Hymenokallis (35 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma, Typer Av Karibien Och Festalis, En Kort Beskrivning Av Utseendet

Innehållsförteckning:

Video: Hymenokallis (35 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma, Typer Av Karibien Och Festalis, En Kort Beskrivning Av Utseendet

Video: Hymenokallis (35 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma, Typer Av Karibien Och Festalis, En Kort Beskrivning Av Utseendet
Video: Types of Caribbean Flowers 2024, Maj
Hymenokallis (35 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma, Typer Av Karibien Och Festalis, En Kort Beskrivning Av Utseendet
Hymenokallis (35 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma, Typer Av Karibien Och Festalis, En Kort Beskrivning Av Utseendet
Anonim

Hymenokallis är en ovanlig blomma som kan dekorera landskapet i en sommarstuga. Lökväxten som är infödd i Sydamerika älskar floddalar och vattendrag. Det lockar blommodlare med sin unika form av blommor och möjligheten att växa som inomhus- eller växthusväxter. Låt oss titta på de viktigaste nyanserna i utvecklingen och reproduktionen av denna exotiska blomma hemma.

Bild
Bild

Särdrag

Ett särdrag hos blomman är dess anpassningsförmåga till tillväxt vid stranden av sötvattenförekomster. Odlade exemplar mår bra både på det öppna fältet och i en kruka som ligger på fönsterbrädan i ett hus eller lägenhet. Beroende på sorten kan växten vara antingen vintergröna eller traditionella, avlägsnande löv. Blomman är kräsen när det gäller ljus och vattning.

Om hymenokallis inte vattnas i tid reagerar den på bristen på fukt genom att torka lövverket. Växten är krävande för jordens sammansättning, den behöver tidiga transplantationer, toppdressing och är kräsen med storleken på krukorna.

De exemplar som odlas hemma tolererar inte kallt väder, och därför måste de skyddas från frysning. Efter blomningen börjar den en vilande period.

Bild
Bild
Bild
Bild

En annan nyans av hymenocallis är toxiciteten av dess juice. Om växten odlas hemma, ska liljan placeras där varken barn eller husdjur kan nå den. Även om mjölkjuice används i måttliga doser för att behandla malaria, puffiness och bristningar, är hymenocallis ännu inte helt förstått. Du kan inte använda det som ett kräkmedel eller ett diuretikum.

Hymenokallis kan odlas i trädgården och växthuset. När det gäller platsen för en växt i en lägenhet eller ett hus måste du överväga: en exotisk lilja kommer inte att växa och utvecklas bra på nordsidan. Samtidigt, på de andra sidorna, kommer det att kännas bekvämt, även om det utsätts direkt för solen. Det är mycket ljuskrävande och därför på vintern, på grund av de korta dagsljusstimmarna, behöver det ytterligare belysning. Det är viktigt att det i allmänhet är upplyst i minst 10 timmar per dag.

Bild
Bild

Beskrivning

Hymenokallis anses vara en örtartad flerårig växt med många namn. Det kallas "Ängeltrumpar", "Brudens korg", "Peruvian Narcissus" och "Spider Lily". Idag har den cirka 60 arter, som är indelade i separata linjer enligt deras livsmiljö.

En exotisk växt har en päronformad eller äggformad glödlampa, vars storlek, beroende på sort och vård, kan nå 10 cm. I den övre långsträckta delen är glödlampan täckt med skalor, den har en isthmus som täcker lövverket vid rötterna, samlat i en sockel.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Växtens löv är långa, xiphoid, mörkgröna (ibland med en blandning av grå ton), pekade mot slutet. I struktur är de ganska täta, tenderar uppåt, växer i höjd upp till 1 m. Inomhusgrödor är som regel lägre och når sällan en halv meter lång. Tvinga själva skotten från blomman sker i april, vissa sorter vissnar med höstens början.

Hymenokallis blommor är ganska ovanliga . De samlas i blomställningar och är vita i färgen. Deras centrum är citrongult. Den nedre delen av blomman är ett enda kronblad, mer som ett kronblad, från vilket vita pilblad och orange ståndare på långa mörkgröna ben tenderar uppåt. Varje blomma har 6 kronblad, deras längd kan nå 20 cm. Sepal tratten i sig inte överstiger 5 cm i diameter.

Blomställningen kan bestå av ett annat antal blommor. Beroende på sort varierar deras antal från 2 till 16. Pedunkeln kan stiga från mitten av bladknippen till en höjd av 40-50 cm. Efter blomningens slut bildas ovalformade frön, täckta med massa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och sorter

Trots att hymenokallis idag har flera dussin sorter har trädgårdsmästare sina egna favoriter. Av dessa är de typer som presenteras nedan särskilt populära.

Kust tillhör de mest lättskötta typerna av exotiska liljor. Den är kort, växer upp till 40 cm i höjd, har en behaglig blommig arom. Dess blommor är formade som en spindel.

Bild
Bild

Karibisk utsikt tillhör kategorin vintergröna. Mycket mottaglig för klimatförändringar och älskar uppmärksamhet. Skiljer sig i gula stövlar, kräsen om solljus. Den kan blomma upp till tre gånger om året och för första gången glädjer hushållen med spindelblommor i slutet av augusti.

Bild
Bild

Vackra hymenokallis sticker ut bland andra sorter i form av blommor, som mer liknar snygga paraplyer. Till skillnad från analoger kan dess peduncle ha upp till 12 färger. De luktar en behaglig doft som är speciell för liljor.

Bild
Bild

Bredblad eller bredblad tillhör kategorin prydnadsväxter. I genomsnitt är denna art upp till 70 cm hög. Blommor skiljer sig från andra sorter i en mer vriden form av kronblad. Bladen har också sin egen skillnad - de har en uttalad central ven.

Bild
Bild

Festalis odlas som en trädgårdsväxt. Det kännetecknas av lövets glans, målat i en ljusgrön. Bladen, i jämförelse med andra sorter, är korta och överstiger inte 40 cm i längd. En tidig art av exotisk lilja blommar från mitten av våren till mitten av sommaren och glädjer trädgårdsmästaren med stora blommor, 10 cm i diameter.

Bild
Bild

När det gäller färg, i naturen kan du hitta sorter av hymenokallis med blommor målade gula. Varianter kan skilja sig åt i blommans form: någonstans ser det mer ut som en påsklilja (till exempel cordifolia ). I andra sorter har blommor praktiskt taget inte kullblad, de är för små ( tubiflora ). Andra blommor har en stor sepal uppdelad i sex kronblad. De långa kronbladen längst ner tycks vara blommans andra rad, och mitten är dekorerad med mörkgröna ådror. Det är mycket sällsynt i naturen att hitta sorter med en lila nyans av blommor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vi väljer mark och kruka

För att växten inte ska skada under rotning och tillväxt måste valet av substrat tas på ett ansvarsfullt sätt. Marken måste vara bördig. Du kan köpa färdig jordblandning i en specialaffär eller förbereda den själv. Till exempel kan du blanda:

  • torv, lövmark, humus, sand och torv i proportionerna 2: 2: 2: 1: 1;
  • gräs, lövmark och grov sand i förhållandet 1: 3: 1;
  • färdig jordblandning från affären för bulbous med kol.

Växten gillar inte extra utrymme, men den tål inte heller täthet. Grytan för den måste väljas utifrån lampans storlek. Du kan välja på detta sätt: när du placerar glödlampan ska cirka 5 cm i diameter ligga kvar till kanterna. Du bör inte välja en behållare "för tillväxt", eftersom hymenokallis blommar sämre i en för stor behållare. I botten av behållaren är det värt att placera ett lager expanderad lera, vilket förhindrar stagnation av vatten i rotsystemet.

Med rätt vård varar blomningen vanligtvis från mars till september.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Landning

Till skillnad från andra växter kan exotiska liljor inte planteras med glödlampan helt begravd i marken. Det går vanligtvis djupt i mitten, medan toppen är öppen. Detta är nödvändigt för att förhindra att själva lampan ruttnar. Liljan ska inte hällas med vatten, eftersom det gör att glödlampan ruttnar.

När man planterar en växt i öppen mark måste glödlampan gro . Varje behållare med befintliga dräneringshål är lämplig för detta. Efter att ha placerat torv och sågspån i den planteras glödlampan, vilket ger den bekväma förutsättningar för groning. Till exempel kan du placera behållaren på en sval plats där temperaturen inte överstiger +15 grader.

För att undvika att torka ut jorden kan behållaren läggas i en plastpåse, kom ihåg att ta bort materialet för att ventilera växten. Groddar visas inte om temperaturen är lägre än 10 grader. Du kan plantera en spirad lök i öppen mark i maj, utan att vänta på bildandet av löv.

Det är viktigt att vänta på att vädret lägger sig, förbereda jorden genom att gräva upp den med humus. Vid plantering i öppen mark är det nödvändigt att observera intervallet mellan lökarna lika med 15 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vård

Som alla växter behöver hymenokallis uppmärksamhet och grundläggande vård. Under bekväma förhållanden trivs det med blommans skönhet och grönskan, samt en behaglig doft. Att ta hand om honom kommer att bestå av tidig vattning, överensstämmelse med temperaturregimen, luftfuktighetsnivån och belysningsreglerna, samt den planerade appliceringen av befruktning, visuell inspektion och förebyggande av sjukdomar.

Vattning

Det är nödvändigt att vattna växten regelbundet och korrekt. I inget fall ska du vänta på att jorden torkar ut. Växten behöver jorden i krukan för att vara fuktig hela tiden, men inte svämma över. Samtidigt beror överflödet av vattning på blommans utveckling. Till exempel behöver han mer vatten under aktiv tillväxt.

Det är nödvändigt att minska vattningen efter att växten har bleknat . Från ungefär mitten av oktober blir hydratiseringen mer uppmätt och inte så riklig. Under viloperioden minimeras vattningen. Ibland vattnas blomman inte alls vid den här tiden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Belysning och temperaturkontroll

På tal om att växten inte är rädd för ljus bör det noteras: inomhus sorter är fortfarande inte lika starka som de som växer på gatan. I värmen måste du ta bort blomman från fönsterbrädan för att förhindra eventuella brännskador . Temperaturen för en krukväxt på sommaren motsvarar temperaturen i vardagsrummet. På vintern är det viktigt att det inte sjunker under + 14-18 grader.

Bild
Bild

Fuktighet

Hymenokallis tål inte torr luft. Om rummet är för varmt leder det till snabbare avdunstning av fukt från jorden. Du kan lägga en behållare med vatten bredvid grytan, spraya bladen eller köpa en speciell luftfuktare. Under aktiv blomning måste du noggrant kompensera för bristen på fukt.

Till exempel kan knoppar inte sprayas. Av hygieniska skäl kan du skölja bladen i duschen.

Bild
Bild

Befruktning

För att växten ska utvecklas väl och glädja med riklig blomning är det nödvändigt att ge den tidig matning. Det är tillåtet att mata med mineralgödsel inte mer än 1 gång på 2 veckor . Detta kommer att bidra till en ökning av den vegetativa perioden, liksom blommans själva prakt. Du kan inte gödsla med kvävegödsling, eftersom detta hämmar bildandet av blommor.

Näringslösningen bereds i strikt överensstämmelse med de proportioner som anges på produktförpackningen. Gödsel måste appliceras på ett fuktigt underlag. När växten vilar, övermätt inte jorden med näringsämnen.

Under hela viloperioden behöver han bara 1 matning. I genomsnitt vilar hymenokallis i 3 månader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Reproduktion och transplantation

Du kan sprida hymenokallis frön eller lökformiga bebisar . Den första metoden är ganska mödosam och tar mer tid. Frön gror mycket långsamt, ibland tar denna process upp till tre månader. Hela den här tiden måste du se till att jorden inte torkar ut. Det är också viktigt att se till att liljekroddarna inte utsätts för direkt solljus.

Vid förökning av lökar tas knölar som är minst 4 år gamla. Barn separeras och planteras i en förberedd behållare med dränering.

Transplantation av vuxna liljor kan inte utföras mer än en gång var 3-4 år. Det är bättre att spendera det under vilande perioden, det vill säga efter blomningen. Det är viktigt att notera att växten inte gillar att bli berörd av lökarna. Med tanke på att det kan ta det smärtsamt bör du inte betona det för ofta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Vid kränkning av tillväxt- och utvecklingsregimen, felaktig vattning, otillräcklig eller överdriven belysning, blir växten sjuk. I det här fallet är det ibland nödvändigt att byta mark, och själva blomman behandlas med speciella preparat. Dessutom kan den exotiska liljan drabbas av skadedjurattacker.

  • Om rötterna ruttnar beror problemet på överflödigt vatten i jorden . I det här fallet måste du ta bort glödlampan från marken, bli av med de drabbade rötterna, bearbeta sektionerna med aska och "Fundazol". Efter bearbetning planteras liljan i en ny kruka, halvtäckt med färskt substrat.
  • Växtskador av bladlöss eller spindelmider indikerar vattendämpning i jorden. För att lösa detta problem används insekticider, som tidigare har blivit av med parasiter mekaniskt eller genom att ta bort sjuka blad.
  • Staganosporos (röd brännskada) x Det kännetecknas av utseendet på rödaktiga eller svartaktiga fläckar på bladen. Här är det nödvändigt att applicera "Fundazol".
  • Om bruna fläckar och svarta prickar visas på lövverket , måste du omedelbart bli av med skadade löv. Allt som återstår bör behandlas med en fungicid.
  • Med nederlaget för hymenokallis med gråröta lider lökarna … I det här fallet är det viktigt att ta bort det sjuka området från knölen och behandla det skurna stället med krossat kol. Om de drabbade områdena är stora är det inte möjligt att rädda anläggningen.
  • Växten blommar inte, inte bara med brist på ljus . Anledningen till detta kan vara både bristen på utfodring och en alltför varm övervintring.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vintrar

Om lägenheten är varm på vintern kommer det att vara nödvändigt att artificiellt skapa de nödvändiga vilolägena för växten. Grytan, som ligger på fönsterbrädan, kan flyttas närmare glaset, samtidigt som man inte glömmer att stänga av den varma luften som kommer från kylaren med plastfolie. I stället för film kan du använda skum eller till och med plast.

Det är värt att överväga att när den används på vintern kommer phytolamp hymenokallis inte att kunna "gå i viloläge". Det är nödvändigt att få växten ur viloläge korrekt. Vattningen börjar i slutet av februari.

I detta fall är det att föredra att använda filtrerat eller sedimenterat vatten vid rumstemperatur.

Rekommenderad: