröskalar och dör.

När det gäller plantager är livslängden för blå agave mycket högre - upp till 15 år. Detta beror på det faktum att peduncle helt enkelt tas bort och planteras i marken, vilket ger en ny växt. Även om denna teknik gör att växten kan leva tre gånger längre, har den också sina nackdelar. Genom att störa den naturliga ordningen minskar trädgårdsmästare agaveens immunitet, vilket bidrar till dess mottaglighet för sjukdomar och skadedjur.

Bild
Bild
Bild
Bild

Villkor för att hålla hemma

Blå agave är en växt som är helt nyckfull. Det kan ges även till de blomsterodlare som precis börjat prova sig på att odla ovanliga grödor. Och ändå för "solboden" kommer det att vara nödvändigt att skapa vissa förutsättningar, först då kommer han att glädjas åt sin skönhet och hälsa.

Det första att notera är belysningen. Eftersom växten på Mexikos öppna plantager inte på något sätt kan lida av brist på ljus, bör den ha en konstant tillströmning av solljus hemma. Placera den blå agaven på södra sidan, där solen är som mest. På vintern, när dagsljuset är för kort, skämma bort växten med artificiella ljuslampor eller fytoband.

När det gäller temperaturen bör den hållas inom 22-28 grader Celsius. Naturligtvis kommer agave framgångsrikt att motstå högre temperaturer, det kommer helt enkelt att börja samla vatten inuti sig själv. Växten är mycket förtjust i frisk vind, därför i en sommarstuga, eller om du har en egen trädgård, kan du ta agaven utomhus på sommaren . Om du bor i en lägenhet måste rummet ofta ventileras, annars kommer agaven att vissna.

Bild
Bild
Bild
Bild

På vintern hålls temperaturen vid +18 grader. Under de hårdaste vintrarna, och om uppvärmningssäsongen börjar sent, ska du inte oroa dig heller. Växten tolererar perfekt lägre temperaturer. Men om termometerns märke sjunker under noll och agaven är i det fria bör detta vara en anledning till oro.

Från sådan stress kommer växten att stoppa sin utveckling och tillväxt under lång tid, det kan skada och tappa styrka.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fortplantning

Det finns tre sätt att sprida en blå agave:

  • nyskapande;
  • ark;
  • barn.

Varje metod har sina egna egenskaper, så det är värt att uppehålla sig vid var och en av dem mer detaljerat.

Nyskapande

Tekniken är mödosam, men fröna gror bättre och växterna visar sig vara starkare än med andra odlingsmetoder. Det första du ska göra är att köpa frön. Många butiker erbjuder fröblandningar - du bör inte köpa dessa, eftersom olika sorter kräver olika förhållanden och jord. Köp bara en mängd frön. Fröstorleken varierar vanligtvis från 2 mm till 1 cm.

Som regel sås agavefrön i början av mars. Marken för plantering kräver sandig, nära agavens naturliga livsmiljö. För mer mättnad kan lera eller grus läggas till jorden. För att säkerställa att underlaget är helt desinficerat och fritt från ogräs och svampar kalcineras det vanligtvis. För att göra detta placeras jorden vid en temperatur på cirka 60 grader och hålls i en halvtimme.

Det är också lämpligt att förbereda fröna - för förbättrad tillväxt och immunitet är de förblötläggda i Fitosporin.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att plantera frö behöver du en grund men stor behållare. Substratet läggs där, sedan placeras behållaren på ett fat med vatten. När jorden är mättad med vätska kan du börja så. Stora frön läggs helt enkelt ut, små sprinklas i närheten. Därefter sprutas fröet med vatten och strös med medelstor sand.

För att fröna ska spira måste temperaturen hållas ganska hög - under dagen bör det vara upp till 30 grader Celsius, på natten 20 . Det är mycket viktigt att skydda små groddar från direkt ultraviolett strålning - för detta är de vanligtvis täckta med ett transparent nät. Om temperaturen inte överensstämmer med de rekommenderade, gör ett mini -växthus. Behållaren med plantor bör ventileras minst 2 gånger om dagen, medan det är absolut nödvändigt att observera om midger, svampar, mögel har dykt upp. Om allt är gjort korrekt kan du se de första skotten av agave lite mer än 2 veckor efter att du planterat fröna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ark

Fördelen med denna metod är tillväxttakten för agave, den rotar sig bra och växer snabbt. För att göra detta, välj det största bladet från en vuxen växt och skär av det med en vass kniv längst ner. Det skurna bladet ska torka väl - du måste vänta cirka 4-5 timmar. Efter denna tid planteras bladet i en behållare fylld med sandjord eller en blandning för succulenter.

För att växten ska rota väl, försök att hålla temperaturen inom 21-24 grader Celsius. Du ska inte göra växthus eller täcka den blå agaven, du ska inte vara nitisk med vattning heller. Ett friskt blad accepteras om två veckor, sedan börjar dess aktiva tillväxt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Barn

Denna teknik har både obestridliga fördelar och nackdelar. Barns reproduktion av agave är nyckeln till att få en stark kultur med utvecklade rötter. Den gamla växten kommer dock inte att växa längre.

För att föröka en agave på ett liknande sätt separeras nödvändigtvis dess barn, som ligger vid basen av stammen, med en knut. Därefter sprinklas de resulterande proverna väl med krossat kol och torkas på samma sätt som i föregående avelsalternativ. Torkade barn planteras i våt sandig jord.

Den optimala temperaturen för växande barn är 20 grader Celsius, medan växterna inte ska täckas eller sprutas. Tre dagar efter avstigning organiseras den första noggranna vattningen - hällningen sker långsamt i en mycket tunn ström. Vid behov är plantorna inhägnade från direkt solljus.

Till skillnad från fröförökning kan agavebarn separeras under alla årstider och väder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Växtvård

Eftersom agave växer bra även i naturen utan ytterligare gödsling och ytterligare vattning, drar många slutsatsen att nästan ingen vård behövs för en sådan växt. Det är dock inte, vissa procedurer måste fortfarande utföras, eftersom de flesta sorter av blå agave kan ha en svag immunitet mot sjukdomar.

  • Huvudkravet - förekomsten av tillräcklig mängd belysning. Om det är lite ljus, eller om lägenheten är mörk, är det värt att köpa konstgjorda lampor.
  • Temperatur det kan vara både varmt och kallt, här "ställer inte" agaven några speciella krav. Men det är lämpligt att undvika frost.
  • När det gäller vattning , sedan på sommaren vattnas agaven en gång var sjunde dag, och på vintern - en gång i månaden. Temperaturen påverkar inte vattningens frekvens - all nödvändig anläggning kommer att ackumuleras i sig själv.
  • Blå agave behöver luft när som helst på året ., så ventilera rummen oftare. På sommaren kan växten tas ut till en obeglasad balkong eller trädgård.
  • Mata agave bör sällan, och endast med granulatgödsel. Det ska inte vara mycket kväve i toppdressing. Förresten, om du inte befruktar agaven överhuvudtaget kommer det inte att bli värre.
  • Som nämnts ovan, agave behöver sandjord . Det är absolut nödvändigt att lägga till dränering, dessutom är det bättre om jorden är alkalisk, inte sur.
  • Agave växande tank välj brett, men det bör inte skilja sig på djupet. För detta ändamål är keramiska krukor den bästa lösningen.
  • Unga exemplar transplanteras varje år ., vuxna kan flyttas till en ny plats vart tredje år. I detta fall blir närvaron av en rotkrage ovanför substratets yta en förutsättning. Och glöm inte att bära handskar under transplantationen - agavejuice orsakar rodnad och klåda i huden.
  • Blå agave är mycket mottaglig för svampinvasion , som provocerar ruttning av rötter och löv. De bekämpar gissel med hjälp av fungicider. Om sjukdomen startas återstår bara att kasta ut växten. Dessutom kan agave också drabbas av skalbaggen, thrips, skalinsekter och bladlöss. Alla dessa skadedjur reagerar bra på insekticidbehandling.

Rekommenderad: