Dyschidia (29 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma, Sorter Av Russifolia Och Ovata, Kammusslor Och Nummularia, Raffleza Och Hirsut

Innehållsförteckning:

Video: Dyschidia (29 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma, Sorter Av Russifolia Och Ovata, Kammusslor Och Nummularia, Raffleza Och Hirsut

Video: Dyschidia (29 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma, Sorter Av Russifolia Och Ovata, Kammusslor Och Nummularia, Raffleza Och Hirsut
Video: Lyxfredag med råbiff och pilgrimsmusslor - Nyhetsmorgon (TV4) 2024, Maj
Dyschidia (29 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma, Sorter Av Russifolia Och Ovata, Kammusslor Och Nummularia, Raffleza Och Hirsut
Dyschidia (29 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma, Sorter Av Russifolia Och Ovata, Kammusslor Och Nummularia, Raffleza Och Hirsut
Anonim

Många odlare föredrar att odla exotiska grödor. En sådan växt är dyschidia. Hennes nåd och ovanliga utseende lockar genast uppmärksamhet.

Kultur är vintergröna liana . I naturen lever den i tropikerna. Men hemma i mittfältet kan du odla en sådan blomma. Funktionerna i att ta hand om dyschidia, dess sorter och reproduktion kommer att diskuteras i artikeln.

Bild
Bild

Särdrag

Dyschidia är epifytiska växter. De tillhör gruppen vinstockar. Utvecklingen går inte fort, men kulturens attraktivitet kvarstår under hela året. Den växer till max 0,5 meter … Storleken beror på bindningsmetod och sort. Växtens stjälkar är tunna, graciösa, motståndskraftiga. De når 1 meter i längd och har en rosa-grön nyans. De håller fast vid stödet med luftrötter.

Bladen är inte tjocka, har en rundad form med en lätt avsmalnande i ändarna. Ibland är de långsträckta. De ligger på stjälkarna tätt och ganska symmetriskt, på grund av vilket ett fantastiskt växtmönster skapas. Färgen är vanligtvis ljusgrön, även om den kan variera beroende på sorten.

Förutom det vanliga har växten andra blad. De har en unik bubbelliknande form. Dessa "påsar" fungerar som behållare för lagring av vatten. Tack vare detta reglerar kulturen själv utvecklingsförhållandena och lagrar fukt vid en extrem situation. Ibland tar insekter sig in, vilket lagrar växtskräp i bladen. Under påverkan av fukt bildas näringsrik humus, vilket också är mycket användbart för kulturen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blomning sker vanligtvis en gång om året (ibland oftare) … Det ser ganska imponerande ut. Små blommor, samlade i virvlar av flera bitar, liknar klockor. Nyanser sträcker sig från ljus skarlet och ljusrosa till rent vitt. Blommande kultur behagar från vår till höst.

Hemma odlas dyschidier i olika former. Till exempel kan det vara ett rikligt alternativ. För detta används vackra hängande behållare. Den andra metoden är att placera vinstocken på pivot. Dessa kan vara spaljéer, alla dekorativa stål- eller träbaser. I vilket fall som helst kommer växten att se väldigt elegant ut.

Det enda som är värt att överväga är att det på grund av sin specifika struktur inte kan odlas på läktare. Vanliga höga krukor gör inte det heller.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

I naturen finns det mer än 100 arter av denna fantastiska växt. Hemma uppföds bara vissa sorter av dyschidier. Låt oss överväga några kända sorter mer detaljerat.

Ovate (Ovata)

Växten har långa, rosa-gröna stjälkar. Bladen är ovala. Till en början är de målade i rosa toner, men med tiden blir de gröna. Graciösa ljusa ränder förstärker grödans dekorativa egenskaper. Vid blomning bildas små vita knoppar, samlade i snygga blomställningar.

Bild
Bild

Nummularia

Det är en mycket populär inomhusort. Det odlas vanligtvis i hängande behållare . Stammarna hänger ner 1,5 meter. Bladen är små, runda. Växten ser ganska attraktiv ut, den kan bli en riktig dekoration i alla rum.

Bild
Bild

Ruskusolistnaya (russifolia variegata)

Denna sort har långa stjälkar täckta med många små smaragdblad. Varje blad är format som ett miniatyrhjärta . På grund av detta fick sorten namnet "Million Hearts". Blommorna är vita till färgen och har en söt honungsarom.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kammussla

Växternas stjälkar är täckta med många luftrötter och snygga löv. Lövverkets färg är ljusgrön. Formen är oval, det finns ett texturerat mönster. Två gånger om året trivs kulturen med blommor av rosa eller körsbärstoner.

Bild
Bild

Äppleblad

Denna sort sticker ut med ganska stora blad. Var och en av dem liknar ett äpple, varför sorten fick sitt namn. Bladverket är grönt med vita fläckar.

Bild
Bild

Vidalia

Växter av denna sort är ljusgröna i färgen. Bladen är rundade. Blommor med en ljusrosa nyans pryder vinstocken två eller tre gånger om året.

Bild
Bild

Hirsuta

Detta är en ganska sällsynt sort. Bladen är rundade, texturerade, täckta med en liten dun. Under blomningen är kulturen täckt med små lila blommor, som ligger på växten en efter en.

Bild
Bild

Raffleza

Denna sort kännetecknas av långa skott som når 5 meter. Bladen är avlånga. Blommorna är gula och paraplyformade.

Bild
Bild

Singularis

Kulturen har elastiska stjälkar och ganska stora runda blad. Bladfärgen är grön, med ljusa fläckar

Bild
Bild

Villkor för frihetsberövande

Belysning

Även om kulturen i naturen kan växa i skuggan, är det bättre att placera den i ljuset inomhus. Det bör dock komma ihåg att växten inte tål solens direkta strålar. Belysningen ska spridas.

Ett utmärkt alternativ är ett öst- eller västfönster. Södra fönster mörknar . På norra sidan krävs bakgrundsbelysning. Kultur trivs i artificiellt ljus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Temperatur och luftfuktighet

Dyschidia är termofil och tål lätt värme. Rumstemperaturen bör inte sjunka under 18 grader. Den övre gränsen på sommaren är 30 grader Celsius. Under viloperioden är det bättre att hålla ett intervall på 18-23 grader över noll.

Det är viktigt att förse växten med den luftfuktighet som krävs. Den ska vara hög (cirka 40%). Under varma dagar bör frekvensen av vattenprocedurer ökas. Sprutning kan appliceras. Det är tillåtet att använda pallar med vatten eller våta stenar som luftfuktare. Många blomsterodlare köper speciella apparater.

Bild
Bild

Landning

Marken där växten planteras måste passera fukt och luft väl. Det bästa alternativet är en speciell komposition utformad för denna typ av grödor. Marken bör innehålla:

  • träkol;
  • vitmossa;
  • tallbark;
  • lövmark;
  • flodsand;
  • perlit.

Det är viktigt att inte glömma dräneringsskiktet. Detta är nödvändigt så att fukt inte stagnerar. Planteringsbehållaren kan vara vilken som helst.

Bild
Bild

En ung blomma transplanteras på våren . Förfarandet börjar endast när tecken på stark tillväxt upptäcks. Rotsystemet bör fylla potten helt.

Hur man bryr sig?

Toppdressing

Att ta hand om en kultur hemma har sina egna nyanser. Enligt råd från proffs, växten ska inte matas ofta . Två gånger om året måste du applicera gödselmedel, utspätt i hälften. Första gången är i april, andra gången i juli eller augusti. Ett annat system är också möjligt. Vissa odlare lägger till näringsämnen en gång i månaden i minimala doser under hela vår-sommarperioden.

Det rekommenderas att köpa specialgödselmedel som är avsedda för succulenter. Produkter som är lämpliga för inhemska lövväxter är också acceptabla. Samtidigt bör traditionell rotförbandning och sprutning med preparat av den gröna delen av växten varvas.

Bild
Bild

Vattning

Kulturen tillhör den fuktälskande, om vi pratar om luften. Men frekvent och riklig vattning av dyschidi behövs inte. Det räcker för att ge konstant lätt markfuktighet. Det är värt att vattna växten först när matjorden torkar (2-3 cm).

Torkning av all mark är oönskat, men det kommer inte att skada mycket. Men när det gäller överdriven vattning kan detta förstöra blomman. Den rekommenderade proceduren är 2-3 gånger i månaden. På vintern reduceras vattningsfrekvensen. För att upprätthålla en stabil och bekväm miljö för växten under vilande period, räcker det med ett förfarande var 3-4: e vecka.

Om växten odlas i rutaria produceras fukt varje vecka. Blomman badas också i duschen och dränerar sedan överflödig vätska. Vattnet ska inte vara kallt och hårt. Bättre att använda vätska vid rumstemperatur efter kokning eller filtrering.

Bild
Bild

Beskärning

Denna vinstock behöver praktiskt taget inte beskärning. Endast för dekorativa ändamål kan en snygg växt bildas genom att klippa av för långa skott. Det är absolut nödvändigt att nypa dem . Detta förfarande främjar föryngring av kulturen och stimulerar också blomning.

Bild
Bild

Fortplantning

Frön

Dyschidia frön finns i stora baljor som bildas efter blomningen. Fröna är nästan viktlösa. De kan flyga lätt, så man bör vara försiktig så att man inte tappar utsäde.

Såning utförs på våren. Ta en blandning av sand och torv i ett förhållande 1: 1 . Fröna läggs i fuktig jord och strös lätt på toppen (tjockleken på jordluckan är ca 2-3 mm). Därefter täcks planteringarna med glas eller polyeten och placeras på ett ställe med diffust ljus. Den önskade temperaturregimen är 20-25 grader.

Fröna bör ventileras dagligen genom att lyfta materialet. När de första bladen dyker upp (efter cirka 3 månader) planteras unga växter noggrant i enskilda behållare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sticklingar

Detta är ett enklare och snabbare sätt att sprida en kultur. De övre delarna av unga skott är lämpliga för detta. De skärs i en vinkel. Platser med snitt på växten ströks omedelbart med kol. Sticklingarna behandlas med en lösning som stimulerar till snabb rotbildning. Storleken på varje skärning ska vara 9–10 cm.

Som i föregående fall, ta en sand-torvblandning . Sticklingar planteras med en liten lutning. De täcks sedan med transparent material för att simulera växthusförhållanden. Rekommenderad temperatur är över 20 grader. Varje dag luftas plantering, måttlig jordfuktighet bibehålls.

Röta sker inom en månad. En annan metod för sticklingar är att placera den separerade delen av skottet i kokt vatten.

Vätskan bör bytas dagligen för att eliminera sannolikheten för förfall av plantmaterialet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Dyschidia kan inte kallas härdig. Med felaktig vård kan allvarliga problem börja:

  • med för mycket vattning kan rötterna börja ruttna;
  • med otillräcklig luftfuktighet mörknar mustaschen, bladen deformeras, elementen som lagrar vatten försvinner;
  • när solens direkta strålar träffar lövverket blir det rött.

Skadedjur kringgår inte heller kulturen. De vanligaste hoten: bladlöss, mjölkfiskar, spindelmider.

Bild
Bild
Bild
Bild

Problemet måste lösas snarast. Om skadedjur hittas är det nödvändigt att omedelbart behandla växten med en lämplig insekticid.

Rekommenderad: