Coleria (72 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma, Sätt Att Reproducera Den. Sunny Och Bibbi, Clytie Och Manchu, Brimstone Och Andra Coleria -sorter

Innehållsförteckning:

Video: Coleria (72 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma, Sätt Att Reproducera Den. Sunny Och Bibbi, Clytie Och Manchu, Brimstone Och Andra Coleria -sorter

Video: Coleria (72 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma, Sätt Att Reproducera Den. Sunny Och Bibbi, Clytie Och Manchu, Brimstone Och Andra Coleria -sorter
Video: En iris blommar 2024, April
Coleria (72 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma, Sätt Att Reproducera Den. Sunny Och Bibbi, Clytie Och Manchu, Brimstone Och Andra Coleria -sorter
Coleria (72 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma, Sätt Att Reproducera Den. Sunny Och Bibbi, Clytie Och Manchu, Brimstone Och Andra Coleria -sorter
Anonim

Koleria är en långsiktig representant för Gesneriev-familjen. Hon tillhör dekorativa blommande växter och är helt oförtjänt berövad uppmärksamhet hos blomsterodlare. De inhemska platserna i koleria är tropikerna i Centralamerika, därför kallas det också "colombiansk skönhet".

Bild
Bild

Beskrivning

Som krukväxt är coleria en inte alltför hög örtbuske med böjda flätiga stjälkar och blad. Växtens rötter är knöliga och fjälliga. Unga skott är raka och sjunker med åldern. Avlånga stora löv ligger mittemot, deras färg är varierad och beror på arten. Bladplattornas kanter är krenade, ytan är mjuk, täckt med villi.

Bild
Bild

Huvuddragen i koleria är dess ovanliga klockformade blommor med en långsträckt corolla. Färgen på kronbladen varierar från känslig rosa till djupbrun, fylld med många fläckar i olika nyanser . Blommor bildas ensamma eller 2-3 i axeln på peduncle. Blomningsperioden är lång och sprudlande - från vår till sen höst (med en kort paus). Att odla en växt hemma är inte för svårt, eftersom blomman känns bra under de förhållanden som finns i en stadslägenhet.

Bild
Bild

Typer och populära sorter

Coleria har ett stort antal sorter, inklusive hybrid, uppfödd genom avel.

Bogotskaya - med bladplattor i olika gröna nyanser, kännetecknade av ojämna kanter. Blomställningarna är brokiga: med en rödgul ytterdel och ett gulaktigt centrum med skarlet prickar. Den blommar länge - nästan hela sommaren.

Bild
Bild

Majestätisk har upprättstående stjälkar, som är täckta med rödaktigt hår. Bladen är blanka, med ett ljust vitt fluff. Blommorna är ganska stora, djupt orange i färgen, prickiga med ljusröda prickar och ränder av mörkröda toner, som går djupt in i mitten av svalget.

Bild
Bild

Spikelet tillhör de underdimensionerade mexikanska sorterna av coleria. Tallrikar av växten - med silvermjuka villi, långsträckta i formen. Blommorna är orange-röda på utsidan och gula med rödbruna fläckar på insidan. De bildas på en hög peduncle omväxlande, som korn på en vetespikel, varför arten har ett sådant namn.

Bild
Bild

Coleria Lindena kommer från de bergiga regionerna i Ecuador . Knäbusk, högst 30 cm, med upprättade oförgrenade skott. Stammarna är täckta med vitt hår. Bladplattorna är något långsträckta, med en ljusrosa undersida och en grön övre yta. Utsidan är täckt med ljusa ränder parallellt med bladvenerna. Blommorna är små, vitlila på toppen och gula med bruna fläckar inuti.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rävhandske tillhör stora arter kan blommans höjd nå 80 cm. Den har raka stjälkar som böjer sig över tiden. Den har en grönaktig färg på motsatta blad. Klockblommor med 5 kronblad, vars yttre del är vit med lila ränder, och den inre delen är ljusgrön med lila prickar. Hela växten är täckt med en vitaktig, känslig tupplur.

Bild
Bild
Bild
Bild

Behaglig kommer från Colombia, där denna art har valt höglandet. Stammar av svag grön färg, övervuxna med glesa vitaktiga hårstrån. Bladplattorna är ovala, gröna med brunaktiga vener och silverränder. På utsidan är blomman skarlet, och i mitten är röret vitt med många lila prickar.

Bild
Bild

Fluffig eller Eriantha , kännetecknas av löv av en djupgrön färg med vinröd kant och täckt med sammetstapel. Blommorna är orange eller skarlet, mitten är gul, prickad med rosa fläckar. Denna art är den vanligaste bland inomhus sorter av coleria.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rörblommig ursprungligen från Costa Rica samt Colombia. Växternas skott är enkla, raka, med ovala gröna blad med en långsträckt, skarp topp. Bladplattornas nedre del är rödaktig. Blommorna är rörformade, utan en förlängd spets, som i andra arter, med en rik orange färg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ull utrustad med en tjock skott, täckt med stora gröna tallrikar, pubescent med ljusbruna villi. Växten blommar med känsliga beige klockor, som har bruna vener på kronbladen, med ett vitt centrum täckt med sällsynta ränder av beige ton. Alla delar av kolerian är täckta med tjock, mjuk hög, varför looken fick sitt namn.

Bild
Bild

Coleria kännetecknas av en mängd olika uppfödda sorter med de mest olika färgerna på bladplattor, särskilt knoppar.

Ampallang - med rörformade vitgula blommor, tätt täckta med lila prickar. Blad av grön ton har mörkare ådror.

Bild
Bild
Bild
Bild

Qween Viktoria - med blommor i form av ett rör. Utsidan är ljusrosa, och insidan är vit med rödbruna linjer och rosa gränsar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Solsken -skiljer sig i medelstora ljusrosa blommor med en gulgrön svalg, fylld med spridning av lila ränder och fläckar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bibbi - en växt med stora rosa-röda blommor med lite vitaktiga kronblad. De är täckta med körsbärsfärgade prickar, halsen är ljus, gul i färgen. Bladplattorna är starkt lutande och har en lätt grön nyans.

Bild
Bild
Bild
Bild

Flashdans -blommar med imponerande korallfärgade knoppar, kronblad och ett rör av gulvit färg med rosa streck.

Bild
Bild
Bild
Bild

Svavel - kännetecknas av en ovanlig körsbärsgul färg och ett vitt rör. Det finns många fläckar av mauve. Bladen är långsträckta, tätt pubescenta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gycklare - med stora blomställningar av en blekt lila nyans och ett snövit rör. Hela blomman är rikligt översådd med rosa fläckar. Bladen är mörkgröna med vackra bronsfärger.

Bild
Bild
Bild
Bild

Clytie Är en växt med stora rödrosa blommor med tråkiga vita kronblad och en gul hals. Dekorationen är körsbärsfärgade fläckar. Ljusgröna bladplattor med mönster.

Bild
Bild
Bild
Bild

Koleria Varshevich - har stora brokiga blommor i en delikat rosa nyans med ett rör och ljusgröna kronblad. Fläckar är lila.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Ojämn " - tillhör minisorter. Blommorna är långsträckta, av en mjuk vinröd färg, med svalget, som är täckt med lila streck.

Bild
Bild
Bild
Bild

Manchu - bladen är ljusgröna och blommorna är orange, som har fläckar på bögen av en vinröd färg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Solig - har stora gula blommor, varvat med rött, lövverk - en diskret grön nyans.

Bild
Bild
Bild
Bild

Karl Lindbergh - ägaren av den mörkaste färgen på knopparna av alla färger. Tuben är djup lavendel och halsen är vit. Kronbladets kanter är prickade med mörka crimson prickar, närmare basen blir de tätare och blir till horisontella ränder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Röd ryder - har hängande blad av mörkgrön färg och klockorna är djupröda. Alla kronblad i täta mörka körsbärsprickor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Roundelay - sort med rosa-orange blommor. Inuti är de vita, kronbladen i böjningen är desamma, bara med rosa små fläckar.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Persisk matta " - kännetecknas av gröna bladplattor med en röd kant längs den ojämna kanten. Blommorna är sammetslen, stora, med intressanta färger: toppen är rödbrun, insidan är gul. Samma färg och kronbladets revers, men fortfarande översållade med stora prickar av körsbärsfärg och har en hallonkant. Blomningen av denna sort är riklig, och den bildade busken har en snygg cirkulär form.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rongo - en växt med ljusa olivblad täckta med ljusare ådror. Blommor av violett färg med hals i vinröd fläck.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mors läppstift - en sort med mycket spektakulära blommor: intensivt rosa och rödbrunt blandas harmoniskt med snövit fläckar, vilket skapar en illusion av utstrålning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sciadotydaea hybrid - en hybridsort med stora rosa-skarlet knoppar täckta med mjuka villi. Ett vackert prickigt mönster på utsidan av blomman kvittas graciöst av lövverkets mörkgröna ton.

Bild
Bild

Kanelbröd - koleriya, som har en sammetslen beläggning på bladen och blommorna. Tillhör höga grödor, så det behöver stöd. Blommor är flera, korallröda.

Bild
Bild

" Karneval " - tillhör inhemska sorter. Blommar rikligt och länge med en orange-röd palett.

Bild
Bild

Emily roberts - ägare till apelsinknoppar med gult centrum. Kronbladet är crimson, med lila stänk.

Bild
Bild

Peridots kitlope - har en fluffig, ljusorange tub. På böjningen är kronbladen rosa-vita, med vinröda fläckar.

Bild
Bild

Sådana sorter av colerias som: Marta, Peridots Rolo, Beltane, Birka, Thads farbror Ron, "Lono" förvånar med sina ovanliga färger.

Landning

För plantering av koleria är ett färdigt underlag för gloxinia eller saintpaulia väl lämpligt. Men det bästa alternativet skulle tillagas oberoende av 2 delar svart jord eller lövmark, 1 del torv, 1 del sand och 0,5 del humus. Se till att ha ett två centimeter dräneringsskikt längst ner i grytan. Så fukt kommer att gå in i pannan och rötterna kommer att kunna andas. Planteringsbehållaren är grund, eftersom de flesta rötterna ligger nära markytan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Colera transplanteras ofta varje år eftersom det kännetecknas av en ganska snabb tillväxt. Förfarandet utförs huvudsakligen i mars eller början av april. För att skada växten så lite som möjligt är det bättre att transplantera med omlastningsmetoden, när blomman, tillsammans med jordklumpen, ordnas om till en ny kruka och ny jord tillsätts. Om rötterna skadas tas de sjuka delarna bort och sektionerna behandlas med krossat kol och anläggningen placeras i helt ny jord.

Bild
Bild

Vård

Innehållet i coleria är inte så besvärligt, blomsterodlare anser att det är krävande och lättskött, men glöm inte att blomman kommer från fuktiga tropiska skogar. För att på något sätt skapa naturliga förhållanden för växten måste du följa de grundläggande kriterierna.

  • Växten behöver regelbunden vattning, särskilt från vår till höst. Fuktgivande bör vara frekvent, ungefär två gånger i veckan och intensiv. I sommarvärmen kan du öka mängden något, och i svala perioder tvärtom, minska den. Vatten används filtrerat eller sedimenterat i flera dagar. Det är bättre att använda växelvis övre och nedre vattning, det vill säga fukta jorden på vanligt sätt och hälla vatten i sumpen. Låt inte vätska komma på delar av växten: ruttnande kan börja.
  • Trots att blomman föredrar fuktig luft, tål den väl de naturliga förhållandena i lägenheten. Sprutning används inte: på grund av villi behålls droppar vätska och kan provocera förruttnande processer. Om det är nödvändigt att befukta utrymmet kan du placera ett akvarium eller fat med vatten bredvid, och våta stenar läggs också ut i brickan.
  • Coleria är en termofil växt. Hon känner sig bra vid + 22-25 grader under varma perioder.
  • Belysningen måste vara klar men inte direkt solljus. Västra eller östra fönsterbrädor är optimala för placering; i de norra kan växten dö utan ytterligare belysning. I middagsvärmen bör blomman vara skuggad för att undvika brännskador.
  • Coleria är rädd för drag, särskilt vindkast. Detta bör beaktas när du väljer anläggningens plats.
  • Med hjälp av beskärning formas och underhålls blomman. Om detta inte görs kommer stjälkarna att vara för långsträckta, böjda, vilket kommer att påverka antalet framväxande stammar. Vid beskärning av en växt, först och främst, torkade och skadade skott tas bort, kniven måste desinficeras. För att skapa en frodig buske och bilda en krona skärs de långsträckta skotten med ungefär en tredjedel. Genom att skära av topparna aktiverar de axillära äggstockarnas aktivitet, så nya stammar börjar bildas. Blomman blir mer grenad och voluminös. Topparna kan användas för att föröka coleria.
  • Växten älskar jorden ganska lös, med låg surhet. För att förhindra rotrötning kan lite kol läggas till underlaget.
  • Gödselmedel för coleria används komplexa - för blommande växter eller orkidéer. Den rekommenderade dosen halveras. Toppdressing appliceras från april till september. Det finns inget behov av att befrukta växten under vilande perioder.
Bild
Bild

Blomningsperioden för huvuddelen av coleria -sorterna börjar i juli och slutar i november. Detta följs av en viloperiod, när bildnings- och tillväxtprocessen fördröjs, visas inte knoppar, även om det finns vissa arter som blommar i nästan ett helt år. För riklig och långsiktig blomning måste växten utrusta en plats med bra ljus, organisera regelbunden utfodring och näringsjord. Det måste komma ihåg: ung koleriya producerar sällan blomsterstjälkar, och från två års liv kan växten redan blomma i överflöd.

Bild
Bild

Under vilande perioden, främst på vintern, måste koleria skapa vissa villkor:

  • skär av alla torkade skott och löv;
  • ordna om blomman på en sval men ljus plats med en temperatur inom +15 grader;
  • minska mängden vattning avsevärt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Det finns tre sätt att odla färg hemma: genom frön, sticklingar och dela rötterna. Frömaterial, väl torkat, sås i en blandning av lövjord och sand, vattnas lätt med vatten och täcks med folie eller glas. Behållaren installeras på en varm, väl upplyst plats, kom ihåg att fukta och ventilera. Efter odling planteras plantorna i samma jord, men 2 cm från varandra. Det är bättre att ersätta vanlig vattning med sprutning från en sprayflaska . Efter en och en halv månad dyker plantorna igen på ett avstånd av 3 cm. Groddarna kan planteras på en permanent plats när de växer bra och blir starkare. Redan före bildandet av en buske i växter kläms topparna, vilket stimulerar tillväxten av laterala processer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sticklingar skärs från skottens toppar och placeras i små behållare fyllda med lövmark och sand, vattnas, täckta med polyeten. För att påskynda rotningsprocessen kan petioles fuktas med preparat som stimulerar rotbildning. Var noga med att öppna filmen varje dag och vattna groddarna regelbundet. Efter ungefär två veckor dyker rötter upp, och när plantorna börjar växa kan de planteras i krukor på deras permanenta tillväxtplats.

Bild
Bild

Coleriabladen används också som kronblad. Bladen läggs i en behållare med vatten eller våt sand för rotning. Men denna process är ganska lång och kan ta flera månader.

Det enklaste sättet att föröka koleria hemma är genom att dela roten . På våren, när växten transplanteras, delas rhizomen med en desinficerad kniv, alla sektioner strös med krossat kol och får torka ut lite. I en behållare planteras delar av rötterna några centimeter djupa och väl fuktade. Efter en tid växer en grodd från rotelementet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Växten blir sällan sjuk; från ett överskott av fukt kan mögel eller rotröta uppträda. Om grå eller vita fläckar visas på bladplattorna tas de drabbade delarna bort och växten kan behandlas med fungicider. Vid rotsjukdomar skärs också alla sjuka rötter av, strös med kol och vattnas med fungicida preparat. Blomman transplanteras till ett nytt substrat och krukan desinficeras. På grund av felaktig vård kan vissa färgproblem uppstå. För att undvika dem måste du överväga följande nyanser:

  • ingen blomning - för låg belysning eller brist på gödselmedel;
  • mörka fläckar på bladplattor indikerar kall vattning;
  • gula löv och extremt långsträckta skott uppstår på grund av brist på ljus;
  • bladen krullar ihop sig från den torra luften i rummet;
  • flabbighet av skott och bladplattor kan uppstå från rotröta.
Bild
Bild
Bild
Bild

Av skadedjur kan spindelmider och bladlöss ibland skada koleriya. I sådana fall tvättas växten med tvålvatten och behandlas med insekticider. Det spektakulära färgschemat är så enkelt och inte nyckfullt att ta hand om att även en nybörjare kan odla det. Och att säkerställa korrekt vård kommer att vara nyckeln till en lång och riklig blomning av den "colombianska skönheten".

Rekommenderad: