Calathea Lansifolia (22 Bilder): Hemvård. Hur Ska Jag Ta Hand Om Henne Ordentligt Under Blomningen?

Innehållsförteckning:

Video: Calathea Lansifolia (22 Bilder): Hemvård. Hur Ska Jag Ta Hand Om Henne Ordentligt Under Blomningen?

Video: Calathea Lansifolia (22 Bilder): Hemvård. Hur Ska Jag Ta Hand Om Henne Ordentligt Under Blomningen?
Video: En dag med hemtjänsten i Simrishamns kommun - följ med Bill Tabrizi 2024, Maj
Calathea Lansifolia (22 Bilder): Hemvård. Hur Ska Jag Ta Hand Om Henne Ordentligt Under Blomningen?
Calathea Lansifolia (22 Bilder): Hemvård. Hur Ska Jag Ta Hand Om Henne Ordentligt Under Blomningen?
Anonim

Calathea lancifolia är en mycket vanlig växt som lockar med sitt utseende.

För att en inomhusblomma ska glädjas av grönt lövverk är det nödvändigt att ge den ordentlig vård.

Bild
Bild
Bild
Bild

Karakteristisk

Bladen är spjutformade med alternerande mörkgröna ovaler och en lila undersida. Denna krukväxt tillhör familjen Marantaceae. I naturen växer den i tropikerna i soliga Brasilien. Växten väljs främst för sitt intressanta, attraktiva lövverk. Det är inte lämpligt för en trädgård, eftersom det inte kan växa i kalla eller torra områden, eftersom födelseplatsen för Calathea är tropiska skogar . I Brasilien kallas det också klapperslangen eller bönblomman.

Växten växer ganska voluminös, maxhöjden är 90 centimeter . Lövverket har en lansettformad form, det är ganska stort, men tunt. Bladens kanter är något vågiga. Gröna samlas i rosetter, stjälkar är korta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blomman blommar, även om det är mycket sällan, inomhusförhållanden, där den kan glädja sig med knoppar från sen vår till sensommar. Peduncle formas i mitten av rosetten, dess längd är liten. Blommorna är i form av öron, och när de blommar blir de till paniklar. Färgerna är vita och rosa. Efter att blomman mognar visas frukten i form av en låda, inuti vilken det finns frön.

Det finns områden där en blomma kan växa utomhus. Detta är södra Kalifornien och Florida, men i de flesta fall odlas växten inomhus, där busken är halva höjden.

Denna blomma blommar sällan när den odlas inomhus, men förblir en attraktiv, exotisk art.

Bild
Bild
Bild
Bild

Villkor för frihetsberövande

Calathea rankas djärvt bland de arter som inte kräver särskild uppmärksamhet på sig själva, eftersom denna blomma är opretentiös och resistent mot de flesta sjukdomar. Växten kan vara under ogynnsamma förhållanden under en kort tidsperiod, men med långvarig bristande efterlevnad av ordningen för att hålla lövverket blir det slö och blir till och med svart. Om odlaren inte gör någonting kommer blomman helt enkelt att dö. Du kan bara uppskatta skönheten i denna tropiska blomma genom att ge den värme, fukt och tillräckligt med ljus.

För calathea kommer fönsterbrädan att vara en idealisk plats, där solens strålar faller utspridda genom gardinerna och oftast finns det en skugga. Helst är fönster på västra eller östra sidan lämpliga, du kan använda den söder, men bara flytta blomman bort från glaset.

Vid exponering för direkt solljus uppstår brännskador på bladen, de ser ut som små bruna fläckar som sedan torkar ut. När vintern börjar kan blomman ordnas om för ytterligare belysning. Det är mycket användbart att tända lamporna från 17 till 21 - dessa timmar är tillräckligt för att stödja calathea.

Bild
Bild

Låt inte lövverk komma i kontakt med ett kallt fönster - frostskador kan uppstå . I det här fallet rekommenderas att sätta växten på fönstret bakom gardinen, det är lämpligt att helt enkelt flytta den åt sidan för en dag. Inte bara kyla är skadligt, utan också värme, så värmare och batterier bör vara på ett visst avstånd från blomman.

Vid hög luftfuktighet gör denna art sig bäst. Sprutning är idealisk för lancifolia, men inte direkt på lövverket, utan runt blomman. Du bör inte torka av bladen med en fuktig trasa, det är bättre att se till att det inte är för torrt runt, då kommer inte lövverket att blekna. Sprutfrekvensen beror på säsongen: ju varmare, desto oftare behöver du befukta luften.

På sommaren rekommenderas proceduren två gånger om dagen, på vintern - flera gånger i veckan.

Bild
Bild

Du kan lägga blomkrukan i en behållare med små stenar och vatten - det gör det lättare att bibehålla den nödvändiga fuktnivån. Vissa odlare installerar automatiska luftfuktare, andra föredrar metoden för bevattning av veken, vilket gör att växten kan konsumera så mycket vatten som behövs, men marken förblir torr och inte sumpig. Men även med denna bevattningsmetod är det nödvändigt att fukta jorden varannan vecka och låta den rinna av väl.

Det måste man komma ihåg luftfuktigheten i rummet är mycket låg på vintern . Detta gäller särskilt hus med centralvärme. Att upprätthålla tillräckliga nivåer under vintermånaderna kan vara en verklig utmaning.

Calathea är resistent mot låga temperaturer, det kan säkert överleva en minskning av omgivningstemperaturen till + 15 C. De flesta andra inomhusväxter klarar inte en sådan belastning. Om vi pratar om en gynnsam temperatur ligger den inom intervallet 18-24 C.

Du måste förstå att kvalitetsvård också ligger i att skydda växten från drag i huset och plötsliga temperaturförändringar i rummet - bara några inomhusblommor klarar dessa negativa faktorer, men inte de som tillhör tropiska arter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Växande

Det finns särskilda krav på krukvattensblandningen för calathea. Det ska vara väldränerat, det är bättre om det är sandjord, eftersom det är tillräckligt surt och bördig. Experter rekommenderar att investera minst 40% torv i underlaget.

Du kan alltid köpa färdig jord i butiken; samma komposition är lämplig för blomman som används för Saintpaulias. Om du har tid och nödvändiga material är det möjligt att göra jorden själv, schemat är väldigt enkelt: en del perlit eller vermikulit läggs till två delar torv eller sphagnummossa. Dräneringsskiktet är av stor betydelse, det är bättre att göra det av små stenar.

I början av vårsäsongen ovanifrån torv tillsätts i grytan för att förbättra jordens näringsvärde … Marken måste vara våt men det kan inte överbelastas, annars rotsystemet ruttnar helt enkelt.

På sommaren ska det översta lagret torka ut med en centimeter, varefter ny vattning kan göras, på vintern väntar de på att de tre första centimeterna ska torka.

Bild
Bild
Bild
Bild

När det är hett, vatten appliceras med gödningsmedel var fjärde dag i genomsnitt; under svala årstider - en gång i veckan, och ibland mindre. Det finns en enkel regel: ju lägre temperaturen är, desto mindre ofta behöver du vattna blomman. För bevattning är sedimenterat, regn, brunn eller destillerat vatten bäst lämpad, vars temperatur är över rumstemperatur med ett par grader.

Matning av calathea är nödvändig under växtsäsongen, på vintern bör växten vila … Från april till september appliceras utspädda flytande gödningsmedel var tredje vecka. Komplexa formuleringar är mycket lämpliga för detta, men dosen ska vara 3 gånger mindre än vad som anges på förpackningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller överföring överförs de unga till en ny container varje år i fyra år . När växten når vuxen ålder är det bara nödvändigt att byta mark vart tredje år. Det är möjligt vid transplantation samtidigt att föröka busken, eftersom delning från roten används för detta.

Till en början ska unga calatheas stå i skuggan, du kan täcka blomman med plast och lufta den en gång om dagen. Under sådana växthusförhållanden kommer växten att slå rot snabbare.

För plantering är en grund kruka bäst lämpad, men tillräckligt bred, eftersom rotsystemet utvecklas uppifrån och inte går djupt ner i marken.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Den inomhusblomman som oftast drabbas är skalinsekten, thrips och spindelmider. Om du sköter om och undviker för torr luft i lägenheten, kommer de inte att vara det, eftersom överflödig fukt är den bästa förebyggande metoden … Naftalen hjälper mot thrips - lägg bara ett par bollar på marken, en lösning av insekticid tvål eller Neem olja är inte mindre effektiv.

Om bladen börjar krulla eller bli bruna får växten troligtvis inte den fukt den behöver. Det händer också att bladen dör av på grund av låg luftfuktighet, i det här fallet är det värt att fukta luften tidigt på morgonen varje dag och andra gången på eftermiddagen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om det finns tecken på svamp och ruttnande kan det innebära att vattningen utfördes för ofta. I det här fallet kommer det att vara nödvändigt att inte bara behandla rötterna och växten med fungicider, utan också att ta bort de skadade skotten. Som en av anledningarna - växten är för kall eller så står den i ett drag. Flytta växten till en skyddad, varm plats bort från drag.

Ojämn färgning av bladen kan uppstå på grund av felaktig belysning. Antingen för mycket eller för lite ljus orsakar färg- och mönsterförlust.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om gråa mögelfläckar visas, trimma det drabbade området omedelbart och ge försiktig ventilation. Du kan sätta en liten fläkt på en låg nivå bredvid blomman. Bakteriella infektioner är så dåliga att de praktiskt taget inte är mottagliga för behandling, vilket i slutändan leder till förlust av en blomma.

När rotrot uppstår är det nödvändigt att omedelbart transplantera blomman, klippa av rötterna, behandla dem med en lösning av aktivt kol. Marken är helt ersatt. Tyvärr, om angrepp inträffar under blomningen, kommer knopparna att falla av. Det är alltid värt att komma ihåg det det bästa förebyggandet är hemtjänst av hög kvalitet.

Rekommenderad: