Reproduktion Av Gloxinia: Hur Man Planterar Det Med Blad, Sticklingar Och En Peduncle? Växer Från En Knöl Och Vårdar Hemma

Innehållsförteckning:

Video: Reproduktion Av Gloxinia: Hur Man Planterar Det Med Blad, Sticklingar Och En Peduncle? Växer Från En Knöl Och Vårdar Hemma

Video: Reproduktion Av Gloxinia: Hur Man Planterar Det Med Blad, Sticklingar Och En Peduncle? Växer Från En Knöl Och Vårdar Hemma
Video: HOW TO PROPAGATE GLOXINIA PLANT BY DIVIDING A TUBER? 2024, April
Reproduktion Av Gloxinia: Hur Man Planterar Det Med Blad, Sticklingar Och En Peduncle? Växer Från En Knöl Och Vårdar Hemma
Reproduktion Av Gloxinia: Hur Man Planterar Det Med Blad, Sticklingar Och En Peduncle? Växer Från En Knöl Och Vårdar Hemma
Anonim

Gloxinia är en vacker inomhusblomma, varje odlers stolthet. Ljust och delikat, vanligt eller frotté, det lockar ögat och glädjer ögat. I artikeln kommer vi att överväga metoderna för växtförökning hemma, vilket gör att läsaren kan välja det mest praktiska alternativet för sig själv.

Bild
Bild

Särdrag

Gloxinia är en flerårig som behöver vila efter riklig blomning. Därför kan hon till och med bli av med bladen. Beroende på de förutsättningar som skapats för det kan växten glädja trädgårdsmästaren med lång blomning mer än en gång om året. Blomman är mycket ljusälskande, den gillar diffust ljus, så det bästa stället för det skulle vara fönsterbrädan mot öst- eller västsidan.

På våren mår hon jättebra på husets södra sida, bygger upp den gröna massan och gör sig redo att lägga knopparna . Att klippa av löv för förökning eller störa knölarna när växten blommar är mycket oönskat. Förutom att stoppa blomningen kan det orsaka blomstersjukdom.

Växtperioden varar från mars till oktober, all denna tid behöver du skydda gloxinia från stress.

Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller avelsmetoder rekommenderas att ta det bästa plantmaterialet för var och en av dem. De sjuka delarna av blomman är inte lämpliga för detta. Du kan inte välja för plantering och delar som påverkas av skadedjur - detta ger inget resultat. Dessutom känns växten bara bekväm under korrekt skapade förhållanden, därför måste du förbereda ett speciellt underlag och behållare för reproduktion, beroende på dess typ.

När det gäller jordtyp är det värt att notera: torvtabletter kan användas istället för underlaget . Annars är det viktigare att jorden är lös och kan passera fukt i tillräcklig volym. Du kan plantera gloxinia genom att tillsätta perlit till underlaget. Det är bättre att fylla tabletterna med kokt vatten och vänta på att de ska svälla.

Beroende på val av planteringsmaterial kan det behandlas med speciella preparat (tillväxtstimulerande medel) för snabbast rotning. Du måste vänta på groddarna på en varm, men inte varm plats för växten.

För att groddarna inte ska torka ut är det nödvändigt att hela tiden övervaka graden av jordfuktighet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Grundläggande sätt

Föröka gloxinia hemma oavsett typ kan det göras på olika sätt, till exempel:

  • fragment av ett blad;
  • frön;
  • stjälk;
  • löviga sticklingar;
  • dela knölen.

Tänk på metodiken för att utföra varje metod.

Bild
Bild

Ark

Reproduktion med löv anses vara det mest effektiva sättet att plantera en växt. Metoden är produktiv och tar inte mycket tid; höstens första dagar anses vara den bästa perioden för dess genomförande. För planteringsmaterial är det att föredra att använda stora, saftiga blad av växten (varje blad kan producera flera nya blommor).

Röta blad bör fuktas efter behov genom att hälla vatten vid rumstemperatur.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hakade

Denna metod är ganska intressant och låter dig odla flera unga skott från ett blad samtidigt. De använder det när det bara finns ett blad för plantering (till exempel presenterades det för dig på en fest, separerad från moderplantan). För att reproducera gloxinia på detta sätt behöver du en vass kniv eller skalpell. Det desinficeras och små snitt görs i bladets vener.

Därefter placeras arket med snitt i växthuset med undersidan på ett förfuktat underlag och pressas till marken. Behållaren är täckt med en film eller glas och avlägsnas till en varm, ljus plats, vilket ger växten en temperaturregim på + 23-25 grader . Som regel kan man efter två till tre veckor se små rosetter av blad vid snittkanterna. Om några veckor till kommer du att märka hur 7-10 unga gloxinier växer från bladet på en gång.

Bild
Bild

I vatten

Uppfödningstekniken är enkel och består av flera sekventiella steg:

  • göra en visuell undersökning av gloxinia, välj kraftfulla och stora blad;
  • bered vatten vid rumstemperatur, filtrera det eller försvara det;
  • med en vass kniv skärs de utvalda bladen från växten tillsammans med en liten stjälk;
  • ett snittblad med en bladblad läggs i vatten så att det inte vidrör själva bladet (detta får det att ruttna);
  • väntar på att rötter eller knöl ska dyka upp.

För att påskynda bildandet av rotsystemet, och viktigast av allt, för att få en ny knöl, måste du placera bladet med handtaget inte i ett genomskinligt glas, utan i en lerbehållare. Som regel visas samtidigt en ny knöl, och även med små "barn" mycket snabbt, medan de första rötterna bara dyker upp i en transparent eller keramisk mugg. Under denna period måste du se till att vattnet i behållarens botten inte torkar ut.

Nivån på vilken endast den nedre delen av skärningen ligger i vattnet är tillräcklig.

Bild
Bild
Bild
Bild

I marken

Blommodlare skär ofta av ett löv och planterar det direkt i marken med ett bördigt underlag. Samtidigt är det inte nödvändigt att fördjupa själva bladet i marken: det räcker för att skärets spets strös med jord till en tjocklek av 1 cm och fuktas. Du kan vattna jorden, varefter du måste täcka behållaren med en plastpåse eller glasflaska för bättre rotning. Tidpunkten för uppkomsten av nya skott beror på förhållandena där växten kommer att ligga, liksom den vård den tar.

Efter groddarna visas tas påsen bort. Antalet delar kan vara stort: det är tillåtet att skära arket i 5-10 delar, förutsatt att dess storlek är stor. Men som praktiken visar, löv som inte har klippts alls rotar sig bättre.

När det gäller bördig jord bör den bestå av torv, grov sand, jord och mineralgödsel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fragment

Vissa odlare föredrar att föröka gloxinia med ett blad och dela det i två, även om sådana groddar är mindre i jämförelse med groddar som erhållits från ett helt blad. För att göra detta skärs ett stort och köttigt blad från moderplantan och skärs i två delar längs venernas linjer. Korrekt skuren i två delar, arket skärs med en vinkel, och sedan upptill måste du skapa en stjälk från kärnan. Den nedre kommer att se ut som en fjärils vingar ovanpå.

För att bladet ska bilda rötter är det nödvändigt att klippa det från moderplantan tillsammans med små sticklingar . Skärets minsta längd bör vara 2 cm. Efter att bladet har skurits i bitar planteras det i beredd jord, jorden fuktas och hela strukturen täcks med en glasbägare. Någon föredrar att plantera bladen i torvtabletter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bladrika sticklingar

Bladstickor anses vara ett planteringsmaterial som kan uppnå nästan samma effekt som när man planterar ett blad med en liten skärning. För bättre rotning är det bättre att ta sticklingar från unga blad. Planteringsreglerna i sig skiljer sig inte från de som styr utbredningen av gloxinia med ett blad. Du kan plantera gröna sticklingar i en torvtablett efter att ha blött det med varmt vatten.

För att rota stjälken snabbare kan du lägga till ett tillväxtstimulerande medel i jorden och behålla de rätta proportionerna av preparatet . När skotten visas är det viktigt att ge dem mer ljus, övervaka luftfuktigheten i rummet och spraya i tid. En skärning från ett blad kan erhållas genom att skära det i bitar och separera den centrala delen utan att skära det. I det här fallet kommer varje ven att vara ett slags skärning som kan användas för rotning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Frön

Denna metod anses vara en av de mest tidskrävande, eftersom frön av gloxinia är små. För att göra det lättare kan du använda näringsrika pelleterade frön. Om de inte finns där återstår det att använda dem som själva växten gav. Det är viktigt att ta hänsyn till att frönas spiringstid kommer att påverka deras spiring och början av blomningen.

Först är lådorna förberedda för plantor, som är hemma . Livsmedelsbehållare av plast är perfekta för detta. De är fyllda med bördig jord. Om du vill kan du köpa ett färdigt underlag i en specialaffär, smaksatt med perlit och kompletterad med sand, vilket kommer att öka jordens löshet.

I allmänhet är torv, gräs och blad lämpliga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Därefter börjar de plantera: fröna sås direkt på jordytan och försöker att inte strö dem i ett gäng. Därefter strös de på toppen med vatten från en sprayflaska, täckt med en tunn plastfolie eller glas för att skapa en växthuseffekt. Behållaren placeras på ett varmt och ljust ställe och väntar på spiring, då och då, tar bort filmen (glas) kort och kontrollerar graden av jordfuktighet. Måttlig luftfuktighet och en temperatur på högst +23 grader C. betraktas som bekväma förhållanden för frögroning.

De första skotten kan dyka upp om 2-2, 5 veckor från planteringstillfället . När de visas måste du vara särskilt uppmärksam på belysningen. Du kan inte sätta växten i solen, men bristen på solljus kan orsaka slöhet av unga skott. Du kan plantera plantor när var och en av dem redan har två eller tre riktiga blad.

Det är viktigt att utföra plockningen så exakt som möjligt, utan att röra det framväxande rotsystemet.

Bild
Bild

Stjälk

Du kan också odla en växt på ett så icke-standardiserat sätt som peduncles. Detta betyder dock inte alls att du behöver ta de bästa blommorna i väntan på att växten ska blomma. Nej, för plantering behöver du de exemplar som redan har bleknat. Principen för reproduktion av gloxinia på detta sätt liknar tekniken för bladsticklingar.

Men samtidigt är det nödvändigt att ta hänsyn till: tekniken ger inte hundraprocentigt resultat. I praktiken, om vanliga klockblommor också slår rot, ruttnar dubbla blommor snabbare än rotar. I allmänhet är arbetet enligt följande:

  • peduncle skärs av tillsammans med handtaget och en behållare förbereds för det;
  • dess nedre del sänks i vatten med cirka 1 cm;
  • vänta på uppkomsten av groddar, vilket sker snabbare om blomman har pollinerats;
  • när rötterna dyker upp transplanteras plantan i marken.
Bild
Bild
Bild
Bild

Att skilja sig från en knöl

Om preferensen vid valet av gloxinia -reproduktionstekniken ges till knölens uppdelning, är det värt att ta hänsyn till: denna teknik är smärtsam för knölen och kan inte bara öka spridningstiden, utan också förstöra knölarna. Extremt spänstiga och friska knölar är lämpliga för reproduktion. Du kan inte försöka dela upp ruttna exemplar, som regel kan du inte få ut en frisk växt ur dem.

För att blomman ska vara kraftfull och glädja med stora blommor är det värt att välja stora knölar, vars storlek är minst 6 cm i diameter. Det är möjligt att dela knölen endast när det redan finns groddar på den. Dessutom bör höjden på deras skott vara minst två cm.

Det är önskvärt att de redan har två eller fyra hela ark.

Bild
Bild

De tar en vass kniv eller skalpell, desinficerar den med en alkohollösning och skär knölen så att det finns minst en grodd eller njure på varje delad del. Skivor behandlas med krossat kol eller lysande grönt och får torka. Någon bearbetar dessutom nedskärningarna med trädgårdshöjd för större neutralisering. Därefter planteras sticklingarna i beredda krukor med en jordblandning.

Eftersom det är omöjligt att hälla vatten direkt på de skurna knölarna, är det nödvändigt att vattna växten under rehabiliterings- och rotningsperioden genom pallen . Du kan använda en vanlig medicinsk spruta för att vattna, hälla vatten ur den genom att sticka en nål i marken. Någon tycker att det är nödvändigt att plantera sticklingarna i genomskinliga plastglas och förklarar att det är så de växande vita rötterna kan ses.

Tiden för transplantation till en ny plats kommer när rotsystemet fyller hela koppens jordklump.

Bild
Bild
Bild
Bild

Uppföljningsvård

Att ta hand om nya skott och löv är inte så svårt. Det är dock ofta försummelsen av enkla regler som är orsaken till att en ny växt dör. Glöm inte att vattna: det ska vara regelbundet, men inte överdrivet. Du kan inte hälla vatten direkt så att marken är våt hela tiden.

Det är viktigt att ta hand om dränering, vilket kommer att ta bort överflödig fukt från jorden . Under groning måste du "gosa" groddarna en tid. Det finns inga hårda och snabba regler för vattning eftersom temperaturen och luftfuktigheten varierar. Detta är särskilt viktigt när man odlar gloxinia från frön. För att de inte ska torka ut måste du se till att jorden är fuktig hela tiden. Medan groddarna är mycket små kan du lämna filmen på medan du ofta vädrar växterna.

Om små svarta flugor angriper groddarna, köp en rökgas och tallrikar. Koppla in rökaren en kort stund. Denna metod låter dig bli av med irriterande insekter som förstör känsliga gröna och äter upp rötterna. Använd samtidigt färska och högkvalitativa skivor, till exempel har Clean House-produkter bevisat sin effektivitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att plantera skotten i krukor och inte vara rädd för möjliga sjukdomar, kan du behandla jorden innan du planterar, och även lägga till en tillväxtstimulator och ett rotmedel till den. Enligt allmänt accepterade rekommendationer för vård av groddar hemma är det omöjligt att mata växter under den första och en halv månaden efter plantering av plantmaterialet. Det första gödningsmedlet som appliceras bör koncentreras lätt. Det är bättre att applicera gödselmedel i grumligt väder eller på kvällen.

När man applicerar gödselmedel får lösningen inte nå tillväxtpunkten . Efter matning kan du inte sätta gloxinia i solen, det är destruktivt för det. När det gäller gödningsmedel finns det några nyanser här. Till exempel är kvävehaltiga ämnen bra för vegetativ tillväxt, men överskott av kväve leder till rotröta.

Fosforbefruktning förlänger blomningen, men för mycket kan leda till kloros. Spårämnen kan påverka färgen på blommor och deras mängd. Spädd fågelspillning kan användas som organiskt material.

För att förlänga blomningen måste du ta bort de blekta blommorna.

Bild
Bild

Vanliga misstag

Ibland misslyckas en oerfaren odlare med att uppnå önskat resultat. Och poängen här kan vara att ignorera någon punkt i steg-för-steg-instruktionerna, liksom att skada växten. Låt oss ta en titt på de vanligaste misstagen.

  • Om stjälken ruttnar eller försvinner kan det bero på överdrivet tryck på den. När du planterar i marken måste du göra ett hål inte med själva handtaget, men till exempel med en penna eller en träpinne. Jorden för att rota måste hällas, men inte tampas.
  • Knappt uppträdda plantor dör utan att motstå direkt solljus. Det är nödvändigt att flytta behållaren bort från solen och skugga den.
  • Groddarna sträcker sig uppåt, blir svaga och slöa när de saknar solen. I det här fallet är det tvärtom nödvändigt att flytta blomman närmare solen, men så att direkt solljus inte faller på den. Vi behöver diffust ljus. Vid behov ger gloxinia artificiell belysning.
  • Ett snitt av ett blad eller en skärning ruttnar när hygienvillkoren bryts: desinfektion av instrumentet kan inte ignoreras vid skärning, det är omöjligt att bryta av blad eller sticklingar.
  • Visning och uttorkning kan vara förknippat med olämpliga temperaturförhållanden i rummet.
  • Du kan inte ta sjuka löv, sticklingar och knölar. Det är inte alltid möjligt att föröka gloxinia när de tar gammalt plantmaterial.
  • Plantor, löv, sticklingar och knölar ruttnar vid hög jordfuktighet. Doserad vattning behövs.
  • Stjälken, liksom bladen, kan ruttna i jord eller vatten utan att bearbeta snittet. En klorlösning är lämplig, som måste spädas i varmt vatten. Efter bearbetning tvättas bladen eller stjälken under rinnande vatten, torkas och planteras i marken.
  • Det är inte värt att föröka och plantera plantmaterial på hösten och vintern: löv, sticklingar, klippta knölar och peduncles rotar bättre på våren och sommaren.

Rekommenderad: