Callistemon (25 Bilder): Citron, Stavformade Och Andra Arter. Beskrivning Av Blomman. Plantera Frön På Det öppna Fältet. Vård I Hemmet

Innehållsförteckning:

Video: Callistemon (25 Bilder): Citron, Stavformade Och Andra Arter. Beskrivning Av Blomman. Plantera Frön På Det öppna Fältet. Vård I Hemmet

Video: Callistemon (25 Bilder): Citron, Stavformade Och Andra Arter. Beskrivning Av Blomman. Plantera Frön På Det öppna Fältet. Vård I Hemmet
Video: SOLROSOR - En utvärdering av 2020 års solrosor och tips på sorter att odla 2021 2024, Maj
Callistemon (25 Bilder): Citron, Stavformade Och Andra Arter. Beskrivning Av Blomman. Plantera Frön På Det öppna Fältet. Vård I Hemmet
Callistemon (25 Bilder): Citron, Stavformade Och Andra Arter. Beskrivning Av Blomman. Plantera Frön På Det öppna Fältet. Vård I Hemmet
Anonim

Callistemon i vårt område anses vara en exotisk växt, den kommer från avlägsna Australien. Växten är en buske som kännetecknas av sina fantastiska blomställningar. De består av ett stort antal ståndare, som förresten är väldigt långa och bildar säregna borstar på skotten. För denna funktion fick callistemon smeknamnet "mnogo-chinochnik". Dessutom återfinns ofta ett annat namn - "Bengal candles".

Sådana buskar passar perfekt in i husets inre, skapar en mysig atmosfär och kan fungera som en utmärkt dekoration för din trädgård eller balkong . Växten är kräsen i vården, varför den är så populär bland nybörjare. Den stora fördelen med callistemon är det växten kan undertrycka utvecklingen av patogena mikrober genom att frigöra fytoncider.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Generella egenskaper

Växten kallad callistemon tillhör familjen Myrtle och är ett vintergrönt träd liksom buskar. Det andra namnet är krasotychnochnik . I naturlig natur kan den nå från 0,5 till 15 meter i höjd. Prover avsedda för dekorativa ändamål är dock mycket mer blygsamma i storlek.

Bild
Bild
Bild
Bild

Callistemon Beskrivning

  • Växtens krona ser väldigt tät ut. Detta beror på skott som grenar från själva basen av busken.
  • Callistemons sidoprocesser är riktade i olika riktningar, på dem finns små blad, vars yta är läderaktig.
  • Lancettplattor av blad som är spetsade vid kanterna är sekventiellt placerade på skotten. På grund av närvaron av små körtlar på ytan av callistemons blad kan växten utsöndra eteriska oljor.
  • Callistemon -blomman består av långa, klasade ståndare. Han har inga kronblad, blomställningarna är spikformade. Blomningsperioden är försommaren.
  • I de flesta fall är klasar av ståndare röda, men det betyder inte att färgintervallet är begränsat till endast en nyans. Olika sorter av callistemon kan representeras av vita, gula och gyllene blomställningar.
  • Callistemon blomformationer liknar en pensel. Deras längd varierar från 6 till 12 centimeter, och deras bredd är 4-6 centimeter.
  • I september börjar växten mogna sina frukter. Detta underlättas av små fåglar som pollinerar callistemon. Fröna är små bruna pärlor, vars skal är ganska tätt och träigt.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Släktet med vackra gräshoppor har många olika typer av växter, i naturen finns det 37. I vårt land är en av de mest populära arterna citronkallistemon. Det kallas ibland även för citrus. En representant för familjen av denna växt fick detta namn för sitt uttalad doft som påminner om citron . Citrusbusken kom till oss från den sydöstra delen av den australiensiska kontinenten.

Plantens grenar sprider sig, dess höjd kan i genomsnitt nå 2 meter. Bladen är lansettformade och mörkgröna. Deras längd kan nå 10 centimeter, och den maximala bredden är 8 centimeter. Våldsam blomning sker i mitten av sommaren … Trädets täta blomställning har en rödfärgad färg.

Bild
Bild
Bild
Bild

De mest populära sorterna av citrus callistemon

  • Vit Anzac . Ett särdrag hos sorten är närvaron av en vit blomställning. Höjden på prydnadsbusken är 1,5 meter.
  • " Reeves rosa " … Ett karakteristiskt drag för denna sort är närvaron av en blekrosa blomställning.
  • Devens Rowena . Stenblommornas blomställningar av denna sort har en ljusröd nyans, som smidigt förvandlas till bleka toner. När blommorna vissnar får de en ljusrosa färg. Busken växer inte högre än 1,5 meter.
  • " Mauve Mist " … Denna sort av en vacker lila växt skiljer sig från de andra genom att buskens blommor är färgade lila.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom citrus callistemon finns det flera andra arter som är mycket populära bland trädgårdsmästare

  • Tallgjuten, vackert kornig växt . I detta fall kan artens särart förstås med namnet. Bladen är nålformade, så träden ser ut som nålar. Bladens längd kan nå 12 centimeter och diametern är 0,15 centimeter. Lövverket är målat lavendel och växtens blomställningar har blommor av gulgröna nyanser.
  • Stångformad, vacker-boreal växt … Träd av denna art kan växa upp till 4-7 meter. Växtens blad är ovala, mycket smala i bredd. Deras längd är i genomsnitt 5 centimeter. I början av sommaren ger callistemon sina första blommor, vars ståndare är rödfärgade.
  • Willow är en vacker gräsmark . Växten skiljer sig från andra arter i sin stora storlek. Höjden på ett sådant träd är 12 meter. De cylindriska blommorna är färgade i olika nyanser av vitt, gult och rosa.
  • Underbar krasotychnochnik . Denna art odlas vanligtvis inomhus och anses vara en krukväxt. En sådan kallistemon älskar coolhet. Blommor har en mängd olika färger och är mättade med oljekörtlar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Uppfödningsegenskaper

En växts reproduktionsprocess utförs på två sätt: med frön och sticklingar

  • Sticklingar . Fördelen med denna metod är att växterna inte förlorar sin sort under odling. I det första steget ska sticklingar skäras, vars längd ska vara cirka 10 centimeter. Det är viktigt att var och en av dem har minst 3 internoder. Innan plantan planteras bör sticklingarna behandlas med en speciell lösning som stimulerar buskens tillväxt. Det rekommenderas att plantera i växthusförhållanden, eftersom växande callistemon kräver en miljö med hög luftfuktighet. Platsen ska också vara varm. Det är nödvändigt att regelbundet ventilera och återfukta växten.
  • Fortplantning med frön . Såprocessen kan utföras från sensommaren till våren. Växthusförhållandena är också bra för att odla callistemon från frön, viktigast av allt, regelbunden luftning. Efter utseendet på löv (3-4 bitar) kan du transplantera vackert bakade växter i små krukor. Tillväxten av plantor blir obetydlig. De lägger till 3-5 centimeter om året.

Om du vill odla en buske på kort tid, är sticklingsmetoden bäst, eftersom kallistemon odlad av frön kan blomma minst 4 år efter sådd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Landningsregler

Odling av en vacker växt innebär inga särskilda svårigheter, det räcker med att bara följa vissa regler när man planterar en växt. Till att börja med rekommenderas att köpa plantmaterial i form av sticklingar eller frön. Perioden från augusti till mars anses vara den mest gynnsamma för att plantera callistemon. Växten kan planteras både i det öppna fältet och i en liten kruka. För att förbereda jorden för plantering behöver du fyra typer av jord:

  • torvmark (4 delar);
  • lövmark (2 delar);
  • torv (2 delar);
  • flodsand (1 del).

Det är bäst att lägga dränering i botten av ett hål eller en kruka för att förhindra stagnation av vatten. För detta är ett material som perlit perfekt.

Efter beredning av blandningen kan du plantera frön i den. Det rekommenderas inte att gräva dem starkt i jorden - detta förhindrar att plantorna gro . Förresten, av denna anledning är det också mycket lättare att odla en växt genom sticklingar.

Bild
Bild
Bild
Bild

När landningen är klar, växterna rekommenderas att täckas med något, till exempel med en transparent film . I vissa fall används glas. Växten älskar solljus och frekvent vattning, omedelbart efter plantering är det nödvändigt att mätta callistemon med fukt 2 gånger om dagen. I detta läge måste växten förvaras i cirka 3 veckor. Under denna period kommer stjälken att kunna rota normalt i jorden, och en planta kommer att spira från fröna. Det är bäst att sätta plantor inomhus. till den östra eller västra delen , eftersom det på dessa platser är den största spridningen av dagsljus.

Paradox, men denna exotiska buske tål inte värme väl . Under vintersäsongen är den optimala temperaturen för den 14-16 grader. Under sommarsäsongen bör lufttemperaturen inte överstiga 20-23 grader. På sommaren är det nödvändigt att mätta växten med ytterligare fukt och ständigt spruta växten.

Under den kalla årstiden med vattning är det viktigt att inte överdriva det, eftersom ett överskott av fukt kan leda till olika svampsjukdomar i rotsystemet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Råd om vård

Om du vill att din växt ska se vacker och frisk ut, bör du följa några regler för att ta hand om callistemon hemma. Denna process kommer inte att ta lång tid. För att växten ska utvecklas väl och blomma regelbundet, rekommenderas att mata den med ett speciellt gödningsmedel. Du bör också beskära busken.

  • Varma årstider är idealiska för matning . Detta är en period av intensiv tillväxt för Callistemon. Två gånger i månaden kommer att räcka för att befrukta växten. Det är bäst att välja för detta ändamål speciella komplex på mineralbasis, avsedda för blommande växter. På vintern bör sådana procedurer inte utföras.
  • Beskärning rekommenderas att utföras omedelbart efter blomningen av en vacker växt . Efter att blommorna faller visas små tillväxter istället för dem, vilket förhindrar nya blommor och också förstör plantans estetiska utseende. Många callistemon odlare gör extra beskärning på våren. Detta hjälper växten att växa snabbare och ger den också en vacker form.

Ofta utförs beskärning för dekorativa ändamål för att skapa olika slags kompositioner.

Rekommenderad: