Calathea Crocata (25 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma, Transplantera Saffran Calathea Efter Köp Och Reproduktion. Varför Torkar Hennes Löv?

Innehållsförteckning:

Video: Calathea Crocata (25 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma, Transplantera Saffran Calathea Efter Köp Och Reproduktion. Varför Torkar Hennes Löv?

Video: Calathea Crocata (25 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma, Transplantera Saffran Calathea Efter Köp Och Reproduktion. Varför Torkar Hennes Löv?
Video: Plantation crocus 2024, April
Calathea Crocata (25 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma, Transplantera Saffran Calathea Efter Köp Och Reproduktion. Varför Torkar Hennes Löv?
Calathea Crocata (25 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma, Transplantera Saffran Calathea Efter Köp Och Reproduktion. Varför Torkar Hennes Löv?
Anonim

Calathea crocata är en ganska populär husväxt, den gröna skönheten kallas också saffran. En elegant perenna är inte särskilt nyckfull, så att hålla den hemma kommer inte att vara svårt även för dem som tar sina första steg inom blomsterodling. Det viktigaste är att känna till vårdens nyanser och följa vissa villkor för förvar. Men det är också mycket viktigt att veta allt om möjliga växtsjukdomar och deras symtom. Allt detta gör att du kan beundra skönheten och hälsan hos ett grönt husdjur i många år.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Calathea crocata (saffran) är en mycket graciös blomma som tillhör pilrotfamiljen. Denna representant för floran kommer från den sydamerikanska kontinenten. Tropiskt ursprung hindrar inte på något sätt kalatea från att blomstra i det ryska klimatet, men bara hemma.

Särdrag hos calathea:

  • bladen är stora, i form av en oval eller ellips, deras färg är mycket rik och ljus - grön med en nyans av lila;
  • blommande liknar paniklar i utseende, färgen är orange, gul, saftig;
  • peduncles är mycket långa, sticker ut från lövverket.

Färgen på lövverket kan variera beroende på belysningsorganisationen och utfodringskvaliteten, tidig transplantation.

Bild
Bild
Bild
Bild

Villkor för frihetsberövande

Trots att Calathea saffran anses vara mycket opretentiös måste du följa de grundläggande reglerna för att ta hand om den. Endast i detta fall kan du förvänta dig en hälsosam utveckling och högkvalitativ blomning. Först och främst ta hand om belysningen, eftersom denna representant för floran behöver mycket ljus. Ljusets ljusstyrka bör kombineras med diffusion; direktstrålar är kontraindicerade för det på samma sätt som dimning. Den bästa lösningen skulle vara att placera Calathea på ett fönster mot öster eller väster.

På vintern rekommenderas att använda ytterligare ljuskällor, till exempel fytolampor, annars har blomman inte tillräckligt med naturligt ljus . Om dessa villkor inte är uppfyllda kommer lövverket att vara otillräckligt mättat i färg, blekna och slipa.

Vid exponering för solen kan calathea få brännskador och få en brun nyans.

Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller temperaturregimen, i detta avseende, är växten ganska opretentiös. Det räcker för att ge honom ett bekvämt läge utan plötsliga förändringar . På vintern räcker +19,22 för honom, en sommardag är det tillåtet att behålla en behållare med en växt på verandan, balkongen. På kvällen tas potten in i huset under vanliga vistelsevillkor. Det enda Calathea inte tål är drag, det kan dö av effekterna av den svala vinden. Den maximala temperaturen som blomman tolererar är +27, lägsta är +18. Det är lämpligt att rädda växten från plötsliga hopp.

En annan viktig nyans är luftfuktigheten. Kanske är detta den svåraste parametern, vars efterlevnad kan vara svår. Rummet måste vara mycket fuktigt, en hygrometer krävs, vars indikatorer är ska inte understiga 65 procent . Detta är särskilt svårt att uppnå under vinterförhållanden, när värmeenheter torkar luften.

Bild
Bild
Bild
Bild

Florister rekommenderar att du följer följande regler:

  • installera behållare med vatten, våta stenar eller expanderad lera i blommans omedelbara närhet;
  • använd luftfuktare, installera dekorativa fontäner i rummet;
  • täck batterierna med en våt trasa under uppvärmning.
Bild
Bild

Överföra

Efter köpet kan växten transplanteras omedelbart, men det är bättre att ge den några dagar att anpassa sig. Calathea transplanteras mitt på våren, den optimala månaden är april. Varje år utsätts en växande ung blomma för denna procedur. Det räcker att plantera om en mogen växt vart tredje år. Algoritmen för transplantation är följande:

  • använd lerkrukor eller plastkrukor;
  • jorden kan beredas självständigt eller köpas färdig;
  • ett dräneringsskikt i botten krävs; expanderad lera, trasig tegel, skumplast, småsten kan användas som material;
  • rotsystemet kräver noggrann hantering under transplantationsprocessen;
  • om rhizomerna är sammanflätade, tvättas de med varmt vatten;
  • om inte, rensas inte rötterna från marken, de flyttas direkt med en klump och det återstående utrymmet fylls med jord.
Bild
Bild

Hur man bryr sig?

För att odla en vacker och hälsosam saffran calathea hemma är det absolut nödvändigt att organisera kompetent vård. Det är ganska enkelt och enkelt att göra hemma.

Vattning

Calathea älskar fukt, så jordfuktigheten bör vara riklig, övervaka jordens skick noggrant, det översta lagret ska inte torka ut. På hösten minskar vattningen gradvis, men jorden kan inte helt torka ut. Du måste vattna blomman med vatten vid rumstemperatur, vilket har lagt sig bra. Förutom vattning, ordna följande vattenbehandlingar:

  • sprutning med varmt vatten 2 gånger i veckan;
  • regelbundet - en varm dusch, under vilken du måste täcka jorden med plast.
Bild
Bild

Toppdressing

Från maj till slutet av sommaren måste växten befruktas regelbundet. Toppdressing utförs med ett flytande medel av komplex typ och tillsätts det i vatten för bevattning två gånger i månaden. Kompositionen får inte komma i kontakt med löv eller stjälkar, annars kan brännskador uppstå. Överfodring rekommenderas inte, eftersom ett överskott av näringsämnen påverkar växtens utveckling negativt.

Bild
Bild

Fortplantning

Odlingsprocessen för denna växt är ganska enkel. Du kan göra detta själv på något av följande sätt.

Sticklingar:

  • välj starka sidoprocesser, skär av delen med lövverk med en kniv;
  • placera i en behållare med en tillväxtstimulator;
  • transplantera sedan i jorden - lös, fuktig, med dränering;
  • perfekt underlag - med torv och sand;
  • täck med folie, ge regelbundet luftåtkomst, vatten.
Bild
Bild
Bild
Bild

Genom att dela busken:

  • det är optimalt att göra detta vid transplantation av en mogen växt;
  • dela busken så att varje del har både rötter och en rosett av lövverk;
  • transplantera delenki i en behållare med jordblandning;
  • jordens sammansättning - i lika delar torv, sand, lövjord;
  • du kan lägga till tallbark, kol, perlit;
  • vatten i tid, upprätthåll temperaturregimen i området +21 grader Celsius.
Bild
Bild
Bild
Bild

Seed reproduktion:

  • så frön i en behållare med våt jord;
  • de ska inte fördjupas;
  • täck med plast och lägg på en plats med tillräckligt med naturligt eller artificiellt ljus;
  • efter att groddarna dyker upp, strö dem med jord, glöm inte att återfukta;
  • börja härda framtida växter genom att regelbundet öppna filmen;
  • efter de första bladen dyker du upp groddarna i olika behållare.
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Sjukdomar i Calathea är ganska sällsynta, de uppstår oftast på grund av felaktig vård: drag, plötsliga temperaturhopp, torr luft. Det vanligaste blommproblemet är att bladen torkar ut . Det kan finnas flera anledningar. Till exempel är luften för torr - om växten inte har tillräckligt med fukt börjar den torka ut. Problemet löses med en luftfuktare eller daglig sprutning . Och även vatten av dålig kvalitet, solbränna påverkar bladens tillstånd negativt. därför använd endast sedimenterat vatten och ge diffus belysning.

Löv kanske inte bara torkar, utan krullar, vilket också är ett vanligt problem. Blanda inte ihop smärtsamma lockar med naturliga lockar på natten. Fundera på om din anläggning har stött på följande faktorer:

  • otillräcklig vattning, torka;
  • kallt eller ostadigt vatten för bevattning;
  • överskott av jordfuktighet och, som ett resultat, rotröta;
  • kall temperatur, drag.

Vilken som helst av dessa faktorer kan påverka växten negativt och orsaka detta problem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om bladen inte bara torkar utan också blir gula kan du ha övermatat det för mycket eller tvärtom glömt befruktning. Var noga med att observera regelbunden matning, minska den på vintern till en och en halv månad . Du kanske använder för mycket av ett ämne.

Bild
Bild

Ett annat problem som kan uppstå för blomodlare med calathea är bristen på blomning. Det är möjligt att du har valt fel jord. Calathea känns bäst i ett lite surt underlag, så välj lämplig komposition. Och växten blommar inte om vårdreglerna bryts: inte tillräckligt med fukt, gödningsmedel, lite värme.

Det allvarligaste problemet vid vård av calathea är insektsattacker. Oftast bebos denna växt av:

  • skida;
  • trips;
  • spindelmider.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om blomman är sjuk är det nödvändigt att ta reda på om den har angripits av skadedjur, så titta noga på lövverket, det kan vara: spindelnät, plack, klibbig vid beröring, ljusa prickar, bruna bubblor. Att söka efter själva parasiterna är värdelöst - de är väldigt små. Oavsett skadedjur som angriper växten måste den placeras separat från de andra, annars skadar parasiterna de i närheten . Var noga med att bearbeta platsen där blomman var och börja sedan behandlingen.

Insekter älskar torr luft och tål inte fukt, detta måste komma ihåg både när det gäller förebyggande och att bli av med skadedjur. Det är nödvändigt att maximera luftfuktigheten i luften, skölj växten med varmt vatten och tvålvatten. Efter dessa procedurer är det nödvändigt att behandla calathea med insekticider.

Rekommenderad: