Tallrikshyllor: En översikt över Metall- Och Plastdekorativa Tallrikshållare. Hur Gör Man Dem Själv?

Innehållsförteckning:

Video: Tallrikshyllor: En översikt över Metall- Och Plastdekorativa Tallrikshållare. Hur Gör Man Dem Själv?

Video: Tallrikshyllor: En översikt över Metall- Och Plastdekorativa Tallrikshållare. Hur Gör Man Dem Själv?
Video: How to make a Plate Rack Pt.1 2024, Maj
Tallrikshyllor: En översikt över Metall- Och Plastdekorativa Tallrikshållare. Hur Gör Man Dem Själv?
Tallrikshyllor: En översikt över Metall- Och Plastdekorativa Tallrikshållare. Hur Gör Man Dem Själv?
Anonim

En dekorativ tallrikshållare är en enhet som låter dig hålla den i ett halvt vertikalt läge. En tallrik monterad på ett sådant stativ är ett designtillägg och används som inredning.

Beroende på plattornas storlek, materialet från vilket de är gjorda och konstruktionen väljs lämpliga stativ . De kan skilja sig åt i form, storlek, material och utseende.

De flesta dekorativa tallrikar (fabrikstillverkade) levereras med stativ. I detta fall är båda elementen gjorda enligt samma standarder.

Om cymbalen har handgjorts kan det vara nödvändigt att välja en lämplig tallrik. Genom att veta vilken typ av underlägg det finns kan du välja den rätta eller göra den själv, med hjälp av tillgängliga material och tillgängliga verktyg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

En dekorativ tallrikshållare måste uppfylla standarderna, vara praktisk, pålitlig och ha en lämplig design.

Ergonomi gör det möjligt att använda stativet på det mest effektiva sättet . En sådan hållare kommer att vara lätt och kompakt, vilket skyddar ytan på vilken den är installerad från mekaniska skador, samt sparar ledigt utrymme inuti.

Stativets utformning bör inte bara motsvara parametrarna för visuell uppfattning, utan också ge närvaro av egenskaper som säkerställer tillförlitligheten för att hålla souvenirplattan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dess struktur måste vara utrustad med förstyvningar och ett tillräckligt antal stödpunkter. Dessa designegenskaper kan organiskt passa in i stativets övergripande design och uppfylla sin funktion utan att kränka produktens stil.

Vissa modeller av hållare är en kombination av ett antal enskilda delar som är anslutna till varandra med hjälp av speciella spår och utskjutande delar.

Andra modifieringar kan ha ledade leder som gör att de kan vikas flera gånger

De flesta cymbalhållarna har en liknande design och är gjorda enligt samma designprincip: det finns en vertikal bas, som fungerar som ett stopp, och tre stödgrenar. Detta antal stöd är minimalt, eftersom stabiliteten för hela strukturen beror på det.

Bild
Bild
Bild
Bild

Stödelement kan fungera som oberoende delar, eller de kan vara en integrerad del av det vertikala stoppet. Den centrala stöddelen kan vara hopfällbar . I detta fall är sidogrenarna indelade i grupper fästa vid dess halva delar.

När du väljer eller gör ett stativ för en souvenirplatta bör du vara uppmärksam på deras dimensionella överensstämmelse, stilistiska kompatibilitet och materialet från vilket den är tillverkad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Material (redigera)

Metallisk

Hållarna, gjorda av järn, brons eller koppar, har individuella egenskaper som gör att de sticker ut från bakgrunden av stativ av andra material.

Underlägg av järn eller brons är ofta smidda föremål . De är gjorda av massiva metallelement, som har fått en eller annan form under påverkan av temperatur och mekanisk spänning. Ibland är deras enskilda delar anslutna till varandra genom svetsning eller dekorativa metallvridningar.

I sällsynta fall tillverkas metallhållare med stämplingsteknik och ännu mindre ofta genom laserskärning.

I sådana fall är produktens detaljer platta med utskärningar i lämplig dekorativ stil.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Kopparstativ är extremt sällsynta exemplar. För det mesta är det sällsynta varor som producerats tidigare eller förra seklet.

Deras särdrag är kopparens känslighet för oxidationsprocesser . Med tiden bleknar ytan på en sådan produkt och blir mörk med grönaktiga nyanser. Detta faktum ger sådana ställningar en särskild status och lockar uppmärksamheten hos samlare av antika föremål till dem.

Kopparhållare är ineffektiva när det gäller praktiska egenskaper. De kräver ständig vård: rengöring och polering. Med tanke på att ytan på sådana produkter ofta är krökt är förebyggande underhåll problematiskt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Plast

Stativ av plast är lätta och praktiska. Materialets egenskaper gör att du kan ge dem önskad form utan användning av komplex tillverkningsteknik. De kan vara omfattande, platta och till och med transparenta. Plastprodukter kräver inte servicestandarder.

Att göra ett plastställ hemma är inte lätt . Komplexiteten beror på svårigheterna med att hitta rätt material. I vardagen finns plastämnen med tillfredsställande egenskaper sällan.

Det är tillåtet att använda plexiglas, men kostnaden är inte budgetmässig.

Detta material säljs huvudsakligen i form av ark med fasta dimensionella parametrar, vars värden avsevärt överstiger parametrarna för ett ämne lämpligt för att göra ett stativ.

Därför måste du betala för mycket för att göra en hållare av plexiglas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Trä

Trämaterial är mest lämpligt för att göra en souvenirplattform. Det finns modifieringar av fabrikstillverkade träställ, men att göra en sådan produkt hemma kräver inte betydande resurser.

Egenskaperna hos detta material bestämmer dess praktiska och låga kostnad . Träämnen manipuleras enkelt med mekanisk och manuell bearbetning. Tack vare träegenskapernas mångsidighet kan stativet enkelt formas och formas till önskad form.

Med tanke på ovanstående egenskaper väljer de flesta ställningar av trä. När du planerar den oberoende tillverkningen av denna enhet beror valet också på trämaterial.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nyanser av val

Att välja en färdig hållare eller välja ett lämpligt material för dess manuella produktion, det är värt att överväga följande:

  • plattans dimensionella parametrar: diameter och tjocklek;
  • viktegenskaper;
  • tillverkningsmaterial;
  • stilistisk design.

Hållarens storlek och parametrarna för dess delar beror på plattans dimensionella parametrar: "sängen" på vilken inredningen är installerad och stödelementen. Felaktiga storlekar kan leda till problem med hållarens och souvenirens inriktning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Plåtens vikt och stödanordningen spelar en viktig roll . Om plattan är gjord av ett tätt material (keramik, porslin, etc.) överstiger dess plan tjocklek 10-15 mm och diametern är mer än 150 mm, då måste stödet vara massivt och ha en lämplig vikt. I annat fall kommer tyngdpunkten att flyttas till följd av viktobalansen och strukturen kommer att välta, vilket kommer att skada dess komponenter.

Fackmaterial är ett kriterium som är nära besläktat med resten av de optimala urvalsparametrarna. Produktens vikt och dess stilistiska kompatibilitet med andra interiörelement, inklusive stativet, beror på den.

Färg, form och stil på plattan bör överensstämma med färg-, form- och stilparametrarna på den stödjande armaturen. Detta kommer att säkerställa kompositionskonsistens och bästa visuella upplevelse.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du planerar att göra ett gör-det-själv-tallriksstativ bör du vara uppmärksam på valet av lämpligt material. Materialet med det största antalet praktiska egenskaper är trä. Listan över trämaterial innehåller dock en lista med namn som skiljer sig åt i tillverkningsteknologins egenskaper. Här är några av dem:

  • massivt trämassiv - brädor, balkar;
  • spånskiva - spånskiva;
  • fiberboard - fiberboard;
  • plywood.

Beroende på vilket material som väljs kommer nyanserna i processen att göra ett stativ med egna händer olika. De allmänna driftsprinciperna förblir dock oförändrade.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Verktyg

Innan du börjar göra ett hemlagat stativ måste du förbereda en uppsättning grundläggande verktyg, utan vilka det är omöjligt att slutföra detta projekt.

Följande objekt kan vara markerade i listan över uppsättningen:

  • hacksåg för trä;
  • sticksåg utrustad med skärblad utan att sätta tänderna;
  • mejsel;
  • elektrisk borr med borrmaskiner;
  • slipfästen för en borr;
  • mätinstrument (måttband eller linjal);
  • andra relaterade verktyg.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ytterligare förbrukningsvaror:

  • sandpapper av fint och medelstort korn;
  • måla eller lackera;
  • träspackel (om det finns flisar eller knutar i arbetsstycket);
  • lim;
  • material lämpligt för arrangemang av halkskyddade "sulor" (gummi, filt, etc.).
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur gör man det själv?

Innan arbetet påbörjas måste du rita en ritning som kan användas som mall. Konturritningen applicerad på pappret klipps ut med sax och överförs till arbetsstycket.

Den vanligaste stativkonfigurationen är en där två eller flera element är räfflade . Denna typ av hållare är bäst tillverkad av plywood eller fiberboard (fiberboard).

Arbetsstycket sågas längs ritningens konturlinje som överförs till det. För dessa ändamål används en elektrisk sticksåg med tunna skärblad. Förekomsten av sådana blad möjliggör krökt sågning. Ju smalare blad, desto mer böjd kan skärlinjen vara.

Bild
Bild
Bild
Bild

I detta skede ägnas särskild uppmärksamhet åt att skära ut de områden som är spår genom vilka anslutningen av de ingående elementen kommer att göras.

Anslutningens effektivitet beror på noggrannheten i denna procedur.

Om spårets bredd överstiger arbetsstyckets tjocklek, efter det att de två halvorna är inriktade, kommer en motreaktion att observeras, vilket inte är acceptabelt.

I närvaro av motreaktion minskar stativets stabilitet och sannolikheten för att falla och skada cymbal ökar

För att undvika detta problem är det nödvändigt att skära spårområdet med hänsyn till arbetsstyckets tjocklek. I detta fall bör spåret vara 2-3 mm smalare än dess tjocklek, vilket ger ett visst spårutrymme.

Bild
Bild
Bild
Bild

Närvaron av denna marginal gör det möjligt att kompensera för felet som uppstår när sågklingan passerar genom arbetsstycket och gör det möjligt att slipa spårets inre kanter utan sannolikhet att öka dess bredd till kritiska värden.

Efter att båda halvorna av stödet har skurits ut är det nödvändigt att bearbeta snittlinjen med slipmedel

Särskild försiktighet bör iakttas vid användning av fiberboard som huvudmaterial. Egenskaperna hos denna bräda innebär bildandet av fiberhög längs skärlinjen. Dess utseende kan minska snittets noggrannhet, påverka kvaliteten på komponenternas kompatibilitet och försämra egenskaperna hos den slutliga produkten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Att slipa ändytan på ett fiberboardämne är ingen effektiv lösning. Det slipande materialets kontakt med plattans fiber orsakar dess ytterligare lyft. Alternativt kan ett skarpt blad användas för att skära högen. Den optimala metoden för att ta bort fiberboardhög är att cauterisera den med ett lödkolv. Efter bränning får arbetsstyckets ändyta en karakteristisk mörk nyans, vilket ger det ett speciellt utseende.

Plywoodämne är lätt att slipa . För att bearbeta ändytan kan du använda speciella slipfästen för en borr. Svårt tillgängliga platser bearbetas manuellt med sandpapper av lämplig kornstorlek. Slipning utförs innan arbetsstyckets ändytor får en rund eller halvcirkelformad profil.

Bild
Bild
Bild
Bild

Före bearbetning med färg och lack rengörs arbetsstyckena från damm och främmande inneslutningar. Måla eller lacka görs med en skumsvamp, en liten rulle eller ballong.

Beläggningen och dess färg väljs beroende på de stilistiska egenskaperna hos plattan som kommer att installeras på detta stativ . Det optimala verktyget är ett transparent glansigt lack, som låter dig behålla träets naturliga struktur tillgänglig för extern visning.

Den sista handen med att göra en hemlagad mat till en souvenirplatta är arrangemanget av halkskyddssulor. Punkterna för deras limning bör sammanfalla med stativets beröringspunkter med ytan på vilken det är installerat.

Rekommenderad: