Skimmia: Rubella Och Andra Sorter Av Japansk Skimmia. Vård I Hemmet

Innehållsförteckning:

Video: Skimmia: Rubella Och Andra Sorter Av Japansk Skimmia. Vård I Hemmet

Video: Skimmia: Rubella Och Andra Sorter Av Japansk Skimmia. Vård I Hemmet
Video: How to grow Skimmias | Crocus.co.uk 2024, Maj
Skimmia: Rubella Och Andra Sorter Av Japansk Skimmia. Vård I Hemmet
Skimmia: Rubella Och Andra Sorter Av Japansk Skimmia. Vård I Hemmet
Anonim

Trädgårds- och inomhusväxter är mycket populära idag. Med deras hjälp, även på en liten bit mark, kan du skapa ett riktigt paradis vintergröna blommande hörn. Skimmia är ett utmärkt exempel på en sådan växt. Vidare i artikeln kommer vi att prata om dess sorter och odlingar.

Bild
Bild

Särdrag

Japansk skimmia är en liten vintergrön buske, vars dimensioner inte överstiger 1 meter . Dess huvudsakliga dekoration är små men köttiga löv som är mörkgröna under hela året.

På våren, från cirka april-maj, dyker vackra rosa knoppar upp på busken, som sedan blir till vita blommor. Om busken är av den kvinnliga typen, då visas i stället mot slutet av sommaren små bär, som ibland kvarstår till våren. Inuti dessa frukter finns frön som senare kan användas för sådd.

Bild
Bild

Busken växer ganska långsamt och släpper praktiskt taget inte sidoskott - varför den också kallas mycket kompakt.

Skimmia är en dioecious växt, det vill säga blommorna på den är antingen hane eller hona . Japansk skimmia är dock en speciell gröda som båda typerna av blomstjälkar kan växa på.

Bild
Bild

Olika sorter

Den vackraste och populära skimmia busken har många sorter, som var och en är unik på sitt sätt

Japansk skimmia "Rubella "-Det här är en buske med mörkröda knoppar, som så småningom blir till snövit blommor av manlig typ. Bladen är blankgröna med en bred vinröd kant. Stammar i blommor är ljusgula, rikligt täckta med pollen. Ett särdrag hos denna sort är att den också kan odlas i badkar inomhus. I detta fall kan höjden på Rubella skimmy nå 1,5 m.

Bild
Bild

" Foremani" - denna buske kännetecknas av känsliga rosa knoppar och vackra vita blommor . Blad är ovala i form, inte mer än 4 cm i storlek. Peduncler av kvinnlig typ, efter deras blomning, bildas stora bärkluster av ljusröd färg.

Bild
Bild

" Magic Merlot" - har huvudsakligen manliga blommor, målade i en delikat beige färg, själva tonen i knopparna är brons . Bladen är små - upp till 3 cm långa, har tunna spetsiga kanter. Ett särdrag är starkt uttalade gula ränder, som ligger i stort antal på bladens övre yta.

Bild
Bild

Brokoks Rocket är en kompakt buske med både hon- och hanblommor . De har en grön nyans och samlas i stora kluster. Färgen på bladen är ljusgrön, de har inga särdrag.

Bild
Bild

Fregrens . Buskens storlek överstiger sällan 90-95 cm, bladen är mörkgröna, släta. Blommorna är små, samlade i små tofsar. Färgen kan sträcka sig från ren vit till blek beige. En särdrag - under blomningen utstrålar skimmia en delikat doft av liljekonvaljer.

Bild
Bild

" Fructo Alba ". Denna sort av japansk skimmia skiljer sig från alla ovan beskrivna sorter i närvaro av vita frukter, som ersätter blommorna målade i samma färg.

Bild
Bild

Smits Spider Är en annan populär japansk skimmia buske. Bladen är små, ovala, deras färg är rikgrön. Knopparna är målade i en ljusgrön färg, och när de blommar blir de till små blommor, målade i färgen på mogen mango. Kan vara både man och kvinna.

Bild
Bild

Som du kan se från denna korta beskrivning, Det finns ganska många sorter av japansk skimmy idag, och de har alla unika skillnader . Detta gör det möjligt att välja en buske för nästan vilken plats eller växthus som helst så att den passar in i den så vackert och organiskt som möjligt.

Landning

För att förfina din webbplats med japansk skimmia måste du först plantera den. Och detta kan göras på två olika sätt.

Skärning av de övre skotten . Välj stjälkar med 5-7 löv som släppts i år. Operationen utförs under våren och försommaren. De är rotade i en blandning av torv och sand, tagna i lika stora proportioner. Underlaget måste alltid vara fuktigt. Plastkåpor är installerade ovanpå. Låt rota till hösten. Samtidigt luftas sticklingarna regelbundet och kastas.

Transplanterade en gång till en permanent tillväxtplats.

Bild
Bild

Så frön … Först stratifieras fröna, för vilka de lämnas i ett rum med låg temperatur i 2-3 veckor. Sedan planteras de i en blandning av jord och torv (1: 1) till ett och ett halvt centimeters djup. Behållarna placeras i ett rum med en temperatur på +22 grader. Grödor vattnas vid behov. När de tre första bladen dyker upp plockas växterna. De planteras på en permanent växtplats tidigt på våren eller hösten.

Bild
Bild

Nybörjarodlare rekommenderas att köpa redan rotade sticklingar av japansk skimmia. Före plantering behandlas deras rötter med ett rotstimulans och planteras på en permanent plats.

Hur man bryr sig?

För att denna fantastiska vintergröna växt verkligen ska glädja dig med sitt hälsosamma och vackra utseende måste den regelbundet och ordentligt vårdas hemma.

Upphämtningsplats

Att ta hand om denna vackra buske börjar just med att välja rätt plats för dess ytterligare tillväxt. Det är bäst om platsen är väl upplyst, men själva växten kommer inte att utsättas för direkt solljus.

Bild
Bild

Det är halvskugga som är det bästa valet för japansk skimmy. Hög markfuktighet är bra. Under naturliga förhållanden kan buskar ofta hittas runt våtmarker.

Samtidigt kommer för tung lerjord att bromsa buskens tillväxt och utveckling. Om det behövs kan du dessutom använda en speciell jord eller späda ut jorden för plantering med torv.

Bild
Bild

Temperaturregim

Detta är en av de viktigaste faktorerna inom växtvård. Vid temperaturer över +20 grader börjar japansk skimmia dö. Därför är det nödvändigt att regelbundet återfukta sina blad och grenar . Av denna anledning är det nästan omöjligt att odla denna buske i för varma områden i vårt land.

Bild
Bild

Frisk luft och regelbunden tillgång till den är en integrerad del av din vård. Om japansk skimmia odlas inomhus är det bäst att plantera den utomhus på sommaren.

För normal läggning av knoppar och ytterligare blomning av växten behöver busken en temperatur från +8 till +10 grader under perioden november till mars.

Bild
Bild

I allmänhet liknar vården av japansk skimmia att vårda rhododendron.

Befruktning och vattning

Denna buske är extremt krävande på fukt, markytan ska alltid vara något fuktig. Ju högre omgivningstemperatur, desto mer riklig bör bevattningen vara.

Bild
Bild

Endast mjukt, renat vatten . Du kan inte använda kranvatten - mängden kalk och klor i det har en skadlig effekt på växten.

Det är nödvändigt att mata skimmia en gång var 14: e dag under knoppning och riklig blomning. Resten av tiden appliceras gödselmedel en gång i månaden. Det bästa valet skulle vara ett specialfoder för rododendron.

Bild
Bild

Transplantation och beskärning

Japansk skimmia beskärs tidigt på våren. Kronan bildas inte, men endast sjuka eller torkade stjälkar tas bort.

Bild
Bild

Transplantation utförs när man planterar en buske i öppen eller sluten mark. Marken ska vara sur och väl återfuktad.

Om vi pratar om en vanlig transplantation av japansk skimmi som växer inomhus, bör potten vara större i diameter varje gång än den föregående. Dränering längst ner i behållaren krävs. Underlaget ska bestå av lika delar jord och torv.

Bild
Bild

Japansk skimmia är en vacker och unik buske som kan dekorera både en personlig tomt och bostäder . Reglerna och grunderna för att ta hand om honom liknar de som följs när man odlar rododendron. Det betyder att med korrekt minsta omsorg och strikt efterlevnad av rekommendationerna kan alla bli ägare till en sådan buske.

Rekommenderad: