Calibrachoa (29 Bilder): Odla En Blomma Från Frön, Plantera Och Vårda Hemma. När Ska Man Så Kalibrachoa För Plantor?

Innehållsförteckning:

Video: Calibrachoa (29 Bilder): Odla En Blomma Från Frön, Plantera Och Vårda Hemma. När Ska Man Så Kalibrachoa För Plantor?

Video: Calibrachoa (29 Bilder): Odla En Blomma Från Frön, Plantera Och Vårda Hemma. När Ska Man Så Kalibrachoa För Plantor?
Video: Tulpanlökar , plantera tulpaner , sätta tulpanlökar -så här planterar du vårlökar på bästa sätt! 2024, Maj
Calibrachoa (29 Bilder): Odla En Blomma Från Frön, Plantera Och Vårda Hemma. När Ska Man Så Kalibrachoa För Plantor?
Calibrachoa (29 Bilder): Odla En Blomma Från Frön, Plantera Och Vårda Hemma. När Ska Man Så Kalibrachoa För Plantor?
Anonim

Anläggningen med det ovanliga namnet calibrachoa pryder ofta trädgårdstomter, balkonger i stadslägenheter och till och med husens inre utrymmen. Den petunia-liknande blommans ljusa och attraktiva utseende har gjort den till en favorit bland de flesta trädgårdsmästare.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Calibrachoa är medlem i nightshade -familjen, tillsammans med sin närmaste släkting, petunia . Men fram till 1990 ansågs växten som en av sorterna petunior. Ampelnaya calibrachoa har kraftfulla stjälkar, stela i nedre delen, liksom långa skott. Stammarnas längd når ibland en och en halv meter. Den sfäriska kronan är rikligt täckt med små knoppar.

Blomman i sig är bara 3 centimeter i diameter, och dess centrum är alltid färgad gul eller brun. Kronbladets klassiska färg är lila, men tack vare uppfödare kan denna parameter vara annorlunda. Bladen är ganska smala, långsträckta och täckta med samma fluff som stjälkarna. Håren är korta, men skiljer sig inte åt i täthet. Deras längd sträcker sig från 3 till 4 centimeter, och deras bredd når knappt 1 centimeter.

Calibrachoa är en årlig.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur skiljer det sig från petunia?

Calibrachoa marknadsförs ofta som ampelös petunia, men det har nu visat sig vara helt olika växter. För att fastställa vem som är vem är det tillräckligt att noggrant undersöka busken. Knopparnas storlek är liten i calibrachoa, medan den i petunier som regel är mycket större . Svalget vid corollans bas i det första fallet är alltid målat i en rik gulaktig nyans, medan det i petunia kan skilja sig åt.

Det viktigaste är att studera arkens skick. I calibrachoa är de väldigt små och fluffiga . Slutligen är det värt att jämföra stammen. I petunia är det flexibelt och örtartat, medan det i en annan växt mest liknar en trästam.

Bild
Bild

Olika sorter

På grund av plantans relativa anspråkslöshet har trädgårdsmästare möjlighet att odla många sorter av den på sina tomter. Bland trädgårdsmästare är det vanligt att skilja vissa sorter av en given blomma.

  • Kablum den utmärks av sin ljusblå färg och en och en halv meters höjd av själva växten. Spädbarn växer som regel upp med en ännu rikare nyans, når lila och en större storlek på knopparna själva.
  • " Million Bells " förenar 18 sorter, kännetecknade av närvaron av miniatyrknoppar i olika nyanser.
  • Calibrachoa Noah skiljer sig från resten med ovanliga blommor, målade i flera nyanser av den inhemska tonen. Växten odlas som regel på skuggiga platser med hög luftfuktighet.
  • Kameleont är delvis frotté och ändrar färg.
  • Calibrachoa Kalita blommar under sommarmånaderna i olika färger.
  • Terry calibrachoa används inte ofta bland trädgårdsmästare på grund av sin finiga vård. Hennes blommande utseende är dock inte på något sätt sämre än andra "släktingar".

De mest populära sorterna inkluderar Crave strawberry star, Aloha double orange, Bloomtastic lavender quartz, Bloomtastic rose quartz, Cherry star, Hula gold, Chameleon blueberry scone, Aloha double citric, Colibri Cherry Lace.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

9 bilder

Sår finesser

Du behöver inte använda plantor för att odla calibrachoa i din trädgård. Plantering är inte mindre effektiv, under vilken frön används. Det bör planteras steg för steg, enligt instruktionerna. Frösprutning sker under en lång period, och inte alla gror framgångsrikt. För att få det bästa alternativet använder experter stimulanser som Zirkon och Epin.

Alternativt kan du använda en svag lösning av det vanliga kaliumpermanganatet. Fröet förvaras i den beredda beredningen i 24 timmar, varefter det överförs till pappersservetter eller en tunn handduk tills det är helt torrt. Jordblandningen för växten ska vara måttligt näringsrik. Om det sammanställs oberoende tas kompost, torv och vanlig trädgårdsjord.

Innan materialet sås måste jorden matas med mineralföreningar. Vidare måste plantorna befruktas regelbundet under vattning tills det är dags att plocka.

Bild
Bild
Bild
Bild

Eftersom underlaget fortfarande ska vara löst är det värt att tillsätta grov sand till det . I det här fallet kommer jorden att kunna passera luft utan problem. Det är bäst att justera surheten genom att tillsätta lite kalk. Naturligtvis kan du inte klara dig utan dränering, vanligtvis från 4 till 5 centimeter. För detta ändamål är det vanligt att använda stenar, på vilka ca 1 centimeter sand hälls. Alternativt kan fröna sås i praktiska torvtabletter.

Frön är ganska tätt placerade på marken, vanligtvis enligt ett visst mönster. Det betyder att för en yta på 10 x 10 centimeter används från 50 till 70 centimeter . Denna plantering är särskilt relevant om sådd krävs i lådor placerade på loggian eller hängande från taket.

Efter plantering bör du dra åt lådorna med folie och flytta dem närmare fönstret.

Bild
Bild

Medan plantorna bildas, Det är viktigt att bevattna regelbundet och bibehålla den nödvändiga fuktnivån . Calibrachoa sprutas tre gånger och hälls med uppvärmd, sedimenterad vätska. Under den första månaden appliceras flytande gödningsmedel under vattning ungefär en gång i veckan. När ungefär tre fullfjädrade löv dyker upp på groddarna kan plantorna överföras till loggian med ett öppet fönster.

Så snart dagtemperaturen når en konstant nivå på 22 grader Celsius är det dags att transplantera calibrachoa till en permanent livsmiljö .… När växterna finns kvar i lådorna behöver de fortfarande ge frisk luft, till exempel genom att hänga dem på andra sidan fönstret. Versionen med rumsbalkongodling är mer lämplig för svåra klimatregioner, till exempel Sibirien.

Oavsett var busken exakt utvecklas bör platsen vara väl upplyst. Dessutom är regelbunden vattning också viktigt - det är de som gör att du kan må bra även vid direkt exponering för ultraviolett strålning.

Om calibrachoa planteras någonstans i skuggan, kan själva blomningen bromsa kraftigt eller till och med försvinna helt. Åtminstone kommer plantens dekorativa egenskaper att försämras. Om lådorna installeras nära väggen bör den södra företräde ges.

Bild
Bild

Hur man bryr sig?

Framgången med att odla calibrachoa beror till stor del på om det är möjligt att skydda växten från vindarna och ge den erforderliga temperaturregimen. Eftersom det i friska luften inte alltid är möjligt att hålla alla indikatorer optimala, föredrar de flesta trädgårdsmästare att placera calibrachoa i en lägenhet. Hemsjukvården tillåter, om det behövs, att använda lampor med artificiellt ljus samt skyddar på ett tillförlitligt sätt mot drag.

På vintern bör växten hållas i ett ganska fuktigt och inte kallt rum, med en temperatur på 5 till 10 grader Celsius. I det här fallet, på våren, kommer det att vara möjligt att klippa av klädnyporna och använda dem för ytterligare reproduktion, och blomman kommer att kunna blomma igen.

Vattning

För att calibrachoa ska utvecklas normalt, jorden måste bevattnas regelbundet för att bibehålla fukt . Du bör dock inte fylla krukan heller, eftersom detta alltid leder till ruttnande av rotsystemet. Regelbunden sprutning med sedimenterat vatten som har nått rumstemperatur anses mycket mer effektivt. Det är bättre att göra detta flera gånger om dagen. Själva bevattningen utförs varje vecka och vätskan måste tillföras roten. Om växten lever i det fria, Det är viktigt att se till att regnströmmar inte faller direkt på den.

Bild
Bild

Gödselmedel

Efter att calibrachoa flyttar till sin permanenta livsmiljö bör ett specifikt befruktningssystem utvecklas. Det är inte tillåtet att omedelbart använda organiskt material som gödsel, eftersom det blir en utmärkt mark för utveckling av svampsjukdomar.

Det är bättre att ta minerallösningar som innehåller fosfor och kalium eller kompost . Toppdressing som utförs tidigt på våren innehåller nitrofosfat. Denna komponent förenklar övergången av växten under växtsäsongen. Det bör tilläggas att ett exemplar som regel kräver från 1, 5 till 2 kilo mark, vilket ger den nödvändiga tillförseln av näringsämnen. I avsaknad av toppdressing måste varje säsong helt byta substrat.

Bild
Bild

Fortplantning

Att skära calibrachoa kräver att flera toppar av moderplantan klipps av någon gång i augusti. Sticklingarna är minst 5 centimeter långa. Fragmenten som används ska rengöras från löv och sedan planteras i marken.

För snabb rotning måste du säkerställa god markfuktighet samt en tillfällig växthuseffekt med en halv plastflaska. Efter cirka två veckor kan växthuset avlägsnas och växten kan börja skötas som ett normalt vuxenprov.

Om frön är inblandade måste plantorna först odlas, och sedan ska de redan bildade plantorna flyttas till behållare eller öppen mark.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Oftast uppstår sjukdomar i en blomma vid felaktig vård. Det är till exempel hur svarta bensvampen uppstår, vars behandling endast är möjlig med användning av preparat som innehåller oxadixil och mancozeb. Om du inte ingriper i tid blir växten svart och sedan dör den .… När plantor planteras i vanlig trädgårdsjord, utvecklas ofta rotröta eller kloros, vilket lätt kan identifieras av bleka och gulnande blad.

Vid råtta måste växten transplanteras till en torr plats, som tidigare befriats från de skadade delarna, och kloros neutraliseras genom att minska vattningen och behandla växten med preparat som innehåller järnkelat.

De vanligaste skadedjuren är thrips, spindelmider, vita flugor och bladlöss

Alla livnär sig på löv och blommor, vilket inte bara försämrar utseendet, utan också väsentligt försvagar växten. Calibrachoa kan räddas med hjälp av speciella insekticider, som appliceras varannan vecka tills problemet försvinner helt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

Calibrachoa används ofta i landskapsdesign eller helt enkelt används för amatördekoration av verandor, rabatter och balkonger. För att skapa en riktigt vacker komposition rekommenderar experter att kombinera färger korrekt och välja flera kontrasterande nyanser. Att lägga till geometri, till exempel välja en tydlig form för rabatten, kan förbättra objektets dekorativa utseende. Blomman passar bra med både lockiga och blommande representanter för floran och passar in i alla landskapskompositioner.

Rekommenderad: