Farfarsklocka (67 Bilder): Vi Väljer Mekaniska Modeller Med En Pendel Och En Slående I Ett Träfodral Från Hermle, Italienska Och Andra Tillverkare

Innehållsförteckning:

Video: Farfarsklocka (67 Bilder): Vi Väljer Mekaniska Modeller Med En Pendel Och En Slående I Ett Träfodral Från Hermle, Italienska Och Andra Tillverkare

Video: Farfarsklocka (67 Bilder): Vi Väljer Mekaniska Modeller Med En Pendel Och En Slående I Ett Träfodral Från Hermle, Italienska Och Andra Tillverkare
Video: Fysik 2 Perioden för en konisk pendel 2024, Maj
Farfarsklocka (67 Bilder): Vi Väljer Mekaniska Modeller Med En Pendel Och En Slående I Ett Träfodral Från Hermle, Italienska Och Andra Tillverkare
Farfarsklocka (67 Bilder): Vi Väljer Mekaniska Modeller Med En Pendel Och En Slående I Ett Träfodral Från Hermle, Italienska Och Andra Tillverkare
Anonim

Sedan starten har morfarsklockan varit en lyxartikel. De anger deras mästares status i samhället och deras goda smak.

Bild
Bild
Bild
Bild

Historia

Den första farfarklockan dök upp på 1600 -talet och kallades för "klockskåp". Ursprungligen var de låga, med korta pendlar, som varierade i amplitud från 80 till 1000. Den gamla klockan kunde ligga 10-11 minuter per dag, vilket orsakade mycket besvär. Forskare har arbetat med att förbättra pendeln länge, och först 1670 utvecklades långa pendlar, tack vare vilken tiden blev så exakt som möjligt . Själva rörelsen förbättrades också - istället för en spindelutryckning uppfanns en ankarflykt, vilket gjorde det möjligt att minska svängningsamplituden till 4-60.

De var ett favoritelement i det inre av medeltidens aristokrati. Hantverkarna från den epoken dekorerade träuret med alla slags mönster och urtavlan - med skicklig jakt.

Ett sekel senare började farfar klockor tillverkas av dyra träslag i olika storlekar och former, men vissa element förblev oförändrade. Under XVIII - XIX århundraden. klockans höjd kan nå 2,7 meter . Detta beror på förbättringen av klockmekanismerna. De första modellerna var inte mer än 1,8 meter höga, hade en kort pendel med en stor oscillationsamplitud.

Men med tillkomsten av flyktmekanismen och ett antal andra rymningar har längden på pendlarna blivit mycket större, varför höjden på klockfodralet också ökar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Till fördelarna med en farfarklocka kan tillskrivas:

  • lönsam fyllning av utrymme i ett stort rum på grund av dess imponerande storlek;
  • bekvämlighet och enkel vård;
  • en mängd olika modeller som passar alla stilar;
  • melodisk strid är det möjligt att stänga av ljudet på natten (inte i alla modeller);
  • hållbarhet (med rätt vård).

Bland nackdelarna är:

  • inte lämplig för små rum;
  • bryt om den används fel;
  • inte alla tillverkare utrustar modeller med "nattläge";
  • mekanismen behöver regelbunden manuell upprullning;
  • klassiska alternativ passar inte med vissa moderna stilar;
  • högt pris.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Nästan alla typer av farfar klockor är gjorda av naturligt trä. För kroppen tas endast värdefulla trädslag med hög resonanseffekt - ek, valnöt, bok. En gemensam egenskap hos den här typen av klockor är en klocksignal som meddelar när en timme har gått.

Nu kan farfar klockor delas in i flera typer, som alla passar en specifik stil i interiören

Klassisk - har en hög och smal kropp, oftare hänvisar denna typ till antika alternativ. När det gäller färger kan de variera från svart till ljusbrunt. Sådana modeller är dekorerade med förgyllning, snidning, kan ha vitrin för att visa arv, eller vara med en pendel och en chiming i ett träfodral. Till utseendet är de klassiska versionerna gjorda i form av ett torn med en rundad topp och uppdelade i 3 delar - en bas, ett genomskinligt fodral och en urtavla.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Anpassad - det moderna utseendet på klockor kan ha ett annorlunda utseende beroende på vilken stil de är gjorda i. Det finns inte bara mekaniska, utan också elektroniska modeller. Sådana alternativ används ofta av designers, de görs ofta enligt ett individuellt projekt. Till exempel används klassiskt snygga modeller av plywood eller MDF, målade i de mest otroliga färgerna, ofta i moderna interiörer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Modern - kan ha ett helt ovanligt utseende och färg. Sådana modeller passar väl in i husens moderna stil och betonar ägarnas individualitet. Bland de olika moderna modellerna kan du hitta klockor på ett stöd, på ett stativ, med ett böjt fodral, med LED -lampor, spegelglaspaneler, elektronik, hörn och andra.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

amerikansk stil - det inre av detta land tar mycket utrymme och ljus. Amerikaner älskar mycket fasta möbler. Farfar klockor kompletterar inredningen perfekt, men mycket höga modeller bör föredras för att på ett fördelaktigt sätt skilja dem från resten av möblerna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Kolonial stil - modeller som är speciella i utseendet i ett återhållsamt färgschema. Denna typ av farfar klocka passar bra med traditionella möbler. Den koloniala stilen involverar en blandning av olika stilar och härstammar från tiden då europeiska kolonier uppstod i Asien, Amerika, Afrika. Denna riktning beror på att kolonisterna tog med sig olika färgglada saker från urbefolkningen till sina hem, som passade bra in i deras inre.

Dessa typer av klockor är lämpliga för att blanda stilar som Western och Eastern.

Bild
Bild
Bild
Bild

Shabby chic - denna typ av klocka är dekorerad med en touch av "det förflutna", deras yta är artificiellt åldrad. De passar bra med möbler gjorda i samma stil. I allmänhet kommer en sådan interiör att göras i ljusa färger med neutrala kombinationer. Alternativ med lätt kropp är idealiska.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Land - modeller av denna typ är uteslutande tillverkade av naturmaterial. Denna typ av farfarsklocka kombineras idealiskt med smidesjärn, stenprodukter, trämöbler och golv.

Bild
Bild
Bild
Bild

Provence - denna stil kännetecknas av ljusa färger och målning i allmän stil. Interiören i Provence -stil är fylld med mjuka färger, ljusa textilier, vackra möbler. Vita klockor målade med akryl eller emalj kommer att harmonisera väl med mysigheten i ett franskt rum.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nyklassicism - klassiska möbler i kombination med diskret lyx indikerar ägarens status. Denna typ av massiv farfar -klocka, liksom tidigare århundraden, indikerar god smak, lojalitet mot tradition och husets rikedom.

Bild
Bild
Bild
Bild

Separat bör det sägas om klockan "Yantar" med en kvartstrejk, som var populär under sovjettiden . De träffar varje kvart, därav namnet. De är mer lämpliga för enskilda privata hus än för lägenheter, eftersom de kännetecknas av frekvent och högljudd smäll.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkare

Farfar-klockan började produceras på 1600-talet, men även nu är denna inredning mycket populär bland högstatusköpare. Idag tar tillverkarna hänsyn till nya trender, använder de bästa materialen, att tillfredsställa kunderna inte bara med vackra eller ovanliga, utan också riktigt högkvalitativa klockor.

Bulova . Dessa modeller kombinerar två stilar - amerikanska och europeiska. Klockorna från denna tillverkare har antimagnetiska egenskaper, de är stöttåliga, motståndskraftiga mot mekaniska skador.

Bild
Bild

Hermle . Detta tyska företag uppträdde under förra seklet, på 1920 -talet. Tillverkaren producerar modeller med komplexa mekanismer som inte bara visar tiden, utan också planetens plats, datum och månad och konstellationerna.

Bild
Bild

Howard Miller . Amerikansk tillverkare som tillverkar interiörmodeller. Howard Millers företag fokuserar på kvalitet, producerar mer än 50 mekaniska och 13 kvartsmodeller, mer än 100 väggur, samt marina och väderinstrument.

I tillverkningsprocessen används värdefulla trädslag, hållbart glas, kroppen poleras för hand.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kieninger . Denna tyska klocka har formen av en fyrkant med korta händer utan nummer, och 4 kolumner som skyddar fodralet används som dekoration. Dessa modeller har inbyggda flera melodier, det finns en funktion för att stänga av ljudet för natten.

Bild
Bild

Mado - en japansk tillverkare som framgångsrikt kombinerar traditioner och moderna trender, regelbundet presenterar sina varumärken på internationella utställningar. Urmakningsprocessen sker uteslutande för hand, så antalet modeller från detta företag är begränsat. I uppsättningen, förutom standardinstruktionerna, batterierna och fästelementen, levererar företaget en särskild bok med en hokkudikt som avslöjar produktens symbolik, samt en märkespåse för enkel transport.

Bild
Bild

Matthias Naeschke . Ett annat tyskt företag som specialiserat sig på tillverkning av enkla och samtidigt originella farfarsur. Bland de mest framstående produkterna i detta företag är en farfarsur för ett tyskt hotell. De är 3 meter höga, 1 meter breda och pendeln är 2,2 meter lång. Du kan starta dem högst en gång var sjätte månad. Modellen är utrustad med en speciell enhet som ändrar färg på fodralet beroende på vädret.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kraft . Kinesisk tillverkare som specialiserat sig på tillverkning av naturligt trä, plast, golvur i MDF. Hon använder tyska eller japanska rörelser i sina produkter. Bland funktionerna i sortimentet kan man särskilja en lysande urtavla, imitation av en gökstrid och skogsljud, bakgrundsbelysning och en termometerfunktion.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rytm . Japanskt företag som verkar sedan 50 -talet av förra seklet. Finns från klassiska till moderna farfar. Det som skiljer detta märke från resten är den rörliga urtavlan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tomas Stern . Det tyska företaget förser marknaden med icke-standardiserade designlösningar med kvarts eller mekaniska rörelser. Märkets särdrag är i dess unika urtavlor, som i form kan likna fantastiska byggnader, blommor, affischer, stjärnor.

Alla produkter är tillverkade uteslutande av miljövänliga material.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gustav Becker . En av de tidigaste tillverkarna av klockor. Beckers företag började verka i slutet av 1800 -talet, då Tyskland ansågs vara den obestridda ledaren inom urmakning. Produkterna har tilldelats olika utmärkelser och certifikat. Företaget producerar farfar klockor i olika utföranden som bär Becker varumärke.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ryska tillverkade farfar klockor började produceras igen relativt nyligen. De representeras av Dynasty och Vostok. På världsmarknaden finns också italienska tillverkare som utmärks av sofistikering och antikens anda. Italien är inte sämre än klockornas kvalitet, och modellutbudet representeras av produkter i stil med art deco, barock och klassiker.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Det första du ska vägleda när du väljer en morfarsklocka är rummets stil. För sovrummet måste du välja modeller med stumfunktion på natten. Om rummet är litet och du vill sätta en morfarsklocka i det kan du uppmärksamma hörnmodellerna. För köket är det bättre att välja funktionella alternativ, till exempel med hyllor, där du kan lägga rätter eller en familjeservice bakom vackert glas . Det här alternativet är också lämpligt för vardagsrummet - i det här fallet kan minnesvärda album, fotografier och mer lagras bakom utställningen.

Du bör inte välja en farfarklocka om du är ägare till en liten stadslägenhet, i det här fallet kommer det att störa utrymmet och skapa en känsla av trångt utrymme.

Denna version av klockan är lämplig för hus på landet eller rymliga lägenheter.

Bild
Bild

Om rummet har högt i tak, kommer breda inredningsmodeller med hyllor att se perfekt ut här. De kommer att göra rummet mer personligt. Vid lågt i tak är det bättre att föredra långsträckta smala modeller med vertikala dekorationer.

Klassiska modeller passar bra med modern design om de har metall, glas eller andra okonventionella dekorationer.

Rummet där du planerar att installera morfarsklockan ska inte ha mycket möbler för att inte skapa en "krossande" känsla. Produktens färg är också viktig - en mörk nyans förstorar föremål visuellt, en ljus nyans minskar den.

När du väljer en klocka, lyssna på dess ljud, vilka melodier som finns i minnet, kontrollera modellens funktionalitet

Bild
Bild
Bild
Bild

Rekommendationer för vård och användning

De flesta av farfarsklockorna är gjorda av massivt trä, så det är viktigt att hålla en optimal luftfuktighet och temperatur i rummet. Farfarsklockan ska stå på en plan, stabil yta. Om dina golv har sluttningar eller brister kan du välja en modell med justerbara fötter.

De får aldrig placeras på mattor eller andra mjuka ytor. Placera dem inte heller vid ingången, eftersom konstanta vibrationer kan störa mekanismens funktion.

Klockan behöver en fabrik högst en gång om dagen. Det är viktigt att övervaka kampens intervall, eftersom frekvent eller omvänt sällsynt strid snabbt kommer att inaktivera mekanismen. Det är bäst att linda klockan samtidigt.

Det finns två typer av mekanismer: kabel och kedja . Med kabeldragning utförs lindningen med en lindningsnyckel, som måste sättas in växelvis i rörelsens hål, melodi och slagmekanism och vridas medurs tills den stannar.

Den andra kedjedrivna mekanismen kan startas med vikter genom att dra i kedjorna. Vid tidpunkten för lindning är det viktigt att inte lyfta vikterna för hand, så att kedjan inte kommer av lindningsratten. Du kan inte dra i kedjan eller plötsligt sänka vikten. Du måste lyfta vikterna långsamt och smidigt, upp till begränsaren på kedjan. Denna mekanism gör att klockan kan lindas en gång i veckan.

Bild
Bild

Det bör komma ihåg att anläggningen av melodin, kampen och rörelsen måste göras regelbundet, även om du inte behöver en kamp eller en melodi. Detta kommer att förlänga klockrörelsens livslängd.

Träklockfodralet måste torkas regelbundet med vax eller ett speciellt rengöringsmedel . Klockan får inte tvättas med vatten, skakas, knackas på, tappas. Klockans händer behöver endast vridas i klockans riktning, annars kan det uppstå funktionsstörningar i mekanismen.

Vid transport av en klocka måste pendelgaffeln vara ordentligt fixerad eller avlägsnad, höljet måste placeras så att klockmekanismen fungerar som ett stöd för pendeln.

Klockor, särskilt antika klockor, bör inte utsättas för direkt solljus, vilket kan missfärga ytan eller orsaka deformation. Av samma anledning ska de inte placeras nära eldstäder eller spisar. Radiatorer och luftkonditioneringar i närheten har inte den bästa effekten på morfarsklockans skick.

På grund av den stora mängden damm måste instrumentet rengöras och smörjas oftare.

Bild
Bild

Möjliga fel

Störningar i mekaniska klockor:

  • göken fastnat;
  • tyst eller mycket högt ljud av striden;
  • gökens händer låter på en halvtimme och klockan visar olika tider;
  • inkonsekvens av indikatorer på pilar med stridsattacker.

Kvartsurfel fungerar:

  • kontakter har oxiderats;
  • batteriet är urladdat;
  • mekanisk skada;
  • pilarna rör glaset.

Endast en mästare kan åtgärda alla problem i morfarsklockan.

Bild
Bild

Vackra exempel i inredningen

Farfarklockan i modern design låter dig dekorera vilken inredning som helst, från köket till hallen. Du kan välja lämpligt alternativ i stil med högteknologi, barock, provence, minimalism och andra.

Farfarsklockan används oftast i vardagsrummets interiör, beroende på rummets storlek och stil väljs också klockmodellen . I kolonialstil ser antika klockor med slående bra ut, för lyxen i Art Deco är klassiska alternativ lämpliga, hörnmodeller kommer att dekorera ett litet rum, för en orientalisk stil är det bättre att välja alternativ med en ovanlig form.

Bild
Bild
Bild
Bild

Modeller med vitrinskåp rekommenderas för användning i köket. Bakom det vackra glaset kan du placera inte bara en familjetjänst utan också skapa en hemmabarbar.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att förhindra att klockan sticker ut i rummet måste du välja rätt färg, form och design.

Rekommenderad: