Gödselmedel För Inomhusväxter: Hur Man Matar Blommor Hemma? Applicering Av Cytokininpasta Och Annat Gödningsmedel. Hur Matar Man Växter På Rätt Sätt?

Innehållsförteckning:

Video: Gödselmedel För Inomhusväxter: Hur Man Matar Blommor Hemma? Applicering Av Cytokininpasta Och Annat Gödningsmedel. Hur Matar Man Växter På Rätt Sätt?

Video: Gödselmedel För Inomhusväxter: Hur Man Matar Blommor Hemma? Applicering Av Cytokininpasta Och Annat Gödningsmedel. Hur Matar Man Växter På Rätt Sätt?
Video: CLAES-GÖRAN OLOFSSON LEKER MED KÖTTÄTANDE VÄXT 2024, April
Gödselmedel För Inomhusväxter: Hur Man Matar Blommor Hemma? Applicering Av Cytokininpasta Och Annat Gödningsmedel. Hur Matar Man Växter På Rätt Sätt?
Gödselmedel För Inomhusväxter: Hur Man Matar Blommor Hemma? Applicering Av Cytokininpasta Och Annat Gödningsmedel. Hur Matar Man Växter På Rätt Sätt?
Anonim

Behovet av att välja rätt gödningsmedel för inomhusväxter uppstår för varje ägare av sin egen "rabatt" i fönsterbrädan. Det finns allvarliga diskussioner och tvister om hur man matar blommor hemma, hur man gör det korrekt. För att de införda ämnena ska vara fördelaktiga bör användningen av cytokininpasta och annat gödningsmedel ske enligt ett visst schema - exakt hur, det är värt att överväga mer detaljerat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tecken på brist på näringsämnen i växter

Husblommor, inte mindre än trädgårdsväxter, behöver regelbundet fylla på näringsämnen. Under vår- och sommarsäsongen behöver de matning med 2 veckors intervall. Förutom, oplanerad applicering av komplexa eller specialiserade gödningsmedel kan utföras när följande symtom uppträder.

  • Inga tecken på tillväxt . Växten utvecklar inte nya knoppar, löv, den förblir samma höjd länge.
  • Kassera gamla blad . Samtidigt dyker det inte upp nya.
  • För sällsynt blomning . Detta gäller inte de exotiska arter som redan är svåra att få en knopp hemma.
  • Allmänt smärtsamt utseende . De vissna löven som tappat sin färgstyrka, tunnare stjälkar indikerar att växten uppenbarligen inte får tillräckligt med näring.
  • Gula bladplattan . Det är associerat med kväve eller magnesium svält, och kan förvärras av den ökade surheten i jorden.
  • Rödhet, utseendet av lila nyanser på löv och skott . Så visar sig bristen på fosfor.
  • Kloros, krossning av grön massa . Detta är hur järnbrist manifesterar sig.

Nästan varje mineral eller organisk komponent i jorden påverkar den allmänna hälsan hos en krukväxt. Att försumma reglerna för utfodring är svårt att förvänta sig att få bra resultat inom blomsterodling.

Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

Alla befintliga färdiga gödningsmedel kan delas in i flera grupper: preparat för snabb tillväxt, mineral - järnkelat, salpetersyra, borsyra, jod, samt av organiskt ursprung. Beroende på frisättningsform kan de användas för att gödsla jorden i flytande eller torr form, verkningstiden kommer också att vara annorlunda . Många förband innehåller komponenter av apotekets ursprung - ammoniak, vitaminer, bärnstenssyra innehåller cytokininpasta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mineral

Denna grupp av gödningsmedel innehåller makronäringsämnen, spårämnen som är nödvändiga för normal tillväxt och utveckling av växter. Naturliga mineraler är huvudkomponenten i färdiga produkter. Sådana matningsalternativ är billiga, lätt doserade och har färdiga förpackningar. Mineralgödsel utgör en betydande del av frihandeln med denna typ av varor. De väljs ut efter jordtyp, kultur och fas för det aktuella tillståndet under växtsäsongen.

För mineralgödselmedel är exakt dosering av ingredienser mycket viktigt. Överdriven marknivå kan vara skadligt för krukväxter. Det finns monokomponent- och multikomponentmatningsalternativ. Följande anses vara huvudelementen i mineralgödsel.

  • Fosfor . Mineral i en mängd av minst 20% ingår i komplexa gödningsmedel, har inga begränsningar för säsongens tillämpning, är universell när den används på jord med olika surhet. Det är mycket viktigt att komma ihåg att fosforgödselmedel är effektivt endast om det finns tillräckligt med kväve-kaliumämnen i jorden. Bland de mest populära komplexen på denna grund är "Superfosfat", "Fosforitmjöl"
  • Kväve . Gödsel baserat på det rekommenderas att appliceras på jorden på våren, för snabb och frodig tillväxt av unga skott; vid sådd av frön säkerställer denna komponent deras snabbare spiring. Kvävegödselmedel inkluderar kalciumsvavel, natrium och ammoniumnitrat. Urea används för att försura jorden.
  • Kalium . Mycket effektiva gödningsmedel är gjorda av saltet, som syftar till att förbättra den kvalitativa sammansättningen av sandjord. Vid växtodling inomhus används dess sulfatform (sulfat) huvudsakligen. Kulturer med ett utvecklat rotsystem reagerar särskilt bra på sådan utfodring.

Hjälpmedel inkluderar mineraler som magnesium, kalcium, mangan och svavel. I sammansättningen av komplexa gödningsmedel finns det kombinationer av 2, 3 eller flera komponenter.

På grundval av den grundläggande tripletten av mineralkomponenter framställs sådana populära preparat som Azofoska i granulat, Nitrofoska, NPK i finkornig form.

Bild
Bild
Bild
Bild

Organisk

Denna grupp förband för inomhusväxter innehåller material och komponenter erhållna som ett resultat av levande organismernas vitala aktivitet. Kompositionen innehåller alltid 3 huvudkomponenter: kalium, fosfor, kväve, liksom hjälpmedel. Bland de mest kända arterna som används vid inomhusväxtodling är följande.

  • Torv . Organiskt gödselmedel med hög kvävehalt. Används endast i krukor för växter som föredrar surgjord jord. Torv innehåller också svavel, kisel, kalcium, fluor, järn och andra spårämnen. Detta är en bra grund för att förbereda jordblandningar för plantor.
  • Träaska . Den erhålls genom att bränna naturliga råvaror, har ett högt näringsvärde och ger markdeoxidering. Förutom kalium, fosfor och kväve innehåller ask bor, magnesium och mangan, vilket påverkar tillväxten av inomhusblommor.
  • Äggskal . Det spelar rollen som dränering, förbättrar jordens mineralsammansättning.
  • Benmjöl . Den används för odling av dvärgfrukter i krukor, främjar bildandet av äggstockar. Denna typ av organiskt material erhålls från ben från fisk och nötkreatur. Den färdiga produkten har en hög koncentration av kväve och fosfor.
  • Trä sågspån . Med deras hjälp är mulch gjord för krukväxter, vilket hjälper till att bättre behålla fukt i rotområdet.
  • Kompost eller humus . Till skillnad från färsk gödsel är de inte kemiskt aggressiva. Det finns inga ogräsfrön och patogena bakterier i humus. Det används i lösningar eller läggs torrt under roten.

Organiska gödningsmedel tolereras inte väl av alla växtarter. Till exempel har de en gynnsam effekt på palmgrödor, rosor inomhus, pelargonium och primros och ormbunkar. Samtidigt förfaller den underjordiska delen av växten vid kontakt med knölar.

Ett särdrag hos organiska gödningsmedel är förmågan att alstra värmröta. De assimileras inte direkt, men med naturliga sönderfallsprocesser förvandlas de till en komplett uppsättning väsentliga näringsämnen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillväxtstimulerande medel och regulatorer

Denna kategori av läkemedel tillhör fytohormoner - ämnen som påverkar växternas frukt, tidpunkten för mognad av grödan. De kan vara av syntetiskt ursprung, extraherade från torv, alger, svampar. Ett särdrag hos tillväxtstimulanter är deras gradvisa introduktion med jämna mellanrum. Alla är indelade i sådana alternativ.

  • Mässing . Ge mogna frukter och frön under ogynnsamma klimatförhållanden.
  • Auxiner . Påverka intensiteten av skjutbildning. Vid applicering sker intensiv förgrening, utveckling av löv och grenar sker.
  • Cytokininer . Hjälper till att påverka celldelningshastigheten. Med deras hjälp dör gamla skott snabbare, nya bildas mer aktivt.
  • Gibberelliner . De påverkar spiringshastigheten, förbättrar frögroning.

Tillväxtförstärkare inkluderar bärnstensyra och produkter baserade på den. Cytokininpasta, tabletter, piller, pulver är bara en liten del av vad som tillverkas av detta ämne. Bärnstenssyra är lämplig för försådd, stimulerande, återställande behandling. Samma kategori inkluderar humin, borsyra.

Bild
Bild

De bästa färdiga gödningsmedlen

Bland de färdiga industrigödseln finns det de som har blivit riktigt populära. När det gäller inomhusodling kommer traditionellt traditionen fram säkerhet, en bekväm form av droganvändning och tillgänglighet för försäljning.

Fasco

Varumärket under vilket mineralgödsel produceras. Du kan hitta flytande koncentrat, Fitoverm, Vermiculite, Kremnevit, Agroperlite. Spray erbjuds för de tröttaste växterna. Alla komponenter är miljövänliga, effektiva och säkra.

Agricola

En av ledarna på gödselmarknaden. Komplexet produceras i form av ett flytande koncentrat, torra granuler, pinnar för att placeras i marken. Det finns en separat produktserie för blommande grödor. Innehåller: fosfor, koppar, järn, zink, brom och mangan, molybden, kväve-fosfor-kaliumblandning. Bland de färdiga preparaten för att gödsla jorden eller stimulera växter finns ledare och utomstående. Många av dem används av uppfödare. Till exempel, följande preparat är väl lämpade för att stimulera tillväxt.

  • " Zirkon ". Ett läkemedel med immunmodulerande egenskaper. Det kännetecknas av ekonomisk konsumtion, har en fördelaktig effekt på markens mikroflora, aktiverar plantans naturliga skydd.
  • Kornevin . Hjälper till att påskynda rotningen av nya plantor. Den pulverformiga substansen är lämplig för utmatning och administrering. Priset på produkten är lågt.
  • Epin . Syntetiskt fytohormon för att förbättra metaboliska processer. Instruktionen föreskriver att späd vätskekoncentratet med vatten, använd den resulterande lösningen för att blötlägga fröna.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vissa organiska gödningsmedel produceras också industriellt. Bland dem kan följande universella alternativ särskiljas.

  • " Organisk ". Beredningen är inriktad på blomsterodling, innehåller sapropel, torvmjöl, spirulina, träaska, krita och humat.
  • " Gumi ". Ett preparat med en hög koncentration av bioaktiva ämnen, inklusive humussyror. Främjar tillväxten av grön massa av växten.

Genom att välja rätt färdiga formuleringar för att förbättra markens egenskaper, stimulera tillväxt och växts utveckling, kan du skapa riktigt bekväma förutsättningar för att odla dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

För att hitta det mest effektiva gödningsmedlet för inomhusväxter måste du vara uppmärksam på faktorer som jordtyp, växtens speciella behov. Till exempel bör blommande arter för knoppbildning få tillräckligt med kalium och fosfor "näring". För växter med vackra, frodiga lövrosetter är kväve mycket viktigare.

Det är värt att överväga odlingens särdrag. Hemma är det inte vanligt att använda organiskt material i form av kycklinggödsel, ko- eller grisgödsel och andra typer av avföring. Oftare används mineralkomplex för växter på fönsterbrädan, som är lätta att dosera och applicera. Tillväxtstimulerande medel används främst för spirande plantor, såväl som vid fröbehandlingsstadiet.

När man väljer en släppningsform måste man gå från hur mycket tid som läggs på att ta hand om växterna . Oftast väljs toppdressing i en flytande koncentrerad eller pulverform, som sedan späds ut med vätska till önskad volym. Pinnar och "tabletter" bör kombineras med automatiska bevattningssystem för avgångstiden eller under sommarvärmen. De släpper gradvis ut mineraler för varje intag av fukt. Det är omöjligt att "överfodra" växten på detta sätt.

Nästan alla typer av gödningsmedel appliceras på växtens rotområde . Undantagen är de arter i lösningar som är avsedda för sprutning av löv. De appliceras med en speciell sprayflaska. Denna form av gödningsmedel är lämplig för icke-palmväxter. Toppdressing absorberas inte genom bladen på de gröna skotten som har en blank eller pubescent yta, liksom taggar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur applicerar man rätt?

Metoden att använda gödningsmedel för inomhusväxter beror till stor del på deras typ. Vissa grödor behöver bara matas på hösten och med torra granulat, andra - vattnas. Dosnoggrannheten är viktig - du kan inte använda kompositionen utan instruktioner, späda starkt eller överskrida koncentrationen av medlet. Hemma rekommenderas rekommendationer för användning av förband bäst för var och en av grupperna.

Mineral

Denna typ av gödselmedel har sina egna hemligheter för korrekt användning. Vanligtvis introduceras de i marken innan kallt väder börjar och en minskning av dagsljuset, liksom under plantering. På sommaren och våren är det också värt att regelbundet fylla på reserver av mineraler. Bland de viktiga reglerna för deras introduktion och lagring är följande.

  • Du kan bara använda ett läkemedel med en oöverträffad hållbarhet. Utgångna komponenter kommer inte att vara användbara, de kan skada odlade växter.
  • Dosnoggrannhet är avgörande. Växter i krukor och badkar i denna mening är mycket mer sårbara än de som växer i öppen mark. Även under olika växtsäsonger varierar dosen.
  • Kvävegödsel förvaras i slutna behållare. Detta kemiska element är flyktigt och kan förlora sina egenskaper med tiden.
  • För beredning av lösningar används endast speciella behållare. Det är strängt förbjudet att ta redskap som används för att laga mat eller äta. Dåligt tvättade kemikalier kan orsaka förgiftning. Allt arbete med dem utförs endast i skyddshandskar.
  • Den mest praktiska formen för växtodling inomhus är granulatgödsel. Det är de som är lättare att introducera än andra, de utför sina funktioner bra.
  • Införandet av mineralförband utförs vid roten. Denna regel bryts sällan.

Det bör förstås att mineraler är grunden för tillväxt av grönska i en kruka. Om det gröna husdjuret slösas bort är det dags att mata det.

Bild
Bild
Bild
Bild

Organisk

Toppförband av organiskt ursprung har 1 grundregel: de bereds och används med stor omsorg, eftersom överskridande av ämnets koncentration kan förstöra växten helt. Ansökningen utförs enligt försådd eller eftersådd, vattning utförs vid roten, bladen påverkas av en spruta. Fröna blötläggs i lösningar före sådd.

Tillväxtstimulerande medel

Växtstimulerande medel används enligt följande schema:

  • planteringsmaterialet dränks i "Heteroauxin";
  • de första groddarna som dyker upp sprutas med "Epin";
  • vid transplantation till en permanent plats används det första läkemedlet igen;
  • under bildandet av knoppar besprutade med "Etamon";
  • gör "Knopp" före blomningen.

För att konsolidera resultaten upprepas behandlingen cykliskt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Recept för folkmedicin för utfodring

Folkrecept ger ofta möjlighet att använda ämnen som gödningsmedel som inte alls är lämpliga för detta. Till exempel är kaffegryn inte den bästa lösningen för att plantera i en blomkruka. Det försurar marken starkt, särskilt skadligt för blommande växter. Populära teblad bör endast användas som dränering.

Äggskal behövs också bara för ytterligare lossning av jorden; växter behöver helt enkelt inte kalcium i denna form. Det finns också verktyg som kan och bör förberedas med egna händer för en hemblomsträdgård. Bland de användbara och tillgängliga komponenterna för applicering på jorden är följande alternativ värda att lyfta fram.

  • Socker . Den innehåller glukos, som alla växter reagerar positivt på under blomningen. Det räcker att ibland lägga till upp till 0,5 tsk strösocker i grytan och förstärka denna åtgärd med vattning. Svaret på denna oro blir riklig och långvarig blomning.
  • Bananskal . Det är en värdefull kaliumkälla, men gödselmedel måste appliceras och beredas enligt reglerna. Först torkas skalet i 7 dagar, sedan krossas det i pulver med en mixer eller pusher. I denna form kan gödselmedel appliceras på jorden, särskilt vid transplantation.
  • Träaska . En användbar ingrediens i en jordblandning innehållande kväve. Det är med sin hjälp som tillväxtprocesser aktiveras i växter, det skjuter aktivt, bildar knoppar. Krukaska är också ett profylaktiskt medel mot skadliga insekter.
  • Infusion av nässla . Under den varma årstiden kan du ständigt förbereda en produkt baserad på skott av denna växt. De förvaras i varmt vatten i 24 timmar. Därefter filtreras infusionen, används för att vattna högst 1 gång på 2 veckor.
  • Bryggarens jäst - naturlig tillväxtaccelerator, blommande stimulans. Dessutom tillåter deras introduktion i jorden bildandet av rätt mikroflora, vilket gör det möjligt att förbättra rotningen. För utfodring används en jästlösning baserad på en råpressad brikett eller torrt koncentrat. Det enklaste sättet är att förbereda en lösning från färdiga råvaror genom att blanda 10 g jäst med 1 tesked socker och en liten volym varmt vatten, låt stå i 20 minuter i värme, späd med 1 liter vatten (späd i en koncentration på 1: 5 strax före vattning).
  • Kaliumpermanganat . Denna komponent finns ofta i de mest populära trädgårdsgödselmedlen. Vid växtodling inomhus används den för att desinficera rötter under transplantation, för att behandla delar av roten och knölen som redan är infekterade med infektioner. Vid vattning av jorden används en koncentrerad lösning av en rubinskugga som en förebyggande åtgärd. För blötläggning och desinfektion, använd en svag blandning av blekrosa färg.
  • Soda . Det används för att minska jordens surhet, desinficera, bekämpa senbrist. Om du häller en blandning av 1 matsked läsk, salt och halva mängden ammoniak löst i 5 liter vatten, vissnande växter, kan du förlänga deras blomningstid, förbättra deras vitalitet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter dessa rekommendationer kan du till och med skapa en gynnsam grogrund för inomhusväxter med tillgängliga verktyg.

Rekommenderad: