Terry Balsam (29 Bilder): Beskrivning Av Sorterna "Aphrodite" Och "Athena F1 Red Flame", "Juno" Och "Moth", "Artemis" Och "Pa

Innehållsförteckning:

Video: Terry Balsam (29 Bilder): Beskrivning Av Sorterna "Aphrodite" Och "Athena F1 Red Flame", "Juno" Och "Moth", "Artemis" Och "Pa

Video: Terry Balsam (29 Bilder): Beskrivning Av Sorterna
Video: Коллекция BY TERRY: у каждого средства есть секрет 2024, April
Terry Balsam (29 Bilder): Beskrivning Av Sorterna "Aphrodite" Och "Athena F1 Red Flame", "Juno" Och "Moth", "Artemis" Och "Pa
Terry Balsam (29 Bilder): Beskrivning Av Sorterna "Aphrodite" Och "Athena F1 Red Flame", "Juno" Och "Moth", "Artemis" Och "Pa
Anonim

Balsamifamiljen inkluderar örtväxter av ordning (ordning) ljung. De kan vara både årliga och fleråriga. Asien och Afrika anses vara födelseplatsen för frottébalsam. Anläggningen fördes till Europa från en annan kontinent tillbaka på 1500 -talet. Man tror att det var då som hemodlingen av denna blomma föddes.

Av de femhundra olika arter som växer i sitt historiska hemland finns drygt femton sorter i mittfältet. Terry balsam kan vara en underbar dekoration för en rabatt eller glädja sina ägare hemma i fönsterbrädan . Det är en växt cirka 50 cm lång, med en upprätt stam och ett förgreningssystem. Grenarna är släta, med ovala blad av djupgrön färg. Många kronblad av blomman samlas i en rosett och liknar en miniatyrros i form. Upp till femtio blommor kan bildas på en planta samtidigt.

Användbara egenskaper hos balsam

Få människor vet, men unga balsamskott kan ätas - de är en utmärkt vitaminsida. Växtens frön anses också ätbara. De används för att göra en krydda för grönsaker. Om du häller fröna med fruktsirap får du mycket gott godis - en analog av alla de välkända kozinakerna.

Balsam kan också användas som läkemedel. Från blomblad kan du förbereda en helande tinktur som fungerar som ett antibiotikum, liksom en salva för brännskador och vårtor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika namn på balsam

Denna blomma är populär i många länder och har många namn. På grund av förmågan hos växtens kapsel under mognad att sprida frön vid beröring kallades blomman känslig. Under renässansen presenterades ett gäng balsam av herrar från lägre klass för damer från det höga samhället, så blomman ansågs vara en symbol för ojämlikhet och kärlekslängtan. I Amerika fick han smeknamnet " Oroliga Lizzie " - möjligen på grund av att balsamens blomningstid är nästan kontinuerlig.

I Ryssland och på det post-sovjetiska rymdområdet har blomman namnet " Vanka-Vstanka " på grund av det faktum att plantans stjälk alltid tenderar uppåt, oavsett i vilken blomkruka den befinner sig. Kallas även balsam " Vanka Wet " … Bladen absorberar fukt, som sedan dyker upp på ytan i form av daggdroppar. Ett annat vanligt namn för balsam är " Ogonyok " … Detta är kopplat till en annan legend. Den berättar om en tjej som väntade på sin älskare från kriget, och för att han inte skulle gå vilse satte hon en blomma med ljusröda blommor på fönstret så att det lyser som ett ljus och fungerar som en guide för resenären.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika typer av balsam

Alla de många typerna av balsam är indelade i tre huvudgrupper

  • Traditionella sorter har blommor med vit, ljusrosa eller ljus skarlet färg.
  • Hybridvarianter i första generationen - dessa är låga - cirka 30 cm höga - växter med ljusa blommor. Förutom den traditionella färgen kan blommor vara gula eller orange.
  • Hybrider i andra och efterföljande generationer har löv med varierad färg och är mer motståndskraftiga mot brist på fukt. I den vetenskapliga litteraturen betecknas de med F1 -index.

Beroende på terrygraden och beroende på utseendet skiljer sig klyftblommiga balsamer, rosa-formade och även kamelialiknande.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Terry balsam vård

Som nämnts ovan anses frottébalsam vara en icke-nyckfull blomma och ganska lätt att ta hand om både hemma och i det öppna fältet. Men för att en blomma ska glädjas med sitt ljusa festliga utseende måste vissa rekommendationer följas.

  • När du odlar ett inomhus balsamprov, välj en behållare som inte är för bred. Med mycket ledigt utrymme runt dem börjar plantans rötter bilda bilagor, vilket tar bort näring från stjälkarna och som ett resultat hämmar blomningen.
  • Terry balsam bör förvaras på ett väl upplyst ställe. För starkt solljus kan dock bränna växten, så på sommaren ska blomman antingen tas bort från fönsterbrädan eller skapa en skyddande barriär för den (till exempel från spårpapper eller bakpapper).
  • Den perfekta jorden för inomhusbalsam är en blandning av flodsand, lövhumus, torv och torv.
  • Under blomningsperioden behöver växten organiska gödningsmedel. För ytterligare näring kan du använda torra lökskal, klippta nässlor, fågelspillning, malade fiskben. Det kommer också att vara användbart att strö blomman med krossade äggskal och strö över mjölkvassle.
  • Den optimala temperaturen för inomhusbalsam är från +15 till +25 grader. För att undvika överhettning av växten i solen tas den antingen bort från värmekällan (det kan vara solen eller ett batteri) eller sprayas två gånger om dagen.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Reproduktion hemma

Terry balsam kan förökas både av frön och av skott.

Före plantering läggs fröna i en svag manganlösning i 15-20 minuter innan de planteras för att desinficera dem vid sjukdom . Sedan täcks blandningen av frön och jord med ett lager av sand på cirka 2-3 mm och täcks med folie för att ge ett mikroklimat. Mini-växthuset ventileras regelbundet, och efter spiring av frön och utseendet på de två första bladen på processerna sitter de i separata behållare med en diameter på högst 10 cm. Proceduren utförs bäst sent vinter eller tidig vår.

Förökningsmetoden genom sticklingar (eller skott) kräver viss erfarenhet av blomsterodling . På en vuxen växt, klipp de övre grenarna cirka 6 cm höga så att 3-5 blad finns kvar på handtaget. I detta fall måste snittet göras snabbt, i en rörelse. Skurna sticklingar läggs i vatten så att bladen inte faller i vattnet. När rötterna dyker upp på de avskurna grenarna kan de planteras i marken.

Man tror att på detta sätt kan blommor förökas året om.

Bild
Bild
Bild
Bild

Katalog över frottébalsamsorter

Här är en kort beskrivning av några sorter av denna blomma

Athena

Denna sort kännetecknas av en mängd olika färger. Växtens blommor kan ha olika färger: från kokande vitt, som en brudens slöja, till mörkrött eller lila. Vissa sorter kan ha två färger. Blomman är cirka 5 cm stor och har en viss likhet med en nejlikorknopp. Höjden på en vuxen inomhusväxt är cirka 15 cm, och på en rabatt kan blomman sträcka sig dubbelt så mycket. Sorten har flera serier.

Serien "Athena Aphrodite " med stora vita blommor med ljusa skarlagenspetsar. Perfekt för gräsmattor.

Bild
Bild

Serien "Athena F1 Red Flame " är hybrid och liknar utåt föregående art. Den domineras av rött med små vita fläckar.

Bild
Bild

Serien "Athena Artemis " är en buske upp till 30 cm hög med tätt lövverk och ljusröda blommor. Det ser väldigt imponerande ut både på fönsterbrädan och på rabatten.

Bild
Bild

" Athena Demeter " … Busken är 30-35 cm hög, kännetecknas av ett överflöd av lövverk och dubbla blomställningar. Vita, ljusrosa och ljusröda blommor kan visas på en buske samtidigt.

Bild
Bild

Athena Bright Parple . Årlig växt. Växtens höjd, beroende på livsmiljö, kan vara från 10 till 25 cm. Blommorna är stora, ljusa crimson.

Bild
Bild

" Athena Coral Pink " … Buskens höjd är upp till 25 cm, blommorna är stora, cirka 4 cm i diameter, färgen är ljusrosa med en korallfärg, som liknar små rosor.

Bild
Bild

Athena Juno . En buskväxt med en höjd av något mer än 30 cm med blommor av blekrosa färg, samlade i terry sfäriska blomställningar. Lämplig för plantering hemma, på balkongen på sommaren, liksom för rabatter och krukor.

Bild
Bild

" Athena Moth " … Denna serie är något större än de andra - busken växer upp till 45 cm i höjd. Blad med en ojämn konsistens i kanterna, stora blommor (4-5 cm), vita, rosa, ljusröda och lila knoppar visas på en buske.

Bild
Bild

" Athena F1 orange flamma " Hybrid -serien, lämplig för både trädgård och hem. Busken är underdimensionerad, bara 10-15 cm hög. Blommorna, med sin ljusa orange färg, liknar verkligen eldstungorna, de ser särskilt imponerande ut i halvskugga.

Bild
Bild

Pallas Athena … Buskens höjd är cirka 30 cm, blommorna är cirka 5 cm stora, samlade i terrylila blomställningar; lämplig för öppen mark och slutna utrymmen.

Bild
Bild

Peters sort

Det finns serier för trädgården - cirka en meter hög - och rumsmöjligheter - upp till 35 cm - av denna sort. Lövverket är mörkgrönt, blommorna är vanligtvis ljusröda, men det finns också sorter med vita, lila och rika lila blommor.

Bild
Bild

Wallers sort

Det är en hybrid och har också en mängd olika färgalternativ. Denna sort kan kännas igen av sin karakteristiska färgning: randiga tvåfärgade kronblad och ett färgat centrum. Kronbladets färg kan vara känsliga pastelltoner: vit, blek lila, ljusblå eller aggressiva färger - mörk vinröd, djuplila. Blad med en rödbrun nyans.

Bild
Bild

Variation "Fiesta"

Det anses inomhus. Serien av denna sort är följande.

" Tempo ". Lågväxande serie - 25 cm. Skiljer sig i ovanligt vackra dubbla blomställningar med persika, hallon och apelsinblad.

Bild
Bild

" Accent ". Dvärgväxter upp till 15 cm. Blommorna är stora, kronbladen är tvåfärgade, rosa-orange.

Bild
Bild

" Fareflay ". Buskar 25 cm höga med många små blommor, perfekta för inomhusbruk.

Bild
Bild

Varieté "Tomb Samb"

Sorten kommer ursprungligen från Kina. Blad med ojämna kanter av en långsträckt form liknar bladen på en ros. Terry blomställningar med många kronblad liknar också rosknoppar.

Sorten rekommenderas som en sommarsort - det är hur länge blomningstiden varar. Dessutom, när det saknas belysning, sträcker skotten uppåt och busken tappar sin form.

Rekommenderad: