Passionflower (44 Foton): Vad är Det? Plantera Och Vårda En Blomma Hemma, En Beskrivning Av Växtarten ätlig Och Blå Passionsblomma, Inkarnerad Passionsblomma Och "Maestro"

Innehållsförteckning:

Video: Passionflower (44 Foton): Vad är Det? Plantera Och Vårda En Blomma Hemma, En Beskrivning Av Växtarten ätlig Och Blå Passionsblomma, Inkarnerad Passionsblomma Och "Maestro&quot

Video: Passionflower (44 Foton): Vad är Det? Plantera Och Vårda En Blomma Hemma, En Beskrivning Av Växtarten ätlig Och Blå Passionsblomma, Inkarnerad Passionsblomma Och
Video: Hur du kan sänka blodtrycket med passionsblomma 2024, Maj
Passionflower (44 Foton): Vad är Det? Plantera Och Vårda En Blomma Hemma, En Beskrivning Av Växtarten ätlig Och Blå Passionsblomma, Inkarnerad Passionsblomma Och "Maestro"
Passionflower (44 Foton): Vad är Det? Plantera Och Vårda En Blomma Hemma, En Beskrivning Av Växtarten ätlig Och Blå Passionsblomma, Inkarnerad Passionsblomma Och "Maestro"
Anonim

Passionsblomma är mycket populär bland blomsterodlare och älskare av exotiska växter. Hon lockar många med sina lyxiga blommor och sitt okomplicerade utseende. Ett intressant faktum - växtens frukter är mycket välsmakande och har medicinska egenskaper, vi känner dem under namnet passionsfrukt. Innan du odlar en växt hemma måste du bekanta dig med alla krångligheter i vården.

Vad det är?

Passionsblomma är en örtartad växt. Det kan också framstå som en vintergrön buske med vridande vinstockar. Du kan ofta hitta ett annat namn - passionsblomma. Det kan antingen vara en årlig växt eller en flerårig.

Beskrivning av passionsblomma

  • Växternas skott har en träig struktur.
  • Passionsblommabladen är målade i en rik grön färg. De kan ta lobulära eller hela former.
  • Stora axillära blommor blommar på passionsblommans stjälk. De får formen av en stjärna, målad i en mängd ljusa färger.
  • I diameter kan blomman nå så mycket som 10 centimeter.
  • Blommor består av fem kronblad, samma antal kronblad. Omslaget är ganska stort. Blommans mitt består av en äggstock med tre stigmas. Växtens äggstockar omges av fem ståndare, som har stora ståndare.
  • Passionsblomma är känd för sin underbara doft, men vissning sker relativt snabbt hos de flesta arter. Passionsblomma anses vara i blom i juli. Växten bär blomställningar fram till oktober.
  • Frukterna visas direkt efter blomningen. Deras längd kan vara 6 centimeter.

Lianas, som har frodiga blommor, som också kan odlas inomhus, har en mycket sällsynt egenskap.

Växten har ätbara frukter. Detta är den välkända tropiska passionsfrukten. Så överraskande som det låter kan det enkelt odlas hemma.

Fruktens storlekar varierar, högst kan de nå 15 centimeter i diameter och väga cirka 2 kilo. I vissa sorter kan frukten nå 5 kilo. Florister blev kär i passionsblomma för sin anspråkslösa vård och vackra utseende.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Det finns många typer av passionsblomma, vi uppmärksammar dig en lista över de mest populära växterna.

Passionsblomma blå . Sydamerika anses vara födelseplatsen för denna växtart. Under vårperioden börjar en våldsam blomning som pågår till hösten. Blommorna kan variera i diameter från 5 till 10 centimeter. De är oftast färgade blå och mindre ofta vita. Det finns också hybrider av denna sort av passionsblomma. Deras blommor är större och har en lila färg. I vissa fall är de gräddfärgade. Växten kan nå en höjd av cirka 9 meter. Passionsblommafrukter är gula till färgen och liknar ett hönsägg i form.

Många hemmafruar lägger dem till apple charlotte. I vården är en sådan passionsblomma ganska opretentiös och kan anpassa sig till alla förhållanden. Fördelen med växten är frostbeständighet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Passionsblomma är ätbar . Anläggningen anlände till vår region från avlägsna Brasilien. Lokalbefolkningen kallar det "crimson granadilla". Representanter för denna art har vridande vinstockar och nakna skott. Glansiga blad består av tre lober, tandade i kanterna. Blommorna är vita och deras diameter kan vara 5-7 centimeter. Passionsblomma ståndare är färgade lila. Vanligtvis är frukten gulgrön i färgen, i vissa fall mörklila. Frukten har äggform. Växten bär sina första frukter under det andra året efter sådd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Passionsblomma inkarnerad (köttröd) … Den naturliga livsmiljön är de centrala och norra delarna av Sydamerika. Växten växer till en höjd av 10 meter. Stenbladen på stjälkarna är avlånga. Själva stjälkarna är släta, samma kan sägas om bladen. Blommorna är små och deras färgpalett kan varieras. I det här fallet dominerar den lila färgen. Frukterna av växten har en behaglig smak, och de är färgade gula.

Bild
Bild
Bild
Bild

Passionsblomma "Royal Star ". Representanter för denna art växer ganska snabbt. Ett kännetecken för denna passionsblomma är plantens beständiga doft och långa blomning. De fungerar som ett utmärkt dekorativt element för både trädgården och hemmet. Blomman är i de flesta fall målad vit eller blå, dess diameter kan nå 10 centimeter. Frukterna är gula och deras form liknar ett hönsägg. Denna passionsblomma är lättskött och lämpar sig för odling i krukor. Höjden på en krukväxt kan nå 0,3 meter.

Växten anpassar sig också bra till kallt väder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Passionsblomma "Maestro " … Växten anses vara flerårig och växer upp till 4 meter lång. Skotten är också vanligtvis mycket långa; närvaron av antenner hjälper dem att ta tag i stödet. Blad skiljer sig i sin stora storlek och är uppdelade i 3-5 lober. Frukterna är ätbara och ganska goda, ofta odlas denna typ av växt som en frukt. Passionsfrukt och granadilla anses vara de mest populära passionsblommorna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Passionsblomma "Alata Red ". Värdet av denna växt uttrycks inte bara i dekorativa tillbehör, utan också i mat. Busken kan bli upp till 9 meter hög, varefter saftiga frukter dyker upp på den. Passionsblommor är tillräckligt stora, deras diameter kan vara upp till 10 centimeter. Deras bas är målad i vinrött, och kärnan, som består av villi, har en lila färg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Passionsblomma "Cassiopeia ". Till skillnad från tidigare sorter har denna passionsblomma inte ätbara fruktsorter. De visas efter blomningen och är gula i färgen. Blommor har vanligtvis en djupblå nyans, och deras diameter kan nå 12 centimeter. Om du vill odla en sådan blomma är det bäst att fylla på speciella höga stöd, eftersom passiflora -vinstockarna är mycket långa och de måste hålla fast vid något. Sprudlande färg faller på våren och varar fram till de kallaste dagarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Jättepassionsblomma … Livsmiljön för denna art är Sydamerika. Liana är en vintergrön växt som har en tetraedral form. Passionsblommor är ganska stora (10 centimeter i diameter), klockformade. Blommans utsida har en rik röd nyans. Insidan är vanligtvis vit. Frukterna är avlånga, färgade gula med gröna nyanser. Denna sort kan anpassa sig till alla förhållanden.

Bild
Bild

Vass passionsblomma . Vanligtvis växer denna sort i bergen på den sydamerikanska kontinenten. Vinstockar växer mycket snabbt, deras maximala längd kan nå 4 meter. De breda bladen har en slät yta, deras längd varierar från 7 till 10 centimeter. Blommorna är också imponerande i storlek, de är målade i en ljusrosa nyans. Efter en period av aktiv blomning bär växten små frukter. De är gula. I vissa fall finns det apelsinfrukter.

För att stimulera tillväxten av en växt är det nödvändigt att odla den under förhållanden med hög luftfuktighet, och temperaturen bör vara minst +18 grader.

Bild
Bild

Passionsblomma edulis . Blomman, som dess många släktingar, utmärks av närvaron av en lång liana, som växer upp till 10 meter i längd. Det finns små blommor som är tre centimeter i diameter, och de är färgade lila. Efter att växten har bleknat visas den ätbara frukten i form av passionsfrukt, som har många fördelaktiga egenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Passionsblomma "The Bat ". Det anses vara en av de sällsynta representanterna för passionsblomma. Bladen är formade som fladdermusens vingar. Växtens blommor är små i storlek (upp till 3 centimeter i diameter), de är färgade gula. Växten har också ätbara frukter, som förresten är mycket goda. De är målade lila. Anpassar sig bra till rumsförhållandena.

Bild
Bild

Villkor för frihetsberövande

Passionsblomma, liksom många andra växter, kräver ett individuellt tillvägagångssätt på grund av dess egenskaper. För att passionflower ska utvecklas normalt är det nödvändigt att följa vissa regler för dess innehåll.

Belysning och placering

Passionsblomma placeras bäst på en upplyst plats, eftersom den gillar direkt ljus. Det rekommenderas starkt att odla växten i skuggiga områden. Det är också nödvändigt att skapa förutsättningar för tillräcklig fukt i jorden. Detsamma gäller luft. Således kan du skapa ett gynnsamt mikroklimat. De östra och västra delarna av huset är bäst belysta, så det är nödvändigt att välja fönster med ett sådant arrangemang. En ljus nyans är acceptabel för växten, men i detta fall kommer blomningen inte att vara intensiv. Luftning är också fördelaktigt för växten.

På sommaren rekommenderas att ta passionsblomma ut på gården eller på balkongen. Det är bättre att hitta en plats som är varm och solig . Det är också viktigt att tänka på att under den kalla perioden upplever växten en brist på solljus, som så småningom vänjer sig vid . Därför, när värmen börjar, är det bättre att gradvis vänja passionsblomman till en ökad belysningsnivå. Annars kan växten bli bränd. På vintern bör växter matas med ytterligare ljuskällor, till exempel med en bordslampa.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Temperatur och luftfuktighet

Då och då rekommenderas att spruta passionsblomman med vatten vid rumstemperatur. På vintern behöver växten sådan vård under varma vinterförhållanden, liksom om luften i huset är torr. För att öka fuktnivån tillsätts speciella ingredienser till kastrullen. Det kan vara vilket poröst material som helst, till exempel våt expanderad lera eller torv. Det är också viktigt att krukans botten inte kommer i direkt kontakt med vatten. Om luften inte är mättad med fukt kan detta leda till olika sjukdomar. Denna situation kan provocera fallet av blomställningarna.

Under den varma årstiden är det bäst att odla växten i temperaturer från +20 till +25 grader. På vintern anpassar passionsblomma sig perfekt till svalheten och kräver en temperatur på +13 till +18 grader för att behålla den.

Bild
Bild

Landning

Den största fördelen med passionsblomma är att absolut vilken jord som helst lämpar sig för att plantera den. För att plantera en blomma förbereder professionella odlare vanligtvis en speciell blandning genom att blanda flera typer av jord, varifrån en ganska mjuk och bördig jord erhålls:

  • torv;
  • lummigt land;
  • sand;
  • torvmark.

I vissa fall kan du köpa en färdig specialkomposition avsedd för begonier.

Bild
Bild

Det rekommenderas inte att djupt begrava plantan i marken, eftersom detta kommer att bromsa passionsblommans tillväxt . Efter plantering, täck plantan. En liten burk är perfekt för detta ändamål. Du kan också designa en liten växthusbåge. Det bör tas bort bara ett par veckor efter plantering. Det rekommenderas att ventilera växten minst en gång i veckan. Dränering bör läggas längst ner i grytan, som kan köpas i vilken specialaffär som helst.

För att odla passionsblomma som en flerårig växt rekommenderas att transplantera minst en gång om året.

Våren är bäst. Innan transplantation är det nödvändigt att trimma skotten av vinstockar med cirka 1/3 av deras längd.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur ska man ta hand om det ordentligt?

I sin naturliga miljö är passionsblomman utsatt för mycket snabb tillväxt, men hemma saktar tillväxten ner något. Detta kan undvikas genom att ta hand om växten ordentligt.

Vattning

På grund av sitt växande område älskar passionsblomma fukt och behöver riklig vattning. Det rekommenderas också att höja fuktnivån i luften. Det är nödvändigt att vattna växten flera gånger i veckan under den varma årstiden. När det gäller vintersäsongen rekommenderas att minska antalet vattningar. På kvällarna ska växten sprutas med vatten vid rumstemperatur. I värmen kan du vattna växten med en dusch.

Men detta måste göras mycket försiktigt, eftersom varje felaktig rörelse lätt kan skada passionsblommans stjälkar.

Bild
Bild

Toppdressing

Denna process sker från tidig vår till tidig höst. Det rekommenderas att mata passionflower minst tre gånger i månaden. Varje organiskt foder är perfekt för detta. Många trädgårdsmästare tillgriper också ofta användning av mineralkomplex. Vattna växten innan den matas, annars kan torra rötter påverkas av gödningsmedlet.

Bild
Bild

Beskärning

Ett år efter att ha planterat passionsblomma kommer växten redan att vara fullformad och redo att beskäras. Denna process är obligatorisk och bör inte göras mer än en gång om året. Våren anses vara den mest gynnsamma perioden för beskärning av passionsblommor.

Beskärningsprocessen innebär en uppsättning obligatoriska steg

  • Starka skott får inte klippas av.
  • Obligatorisk nypning av unga skott.
  • Grenar som ligger vid stammens bas utsätts för beskärning. Detsamma gäller de apikala grenarna.
  • Obligatorisk borttagning av vissna grenar krävs.
  • Det rekommenderas att behandla de områden som påverkas av beskärning med ett specialverktyg - kaliumpermanganat används vanligtvis.
Bild
Bild
Bild
Bild

Fortplantning

Liksom många andra växter kan passionsblomman föröka sig på två sätt.

Förökning genom sticklingar

På våren har passionsblomman fått nya skott, då rekommenderas att klippa av dem. Det är nödvändigt att mäta fem centimeter från växtens knopp och bara klippa av mittskotten. Välj sticklingar som har några små blad på ytan. Det rekommenderas att behandla skottet av skott med alla medel som är avsedda för effektiv bildning av rotsystemet. I nästa steg tar vi en liten behållare och fyller den med dränering.

En speciellt beredd jordblandning kan hällas över dräneringen. Det är nödvändigt att göra hål i det för sticklingar. Ett litet antal blad på skottet bör koncentreras på samma nivå som marken. Efter plantering måste växten vattnas och ett litet växthus ska göras för det, täcka det med en speciell film. Det tas bort varje vecka för att ventilera växten. Växten rotar sig endast under tillstånd av fuktig jord och den erforderliga temperaturen (+20 grader). Växthuslocket tas bort inom 30 dagar efter plantering. När rotsystemet är helt förstärkt kan passionsblomman transplanteras.

Rotprocessen kan också äga rum i vatten. Inget ovanligt behövs för detta. Sticklingarna doppas helt enkelt i vattnet och ligger där tills rotsystemet börjar bildas.

Funktioner för att rota passionsblomma sticklingar hemma ges nedan.

Förökning med frön

Mars är den lämpligaste tiden för plantering. Frön från min egen växt har en mycket dålig grobarhet, så det rekommenderas att köpa dem i specialaffärer . Innan såningsprocessen behöver fröna skärpning. Denna process kränker skalets integritet, vilket i framtiden kommer att tillåta passionsblomman att gro snabbare. För att utföra denna process kan du ta sandpapper.

Därefter måste du ta en liten behållare, lägga fröerna där och fylla dem med mjölk. I vissa fall kan apelsinjuice också användas. Frön som har svävt till ytan bör kastas, eftersom ingenting kommer att gro från dem. Efter att fröna har absorberat vätskan pressas de i den beredda, fuktiga jorden. Efter avstigning täcks behållaren med allt material och placeras på en väl upplyst fönsterbräda. Den optimala temperaturen för normal spiring är + 22-25 grader . Locket kan tas bort efter att de första skotten dykt upp i behållaren. För att stärka växten transplanteras den till förnyad jord.

Detta bör göras efter utseendet på de första bladen. Denna metod anses vara ganska lång, eftersom plantor kan dyka upp bara ett år efter sådd.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Passionsblomma är mycket förtjust i fukt, men man bör ta hänsyn till det faktum att om växten är kraftigt översvämmad kan den bli sjuk. I det här fallet är en svampsjukdom särskilt farlig för honom. Det manifesterar sig i form av fläckar på växtens blad, varefter passionsblomman börjar blekna. Förebyggande av behandling är kemtvätt. Det måste också behandlas med ett speciellt fungicidbaserat medel.

Om blomman fuktas felaktigt börjar roten förfalla snabbt. I detta fall rekommenderas att klippa av skotten och plantera om de färdiga sticklingarna. Om stammen är rutten, är det bättre att klippa av de återstående friska delarna och återuppföda växten med sticklingar.

Bild
Bild

Passionsblomma har mycket saftiga blad. Detta lockar vanligtvis olika skadedjur. Om parasiterna har nått växten börjar den blekna och förlorar sitt tidigare utseende. För att bli av med dem bör du använda en tvålösning. Många använder insekticidbaserade preparat.

Det finns också infektionssjukdomar som senare leder till passionsblommans död, bland dem är:

  • rotröta;
  • sårskorpa.

Vid infektion från passionsblomma måste du bli av, annars kan andra växter bli sjuka.

Om en växt förlorar sin tidigare attraktivitet, indikerar detta inte alltid förekomsten av en sjukdom. Ofta har växten inte tillräckligt med vattning eller temperaturförhållandena är inte lämpliga. Om knopparna inte öppnas, övertas växten av brist på olika näringsämnen, och i detta fall kräver passionflower utfodring.

Rekommenderad: