Peperomia Trubbig (37 Bilder): Vård Av Peperomia Hemma, Blomning, Reproduktion Och Sjukdomar

Innehållsförteckning:

Video: Peperomia Trubbig (37 Bilder): Vård Av Peperomia Hemma, Blomning, Reproduktion Och Sjukdomar

Video: Peperomia Trubbig (37 Bilder): Vård Av Peperomia Hemma, Blomning, Reproduktion Och Sjukdomar
Video: Sticklingar av Peperomia 2024, Maj
Peperomia Trubbig (37 Bilder): Vård Av Peperomia Hemma, Blomning, Reproduktion Och Sjukdomar
Peperomia Trubbig (37 Bilder): Vård Av Peperomia Hemma, Blomning, Reproduktion Och Sjukdomar
Anonim

Peperomia trubbig är en vintergrön krukväxt. Bland blomsterodlare har den vunnit popularitet för sina höga dekorativa egenskaper, liksom opretentiös vård, vilket är särskilt viktigt för nybörjare i denna verksamhet. Peperomia som odlas hemma kommer utan tvekan att skapa mys och en gynnsam atmosfär i alla familjer. Vi kommer att prata om dess funktioner i artikeln.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Peperomia (från lat. Peperomia) är en flerårig örtartad vintergrön växt. Det kommer från pepparfamiljen. I naturen växer den i de tropiska skogarna i Sydamerika och Asien. Den finns på trädstammar, torvmossar, berg. Idag har vissa sorter vunnit popularitet inom hemodling.

Peperomia är ägare till vackert, frodigt lövverk . Varje sort kännetecknas av bladens utseende. Det finns exemplar med små och stora löv, tunna och tjocka, samt glänsande, skrynkliga, läderartade. Färgen är mörk smaragd, ljusgrön, gyllene, brun, även med en silverfärgad nyans.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Strukturen på lövverket av trubbiga peperomia är köttig, tät, slät. Färgad mörkgrön. Busken växer upp till 20 cm i höjd. I en ung växt tenderar grenarna uppåt, men efter ett tag kan du se hur de böjer sig, sträcker sig mot marken.

Variegated peperomia är en icke-blommande art av denna kultur, därför bör den inte förväxlas med tråkiga blad, där blomningsperioden inträffar på våren . Blomställningarna som dyker upp är som spikelets med små blommor på kronan. Ibland jämförs trubbiga peperomia med magnolia-leaved-båda typerna skiljer sig inte i peduncles skönhet, varför det rekommenderas att ta bort dem för att inte dra ut överflödig juice från växten.

i alla fall en frodig grön buske kan dekorera alla rum, och all skönhet i lövverk är i rätt vård.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vård

Eftersom krukväxten har en opretentiös natur är det helt enkelt att ta hand om den. Det finns flera huvudpunkter, vars efterlevnad kommer att säkerställa full tillväxt av en ung blomma, samt bibehålla ett hälsosamt utseende för en vuxen buske.

Så tänk på de optimala förutsättningarna för att hålla peperomia trubbig hemma

Belysning . Växten uppfattar lugnt inte bara naturligt ljus, utan också artificiellt ljus - till exempel fytolampor. Huvudkravet är att det behöver spridda strålar, under rakt lövverk, bladverket vissnar, blir gult. Brist på ljus kan också förstöra det dekorativa utseendet, så erfarna florister rekommenderar att du placerar krukorna på östra eller västra sidan.

Placerad en blomkruka på den södra fönsterbrädan ska täckas med en gardin, på den norra - använd en fytolamp.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vattning . I princip tål peperomia korta torra perioder, men fukt bör inte försummas. Så på sommaren vattnas en gång i veckan, på vintern - två gånger i månaden. Överskott av fukt i jorden leder till sönderfall av rotsystemet, vilket kan förstöra växten. Vattning rekommenderas med varmt, sedimenterat vatten. Att spraya busken regelbundet kommer att vara särskilt användbart.

Bild
Bild
Bild
Bild

Temperatur . Peperomia är mycket termofil. Därför är det viktigt att hålla temperaturregimen inom +20,25 grader; under kalla månader är innehållet vid +16 grader Celsius tillåtet. Det är värt att vara försiktig med plötsliga temperaturförändringar - busken börjar snabbt kasta sitt lövverk.

Bild
Bild
Bild
Bild

Landning . Lämpliga rätter för proceduren är lergods, keramik, plast, alltid med breda fälgar, grunda. Som planteringsjord används speciella blandningar för inomhusblommor. Erfarna blomsterodlare föredrar att självständigt förbereda jorden - lövande humus + torv + flodsand (2: 1: 1). Det är bättre att göra dräneringsskiktet av småsten, fint grus eller trasigt tegel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Överföra . Sådana procedurer rekommenderas inte att utföras för ofta. Av natur är peperomia en älskare av konsistens. Därför transplanteras en ung buske en gång om året, en vuxen - efter 3 år. Det är värt att välja en behållare som är större än den föregående, eftersom rotsystemet utvecklas ganska snabbt och upptar krukans område. Ett dräneringsskikt används också här. Efter att ha placerat blomman i en behållare, se till att strö över jorden, häll rikligt med varmt vatten.

Det rekommenderas att hålla blomkrukan i skuggan i två dagar och sedan lägga den på sin vanliga plats.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärning . Ett sådant vårdförfarande utförs endast med vuxna växter. Det handlar om att ta bort gamla, torra, skadade grenar.

Bild
Bild

Gödselmedel . Erfarna blomsterodlare rekommenderar att man använder speciell gödning för prydnadsväxter, nämligen: färdiga mineralkompositioner. Göds busken högst två gånger i månaden under perioden med aktiv tillväxt. Under vila räcker det med en enda måltid.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärning

Erfarna odlare vet att beskärning är en fullfjädrad vård för en vuxen trubbig peperomiabuske. Så, det är viktigt att ta bort torra, svaga, skadade grenar i tid . De längsta exemplaren bryts ofta av från sin egen vikt - de bör också kasseras. Detsamma gäller sticklingar som är längre än 30 centimeter.

Beskärningsförfarandet hjälper till att hålla buskens prydnadsegenskaper på en höjd och bibehåller också hälsan och styrkan hos hemväxten. Därför bör detta grooming -arbete inte försummas.

Bild
Bild

Överföra

Det är inte svårt att välja en kruka för framtida plockning av peperomia. Det är viktigt att komma ihåg det blomkrukan ska vara dubbelt så stor som den föregående . Rhizomen av denna sort kännetecknas av snabb tillväxt.

Den grunda behållaren är fylld med ett dräneringsskikt, vilket har en positiv effekt på förstärkning och utveckling av unga rötter.

Människor som växer peperomia trubbiga hemma noterar att en ung blomma kräver en transplantation varje år. I detta avseende ökar disken med cirka 4 centimeter varje gång. En vuxen buske upplever mindre frekventa plockningar - bara vartannat år. En gammal växt kräver inte denna procedur, såvida inte rötterna kikar ut ur dräneringshålet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Full tillväxt av växten kommer att ge rätt mark . Marken måste vara av hög kvalitet, se till att den är lös. Kraftig jord leder ofta till ett snabbt sönderfall av rotsystemet.

Mineralkomplex hjälper till att öka jordens bördighet, men de bör inte missbrukas heller.

Erfarna blomsterodlare föredrar att förbereda planteringsblandningar på egen hand - torv, humus, sand, lövjord är perfekta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fortplantning

Peperomia trubbiga blad reproducerar på flera huvudsakliga sätt. Låt oss överväga varje mer detaljerat.

Frön

Det är den svåraste och mest tidskrävande processen. Därför används denna metod sällan hemma. Tidigt på våren sås fröna i små behållare med beredd jord från sand och trädgårdsjord. Därefter måste du täcka "blank" med en film för att skapa växthusförhållanden.

Vi får inte glömma regelbunden ventilation . Ringla uteslutande med vatten vid rumstemperatur. Så snart de första bladen dyker upp transplanteras groddarna i en låda med samma jord, med ett avstånd på 3 cm mellan plantorna. En lätt förstärkt växt dyker ner i en separat behållare med jord för vuxna blommor.

Bild
Bild

Sticklingar

Den vanligaste metoden som används inom hemodling. Indelning genom sticklingar innebär att man skär av sticklingar från en vuxen blomma. Den tagna kopian måste ha 2-3 knop och flera blad. Plastkoppar eller specialbehållare är lämpliga som behållare. Jordblandningen hälls i dem (i förhållandet 1: 2 - sand + torv). Sedan skickas glaset med handtaget till en varm plats i ungefär en månad - den här tiden räcker för att bilda rötter. Peperomia kan sedan läggas i en permanent kruka.

Bild
Bild
Bild
Bild

Genom att dela

Denna procedur utförs i början av mars. Först och främst måste du ta bort busken från potten, skära rhizomen i flera delar. Det skadade området måste behandlas med krita eller kolpulver för att förhindra infektion och efterföljande död av växten. De resulterande delarna av roten sitter i separata behållare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Tråkig peperomia är en opretentiös krukväxt. Trots dess ihållande natur leder ibland felaktig vård eller kränkning av förvaringsvillkoren till sjukdomar eller skador av skadliga insekter. Därför är det viktigt att vara medveten om det möjliga hotet och fylla på med särskilda medel att bekämpa.

Rotning av rotsystemet . Orsaken är frekvent vattning, vilket leder till överflödig fukt i marken. Vattentät mark är en gynnsam miljö för utveckling av mögel, svamp och sönderfall. De drabbade områdena på busken är avskurna, jordkrukan är helt förändrad. I framtiden är det viktigaste att observera måttlig vattning. Vid allvarligt förfall av rhizomen kan blomman inte räddas.

Bild
Bild

Skadedjur (thrips, spindelmider, mjölkfiskar) . Små insekter angriper främst lövverk - de suger ut alla juicer, förökar sig i den nedre delen av bladet. Som ett resultat torkar växten och dör. Ett problem som märks i tid gör det möjligt att bli av med skadedjur. Så det rekommenderas att tvätta med en stark tvållösning, torka med alkohol. Insekticider anses vara det mest effektiva sättet att bekämpa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Peperomia mattbladig - en opretentiös inomhusblomma inom odling och vård, kännetecknad av frodigt grönt bladverk . Även om blomningstiden inte skiljer sig åt utseendet på ljusa blommor, fortsätter peperomia att bli populär bland hemodlare.

Grundläggande regler hjälper till att hålla växten i ett hälsosamt tillstånd, inklusive kraven för belysning, temperatur, vattning, jord.

Viktiga punkter i hemtjänsten är snabb beskärning och transplantation av peperomia . Innan du fortsätter med procedurerna bör du läsa rekommendationerna. Felaktigt utfört arbete kan leda till sjukdom eller död av växten.

Bild
Bild

Dekorativ peperomia visar bra resultat i hemodling, även bland oerfarna odlare - en spretig buske växer över med många gröna blad med en liten glans, som dekorerar alla fönsterbrädor året runt.

Rekommenderad: