Streptocarpus (80 Bilder): Funktioner Hos Växande Streptocarpus Hemma. Valet Av Jord För En Blomma. Vad Händer Om Bladens Spetsar Torkar Ut?

Innehållsförteckning:

Video: Streptocarpus (80 Bilder): Funktioner Hos Växande Streptocarpus Hemma. Valet Av Jord För En Blomma. Vad Händer Om Bladens Spetsar Torkar Ut?

Video: Streptocarpus (80 Bilder): Funktioner Hos Växande Streptocarpus Hemma. Valet Av Jord För En Blomma. Vad Händer Om Bladens Spetsar Torkar Ut?
Video: Hur jag planterar om mina växter 2024, Maj
Streptocarpus (80 Bilder): Funktioner Hos Växande Streptocarpus Hemma. Valet Av Jord För En Blomma. Vad Händer Om Bladens Spetsar Torkar Ut?
Streptocarpus (80 Bilder): Funktioner Hos Växande Streptocarpus Hemma. Valet Av Jord För En Blomma. Vad Händer Om Bladens Spetsar Torkar Ut?
Anonim

Trädgårdsmästare värdesätter växter från Gesneriev -familjen, kända för sin mångfald. Bland dem sticker streptokarpus ut i popularitet. Vad är det och hur man hanterar det, låt oss försöka lista ut det.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Namnet streptocarpus låter vackert och till och med mystiskt. Men den bokstavliga översättningen från latin är mycket mer prosaisk - "vriden låda". Detta är intrycket som skapas när man tittar på mogna frön. Anläggningen kommer från Cape -provinsen i Sydafrika. Därför tilldelades den ett annat epitet - Kap primros (även om det inte har något att göra med denna primrose).

Bild
Bild

Liksom många andra prydnadsväxter är streptokarpus inte en viss art, utan en omfattande grupp. Nu innehåller den botaniska klassificeringen nästan 140 arter i denna grupp. För att odla sådana växter hemma eller i trädgården måste du veta att de kommer från de fuktiga tropiska regionerna i Asien och Afrika. Det är vanligt att dela in dem i tre undergrupper:

  • har bara en stjälk, täckt med löv (dessa arter är relativt få);
  • stamlösa sorter, i vilka en lövrig rosett bildas;
  • streptokarpus med ett enda hårigt blad och högt utvecklade peduncles.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Uppfödarna gjorde ett mycket bra jobb. Tusentals streptokarpsorter är redan kända. Särskilt:

  • tvåfärgade sorter med kontrasterande färger på corolla och hals;
  • växter med snygga färger;
  • sorter med ursprungliga texturerade kronblad;
  • dubbla och halvdubbla blommor;
  • brokiga växter;
  • miniatyr- och halvdvärgssorter.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det råder ingen tvekan om att växande streptokarp kommer att bli mer och mer populärt . Dessutom går de redan systematiskt in i kategorin insamlingsanläggningar (precis som det hände tidigare med Usambar -fiolerna). Men om "violer" redan är uttömda (så många sorter har fötts upp att det är svårt att skapa en ny), så arbetar uppfödare fortfarande mycket aktivt med streptokarpus. Saintpaulias nämns inte av en slump - "skrynkliga lådor" kräver i allmänhet ungefär samma häktningsvillkor. Men det finns en mycket signifikant skillnad: i naturen uppvisar streptocarpus, till skillnad från "violetten", inga dekorativa egenskaper.

Endast sorter som härrör från det ser vackra ut. Stammen bildas inte i arten. Avlånga löv är täckta med mjuk tupplur. Bladens storlek bestäms av streptokarpus sort och typ, ibland upp till 0,3 m. Det totala antalet blad är också starkt beroende av den specifika växttypen.

Bild
Bild

I alla fall grupperas bladen i stora rosetter. Nästan vilken bladhål som helst kan bilda en avlång peduncle. Det finns en stor variation av färger som streptokarpus kan skryta med. Växter är kända som har:

  • Vit;
  • lila;
  • rosa;
  • Violett;
  • blå (med olika nyanser);
  • grön;
  • lavendel;
  • nästan svart.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och populära sorter

Med en egenskap hos sorterna av streptokarpus är det lämpligt att börja med "UA-Retro". Av trädgårdsmästarnas recensioner att döma har denna blomma inga speciella brister och orsakar bara positiva känslor. 4 blommor kan bildas på en peduncle.

" DS-King of Clubs " får också positiva betyg. Denna sort är annorlunda:

  • dubbla blommor med hög densitet;
  • utloppets snygghet;
  • peduncles av hög kvalitet;
  • graciös mörk färg.
Bild
Bild
Bild
Bild

" UA-Canaryka" är en attraktiv streptokarpus med medelstora blommor . Kronbladen nedan är målade i en ljusgul ton. Överst har de en delikat lavendelfärg.

MEN " DS-Horse" är en växt med stora blommor … De innehåller rika citrongula kronblad. Den rosa kanten är något korrugerad. Skönheten i sorten är så stor att det är svårt att förmedla den genom fotografering. Recensionerna noterar att denna färg är ovanlig.

Bild
Bild
Bild
Bild

"Lola" är en polsk sort. Växten producerar stora vita blommor

Ett karakteristiskt kulturellt inslag är dock det blå nätet. Det pryder de nedre kronbladen och finns också vid kanterna på de övre kronbladen. Halsen är dekorerad med en svart fläck. "Lola" blommar länge. Även den relativt blygsamma storleken på växten som helhet stör inte bildandet av stora knoppar.

Blommans bredd (i den bredaste delen) kan nå 0, 075 m. "Babies" bildas snabbt - inte ens 30 dagar kommer att passera efter plantering av bladet. Av några recensioner att döma liknar "Lola" en orkidé

Bild
Bild
Bild
Bild

" DS-Cyanea" är något sämre än henne när det gäller skönhet, och denna sort har också testats av trädgårdsmästare och kommer garanterat att ge bra resultat . Den stora halvdubbla "getingen" har en uttrycksfull doft. Arket är ganska brett. Det rekommenderas att forma en buske till ett utlopp. Vissa odlare säger att "DS-Cyanea" ser ut som en skogsviolett utseende.

Samtidigt höjs kronbladen uppifrån, som från en akacia.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Dem-Krizhalik" är en mängd semi-dubbla blommor av vit färg . De når en stor storlek. Ett blåaktigt nät och en blåaktig kant av de övre kronbladen är karakteristiska. Djuplila linjer strömmar från halsen.

Bild
Bild
Bild
Bild

" DS-Women's Logic" kännetecknas av exceptionellt stora blommor . Intressant nog ger de inte bara en stark doft, utan kan också ändra färg. Den vanliga färgen är orange, men hallonorange-exemplar hittas ibland.

Bild
Bild
Bild
Bild

DS-Machaon är en elegant fantasivariant . Kronbladen har en rosa färg på kronbladet längst ut, och vitt råder i nacken. Doften av "DS-Machaon" är ganska anständig och kommer definitivt att glädja människor. Busken av denna sort är lös, omfattande, som kommer att tilltala dem som gillade sorterna - nya föremål från de senaste åren. Rosetten är vanlig för streptokarpus, liksom långsträckta stammar. Blommornas diameter är 0,07-0,08 m.

Bild
Bild
Bild
Bild

WAT-Arabesque förtjänar också uppmärksamhet . Växten föddes av den berömda uppfödaren Valkova och har stora blommor. På VaT-Arabesque är de målade i en mörklila färg. Kronbladen är runda. Korta peduncles är mycket starka. Busken ser snygg ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

" DS-Typhoon" är populärt bland inhemska trädgårdsmästare . Gradvis blir växten lik utseendet på terry petunier. Under den första blomningen är peduncle kanske inte tillräckligt stark. Det är ganska svårt för streptokarpus att behålla det.

Det finns ingen anledning att vara rädd - när växten stelnar blir den mer stabil.

Bild
Bild
Bild
Bild

" DS-Sophie Ruletovna " Är en mycket mörk streptokarpus med en stor vit hals.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Wendlanda" är ingalunda en krävande sort, som det kan tyckas av sitt exotiska namn och utseende . Växten har ett enda (men mycket stort) blad. Dess ände är grön och basen är målad i lila. "Wendland" har lösa borstar som samlar lila blommor. Sorten dör omedelbart efter blomningen.

Det kan förökas uteslutande av frön.

Bild
Bild
Bild
Bild

De stambildande arterna av streptokarpus kan växa upp till 0,4-0,6 m. Rosettens spets innehåller relativt små hängande blomställningar. De kännetecknas av en känslig blå färg. Kirk -arten är mycket mindre - dess skott når en längd av 0, 1-0, 15 m. Kronbladen är målade nästan helt i en lila ton.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Mozart" bildar avlånga, relativt ihållande peduncler . Denna sort har också stora ovala bladblad. De är målade i en mörkgrön ton och har en vågig omkrets. Blomställningarna når stora storlekar, främst av en lila nyans. Kronbladen är helt släta upptill, medan de nedre har en uttalad konsistens.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Black Swan" har mycket uttalade ådror på bladbladen . Blomman i sig kännetecknas av en relativt blygsam och snygg rosett. Peduncles är inte för höga, men de är hållbara. Stora flätiga blomställningar är målade i en mörklila ton. Blomningen varar 5-6 månader (under gynnsamma väderförhållanden).

Bild
Bild
Bild
Bild

Fifas peduncles är mycket längre, men tunnare . Anläggningen har också en rosett av blygsam storlek. Betydande blomställningar är dekorerade med fransar. Denna streptokarpus har ingen särskilt stark lukt. Dessutom kommer lövverket inte att falla av på länge.

Bild
Bild
Bild
Bild

I "Pink Dreams" bildas elliptiska blad av mörkgrön färg . Ömtåliga rosa blomställningar har en korrugerad kant. På de nedre kronbladen är ett purpurrött nät tydligt synligt.

Bild
Bild
Bild
Bild

En streptocarpus "Sheik" ger medelstora blomställningar av frotté . De är målade i en mörk vinröd färg och är täckta med små vitaktiga fläckar. På långsträckta peduncles visas "Neck" från 1 till 3 blommor. Mjuka bladplattor är breda. Sorten blommar från tidig vår till höst.

Bild
Bild
Bild
Bild

Streptocarpus "Crystal lace" har kompakta rosetter och gröna hängande bladplattor . På kanterna på stora blomställningar finns korrugerade blåaktiga ränder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Variety "Omut" kännetecknas av breda och måttligt långa bladblad . De är färgade rent grönt. Blomningen fortsätter från de första varma dagarna till slutet av hösten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Men för "Stribog" är elastiska peduncler av liten höjd karakteristiska . De mörkgröna elliptiska bladbladen är mycket attraktiva, liksom de blekgula blomställningarna, vars kronblad har en blåaktig omkrets.

Bild
Bild
Bild
Bild

Variety "Hypnosis" bildar peduncles av medellängd . De kommer ur små bladrosetter. Kronbladet är unikt färgat (en kombination av lila och svart). I mitten är blomman ljus, vita strålar kommer därifrån. På långa blad verkar kanten vara täckt av vågor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är lämpligt att slutföra granskningen av UA-Wild Orchid-sorten, som kännetecknas av:

  • stora (0, 08 och till och med 0, 09 m) blommor;
  • prickig med ett venliknande blommönster;
  • lila färg;
  • lila randig halsringning;
  • något kortare peduncles än den förtrollade skogen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Landning

Att odla streptokarpus och till och med föröka den är inte svårt. Rotkomplexet hos denna växt är mycket starkt utvecklat. Blomkrukor, även ganska stora, fylls snabbt. Du behöver bara göra en transplantation varje år. En nyinköpt streptokarpus, om den finns i ett litet kärl, måste anpassa sig till den nya miljön i 10-14 dagar.

Innan du transplanterar i huvudbehållaren måste alla peduncles kastas , annars utvecklas inte rotsystemet tillräckligt snabbt. Uppmärksamhet bör ägnas åt valet av landningstankar. Innan rötterna har bemästrat hela utrymmet i krukans underjordiska del kommer växten inte att utvecklas på ytan.

De bästa krukorna är gjorda av plast. Ett annat viktigt krav är en stor bredd och en relativt låg höjd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Streptocarpus har en massa relativt tunna rötter. De kan växa in i porerna i lerkärl. Därför kan regelbunden transplantation skada rotsystemet mycket allvarligt. Du kan inte välja höga och inte tillräckligt breda krukor. Även om de är gjorda av plast kommer det inte att fungera för att garantera enhetlig fukt genom hela lagret.

Om jorden torkar uppifrån kommer den fortfarande att behålla en hel del fukt i botten. Inget av de mest noggranna valen av ett bevattningssystem kommer säkert att hjälpa - rotsystemet kommer att utsättas för både vattentäppning och övertorkning samtidigt. Vid transplantation av streptokarpus, varje gång en kruka väljs 0,01-0,02 m bredare än föregående kärl . Ursprungligen planteras växten i en behållare med en maximal diameter på 0,05-0,06 m.

När kulturen växer upp kommer den att behöva en reservoar på 0, 06-0, 08 m. Växter som har utvecklats till ett vuxet tillstånd ska ligga i krukor med en diameter på 0, 12-0, 14 m. Det är oacceptabelt att använda tankar med en diameter över 0,18 m. Överflödig fukt koncentreras där. Mycket ofta framkallar detta rotrot.

Bild
Bild

Om du behöver använda streptokarpus för dekorativa ändamål fungerar många planteringsbehållare inte. De är bekväma, men ibland ser de väldigt krävande ut. Vägen ut kan vara användningen av graciösa krukor.

Det är bättre att plantera "bebisar" av en afrikansk växt i transparenta behållare, till exempel i engångskoppar av polyeten.

Bild
Bild

Vårdregler

Jorden för streptokarpusblomman bör skilja sig åt i tre egenskaper:

  • löshet i strukturen;
  • utmärkt luftgenomsläpplighet;
  • mättnad med näringsämnen.
Bild
Bild

Du kan använda köpta jordar avsedda för violer. Det är lämpligt att blanda sådana kompositioner med torv med hög myr. Ibland förbereds substratet hemma med:

  • 2 delar lera-torvjord;
  • 1 del högmorv;
  • 1 del god humus;
  • 1 del grov flodsand.

Vissa människor rekommenderar att du blandar hackat kol i krukblandningen. Denna komponent kommer att förhindra övermättnad av jorden med vatten. Jordarna som används måste ångas i ugnen.

En streptokarpustransplantation, utförd i enlighet med alla regler, aktiverar tillväxt. I motsats till rekommendationerna från vissa källor är metoden för omlastning av jord under transplantation kontraindicerad.

Bild
Bild

Streptocarpus "väljer" snabbt ut näringsämnen. Därför skulle det vara mycket mer korrekt att byta den gamla jorden till ett förnyat substrat. Även mindre skador på rötterna kommer att kompenseras av växten utan större skada. Den anpassar sig helt till sådana situationer.

Det är inte för svårt att ta hand om streptokarpus efter transplantation. Du behöver bara komma ihåg att växten behöver värme. En behaglig temperatur för honom är 20-25 grader. Men samtidigt går han igenom värmen väldigt dåligt. Under den kalla årstiden, när blomman är lugn, kan lufttemperaturen sänkas till 14 grader. Huvudsaken är att den inte sjunker ännu lägre.

Bild
Bild

Streptocarpus tolererar inte drag . Även på sommaren bör fönsterbågar täckas på natten. Man bör komma ihåg att för denna kultur är dagsljus från 12 till 14 timmar viktiga. Men "vilket" ljus som inte passar henne: hon behöver bara diffus belysning. Under sommarmånaderna bör behållare med streptokarpus placeras på fönster som vetter mot väster eller öster.

Om det bara kan placeras på ett fönster i söder, kommer skuggning från direkt solljus att krävas. Om du måste placera växten från fönster måste du använda fytolampor. Klassiska glödlampor är oanvändbara, liksom lysrör och lysdioder.

Bild
Bild

Problem med växande streptokarpus kan orsakas av analfabetisk bevattning. Tidig vattning kan leda till en tillfällig förlust av lövets elasticitet. Överdriven fukt är mycket farligare: på grund av det kan du förlora streptokarpus helt. Eftersom hybrider har få blad, avdunstar de en liten mängd vatten. Vattning bör göras med måtta och endast med sedimenterat vatten. Du kan bevattna växten:

  • häll vatten i pannan;
  • längs kanterna på krukorna (exklusive inträngande av vätska på bladen);
  • genom en veke (denna metod är mest effektiv).

Streptocarpus överlever mycket illa kontakt med torr luft

Bild
Bild
Bild
Bild

Sprutning utförs runt den. Samtidigt är själva växten skyddad från fukt som kommer in i bladets bihålor. Alternativt lägger de kärl med vatten eller våt expanderad lera bredvid. Det är viktigt för streptokarpus och bra näring.

Bild
Bild
Bild
Bild

Utan påfyllning kommer blomman att göra ont och ibland vissna bort . För att en växt ska växa och utvecklas fullt ut behöver den kalium, kväve och fosfor. Kväveblandningar bör appliceras omedelbart efter rotning. Tillsatsen av sådana ämnen bör utföras var 6-7 dagar tills stammarna kommer ut.

Från märkesformuleringar är blomsterhandlarens tillväxt lämplig. Men detta läkemedel är endast lämpligt för den första utfodringen. Sedan använder de "Master", "Flower Waltz", "Kemiru-Lux". Det är oönskat att använda någon blandning. Det rekommenderas att alternera dem. Alla formuleringar vid utfodring används endast i halva doser (i förhållande till de som anges på förpackningen eller i instruktionerna).

Socker är lämpligt från improviserade medel. 0,03 kg späds ut i vatten (0,5 l). Detta gödselmedel används varje månad. Alternativt tillsätts 0,09 kg träaska utspädd i 1 liter vatten var 14: e dag. Denna blandning ska infunderas i 7-8 dagar. För att hjälpa streptocarpus -knopparna, använd en ricinoljelösning (3%).

Bild
Bild
Bild
Bild

Topdressing på vintern rekommenderas inte . Afrikansk kultur saktar ner lite under den kalla årstiden. Detta är ganska naturligt, och du kan inte försöka förändra det naturliga. Men bakgrundsbelysning mot bakgrund av en minskning av dagsljuset är strikt nödvändig.

Streptocarpus som växer på ett bakgrundsbelyst rack kan blomma under vilken säsong som helst. Vinterblommor är dock mindre rikliga än under varmare månader. Om växten inte blommar alls vid denna tidpunkt finns det ingen anledning att få panik . Det är fullt möjligt att frågan ligger i egenskaperna hos en viss sort. Det rekommenderas att studera dessa egenskaper i förväg.

Bild
Bild

Du bör inte missbruka bakgrundsbelysningen under den kalla årstiden heller. Bättre att låta streptokarpus få styrka och växa mer aktivt nästa sommar . Det är omöjligt att åstadkomma bildandet av en stark busk med buskar om du låter den knyta bebisarna på hösten. Ibland är det bara en blomma kvar för att definiera tonalitet och geometri. De andra delarna är avskurna.

Normalt bör tillväxten av streptokarpus börja i februari. För att påskynda starten, använd förbättrad bakgrundsbelysning … Denna procedur utförs endast om växten inte transplanterades på hösten. Så snart blomningen är klar, torkas peduncles omedelbart. Detta måste göras strikt med ett skarpt instrument; att dra eller bryta av skott rekommenderas inte.

Om blomning inte sker är det nödvändigt att justera streptokarpushållningssystemet. Till att börja med, ordna om krukorna till en mer solig plats (utan att blomman utsätts för direkt solljus), minska dessutom markfuktigheten och applicera gödning med komplexa mineralblandningar. Om ett mycket litet blad visas nära bladet istället för peduncles, måste det tas bort.

Om möjligt, på sommaren, bör temperaturen hållas högst 25 grader . Det bästa rummet för streptokarpus i värmen är balkongen. Samtidigt kan luftfuktigheten inte överstiga 70%. I ett mycket torrt rum måste du använda luftfuktare.

Använd inte hårt vatten för bevattning. Beskärning av den afrikanska växten är inte nödvändig, förutom att rengöra döda delar.

Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Vuxna exemplar av streptokarpus förökas ofta genom att dela busken. För att minska stressen på växten kombineras denna procedur med en transplantation. De arbetar så noggrant som möjligt för att minska risken för rotskador. Efter att ha delat busken i delar planteras de i krukor med en ny blandning. Rothalsar ska täckas med samma jord som de begravdes före proceduren.

Det kommer att ta flera månader att vänta på blomning. I avsaknad av erfarenhet är det bäst för trädgårdsmästare att föröka streptokarpus med arkmetoden . Du behöver bara ett blad med en sparad stjälk. Den förvaras i vatten vid rumstemperatur tills rötterna dyker upp. Efter bildandet överförs plantan till fuktig jord, där den är täckt med en plastpåse ovanpå.

Om rotning av plattdelar väljs skärs arket över. Skärpunkterna måste torkas och täckas med krossat kol. Det är nödvändigt att plantera arbetsstycket direkt i våt jord , sätta in en del av plattan där i en vinkel på 45 grader. Det är mycket viktigt att skapa växthusförhållanden för honom .… För detta är arket täckt med en film.

Bild
Bild

Ett annat sätt är att späda ut med bitar av löv .… I detta fall skärs plattan längs venerna. De separerade fragmenten torkas på sektioner och bearbetas dessutom med krossat kol. Planteringen sker med en nedskärning i jorden. Plantan fördjupas med 0, 005 m. Barn kommer att dyka upp om 2 månader, och det kommer att vara möjligt att plantera dem om ytterligare 2 månader.

Bild
Bild

Fröförökning utövas endast av mycket erfarna odlare och uppfödare . En allvarlig nackdel med detta tillvägagångssätt är den garanterade förlusten av sortens grundläggande egenskaper. Frön gror i en behållare med liten höjd, där expanderad lera hälls. Ovanför det bör det också finnas en speciell jord för streptokarpus. Det återstår att jämnt lägga ut fröna på ytan och spraya allt från en sprayflaska.

Därefter kan du täcka arbetsstycket med en påse och gro det i ett varmt hörn. När skott hittas måste växthuset ventileras systematiskt. Ventilationsfrekvensen bör vara sådan att utesluta inträngning av kondens på groddarna. Du kan ta bort paketet först efter 10 dagar. För bevattning används endast en sprayflaska, och de övervakar också noga att luften inte svalnar till mer än 22 grader.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Huvuddelen av streptokarpussjukdomar orsakas av överdriven jordfuktighet eller virusangrepp. Du kan bekämpa mjöldagg eller gråröta genom att plantera om växten och behandla den med Fitoverm. Men senblåsa och bladmosaik botas inte alls. Det enda sättet att bekämpa dem är att helt förstöra sjuka växter. Av insekter är faran för kulturen:

  • trips;
  • spindelmider;
  • skida;
  • bladlus.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det hjälper att bekämpa alla dessa skadedjur Actellik . Spädning av den före användning bör ske strikt enligt instruktionerna. Nästan alla infektionsfall kan förebyggas genom rätt jordbruksteknik.

Men andra svårigheter kan också uppstå. Om bladens spetsar torkar ut finns för varm luft. Vanligtvis kan du åtgärda problemet genom att återställa mikroklimatet till det normala.

Du bör också ta hand om mer aktiv luftfuktning. Lövverket blir gult främst på grund av brist på gödselmedel. Kampen mot denna defekt utförs genom veckovis utfodring.

Blad kan också vissna - då är det absolut nödvändigt att aktivera vattning. Långsam tillväxt utlöses ofta av:

  • otillräcklig mängd gödselmedel;
  • dålig jordkvalitet;
  • för små krukor.

Rekommenderad: