Crossandra (39 Bilder): Vård Av En Inomhusblomma Hemma. Varför Blir Korsandras Löv Röda? Metoder För Dess Reproduktion

Innehållsförteckning:

Video: Crossandra (39 Bilder): Vård Av En Inomhusblomma Hemma. Varför Blir Korsandras Löv Röda? Metoder För Dess Reproduktion

Video: Crossandra (39 Bilder): Vård Av En Inomhusblomma Hemma. Varför Blir Korsandras Löv Röda? Metoder För Dess Reproduktion
Video: Bli av med trips, spinn och sorgmygg på palettblad 2024, Maj
Crossandra (39 Bilder): Vård Av En Inomhusblomma Hemma. Varför Blir Korsandras Löv Röda? Metoder För Dess Reproduktion
Crossandra (39 Bilder): Vård Av En Inomhusblomma Hemma. Varför Blir Korsandras Löv Röda? Metoder För Dess Reproduktion
Anonim

Det främsta syftet med inomhusväxter är att berika husets inre med syre. Det andra är att lägga till skönhet i rummen. Crossandra klarar de tilldelade uppgifterna utan större krångel.

Denna tropiska växt introducerades för europeiska länder för över 250 år sedan. Även om crossandra fram till år 2000 bara var uppfödare bekant. Långsiktiga studier och experiment av proffs hjälpte till att anpassa växten till en rumsmiljö, varefter blomsterodlare blev intresserade av crossandra. Naturen hos denna blomma är inte enkel, växten kräver särskild uppmärksamhet. Genom att strikt följa reglerna för underhåll kommer odlare att se crossandras reaktion i form av ljusa blommor och lång livslängd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Det mycket vackra namnet på crossandra består av den grekiska frasen som betyder "människans utkant". Tack vare uppfödarnas hårda arbete har växten lyckats odlas idealiskt för att odla hemma. Nybörjare kommer inte att klara av denna blomma direkt, bara erfarna ägare till miniträdgårdar kommer att kunna hitta ett gemensamt språk med den.

Bild
Bild
Bild
Bild

I en botanisk miljö tillhör crossandra familjen acanthus. I utseende liknar det en buske med många blad. I naturen växer blomman upp till en meter i höjd; inhemska exemplar skiljer sig tyvärr inte i sådana storlekar.

Ett särdrag hos crossandra är dess snabba tillväxt . - dess greniga skott ökar i längd vid den högsta tillåtna hastigheten för växten. Det viktigaste är att nypa groddarna i tid så att de fylls med styrka.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den lövande delen av den representerade blomman kännetecknas av en ljusgrön blank yta. Bladplattans längd sträcker sig från 3-9 cm. Under blomningsperioden blommar blommor av gula, röda och orange nyanser på busken och samlas i stora blomställningar som passar mycket harmoniskt in i alla interiörer.

Om alla vårdregler följs av ägaren, kommer växten att glädjas med sin utsökta blomning från tidig vår till höst. Ett särdrag hos busken är en speciell kärlek till en fuktig miljö och en önskan att växa i ett stort företag av inomhusväxter.

Trots blommans speciella natur kan alla blomsterhandlare odla en vacker och frisk crossandra, det viktigaste är att ha en lust och lite tålamod.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och sorter

Cirka 60 arter av crossandra har identifierats i naturen. Från denna imponerande lista kunde botaniker anpassa den trattformade, som den också kallas, vågig, crossandra till rumsmiljön. Förutom taggiga, Nilen och Guinean, även om de tre sista föremålen sällan odlas hemma.

Den trattformade crossandan undergick i sin tur för domesticering. Genom att korsa kunde uppfödare odla hennes tamhybridsorter.

Trattformig

Den presenterade typen av buskar är föregångare till många sorter av hybrider. Det förekommer naturligt i Indien. I sin naturliga livsmiljö växer busken upp till 1 m i höjd, och blomman, anpassad för inomhusodling, överstiger inte 70 cm. Blomställningen av den trattformade crossandra i utseende liknar en tät kolv. Blommor på buskens yta kännetecknas av ljusa eldiga nyanser i form av en tratt, vars diameter är 3 cm.

Bild
Bild

Blå

Denna typ av blomma har ett andra namn "isblått". Busken skiljer sig inte i komprimerade blomställningar och frodiga former. Under blomningsperioden visas blåaktiga blommor på ytan som liknar små isbitar.

Bild
Bild

Grön is

Denna typ av blommor är extremt sällsynt i lägenheter och hus. I form och utseende liknar den mycket sin syster, den blå crossandra. Även om lövverket av den representerade sorten av busken är mycket större, och skuggan av de blommande blommorna är ljusare och mer mättad.

Bild
Bild

Nilen

Afrika anses vara ursprungslandet. Blomman är inte hög i storlek, dess maximala längd är 60 cm. Buskens löv presenteras i mörkgrön färg, något utelämnad i strukturen. De blommande blommorna har fem kronblad under blomningen. Varje enskilt kronblad har ett annat färgschema. Färgen sträcker sig från rödaktig till rosa orange.

Bild
Bild

Taggig

En dvärgart från afrikanska länder. Den maximala växthöjden är 13 cm. Bladplattan är dekorerad med ett speciellt mönster längs varje ven. Växtens blomställningar presenteras i gulorange nyanser. När man tittar noga på skivorna kan man se små taggar, mjuka vid beröring, tack vare vilken blomman fick sitt namn.

Bild
Bild

Vid odling av crossandra använder blomsterodlare främst den trattformade arten eller dess hybrider. Nedan finns en lista över de mest kända sorterna, som ofta finns på fönsterbrädorna.

Tropisk

Den presenterade inomhusblomman har en kompakt storlek, dess maximala höjd når 25 cm. Hybriden uppföddes av amerikanska odlare, den kan säljas i en mängd olika färger. Den mest populära är den gula sorten. Färgvariationen Röd representerar kronbladen i röda och rosa nyanser. Du kan odla denna växt hemma i en kruka eller i en trädgård.

Bild
Bild

Förmögenhet

Ganska populär växtsort med kompakt storlek, vars höjd är högst 30 cm. På grund av den lilla storleken på knopparna på busken blommar den mycket mer, och blomningsperioden varar mycket längre. Ett särdrag hos hybridbusken är lång livslängd och god hälsa.

Särskild uppmärksamhet bör ägnas rotsystemet, som kännetecknas av en ökad uthållighet.

Bild
Bild

Brokig

Färgglad nyhet. Buskens gröna bladplattor är täckta med ett ovanligt mönster av vitaktiga fläckar och små streck. Blommor som blommar under en avgörande livstid liknar spridning av fyrverkerier av en korallfärg.

Bild
Bild

Landningsregler

Crossandra, till sin natur, tar inte förändring särskilt bra. Efter planterings- och transplantationsproceduren vänjer växten sig vid en ny behållare med jord under en lång period. Ganska ofta observeras en fördröjning i blomningsprocessen, ibland lockar lövverket ner i rör och faller av.

Den mest framgångsrika tiden för att plantera crossandra hemma är vår och sommar, även om uppfödare planterade sticklingar året runt. Samtidigt märker man att på vintern utvecklas och utvecklas embryon mycket långsammare.

Bild
Bild

För självplantering eller transplantation av en crossandra måste en blomsterhandlare förbereda jorden. Det ska vara poröst och neutralt. När du använder universaljord måste du lägga till en liten mängd grov sand. I avsaknad av förtroende för köpta krukväxtblandningar kan en blomsterhandlare skapa jord för plantering på egen hand.

  • I den första versionen av ämnet föreslås att blanda torvmark med grov sand i samma mängd, lägg sedan till den trasiga tegelstenen.
  • I det andra fallet måste blomsterhandlaren ta 2 delar krukväxt för inomhusblommor med en del vermikulit och specialjord designad för succulenter.
  • Den tredje metoden föreslår blandning 2 delar lövmark och torvmyr med en del sand och gräs .

Vi får inte glömma dräneringssystemet. Den kan vara gjord av expanderad lera, krossade stenar eller tegel.

Bild
Bild

Efter att ha bekantat dig med egenskaperna hos jorden som krävs för att plantera crossandra, kan du börja studera själva processen i form av steg-för-steg-instruktioner

  • Marken som är förberedd för plantering måste kalcineras . Häll kokande vatten över grytan för värmebehandling.
  • Dränering läggs i botten av den behandlade behållaren , hälls en liten mängd planteringsjord ovanpå.
  • Det är viktigt att notera att blomman också behöver viss förberedelse för plantering . Därför måste anläggningen sluta vattnas 3 dagar före den schemalagda händelsen. Den gamla jorden torkar helt, så att crossandra släpps ut från den gamla krukan. En jordklump på rotsystemet måste skakas försiktigt av.
  • Den tagna anläggningen placeras i mitten av den nya behållaren ., dess rötter fördelas i krukans inre utrymme.
  • Därefter måste du fylla i luckorna mellan behållarens väggar och själva växten , medan du försöker att inte kroka eller skada crossandras tunna och känsliga rötter.
  • Efter plantering bör blomman vattnas och sprutas på buskens krona . I detta fall hjälper fukt växten att slå rot på en ny plats utan stress.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vårdfunktioner

Crossandra kräver noggrann uppmärksamhet på villkoren för deras förvar.

När en växt odlas måste blomsterhandlaren komma ihåg sina tropiska rötter, som talar om crossandas kärlek till ett varmt livsmiljö.

I allmänhet bör temperaturen i rummet där crossandra odlas inte sjunka under +18 grader Celsius . Om det behövs kan den flyttas till ett annat, något svalt rum, men för en kort stund.

Under sommarsäsongen känns crossandra bekväm på fönstrets soliga sida, under diffust ljus. Direkt solljus orsakar allvarliga brännskador på blomman, som är tydligt synliga på buskens bladplattor och knopparnas kronblad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om det är brist på belysning börjar crossandras löv att vika och blomningsprocessen kommer att sluta. Ganska ofta uppstår ett liknande problem på vintern.

När du köper en crossandra i en butik bör en blomsterhandlare tänka på att transplantera en växt från en transportjord till naturlig mark för dess senare odling. Tiden mellan köp och transplantation bör vara ungefär två veckor innan växten kan anpassa sig. När crossandra har vant sig vid de nya förhållandena kan den transplanteras.

Den tidigare acklimatiseringen hjälper blomman att behandla denna procedur mindre smärtsamt.

Bild
Bild

Florister borde veta att ung crossandra transplanteras en gång om året . Dess vuxna är representanter vartannat år. Transplantationen utförs på våren. Beskärning av växten görs med värmen och före vintern vila.

Crossandas vilande period är vinter. Just nu finns det inget behov av att mata henne med användbara ämnen. Annars kommer hon istället för knoppar att börja lösa upp ett stort antal löv. Med rätt vård bör anrikningen av växten med vitaminer och näringsämnen börja med vårens ankomst. Toppdressing görs en gång i veckan. Gödselmedel kan vara organiska och mineraliska, även om mineralgödsling är mycket mer bekvämt och lönsamt.

Bild
Bild

Krossandra är extremt noggrann med att vattna . Ju bättre växten återfuktas, desto längre och mer frodig blir blomningsprocessen. Själva vattningen beror helt på säsongen. På sommaren är det nödvändigt att fukta jorden oftare, eftersom jorden torkar ut mycket snabbt. Med kallt väder bör vattningen vara måttlig, på vintern minskar växtens behov av fukt flera gånger. Det är optimalt att vattna en gång varannan vecka, men glöm inte att kontrollera jorden. Låt inte överflödet av blomman och markens torrhet.

I allmänhet är det ett nöje att ta hand om crossandra. Med rätt tillvägagångssätt kommer hon att svara med en ljus blomning, som påminner om fyrverkerier.

Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Proceduren för att multiplicera crossandra hemma sker på två sätt: genom att plantera frön och dela sticklingar.

Sätt reproduktion av frö den används extremt sällan, bara när det inte är möjligt att skilja stjälken från en vuxen blomma. Dessutom anses växande crossandra från frön vara en ganska besvärlig och tidskrävande process. Därefter föreslår vi att du bekantar dig med steg-för-steg-instruktionerna för sådd.

  • Fröna måste sås på ytan av den förberedda lösa jorden . För framgångsrik utveckling bör lufttemperaturen hållas vid cirka 22 eller 23 grader Celsius. Jordkompositionen ska inte vattnas, det räcker med att spraya lätt.
  • Så snart bladen dök upp måste plantorna överföras till koppar vatten.
  • Vid överföring av en planta utförs en nypningsprocedur … Denna åtgärd syftar till att öka buskens lövande egenskaper.
  • När plantorna sträcks upp till 10 cm , de måste transplanteras i krukor.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Uppdelning av sticklingar - det vanligaste och mest praktiska sättet att sprida crossandra i en rumsmiljö. De flesta blomsterhandlare som odlar crossandra hemma använder det.

  • En vuxen blomma med en liten stjälk måste lossas från sidan.
  • Från skärets botten bladen skärs av, sedan överförs barnet till en behållare med vatten.
  • När skärningen har ett oberoende rotsystem transplanteras den i en kruka . Odlaren bör ge den nya växten lite tid att anpassa sig och sedan fortsätta till standardproceduren för att odla växten.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Vissa odlare står inför olika odlingar som möter olika sjukdomar som kan påverka friska blommande växter.

Bladmögelsjukdom uppstår oftast på grund av kraftig vattning . För behandling är det nödvändigt att tillfälligt minska vattenprocedurerna. Och skär av bladen med mögel. För att förebygga måste växten behandlas med en fungicid. Tills crossandra återhämtar sig måste den isoleras från andra inomhusblommor.

Bild
Bild

Insekter angriper crossandra extremt sällan . Men med långvarig tillväxt i låg luftfuktighet kan bladlöss eller spindelmider starta. Om blomsterhandlaren har lyckats fånga det första utseendet på dessa skadedjur, räcker det med att helt enkelt skölja växten med vatten. Det viktigaste är att inte överfukta blommans jordkomposition under duschen. Om odlaren senare identifierade förekomsten av skadedjur, och de lyckades föröka sig, måste du applicera insekticider.

Som en förebyggande åtgärd är det nödvändigt att upprätthålla hög luftfuktighet i rummet där crossandra växer.

Bild
Bild

Nybörjare kan, när de växer crossandra, möta problemet med lövverk som faller av . Detta beror på brist på fukt och uttorkning av jordkompositionen. Crossandras löv faller inte av direkt, först vissnar de, vilket redan anses vara en signal för en ökning av den fuktiga miljön.

Bild
Bild

Vissa odlare står inför bristen på blomning av crossandra . För att lösa problemet är det tillräckligt att flytta blomkrukan till en plats med bra belysning, eller ordna ytterligare konstgjord belysning. Förutom brist på belysning kan bristen på knoppar bero på felaktig beskärning av plantan.

Dessutom påverkar blommans ålder också blomningsprocessen. Efter fyra års liv minskar crossandra blommans och praktens varaktighet.

Bild
Bild

Vissa odlare klagar på att bladen på den odlade crossandraen blir röda . Lösningen på problemet är att ordna om blomkrukan från direkt solljus, eftersom denna färgförändring indikerar brännskador på bladplattorna. För att återställa lövverkets naturliga nyans behöver crossandra lite tid ifrån stark belysning.

Bild
Bild

Andra odlare har problem med att svarta blad . Denna färgförändring sker främst på vintern, när temperaturen i rummet där blomman förvaras faller under den acceptabla gränsen.

Bild
Bild

I avsaknad av tillräcklig vattning sjunker bladet på crossandra. Lämplig lösning är att öka vätskan både i bevattningen och i omgivande luft.

Hur man tar hand om en crossandra hemma - titta på videon.

Rekommenderad: