Diplom (52 bilder): Vård Av En Mandeville -blomma Hemma, Korrekt Växande Av En Växt På Vintern Och Reproduktion Av Drottningen Av Inomhuslianor

Innehållsförteckning:

Video: Diplom (52 bilder): Vård Av En Mandeville -blomma Hemma, Korrekt Växande Av En Växt På Vintern Och Reproduktion Av Drottningen Av Inomhuslianor

Video: Diplom (52 bilder): Vård Av En Mandeville -blomma Hemma, Korrekt Växande Av En Växt På Vintern Och Reproduktion Av Drottningen Av Inomhuslianor
Video: Veggie Gardening, Mandevilla troubles, and more 2024, Maj
Diplom (52 bilder): Vård Av En Mandeville -blomma Hemma, Korrekt Växande Av En Växt På Vintern Och Reproduktion Av Drottningen Av Inomhuslianor
Diplom (52 bilder): Vård Av En Mandeville -blomma Hemma, Korrekt Växande Av En Växt På Vintern Och Reproduktion Av Drottningen Av Inomhuslianor
Anonim

Dipladenia, eller Mandeville, jämförs väldigt ofta med andra växter - det kallas till exempel boliviansk ros, chilensk eller brasiliansk jasmin, brasiliansk balsam. Om trädgårdsarbete inte är främmande för dig, förstår du förmodligen att någon av dessa blommor i originalet kan bli en underbar dekoration för trädgården, men här - allt detta tillsammans i en flaska!

Bland annat kan diplomati inte anses vara för populär i vårt land, och originalitet kan betraktas som en bonus när man väljer en kultur för en trädgård.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Mandeville, och det är så det kallas korrekt på latin, är ett helt släkte av familjen kutrov. Släktet innehåller cirka 120-190 arter av växter, både ettåriga och perenner, alla blommande och nödvändigtvis klättrande - vinstockar, för att uttrycka det enkelt. Under de senaste decennierna har olika lianor blivit mer och mer populära prydnadsväxter på grund av sin vackra blomning, men diplodesia för sin blomma fick till och med den stolta titeln "drottning av inomhuslianor". En av anledningarna till denna definition är den mycket långa blomningstiden, som varar nästan året runt, förutom vintermånaderna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den traditionella livsmiljön för arter av detta släkt är Central- och Sydamerika - detta är förståeligt även från alla dessa poetiska namn som geografiskt hänvisas till ett visst land. Naturligtvis är inte alla vildväxande arter redo att migrera in i en trädgård eller ett rum, men vissa arter och sorter som härrör från dem har verkligen en anmärkningsvärd dekorativ effekt.

Det bör noteras att denna rikliga växt är ganska nyckfull, men även denna egenskap hindrar inte inhemska blomsterodlare, som saknar ljusa nyanser i vår gråhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mandeville är en av få växter som är uppkallade efter en person men inte en forskare . Dess namn ges för att hedra Henry Mandeville, en engelsk diplomat som var förtjust i trädgårdsarbete på fritiden, och under sin tjänst i Argentina gjorde mycket för att popularisera denna växt som trädgårdsodling. Ett annat namn - diplodenia - är av grekiskt ursprung och indikerar vinstockens anatomiska särdrag, eftersom det översätts som "det med dubbla körtlar".

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Trots den stora variationen av vilda arter i Mandeville är inte alla lämpliga för konstgjord avel. Men även bland de tillgängliga alternativen kan du välja ganska länge, därför kommer vi att överväga de mest populära sorterna av diplomatiskt liv inom trädgårdsarbete.

Diplomatisk egendom är lysande den har en mycket vacker färgkombination: på utsidan är blomman målad i en ljusrosa ton, men på insidan är den mjölkvit. Sådana blommor är ganska stora, deras diameter kan nå 10 cm, medan det finns 6 frodiga blommor per blomställning. Ett sådant husdjur kan bli upp till 4-5 meters höjd, medan stammen växer minskar antalet spetsiga blad i form av ett hjärta gradvis.

Denna kultur har funnits i hemträdgårdar som en rik växt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Boliviansk diplomat anses vara den vanligaste bland de domesticerade arterna i Mandeville. Om du någonsin har sett en sådan växt kommer du säkert att känna igen den i framtiden tack vare väl synliga långsträckta skott prickade med rika gröna blad i form av ett ägg med en diameter på 5-8 cm. Blomman av denna art är övervägande vit, bara svalget skiljer sig i nyans - den är gul. Boliviansk liana blommar i borstar med 3-4 blommor, var och en av dem är relativt liten - vanligtvis inte mer än 5 cm i diameter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Diplomatisk egendom är utmärkt när det gäller blommande nyanser skiljer det sig radikalt från de två arter som redan beskrivits, eftersom den vita färgen inte alls representeras här, men den rödrosa kronan blir till röda kronblad. För denna växt är i allmänhet en viss kärlek till röda toner karakteristisk, eftersom även stjälkarna har en sådan nyans, och bara rundade blad upp till 4 cm långa återstod den vanliga rika gröna färgen.

Det är inte för ingenting som denna Mandeville kallades utmärkt - den har ganska vackra och stora blommor upp till 7 cm i diameter med ett rör upp till 5 cm långt, så de växer fortfarande inte individuellt, men samlas i stora penslar på 8 bitar var.

Bild
Bild

Sanders Diplom - en annan sort av denna vinstock som lockar trädgårdsmästare med en ovanlig kombination av toner: kronbladen är målade i en känslig men ljusrosa, medan en gul hals sticker ut mot deras bakgrund. Diametern på varje blomma kan vara upp till 7 cm, vanligtvis finns 3-5 blommor i en blomställning. En sådan Mandeville kännetecknas av extremt snabb tillväxt, den kan identifieras inte bara genom blomning, utan också av läderartade ovala blad med en skärpa på upp till 5 centimeter eller mer i längd.

Bild
Bild

Dipladenia lös - en av de mest krävande vinstockarna till platsen, eftersom denna växt kännetecknas av stark sidoförgrening. Den normala längden för denna mandeville är 5 meter, dessutom är den tätt täckt med smaragdblad upp till 10 cm långa. Varje blomma av en sådan vinstock har en betonad vit färg. Det är omöjligt att inte markera praktens blomning av lös diplodemi - med en blomsterdiameter på 9 cm finns det vanligtvis 5 till 10 av dem i varje blomställning.

Bild
Bild

Från dessa vilda arter, under årtionden av uppfödares arbete, har många konstgjorda sorter utvecklats som skiljer sig åt i egenskaper som inte finns i naturen. Till exempel blommar vissa sorter med gula, guld- eller körsbärsfärger, har en väldefinierad behaglig lukt, eller deras blommor har en tjock, fleecy beläggning. En nybörjare trädgårdsmästare bör uppmärksamma sorter som t.ex. Allamandu, Red Hood, Cosmos Rose, Sun Parasol Crimson, Cosmos White, Scarlet Pimpernell, Classic Red, Fair Lady, Yellow, Laxa, Summer Snow "och" Pink Parfait ".

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

7 bilder

Villkor för frihetsberövande

Mandeville är en besökare från avlägsna länder, där förhållandena skiljer sig mycket inte bara från vår gata, utan också från en typisk lägenhet. Å ena sidan kan denna vinstock, liksom alla andra, inte tillskrivas de mest nyckfulla växterna, men å andra sidan är det mycket ovanligt för vår region, och därför måste blomsterhandlaren noga fundera över hur man skapar adekvata förhållanden för henne. Faktum är att den här uppgiften inte har några särskilda svårigheter, men det är mycket viktigt att följa alla rekommendationer i strikt överensstämmelse med instruktionerna, annars bör du inte bli förvånad om växten gör trädgårdsmästaren besviken i sina förväntningar.

Observera att vissa villkor för att behålla diplodemi är specifika för lianor - till exempel behöver en anläggning definitivt stöd

Höjden på sådana, enligt rekommendationer från experter, bör vara en och en halv gånger högre än "tillväxten" hos en vuxen växt - detta ger Mandeville möjlighet att nå upp i alla åldrar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Temperatur och luftfuktighet

I motsats till vad många av våra landsmän tror, i fuktiga ekvatorialskogar, där det diplomatiska livet växer i naturen, är det inte särskilt varmt. Det visar sig att de flesta är rädda för att Mandeville kommer att frysa på vintern, men vår kvav sommar utgör faktiskt en mycket större risk för henne. Det kan inte röra sig om att odla denna liana på gatan året om i vårt land, men den här tropiska gästen kommer till och med att vara för mycket normal rumstemperatur på vintern.

Det är allmänt accepterat att under växtsäsongen är det bästa temperaturintervallet för en Mandeville bara 18-26 grader Celsius. Faktum är att ett litet överskridande av de angivna värdena inte kommer att vara en katastrof - tvärtom kan blommorna bli ljusare av värmen.

Samtidigt är det oacceptabelt att lämna anläggningen i ett oventilerat rum - tillgång till frisk luft måste vara konstant, rummet måste ventileras regelbundet, men drag måste undvikas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mot slutet av hösten och på vintern har diplodskap en vilande period - den är inte särskilt uttalad, men den finns. I detta skede behöver liana en viss kylning, annars kommer vi helt enkelt att tömma växten på grund av den aktiva tillväxten året runt. Det är vinter som kan bli ett visst problem, eftersom den optimala temperaturen för Mandeville i detta skede bara är +12,16 grader, vilket är kallt för ett vardagsrum. Om det finns en sådan möjlighet är det vettigt för vintermånaderna att flytta blomkrukan till en relativt sval plats - ta den till exempel till terrassen eller skicka den till den isolerade loggian.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ekvatorialskogar kallas våta av en anledning: den lokala luftfuktigheten kan nå 90%, och många av våra landsmän har aldrig ens stött på sådana förhållanden. Det är inte så lätt att skapa sådana förhållanden i vårt klimat, och många kommer att tycka att det är obekvämt att vara i dem, därför hålls Mandeville ofta bakom glas, i en speciell utställning. Alternativt kan du använda vilken metod som helst för att öka luftfuktigheten i rummet . - till exempel, installera en behållare med ett diplom på en pall med småsten eller köp en speciell fontän, i extrema fall - installera åtminstone bara en vidöppen vattenbehållare någonstans i närheten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Belysning och plats

Mandeville är en invånare i djungeln som under naturliga förhållanden flätar skogsträd och tillbringar hela sitt liv i deras skugga. Samtidigt kännetecknas regionen av dess traditionella tillväxt av ett soligt klimat, så enligt vår förståelse finns det helt enkelt inte en riktigt tjock nyans där. Detta är grunden för kravens krav för belysning: å ena sidan ska det vara ganska ljust, å andra sidan måste det vara diffust.

Den bästa positionen för en vinstockkruka skulle vara ett utrymme nära fönster i öster och väster . - det är ganska mycket solljus, men direktstrålar kommer inte in i rummet mitt på dagen. Det finns ännu mer ljus på södra sidan av världen - så mycket att det till och med kan visa sig vara överdrivet, eftersom experter erkänner odlingen av Mandeville i denna del av huset, men de råder att skugga växten med åtminstone tyll efter lunch.

Norra sidan för odling av vinstockar är vanligtvis inte lämplig - det är för lite sol, vilket kommer att påverka blomningens ljusstyrka negativt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med tanke på att Mandeville är mycket förtjust i frisk luft, är det tillåtet att på sommaren ta krukan med den till relativt öppna utrymmen - till balkongen eller till trädgården. Samtidigt måste du hela tiden komma ihåg att vinstocken inte tolererar drag bra, därför måste du hitta en vinkel där starka vindbyar inte når. Helst bör minst två platser omedelbart tilldelas potten: en sommar och en vinter, med villkoren motsvarande de som beskrivs ovan.

Bild
Bild

Hur man bryr sig?

Att ta hand om ett diplom hemma är inte så svårt eftersom det kräver ständig uppmärksamhet på växten, att följa ett visst schema och konstant närvaro i lägenheten.

Korrekt odling på Rysslands territorium tillåter vanligtvis inte plantering i öppen mark, men även inomhusförhållanden, som vi såg, kommer temperaturen inte alltid att motsvara de nödvändiga indikatorerna. På grund av det faktum att Mandeville lockar, odlas den som en typisk ampelös växt, upphängd i en blomkruka och får falla ner. En tropisk gäst kännetecknas av en ganska snabb tillväxt, därför måste den då och då transplanteras till ett nytt kärl, vilket ger mer utrymme för rötter än det föregående.

Ovanligt, för vuxna växter kan transplantation vara traumatisk, därför transplanteras de inte alls - istället byter de periodiskt matjorden.

Bild
Bild

Vattning

Liksom många södra växter älskar diplodesia fukt, men det finns ingen specifik tid för att vattna det - allt beror på hur snabbt jorden torkar. Behovet av nästa bevattningspass uppstår vanligtvis när matjorden har torkat till ett djup av cirka 1-1,5 cm. Under den aktiva växtsäsongen innebär det vanligtvis att vattna två eller tre gånger i veckan, men vid sommarens topp kan det vara så att bevattningen måste ökas upp till två gånger dagligen. Redan i september kan vattningens intensitet minskas kraftigt, men var försiktig så att du inte framkallar brist på fukt - detta kan få Mandeville att tappa lövverk.

Bild
Bild

Bevattning utförs endast med varmt vatten, annars riskerar du att bli förkyld till växten. Dessutom är förekomsten av kalkpartiklar i fukten också ett stort problem för rankor, därför är vattnet förinställd eller filtrerat. Dipladenia kräver en ganska sur jord, därför läggs lite citronsyra en gång i månaden till vattnet för bevattning.

Som nämnts ovan är hög luftfuktighet viktigt för diplodering, så ett befuktningsfack kommer till nytta. Allt som behövs är att installera en kruka med en blomma i en pall fylld med expanderad lera eller småsten. Sådan dränering fylls med ett lager vatten, men översvämmas inte av det - den övre gränsen för fukt bör inte nå botten av potten.

Bild
Bild

För att förbättra plantans tillstånd bör den också sprayas dagligen med varmt vatten . Detta förfarande är mycket oönskat att ignorera vid blomning och blomning, när behovet av Mandevilles fukt är särskilt stort.

Toppdressing

Utan gödningsmedel glädjer denna vinstock inte odlaren för mycket - den växer antingen för långsamt eller blommar glest och svagt. Gör dig redo för det faktum att dipleadia måste matas ofta och ganska rikligt, och pausen görs bara för vintern när vinstocken är i vila.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med växtens uppvaknande tidigt på våren bör kvävebaserat gödningsmedel appliceras aktivt på jorden ., så att du snabbt kan bygga upp grön massa. Utan intensiv fotosyntes, som kräver ett överflöd av löv, kommer Mandeville varken att växa snabbt eller blomma starkt. I det ögonblick när lianen går in i det spirande stadiet är det dock inte längre möjligt att spendera växtens styrka på nya löv, därför går huvudbetoningen i förband mot kalium och fosfor.

I allmänhet varar matningstiden från mars till augusti, befruktningen stannar när de flesta blommorna redan har bleknat - då lämnas Mandeville ensam.

Under alla dessa månader bör gödning användas varje vecka och tillsättas i flytande form.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärning och rekvisita

Dipladenia är en av de snabbast växande inomhusväxterna, och därför rekommenderas att klippa den regelbundet, annars blir huset snart inte ditt, utan hennes. Det finns ingen anledning att spara volymen, eftersom Mandeville fortfarande inte kommer att bilda blommor på förra årets skott, så att de kan tas bort utan rädsla.

Normalt görs beskärning på hösten, efter blomningen är klar. Om skottet inte har gafflar är bara en tredjedel av längden kvar från det; ibland är hälften eller till och med två tredjedelar av deras ursprungliga storlek kvar för små grenar. På grund av beskärning får växten möjlighet att vila helt på vintern, och den kommer lätt att återställa sin förra årets storlek redan nästa år.

Bild
Bild

Observera att för att nya skott ska växa ordentligt behöver Mandeville vertikala och horisontella stöd som det kan krypa på . Det är nödvändigt att tillhandahålla en sådan design i förväg. Även om du odlar en vinstock som en ampelös växt som växer uppifrån och ner, kom ihåg att skottens betydande längd betyder deras märkbara vikt.

Utan ytterligare stöd kan den gröna massan i slutändan bryta under sin egen vikt, vilket definitivt inte kommer att gynna tillväxt och blomning.

Bild
Bild

Fortplantning

Mandeville kan köpas i en specialbutik även som vuxen, då behöver du inte bry dig om att odla den - istället får du en färdig färdig blomma som omedelbart kommer att börja glädja den nya ägaren med sin charm. En annan sak är att ett sådant köp vanligtvis är förknippat med en betydande kostnad, därför är det för de flesta trädgårdsmästare lättare att odla en vinstock på egen hand. Detta görs på två huvudsakliga sätt, som alla kommer att övervägas i detalj.

Bild
Bild

Sticklingar

Om du redan har minst en vuxen Mandeville är det enklaste sättet att föröka det genom sticklingar. Klippning av sticklingar kan utföras ungefär från april till juli, och på våren väljs tipsen på unga skott, och på sommaren kommer redan lignifierade att göra. Observera att diplodeniajuice är giftigt, därför måste du arbeta åtminstone med handskar för att undvika att få det på slemhinnor och hud.

Bild
Bild

För att rota stjälken måste du fördjupa den till de nedre bladen i en fuktad blandning av torv och sand, som ibland också läggs till lite sphagnum. Som det är fallet med många andra vinstockar krävs växthusförhållanden för att rota, eftersom kärlet är täckt med glas eller annat genomskinligt fuktsäkert material och ger också stark belysning, en temperatur på minst 25 grader Celsius och daglig ventilation. Vattning rekommenderas att utföras genom pallen med hjälp av veken - som i rekommendationerna om befuktning av luften, bör endast jorden i kärlet anslutas till fuktskiktet med hjälp av buntar av material som leder vatten väl.

Efter ungefär en månad kommer sticklingarna att få rötter - då kan de redan planteras i enskilda krukor.

Bild
Bild

Du kan också rota en Mandeville -stjälk bara i vatten - precis som det görs med många andra växter. Fördelen med den här metoden är att du styr processen och ser rotväxtens skala, och när de når 1-2 cm i längd är den unga diplopatin redo för plantering i marken.

Frön

Trots sticklingarnas enkelhet och effektivitet fungerar det inte alltid - många frottévarianter vägrar envist att slå rot. Den enda vägen ut ur denna situation är att odla dem från frön. Denna metod är också bra för de blomsterhandlare som inte letar efter enkla sätt och gillar svåra uppgifter ., eller för dem som helt enkelt bestämde sig för att spara pengar genom att kompensera dem med eget arbete.

Du kan själv samla frön från en vuxen Mandeville eller köpa i någon specialaffär. För landning väljs ett kärl med dräneringshål, vars nedre del är fylld med expanderad lera och andra liknande material. Marken ska vara lös, vilket garanterar enkel passage av vatten och konstant tillgång till luft till rötterna på diplodeni, det är också önskvärt att jorden försuras något. Belysning, liksom för en vuxen växt, ska vara ljus, men diffus, den optimala temperaturen för spiring är från 22 till 28 grader Celsius. Det antas att vattning ger konstant markfuktighet, men vatten stagnerar inte i den.

Som med plantering av sticklingar så gror frön i artificiellt skapade växthusförhållanden.

Bild
Bild

Svårigheten att gro frön ligger i det faktum att även med korrekt implementering av alla rekommendationer för utseende av en grodd kan du vänta i två eller till och med fyra månader. Hela den här tiden är det nödvändigt att upprätthålla tillräcklig luftfuktighet i mini-växthuset, inte glömma regelbunden vattning och ständigt avlägsna kondens från beläggningen. Först när groddarna bildar minst två av sina egna blad kan den dykas ner i ett separat kärl med liknande jord. Men hon är också helt tillfällig, och när vinstockarna växer letar de efter en permanent kruka för henne.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

De flesta av Mandevilles sjukdomar orsakas av felaktig vård av trädgårdsmästaren. Till exempel, i diplodeni blir blad ofta gula på grund av överdriven torrhet i luften på sommaren och för låg temperatur på vintern . Om bladen faller av kan detta tyda på ett för svalt klimat, och vinstocken fäller också lövverk vid eventuella oegentligheter i vattningen, oavsett om det är brist, överskott eller helt enkelt brist på enhetlighet. Av de sjukdomar som orsakas av svampen manifesterar sig oftast mjöldagg, först känd för alla erfarna trädgårdsmästare. Det behandlas genom att gnugga växten med en lösning av kolloidalt svavel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skadedjur, förresten, brukar inte heller vidröra en helt frisk Mandeville - om de är det, då försvagas växten. Detta kan komma från kallt eller svagt ljus, växer i icke-desinficerad mark, bevattning med ofiltrerat och ofiltrerat vatten och till och med dammansamling på löv.

Vitfluga, mjölk och spindelkvalster livnär sig på vinstockens saft och vävnader , eftersom det vissnar, dess blad torkar, och som ett resultat kan växten dö helt och hållet. För att bekämpa masken kan du till och med använda folkmedicin, till exempel behandla skadade områden med en vattenhaltig infusion av vitlök. Spindelmider kan skrämmas bort genom att behandla den infekterade växten med tvålvatten och öka luftfuktigheten i rummet.

Men om infektionen till och med är relativt försummad kan man inte klara sig utan hjälp av "kemi".

Bild
Bild
Bild
Bild

Vård och uppfödning hemma diplomatisk - titta på videon.

Rekommenderad: