Kalmia (38 Bilder): Plantering Och Vård, Beskrivning Av Den Smalbladiga Kalmia-busken, "Elf" -blomman Och Liggande Lugn, Växer En Buske På Det öppna Fältet I Trädgården

Innehållsförteckning:

Video: Kalmia (38 Bilder): Plantering Och Vård, Beskrivning Av Den Smalbladiga Kalmia-busken, "Elf" -blomman Och Liggande Lugn, Växer En Buske På Det öppna Fältet I Trädgården

Video: Kalmia (38 Bilder): Plantering Och Vård, Beskrivning Av Den Smalbladiga Kalmia-busken,
Video: Osäker prognos för jordgubbarna till midsommar - Nyhetsmorgon (TV4) 2024, April
Kalmia (38 Bilder): Plantering Och Vård, Beskrivning Av Den Smalbladiga Kalmia-busken, "Elf" -blomman Och Liggande Lugn, Växer En Buske På Det öppna Fältet I Trädgården
Kalmia (38 Bilder): Plantering Och Vård, Beskrivning Av Den Smalbladiga Kalmia-busken, "Elf" -blomman Och Liggande Lugn, Växer En Buske På Det öppna Fältet I Trädgården
Anonim

Kalmia är en prydnadsbuske som odlare uppskattar för sitt spektakulära utseende: en frodig växt strödd med ljusa blommor och känslig grönska. Trots detta är kalmia en giftig växt - dess blad, blommor, pollen och nektar innehåller farliga toxiner. Detta hindrar dock inte trädgårdsmästare från att odla det för att dekorera sina tomter, och landskapsdesigners använder ofta kalcium för att skapa rabatter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Kalmia är en vintergrön träig växt av familjen Vereskovy. Det kommer från Nordamerika. Absolut alla dess sorter är giftiga.

Beskrivning av anläggningen:

  • höjden kan vara från 50 till 300 cm, beroende på typ;
  • blad 3 till 15 cm långa, avlånga med en spetsig ände, anordnade spiralformigt längs stammen, bladets nedre del är ljus och grov, den övre är ljusgrön och slät;
  • frodiga blomställningar, blommor 1-3 cm i diameter, färgintervall - från vitrosa till rött och lila, blommar i slutet av maj - början av juni.
Bild
Bild
Bild
Bild

Calmia -blommor pollineras på ett ovanligt sätt: i den inre delen av den fortfarande oöppnade knoppen vilar ståndarna mot speciella urtag på kronbladen, och när de öppnas avviker var och en till sidan, som en katapultaxel. Om en insekt sitter på en blomma, frigörs ståndarna som är fjädrande från fördjupningarna i kronbladen och generöst duschar den med pollen.

I slutet av sommaren bildas knoppar från blommorna, som öppnas på hösten och sprider ett stort antal frön i jorden. Därmed kommer kalmias tjocklekar att bli tjockare för varje år om de inte periodiskt tunnas ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och sorter

Det finns cirka 10 buskarter i Kalmia -släktet. De mest populära av dem kommer att listas nedan, de som oftast finns i trädgårdar och sommarstugor.

Kalmia med många blad ("myrlager")

Växten är cirka 70 cm hög och cirka 60 cm bred. Blommorna är lila-rosa, växer inte i blomställningar, utan enskilt. Blommar i mitten av våren. Calmia multifoliate växer långsamt . Stammarna av unga växter är lila, när de växer, blir de gråa, en fast stam bildas i mitten av busken. Älskar sur träskmark.

Bild
Bild
Bild
Bild

Smalbladig Kalmia

Vild buske, når 1,5 m i höjd. Urvalssorter är mycket mindre än vilda - högst 50 cm i höjd . I slutet av raka stjälkar blommar frodiga blommor med en diameter på cirka 1 cm och bildar blomkronor. Blommar i juni, blomningstiden är en månad. Den vilda växten har rosa blommor och avelsorter kan kombinera två nyanser samtidigt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Calmia liggande

En miniatyrväxt som kryper längs marken. Blad upp till 15 mm långa och upp till 5 mm breda, saftiga, med en tjock hud. Den blommar främst under andra halvan av sommaren, en grupp med en blomställning innehåller inte mer än 5-6 vita eller rosa blommor.

Det används ofta av blomsterodlare för att skapa en alpin bild eller vertikala rabatter.

Bild
Bild

Älva

En kompakt prydnadsbuske som inte är mer än 80 cm hög. Stora blommor utgör en frodig blomställning. Blommar sent på våren - försommaren. Knopparna är ljusrosa. När de utvecklas blir blommorna vita med en rosa kant och samma mönster i mitten. Det kännetecknas av frostbeständighet (det tål temperaturer ner till -30 ° C).

Bild
Bild

Kipsake

En av de vackraste sorterna av kalmior: en växt innehåller en grupp frodiga blomställningar, som var och en innehåller cirka 60 skålformade blommor. Blommorna är ljuslila i mitten och ljusrosa mot kanterna . Blommar i slutet av maj. Höjden på en buske är från 50 till 160 cm.

Lämplig för odling i Ural och Sibirien (tål upp till 35 ° C frost). Föredrar en vindlös skuggad säng.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fyr

Stor buske med en höjd av 1,5 till 3 m med en spridande krona. Den utvecklas långsamt: varje år ökar höjden med högst 3-4 cm . En blomställning innehåller en grupp med cirka 70 blommor, allt från vitrosa till lila. Blommar från mitten av maj till mitten av juni. Föredrar lös jord med hög surhet. Frostbeständig.

Bild
Bild

Jens Delight

Det är en spretig buske som kan bli upp till 1 m hög. Blomställningarna är frodiga med tvåfärgade blommor - inuti finns en vinröd ring, och längs kanterna och i mitten är kronbladen målade vita. Diametern på en blomma är upp till 3 cm. Den blommar i slutet av maj. Frostbeständig.

Bild
Bild

Tofka

Den mest moderna sorten. Liksom andra sorter utvecklas den extremt långsamt: vid tio års ålder kan den nå en höjd av högst 1,5 m. Koppformade blommor med vinröda fläckar. Kronblad med rundade kanter och korrugerad struktur . Känns bra i halvskugga, på en lugn plats på sur bördig jord.

Bild
Bild

Hur man planterar?

Innan du planterar måste du välja en lämplig plats i trädgården - det ska vara ett skuggat område, stängt från vinden. Alla typer av kalmiya föredrar lös och bördig jord med hög surhet. Om jorden är tung, lerig måste den blandas med lite torv och lövmark. Det är också viktigt att skapa ett dräneringsskikt om sängen ligger i ett lågt liggande område. Calmia tolererar inte stillastående vatten väl.

Den bästa tiden att plantera en buskplanta är våren, runt mitten av april - början av maj. Steg-för-steg-processen för plantering i öppen mark är följande:

  • det är nödvändigt att gräva ett hål - dess djup bör vara dubbelt så lång som rhizomen;
  • fyll vid behov ett dräneringsskikt på botten, du kan använda små stenar, grov sand eller tegelstenar;
  • mineralgödsel måste appliceras på den utarmade jorden;
  • placera plantan i mitten av hålet och täck den med jord;
  • packa jorden ordentligt och vattna växten.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det rekommenderas att täcka jorden med mulch efter plantering, detta kommer att skydda det från att torka ut, förhindra ogräs tillväxt och förbättra allmänna egenskaper. Bark eller sågspån lämpar sig som mulch.

Nästan alla typer av calmia är lämpliga för odling i Moskva-regionen, men i Ural och Sibirien är det bättre att odla uteslutande smalbladigt kalcium, eftersom det tål frost bättre. I extremt kalla områden kan växten behöva ytterligare skydd för vintern.

Bild
Bild

Hur ska man ta hand om det ordentligt?

Calmia-vården är minimal-3-4 gånger från mitten av våren till sensommaren, det rekommenderas att lossa jorden runt busken, men detta bör göras med största försiktighet, eftersom kalmias rotsystem är ytligt och det kan vara oavsiktligt skadad med ett trädgårdsredskap.

Vattning

Busken är torktålig, men bara om den växer i ett skuggat område. Vid långvarig frånvaro av regn kan växten vattnas ett par gånger i månaden . Om det regnar kraftigt minst en gång var 1-2: e vecka behöver du inte vattna kalciumet.

En vuxen buske behöver minst 10 liter vatten för att fylla på dess fukttillförsel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Toppdressing

Det är nödvändigt att befrukta kalcium 2-3 gånger om året, från april till juni. På våren är det bättre att befrukta kalcium med urea och späda det med en hastighet av 35 gram per hink vatten (10 l). Under perioden med aktiv blomning måste organiskt gödningsmedel appliceras på jorden. Närmare hösten kan granulatgödsel spridas under luggen buske . För detta är alla universella medel för utfodring av prydnadsväxter i trädgårdsodlingar lämpliga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärning

På våren måste busken noggrant undersökas och skadade eller torra grenar tas bort från den. Du kan också beskära vissnade knoppar efter blomningen om växten är avsedd för fröinsamling.

Ytterligare beskärning av kalmia krävs inte, eftersom busken redan växer mycket långsamt.

Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Reproduktion av kalmia är en lång och besvärlig process. Det är att föredra att köpa färdiga plantor, men om du inte har denna möjlighet, prova en av de föreslagna metoderna.

Frön

Om du ska odla kalcium från frö, ha tålamod, eftersom växten tar mycket lång tid att utvecklas. Du måste samla frön under andra halvan av oktober . Innan sådd kommer de att behöva skiktning - exponering för låga temperaturer i cirka två månader. Calmia frön sås i december. Det är bättre att så dem i sphagnum torv: blanda fröna med sand och sprid ut över ytan av substratet.

Celler med grödor ska vara utomhus fram till mars, varefter de överförs inomhus och täcks med folie . Plantor kommer att dyka upp tidigast om en månad. Groddarna behöver en speciell temperaturregim: under dagen bör lufttemperaturen inte överstiga 25-26 ° C och på natten-10-15 ° C. Under det första året kan Calmia groddar nå en höjd av högst 3-4 cm. De första gödningsmedlen bör appliceras bara ett år efter sådd. En öppen marktransplantation är möjlig om 5-6 år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sticklingar

För reproduktion av kalmiya genom sticklingar är det nödvändigt att skära en halvliknande gren från en vuxen växt. Det är bättre att göra detta i början av juni. Innan du planterar i marken måste stjälken behandlas med en rotbildningsstimulator . Det är också nödvändigt att förbereda ett speciellt substrat för det: blanda jorden med sand, torv, kompost eller lövjord. Vid fördjupning bör rotkragen ligga kvar på ytan. Växten kan planteras i öppen mark efter 3-4 år.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Calmia är en härdig växt. Den har inte bara resistens mot frost och torka, utan också mot de flesta sjukdomar och skadedjur som är vanliga bland odlade växter. Det har dock också sina svaga punkter.

Så, kalmia tål inte alls för blött, blåsigt och kallt väder alls. Detta kan leda till senröda . Med denna sjukdom torkar bladen gradvis och faller, först de nedre, sedan de övre. Efter dem blir stjälkarna svarta och ruttnar. Om du märker tecken på senblåsa på växten måste du ta bort de infekterade bladen och klippa av sjuka stjälkar och pollinera kalciumet med en lösning av ett kopparinnehållande preparat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med överdriven vattning kan busken slå svampsjukdom … I det här fallet måste du avbryta vattningen tills fullständig återhämtning, ta bort skadade delar av växten, säkerställa tillräcklig dränering och behandla busken med fungicider.

En sällsyntare sjukdom för kalmia är kloros … Vid infektion med kloros visas gula fläckar på plantans löv. I en sådan situation kommer det att vara nödvändigt att tillsätta järnsulfat till jorden.

När det gäller skadedjur försöker de som regel kringgå den giftiga växten, så kalmiasinsekter är inte hemska.

Bild
Bild
Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

Calmia samexisterar perfekt med skuggälskande växter som föredrar en jord med hög syra. Dessa kan vara barrträd, liksom rododendron, ljung, azalea. Calmia ser väldigt ovanligt ut bredvid thuja eller enbär. För att skapa en frodig och blommande trädgårdsbädd, plantera den bredvid rosmarinen.

Dvärgvarianter är idealiska för alpina rutschkanor, steniga trädgårdar, blandade rabatter. Blomsterodlare planterar ofta kalcium längs stigar eller längs byggnadens omkrets.

Rekommenderad: