Hippeastrumtransplantation: Hur Transplanterar Man Hippeastrum Hemma? När Kan Du Transplantera Det På Våren?

Innehållsförteckning:

Video: Hippeastrumtransplantation: Hur Transplanterar Man Hippeastrum Hemma? När Kan Du Transplantera Det På Våren?

Video: Hippeastrumtransplantation: Hur Transplanterar Man Hippeastrum Hemma? När Kan Du Transplantera Det På Våren?
Video: Why it is important to plant amaryllis Hippeastrum bulbs the proper depth 2024, Maj
Hippeastrumtransplantation: Hur Transplanterar Man Hippeastrum Hemma? När Kan Du Transplantera Det På Våren?
Hippeastrumtransplantation: Hur Transplanterar Man Hippeastrum Hemma? När Kan Du Transplantera Det På Våren?
Anonim

Hippeastrum är en vacker ljus blomma som inte behöver särskild vård. Det finns dock en viktig punkt i innehållet i denna kultur: snabb och kompetent transplantation. Blommans prakt och ljusstyrka beror på denna procedur.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Växten tillhör bulbous perenner. Glödlampan har en rund eller konisk form, en tät stjälk och stängda vågar. Storleken på en glödlampa i diameter är 5–10 cm. Kulturen har linjärt lövverk, bladplattans struktur är räfflad på utsidan, dess nedre del är kölad. Bladen når en längd på 70 cm, deras bredd är upp till 5 cm. Färgen är grön, även om bladen i vissa sorter kan gjutas med en rödaktig nyans.

Blomställningen är 2–6 bisexuella blommor upp till 15 cm långa och upp till 25 cm i diameter. Peduncle - 35–80 cm. Blommor blommar i form av en tratt eller ett rör, har långa bladblad. Knopparna kan vara skarlet, vinröda, orange, rosa, vita och andra färger. Frukten är en låda där frön mognar med utmärkt groning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Innan du börjar odla hippeastrum hemma, bör du bekanta dig med funktionerna i denna kultur i förväg:

  • ljusa och vita sorter producerar en liten mängd kvalitetsfrön;
  • på sommaren blir växten bekvämare i trädgården;
  • kulturens blomningstid kan justeras oberoende;
  • blomningstid - 10 dagar;
  • endast stora glödlampor används för att tvinga;
  • det viktigaste steget i underhållet är korrekt transplantation.

När ska man transplantera?

Om kulturen inte blommar under lång tid, har förmodligen vissa villkor för kvarhållande inte observerats: till exempel leder en brist på användbara element i den gamla jorden till ett smärtsamt tillstånd. Hippeastrumtransplantation hjälper till att lösa problemet. Det är nödvändigt att studera anläggningens livsfaser för att veta exakt när det är bäst att utföra proceduren. De mest gynnsamma villkoren för transplantation:

  • före glödlampans viloperiod;
  • under de första tecknen på utveckling efter en viloperiod;
  • tills pilen med knoppar kastas ut;
  • efter blomning och skärning av pilen.

Dessutom måste växten transplanteras efter köpet, eftersom en köpt kruka och gammal jord inte kommer att ge ett produktivt resultat.

Vuxna exemplar måste planteras om varannan år. För en ung kultur utförs proceduren varje år. För alla växter, unga eller vuxna, är det nödvändigt att förnya matjorden en gång om året. Den bästa tiden på året för transplantation är våren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Överföra

För att transplantera en växt, välj först en behållare. Välj en kruka som är några centimeter större i diameter än tidigare. Ta inte en för rymlig behållare, eftersom växten i detta fall kommer att spendera energi på bildandet av barn, och inte på blomning. Det måste finnas ett avstånd mellan behållarens väggar och lampan max 2 cm . Kulturen utmärks av ett kraftfullt och välväxande rotsystem, och därför bättre att välja en låg men bred behållare.

En keramikgryta är idealisk. Detta material gör att rötterna kan andas.

Dessutom når vissa exemplar mycket vikt, och en behållare av lätta material stöder kanske inte en blommas massa. För gruppplantering är en lång behållare lämplig, i vilket fall gapet mellan lökarna ska vara 10 cm.

Bild
Bild

Och du måste också förbereda marken. Den mest gynnsamma markstrukturen för kulturen är lös. För att uppnå en högkvalitativ jordkomposition, kombinera i lika delar:

  • torvmark;
  • lövmark;
  • humus;
  • sand.

Förbered löken

  • Ta ut planteringsmaterialet, rengör huvudet från torra vågar till rengöring av vita tyger. Rengöringsproceduren kommer att bli av med glödlampan från bakterier och aktivera fullfjädrad utveckling.
  • Ta bort skadade och torra rötter.
  • Lägg de skalade lökarna i en kaliumpermanganatlösning i en halvtimme och torka sedan väl.
  • Om det finns små barn kommer de att elimineras så att de inte tar bort styrkan från föräldralampan. Om odlaren planerar att multiplicera kulturen, bör barnen förvaras och sedan transplanteras i en separat behållare, där de börjar blomma under det tredje året.
Bild
Bild

När allt är klart kan du gå vidare till transplantationen. Det utförs steg för steg.

  • Skapa dränering i botten av potten, till exempel expanderad lera eller krossade tegelstenar. Du kan också lägga en pinne komplext gödselmedel där.
  • Häll jord i behållaren.
  • Plantera glödlampan i marken. Detta bör göras på ett sådant sätt att löken sticker ut 1/3 över ytan.
  • Komprimera jorden runt växten och återfukta jorden.
  • Placera grytan på ett väl upplyst, varmt ställe.

Råd om vård

Transplantation är det viktigaste stadiet i en växt. Men för att blomman ska utvecklas fullt ut krävs det några fler enkla regler.

Växten behöver frekvent befruktning .… Toppdressing appliceras före och under blomningen, liksom för barns utveckling. Det mest föredragna alternativet är mulleinlösning. På sommaren kan du mata kulturen en gång i decenniet. Under vilande perioden, som vanligtvis varar från oktober till januari, behöver växten inte befruktas. Och även mineralgödsel kan användas som toppdressing vid olika perioder. Till exempel, i början av växtsäsongen - kvävegödsel (1 tsk per hink vatten), i mitten - fosforgödsel (2-3 liter per hink vatten). En annan viktig regel: förbered svaga lösningar som toppdressing.

Det är bättre att vattna blomman flera gånger med en något utspädd produkt än en gång med en koncentrerad.

  • I den naturliga miljön växer kulturen i södra länder, och därför är den van vid ett överflöd av värme och ljus . Placera grytan på en sydlig, sydost eller sydväst tröskel. När den ligger på norra sidan får växten inte blomma. Placera gärna din gröda i direkt solljus, men försök att ordna diffust ljus. Detta kan till exempel göras med en tyllridå.
  • På sommaren måste temperaturregimen hållas inom intervallet + 23– + 25 ° . Under vintermånaderna, när viloläget börjar, bör termometern ligga på nivån + 10– + 13 °.
  • Akta dig för att överflöda växten . På sommaren, fukta jorden bara när det översta lagret är torrt. Med höstens början minskar vattningens frekvens: under denna period förbereder kulturen sig för vila, så den sover och behöver inte fukt. På våren är det också viktigt att inte överdriva det med vattning, eftersom växten absorberar näringsämnen inte från jorden utan från själva glödlampan under lökens betesperiod. Om fukt ackumuleras i pannan kan rotrötningsprocessen börja.
  • Det finns inget särskilt behov av att spruta blomman , men för att bibehålla ett vackert utseende rekommenderas det att periodiskt damma bladen.

Rekommenderad: