Aukuba (32 Bilder): Hemvård För Den Japanska Aucuba, Reproduktion Av Det "gyllene Trädet" Inomhusväxt. Hur Växer En Blomma Utomhus?

Innehållsförteckning:

Video: Aukuba (32 Bilder): Hemvård För Den Japanska Aucuba, Reproduktion Av Det "gyllene Trädet" Inomhusväxt. Hur Växer En Blomma Utomhus?

Video: Aukuba (32 Bilder): Hemvård För Den Japanska Aucuba, Reproduktion Av Det
Video: Japanese aucuba (Aucuba japonica) - Plant Identification 2024, Maj
Aukuba (32 Bilder): Hemvård För Den Japanska Aucuba, Reproduktion Av Det "gyllene Trädet" Inomhusväxt. Hur Växer En Blomma Utomhus?
Aukuba (32 Bilder): Hemvård För Den Japanska Aucuba, Reproduktion Av Det "gyllene Trädet" Inomhusväxt. Hur Växer En Blomma Utomhus?
Anonim

Aucuba är en ganska opretentiös växt som ofta används för att dekorera en lägenhet. En lakonisk buske med brokiga blad passar perfekt in i alla interiörer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Aucuba, också ofta kallat "det gyllene trädet", är känt för många odlare som en krukväxt eller växthusväxt. Det ser ovanligt ut på grund av de vackra bladen täckta med gyllene fläckar. I naturen utvecklas den i de östra ländernas territorier - Sydkorea, Kina eller Japan. Även om det finns ungefär ett dussin typer av aucuba, är det vanligt att bara välja två av dem för hemmabruk - Himalaya och japanska.

Himalaya aucuba når 4 meter i höjd och kännetecknas av närvaron av blad med tänder. På den japanska aucuba visas långa 20 centimeter löv, monokromatiska eller täckta med fläckar.

Bild
Bild
Bild
Bild

En allmän beskrivning av aucuba -arterna tyder på att kulturen kan vara som ett träd eller en buske . Om du inte utför regelbunden beskärning är maxhöjden 1,5-2 meter. Under ett år växer det "gyllene trädet" med 15-20 centimeter. Under inomhusförhållanden kan aucuba leva i cirka 10 år. Läderiga blad växer ovala eller något långsträckta.

Den blanka ytan är målad grön eller rödbrun. I vissa sorter är det täckt med en spridning av gula fläckar i olika storlekar och former. Aucuba -blomman är rödfärgad. Små knoppar bildar apikala blomställningar. Fruktning utförs med röda eller apelsinbär.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Aucuba japansk brokig, aka variegata, har träiga skott, målade gröna. Bladen är ovala och täckta med en blank hud. Bladets kant kan vara antingen fast eller med tänder. Längden på en tallrik når 20 centimeter och bredden är 6 centimeter. Färgen kan vara antingen monokromatisk eller prickig. Massiva röda blommor samlas i en slags tofsar. Frukterna växer i form av apelsin och röda bär.

Bild
Bild
Bild
Bild

Aucuba Himalaya växer naturligt upp till 3 eller 4 meter. Bladen är mörkgröna och har vanligtvis en fast kant. Formen kan vara avlång, långsträckt eller spetsig. Blommorna är unsexuella, både han- och honprover kan hittas på samma buske.

Bild
Bild
Bild
Bild

Växtförhållanden

För att aucuba ska kunna utvecklas framgångsrikt måste den, precis som alla andra växter, skapa lämpliga förhållanden.

Hus

Belysning bör vara tillräcklig, men diffus. Dessutom, trädet måste skyddas från direkt solljus annars kommer lakan att drabbas av brännskador. I princip kan aucuba utvecklas även med halvskugga. På vintern ska mängden ljus också vara normal - du måste använda ytterligare lysrör . Under den varma årstiden känns växten bra. vid en temperatur på 20 grader . Dess ökning kommer att leda till att busken växer och börjar tappa löv.

Viloperioden utförs vid en temperatur av 8 till 14 grader. En minskning av indikatorn under 5 grader kommer att leda till att växten dör. Om övervintring utförs i ett väl uppvärmt rum måste bladen dessutom fuktas genom sprutning från en spruta. Vätskan måste värmas upp och vara fri från föroreningar.

Du bör agera försiktigt, eftersom exponering för vatten vid låga temperaturer leder till att rötterna ruttnar och bladen blir svarta.

Bild
Bild

Den mest lämpliga jordblandningen är en blandning av lövjord, lertorv, torv och sand. Komponenterna tas i ett förhållande av 2: 6: 2: 1 . Alternativt kan du blanda arket jord, torv, torv, humus och sand, som används i förhållandet 1: 1: 2: 1: 1 . Det är inte förbjudet att blanda komponenterna i lika delar. Vissa odlare föredrar att utveckla aucuba hydroponiskt.

I det öppna fältet

Förutsättningarna för att odla aucuba i trädgården är inte särskilt specifika. Platsen ska vara väl upplyst, men inte utsättas för direkt solljus. Skydd mot nederbörd och starka vindar är också viktigt.

Bild
Bild

Hur man bryr sig?

Vård av en växt hemma inkluderar grundläggande processer som gödsling, bevattning och beskärning. Det bör dock komma ihåg det växten är giftig, så arbetet måste utföras med skyddsutrustning.

Toppdressing

Befruktning utförs från vår till sommar, under en period då växten aktivt utvecklas. Mata Aucuba nog en gång i veckan . Både humatbaserat organiskt material och mineralgödsel är lämpliga - det är bäst att använda dem omväxlande. Dosen och förbrukningen av ämnen bör tas från instruktionerna som bifogas förpackningen. Varje toppdressing kombineras med bevattning . Medan aucuba är i vila bör ingen befruktning appliceras.

Bild
Bild

Vattning

Under våren och sommaren bör vattningen av aucuba göras hjärtligt. Frekvensen bestäms av tillståndet i markens översta lager - så snart det är torrt kan bevattning utföras. Dess höjd är 2-3 centimeter. Under höst-vinterperioden minskar mängden fukt som används.

Vattnet ska vara lugnt och varmt. Det är viktigt att nämna att växten klarar av tillfällig torka, men reagerar mycket dåligt på stillastående fukt i jorden.

Beskärning

Kronans bildning utförs i mars, när den vilande perioden för aucuba slutar. Sådan beskärning har en mer dekorativ funktion, eftersom skotten är avskurna på toppen och de laterala unga skotten också kläms. Som ett resultat får busken en vackrare form, liksom prakt. Avskurna skott, förresten, kan omedelbart användas för förökning av sticklingar.

Bild
Bild

Överföra

Det är bättre att plantera om växten på våren. För unga buskar utförs denna procedur var 12: e månad, och en gång var 2-3: e år räcker det för mogna, efter behov . Aucuba bör överföras med stor omsorg för att inte skada rötterna. Det är mer bekvämt att utföra detta med omlastningsmetoden, där jordklumpen bevaras. Grytan ska tas större än den föregående, och alltid bred. Efter att transplantationen är klar bör växten beskäras och fästas på toppen av stjälkarna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I fallet när aucuba växer till en stor storlek kan en fullfjädrad transplantation ändras för att förnya det övre lagret av substratet. Vanligtvis, att bytas ut från 5 till 7 centimeter jord . I detta fall kan växten leva i samma kruka i upp till 10 år. Förresten, ju större krukan, desto mer växer busken själv. Men i det här fallet måste du vänta anständigt - först kommer rotsystemet att utvecklas fullt ut, och sedan börjar den gröna massan växa.

Under transplantationen bör man inte glömma borttagning av ruttnande eller redan döda rötter. Efter att ha klippt av delarna med ett förbehandlat verktyg måste skärplatsen bearbetas med krossat kol eller krita. Det kommer att ta 2 till 3 timmar utomhus att torka.

Fortplantning

Aucuba förökas med apikala sticklingar eller frön. Vid odling av ett par växter, varav en är manlig och den andra kvinnlig, är konstgjord pollinering tillåten. Fröna som har dykt upp kan redan användas för direkt reproduktion. Du måste använda fröet direkt efter att du har samlat det, annars försvinner plantans förmåga att gro. Du bör omedelbart förbereda dig för att unga buskar kommer inte att kunna behålla egenskaperna hos förälderproven.

Fröna läggs i en fuktig blandning av torv och sand. Behållaren dras åt med plastfolie eller täcks med glas. Det är viktigt att det bevaras inuti det improviserade växthuset konstant temperatur på 21 grader . Plantor måste sprutas och ventileras.

Bild
Bild
Bild
Bild

När ett par blad dyker upp på plantorna kan aucubaen dykas ner i enskilda krukor.

Dessutom förökas "gyllene trädet" ofta av apikala sticklingar vid tillfällen då det inte finns någon möjlighet att använda fröna. Stammar kan tas från förra årets tillväxt. Endast de exemplar på vilka ett par blad redan har bildats är lämpliga som sticklingar. Det är bekvämare att rota skotten antingen i våt sand eller i blandningen med torv. Behållaren med sticklingar dras åt med transparent cellofan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Precis som med frön är det viktigt att lufta och spruta i rätt tid. Den optimala temperaturen bör sträcka sig från 20 till 22 grader. Dykningen sker på krukor, vars diameter är 7-8 centimeter. Som substrat är det bättre att ta en blandning av humus, gräs och sand, tagen i förhållandet 2: 2: 1.

Sjukdomar och skadedjur

När det inte finns något dräneringslager alls, eller om det är av dålig kvalitet, stagnerar fukt i underlaget och bladen blir svarta. Vidare börjar rotsystemet ruttna och bladen täcks av svarta fläckar. Anläggningen i detta fall måste därför transplanteras det bör inte bringas till en sådan situation . Om gula fläckar, som är ett karakteristiskt drag hos aucuba, börjar försvinna på bladen, så är saken att den saknar ljus och näring. I det här fallet måste följande göras - för att normalisera båda systemen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bladen blir bleka med brist på solsken . Behandling i detta fall är inte nödvändigt - bara flytta potten till en ny plats. En minskning av plattornas storlek indikerar att det inte appliceras tillräckligt med gödselmedel. De börjar falla av när de är i ett mörkt rum med låg luftfuktighet. Fullgulning av bladen på buskens nedre nivå indikerar att bevattning utförs oregelbundet och fluktuationerna mellan natt- och dagtemperaturer är för skarpa. I det här fallet kan bladen till och med falla av.

Bild
Bild

Torkskivor är en symbol för överdriven belysning . Torrhet i kanterna och skörhet på plattan uppstår när det saknas bevattning på sommaren och låg luftfuktighet på vintern. Varm och torr övervintring leder till att bladen mörknar. Aucuba riktas ofta av skalinsekten. Du kan identifiera skadedjuret genom utseendet på bruna utbuktningar på bladen, liksom gulhet. Efter att ha eliminerat insekter mekaniskt måste busken behandlas med en lämplig insekticid.

Bild
Bild
Bild
Bild

När det gyllene trädet infekterar en mjölkfisk börjar bladen falla rejält . Dessutom är ytan täckt med blom eller benvita klumpar. Växten måste borstas med en liten borste med inte alltför hårda borstar eller en bomullstuss täckt med mycket tvål. Efter aucuba är det tillräckligt att behandla det med lök- eller vitlökinfusion. Du kan förbereda det senare genom att brygga hackade kryddnejlika med en liter kokande vatten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Whitefly -attack leder till förlust av bladfärg och generell svaghet i busken. För att avvärja insekter kommer det att vara nödvändigt att spraya plantorna med infusion av tobak, skal eller örter med en skarp doft. En insekticid hjälper också. När de utsätts för thrips tappar bladen sin färg, ändras och täcks av silverfärgade repor. Att använda tobaksinfusion, samt en infusion av rölleka.

Bild
Bild

Till sist, aukubu påverkas ibland av en spindelkvalster, från vilken plattorna fälls upp och blir täckta med en spindelväv … För att lösa problemet räcker det med att ge trädet ökad luftfuktighet, till exempel genom att bada i duschen eller placera det under en plastpåse under en period av 3 till 5 dagar.

Rekommenderad: