Peperomia Caprata (37 Bilder): Beskrivning Av Sorterna "Lilian", Schumi Red Och Teresa, Vård Av En Blomma Hemma, Reproduktion Av Krympad Peperomia Med Ett Blad

Innehållsförteckning:

Video: Peperomia Caprata (37 Bilder): Beskrivning Av Sorterna "Lilian", Schumi Red Och Teresa, Vård Av En Blomma Hemma, Reproduktion Av Krympad Peperomia Med Ett Blad

Video: Peperomia Caprata (37 Bilder): Beskrivning Av Sorterna
Video: Пересадка Пеперомии Лазящей 2024, Maj
Peperomia Caprata (37 Bilder): Beskrivning Av Sorterna "Lilian", Schumi Red Och Teresa, Vård Av En Blomma Hemma, Reproduktion Av Krympad Peperomia Med Ett Blad
Peperomia Caprata (37 Bilder): Beskrivning Av Sorterna "Lilian", Schumi Red Och Teresa, Vård Av En Blomma Hemma, Reproduktion Av Krympad Peperomia Med Ett Blad
Anonim

Ett mysigt hem är omöjligt utan en hemträdgård. Men inte alla har tillräckligt med seriös kunskap om blomsterodling, så de föredrar att odla vackra men opretentiösa växter. En av dessa är Peperomia, som tillhör paprikafamiljen. Denna representant för den inhemska floran kommer från de amerikanska och asiatiska tropikerna.

Bild
Bild

Särdrag

En av blommans karaktäristiska drag är låg tillväxt, sällan när växten växer mer än 20 cm. Den tillhör vintergröna örtartade stauder, även om vissa representanter för släktet ligger närmare buskar. I sin naturliga miljö är denna stiliga green en tropisk matta och känns bra i skuggiga områden. Utmärkande egenskaper:

  • tjocka skott;
  • lövverk med ett köttigt utseende, kan ha en annan form;
  • färgen på bladen kan variera från grönt till guld och till och med brunaktiga toner, de kan dekoreras med mönster och fläckar, raka linjer;
  • lövverket av peperomia i caprata har en korrugerad struktur;
  • liten blomma i form av en spikcylinder;
  • blomning förvandlas till bär.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns väldigt många typer av peperomia . Botaniker håller inte med, men det genomsnittliga antalet är 850. Peperomia caprata är den mest kända i denna serie, det kallas också skrynkligt eller skrynkligt. Peperomia i några av dess inkarnationer anses vara en spektakulär dekorativ representant, den planteras i växthus, botaniska trädgårdar, som används som ett element i floristiska floristiska kompositioner och grupper. Alla typer av peperomia lever bra tillsammans, så många odlare odlar en mängd olika sorter och kombinerar dem till bisarra kompositioner.

Bild
Bild

Olika sorter

Botaniker delar upp peperomier i tre huvudtyper: succulenter, buskar och rikliga. Peperomia caprata tillhör busktypen och kom till oss från Brasilien. Ett rikt utbud av sorter gör denna sort särskilt attraktiv för odlare. De mest populära sorterna inkluderar följande.

Lillian . Ett särdrag hos denna representant är de skrynkliga bladen av en mörkgrön ton, som är dekorerade med ljusa venstrimmor och spektakulära blommor med grädde och vitaktiga nyanser. Hon föredrar skugga och är helt oacceptabelt i sin vård.

Bild
Bild

Röd Luna . Det är en lyxig buske med en ljus vinröd nyans, en lågväxande opretentiös växt.

Bild
Bild

Teresa . Kapertas mest magnifika representant kombinerar tonerna av silver och grönska. Inte heller särskilt hög.

Bild
Bild

Abricos . Namnet talar för sig själv - en nyans av ljus aprikos finns definitivt i bladets färg som en ram, själva bladet är rikt grönt.

Bild
Bild

Schumi Red . skiljer sig i mjuka ovala blad med en lättnadstekstur. Krävande i vården. Blommande av en krämig mjölkaktig nyans av spikelet -typ.

Bild
Bild

Schumi Sienn Sunset . Lövverket är rosett, saftigt, heterogent, marmorliknande, rött och rosa, färgen är kort,

Bild
Bild

Rosso . Bladen ordnar sina saftiga rosetter i en stjärnliknande form. En av de extra dekorativa typerna av en ovanlig färgkombination: topp - rik grön, botten - saftig vinröd.

Bild
Bild

" Emerald Ripple ". Marmorfläckig, låg växt.

Bild
Bild

Villkor för frihetsberövande

I allmänhet anser blomsterodlare att denna representant för floran är mycket bekväm för hemuppfödning. Det finns några nyanser som måste beaktas, men i allmänhet kommer det inte att kräva för mycket ansträngning att ta hand om en blomma.

Bild
Bild

Belysning

Peperomia känns mest bekväm i ljuset av diffusa strålar, idealiskt är det nödvändigt att skydda växten från solen. Därför rekommenderas att hålla blomman på fönsterbrädorna från väst eller öster. Om rummet vetter mot söder måste blomman tas bort från fönstret. Dessutom kommer genomskinligt papper eller tyg att bidra till att skapa förutsättningar för diffus belysning. Använd gärna gasväv, spårpapper, standard tyll. Tänk på sorten: grönbladiga representanter trivs bra i skuggan, och de dekorerade med brokiga lövverk utvecklas optimalt i diffus belysning.

Bild
Bild

Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt ljus under vintermånaderna och lågsäsong . Florister rekommenderar att utrusta ytterligare ljuskällor. Det är omöjligt att placera lampor i anläggningens omedelbara närhet, avståndet bör vara minst en halv meter. Belysningstid - upp till 8 timmar om dagen. Artificiellt ljus stör inte odlingen av detta floristiska exemplar, men i detta fall är det försett med belysning i minst 16 timmar.

Bild
Bild

Temperatur

En tropisk blomma tolererar inte kallt väder och drag, vilket är ganska naturligt, med tanke på dess ursprung. Ett varmt klimat är nödvändigt för en blomma året runt. Om vi pratar om den varma perioden, så blir det bekvämt under våren och sommaren från +20 C. På vintern bör termometern inte falla under +18 C. När det gäller frisk luft behöver växten inte det. Det måste skyddas från drag, det är inte nödvändigt att ta det utanför. Övervaka jordens temperatur, eftersom kylning hotar rotsystemet med sjukdomar. Minsta möjliga märke för termometern är +17 C.

Bild
Bild

Plantera och transplantera

Att plantera en växt anses av blomsterodlare vara det svåraste stadiet i uppfödningen av detta gröna husdjur. Växtens hälsa, utveckling och jämna liv beror på att plantningsreglerna följs. De främsta svårigheterna i samband med plantering ligger i beredningen av jorden, valet av kapacitet. Denna blomma planteras bara på våren, med jord genom vilken luft lätt cirkulerar. Marken ska vara lös, näringsrik; ett lerbaserat substrat är utmärkt i denna kapacitet. Det rekommenderas att köpa speciell jord i specialaffärer, särskilt om du inte yrkesmässigt engagerar dig i växtodling.

Bild
Bild
Bild
Bild

Behållaren för blomman måste vara av lämplig storlek med ett dräneringsskikt i botten, vars storlek inte kan vara mindre än 3 cm . I rollen som dräneringsmaterial, använd små tegelstenar, expanderad lera, små stenar. Därefter placeras en växt i krukan, jord hälls ovanpå, som under inga omständigheter ska pressas och ramas. I allmänhet bör planteringsförfarandet inte åtföljas av plötsliga rörelser som kan skada rhizomen. I slutet av proceduren är det nödvändigt att fukta det gröna husdjuret noggrant och ta det till sin permanenta bostad.

Bild
Bild

Om du köpte en växt från en butik, inte plantera om den samma dag, det är bättre om du ger ett par veckor för blomman att anpassa sig till nya förhållanden. Transplantationen utförs också på våren:

  • unga växter - varje år;
  • treåringar och äldre-vartannat år.
Bild
Bild

Välj inte för djupa behållare, men i bredd ska de vara en och en halv centimeter större än de tidigare. Om du förbereder jorden själv, blanda:

  • en bit sand;
  • en del torv;
  • en del av humus;
  • tre stycken mark av plåttypen.
Bild
Bild

Glöm inte dräneringssystemet längst ner.

Hur man bryr sig?

För att en hemplantering ska trivas med ett hälsosamt och blommande utseende är det nödvändigt att kompetent utföra, om än enkel, men regelbunden vård, med hänsyn till egenskaperna hos denna typ av växt. Hemma kommer dessa procedurer inte att orsaka stora besvär.

Bild
Bild

Vattning

Konstigt nog är den tropiska skönheten inte ett fan av hög luftfuktighet, så den bör vattnas i måttliga doser. Följande vattningsfrekvens är optimal:

  • sommar - 3 gånger i månaden;
  • vinter - en gång var 20: e dag.
Bild
Bild

Var uppmärksam på graden av torrhet i jorden - den ska inte torka ut till djupet, annars leder det till att plantans spektakulära utseende förloras . Om jorden är torr mer än 3 cm ner kan du vattna blomman igen. Se också till att vattnet är fast, inte hårt och varmt, precis över rumstemperatur. Eftersom blomman inte behöver riklig fukt är stagnation av vatten oacceptabelt, detta kommer att leda till patologiska störningar i rotsystemet, sönderfall och sjukdom. En tropisk gäst är inte rädd för torka, men är mycket känslig för hög luftfuktighet. För att förhindra att detta händer ska du vänta en halvtimme efter att du har fuktat jorden och bli av med överflödigt vatten.

Bild
Bild

När det gäller luftfuktighet är den ideala hygrometern 50%. Sprutning och torkning är endast tillåten i slättbladiga sorter, ibland och bara på sommaren. Denna typ av vatten är kontraindicerad för skrynkligt lövverk. Därför avlägsnas damm med torra svampar efter behov.

Beskärning

Med normal utveckling beskärs inte peperomia; det räcker med att nypa toppen av de långsträckta skotten på våren för att busken ska förgrena sig. Nypning görs ungefär en femtedel av längden ovanifrån. Men det finns tillfällen då blomman blir skallig, och då blir beskärning en nödvändighet. Efter denna procedur bildas nya skott och stjälkar. Vid beskärning, rör inte bara några blad på plantans botten.

Bild
Bild

Dessutom bildar krympade arter av en blomma en stubbe efter några år, varefter lövverket blir mindre. I denna situation är det helt enkelt nödvändigt att blåsa liv i växten. För detta skärs skott från toppen och sidorna. De kan användas som förökningssticklingar. Korrekt beskärning och nypning kan göra en buske till en vacker boll.

Gödsel

Växten matas två gånger i månaden under den mest intensiva utvecklingen och tillväxten, det vill säga från början av våren till slutet av sommaren. Du kan använda alla flytande mineralförband riktade mot hemfloran, succulenter, lövfällande växter. Det viktigaste är att hålla en liten dos, ungefär hälften av det vanliga. Börja från september till våren, befrukta tillräckligt en och en halv månad, du kan också utesluta denna skötsel om växten mår tillräckligt bra. Observera måttet, eftersom övermatning kan påverka blommans tillstånd negativt. Fukta alltid jorden först, annars kan det känsliga rotsystemet brinna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fortplantning

Denna process utförs på flera sätt:

  • dela busken;
  • stjälkar;
  • frön;
  • blad (sticklingar av blad).
Bild
Bild

Frön sås i små behållare i jorden med följande komposition:

  • en bit lövmark;
  • del av sanden.
Bild
Bild

Sedan är det täckt med ett glaslock, som bildar en slags mini-version av ett växthus, som håller en temperatur på minst +24 C. Det är viktigt att hålla luftfuktigheten på en tillräcklig nivå. Sedan delas groddarna i lådor, i marken av samma komposition. Det är nödvändigt att organisera rätt belysning, samtidigt som skotten täcks från direktstrålar. När groddarna blir starkare överförs de till krukor med jord av följande sammansättning:

  • del av torven;
  • en del av marken är ark;
  • en halv del sand;
  • en halv gräsbit.
Bild
Bild

Om du föredrar vegetativ förökning är det nödvändigt att klippa stjälkarna och topparna under tillväxtperioden. De måste ha minst en nod, och om deras storlek är liten, då minst tre. Jordens sammansättning är densamma som vid sådd, att skapa växthusförhållanden kommer att göra tillväxten snabbare. Du kan också överföra sticklingar till vatten och sätta på en varm plats tills rotsystemets rudiment visas. Ytterligare åtgärder liknar groddar från frön.

Bild
Bild

Bladförökning sker på följande sätt:

  • bladbladiga blad överförs till sandig jord i en liten behållare;
  • bilda villkoren för växthuset;
  • efter rhizomens utseende planteras de i en kruka;
  • det är bättre att starta processen under våren.
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Utvecklingen av rumspeperomia störs ibland på grund av insektsangrepp eller sjukdom. Bland de ofta angripande skadedjuren noteras:

  • mjölkfisk;
  • spindelkvalster;
  • trips.
Bild
Bild
Bild
Bild

Åtgärder vid upptäckt av en skadlig attack:

  • löv måste omedelbart behandlas med en svamp- och tvålösning;
  • använd sedan speciella medel med alla insektsmedel;
  • du kan bli av med masken med sprit och öronpinnar.
Bild
Bild

Förutom insekter kan växten infekteras med svampinfektioner, sannolikheten för detta ökar om växten är vattentät. Var noga med att snabbt transplantera blomman och sluta återfukta.

Signaler att se upp för:

  • löv blir brunt - hypotermi, bli av med torra löv och flytta till en varm, vindlös plats;
  • löv faller - under vattning, kontrollera jordfuktigheten och fukta efter behov;
  • slöhet av löv, vitare, ruttna fläckar, bildandet av trafikstockningar - överdriven fukt på vintern;
  • på vintern faller bladen av - blomman har inte tillräckligt med värme.

Rekommenderad: