Jord För Begonier: Vilken Mark Behövs För Att Plantera Och Transplantera Inomhusbegonier? Hur är Jordens Sammansättning Som Begonier?

Innehållsförteckning:

Video: Jord För Begonier: Vilken Mark Behövs För Att Plantera Och Transplantera Inomhusbegonier? Hur är Jordens Sammansättning Som Begonier?

Video: Jord För Begonier: Vilken Mark Behövs För Att Plantera Och Transplantera Inomhusbegonier? Hur är Jordens Sammansättning Som Begonier?
Video: Jord för torrisar och jord som ska klara torra förhållanden 2024, Maj
Jord För Begonier: Vilken Mark Behövs För Att Plantera Och Transplantera Inomhusbegonier? Hur är Jordens Sammansättning Som Begonier?
Jord För Begonier: Vilken Mark Behövs För Att Plantera Och Transplantera Inomhusbegonier? Hur är Jordens Sammansättning Som Begonier?
Anonim

Begonia är en populär krukväxt med cirka 1 000 sorter och dubbelt så många hybrider. Det kräver inte komplext underhåll och har höga dekorativa egenskaper. I naturen är begonia utbredd i tropiska regnskogar och höga bergsområden. Oftast kan den hittas på platser med lämpligt klimat, bland dem - Indien, Sri Lanka, Sydamerika och östra Himalaya.

Med hänsyn till livsmiljön där den vilda växten känns bekväm kan du enkelt ta reda på hur du väljer rätt jord för din hembegonia.

Bild
Bild

Vilken roll spelar rätt jord?

Trots begoniernas anspråkslöshet spelar jordens sammansättning och dess struktur en avgörande roll för växtens välbefinnande. Från jorden levererar rotsystemet näringsämnen till bladen och blommorna. Om den inte innehåller tillräckligt med spårämnen förlorar växten sina dekorativa egenskaper - blommorna bleknar och bladen ändrar färg. Dessutom kommer begonia att bli sårbar för sjukdomar som gråmögel och bakteriell fläck. Om nödåtgärder inte vidtas i denna situation kommer begonia att dö.

PH -värdet spelar en viktig roll för en korrekt utveckling av växten. Med överdriven surhet i jorden assimileras de ämnen som är nödvändiga för korrekt utveckling och röttillväxten saktar ner . Begonia utmärks naturligt av ett svagt rotsystem, så det är lättare för det att överleva en otillräcklig surhetsgrad än en ökad. Detta förklaras också av det faktum att växtens rötter kan avge koldioxid, vilket naturligt höjer pH till önskad nivå.

Jordens sammansättning för olika typer av begonier kan skilja sig åt. Så för sin blommande form behövs ingredienser som bidrar till bildandet av knoppar och långvarig blomning, och för en dekorativ lummig behövs element som provocerar tillväxten av grön massa.

Bild
Bild
Bild
Bild

I vilken jord kommer växten att trivas?

Lös jord, som ger tillräcklig luftgenomsläpplighet och inte behåller överflödig vätska, är en idealisk miljö för utveckling av begonia -rötter. Jordens surhet bör vara låg eller neutral, rekommenderat pH är 5, 5-6, 5. Alla typer av begonier älskar jord mättad med spårämnen och organiskt material.

En måttlig mängd torv i jorden kommer att ha en gynnsam effekt på plantans tillstånd - det fungerar som en kvävekälla, förbättrar jordens struktur och hjälper till att absorbera näringsämnen. Ett överskott av torv kan dock öka surhetsindexet, så det används i små mängder. Så den perfekta jorden för begonia bör ha följande egenskaper:

  • innehåller tillräckligt med viktiga spårämnen;
  • har en lös och lätt struktur;
  • behåller inte fukt;
  • har en optimal sur miljö.

Eftersom begonia -rötter snabbt absorberar den mängd fukt som krävs, måste ett dräneringsskikt placeras längst ner i blomkrukan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lämplig jordkomposition för begonia

Jord för rum begonia utan att misslyckas måste innehålla följande element:

  • kväve;
  • järn;
  • kalium;
  • magnesium;
  • fosfor;
  • kalcium.

Med brist på näring i växten lyser gjutarna och blir gula, det slutar blomma, knopparna faller av, gula prickar visas på mogna blad. För att ge begonier näringsämnen måste du köpa ett speciellt gödningsmedel som enkelt kan hittas i en specialaffär.

Blommande former behöver särskilt matas, eftersom blomningen tar mycket energi från växten.

Bild
Bild

Överdriven befruktning kan också påverka blommans tillstånd negativt. Med en överdriven mängd spårämnen i jorden får bladen en mörkgrön färg, krullning, stjälkarna tjocknar och ruttnar . Om du har anledning att tro att växten har fått för mycket gödselmedel finns det två sätt att lösa detta problem. Vid en liten överdos är det nödvändigt att ta bort grytan från pallen och vattna den rikligt över diskbänken - så att vatten rinner genom dräneringshålen. Annars bör en transplantation utföras med en fullständig ersättning av jorden.

DIY begonia jord

För att ge anläggningen bekväma förhållanden är det enklaste sättet att köpa ett färdigt butiksunderlag. Som regel kallas det "För begonier". Dess fördelar är att alla nödvändiga ingredienser redan är blandade i rätt proportioner, jorden innehåller inte parasiter och skadedjur. Om det av flera skäl inte är möjligt att köpa ett speciellt underlag kan du förbereda det själv.

Beroende på växtens typ och mognadsgrad finns det flera alternativ för den optimala jordblandningen:

  • vid plantering av sticklingar och unga skott används en blandning av sand och torv i förhållandet 1: 1;
  • för spirande knölar skulle det bästa alternativet vara en blandning av torvmark, humus och sand i förhållandet 1: 1: 2;
  • mogna växter är lämpliga för jord av torv, sand och gräs, blandade i lika stora mängder;
  • blommande former av begonier kommer att må bra i jorden av torvmark, humus och torv i förhållandet 1: 2: 2.
Bild
Bild

Du kan få torvmark i ett ängsområde som är övervuxet med ungt gräs. För att göra detta måste du ta bort det översta lagret av jord och samla den erforderliga mängden jord under den. Varje form av självberedd jord kräver desinfektion på ett bekvämt sätt för dig:

  • kalcinerar i en ugn vid en temperatur av 180 grader;
  • frysning i flera veckor;
  • bearbetning med en svag lösning av kaliumpermanganat;
  • spill med kokande vatten.

Försummelse av desinfektion kan hota växten med utveckling av sjukdomar och parasiter.

Bild
Bild

Steg-för-steg-instruktioner för transplantation av begonia

För att transplantera behöver du en ny större kruka, handskar, en bassäng med vatten, färdigt underlag, kol och dränering. Processen är inte svår och består av flera steg.

  1. På transplantationsdagen, förvatten begonia.
  2. Ta försiktigt bort växten från krukan genom att hålla i stammen.
  3. Lägg den i en skål med vatten. Om det behövs, ta bort gammal jord från rötterna.
  4. Fyll transplantationskrukan 1/3 med ett dräneringsskikt.
  5. Stänk avloppet med kol för att skydda det från ruttning.
  6. Häll ett lager jord ovanpå - ca 2 cm.
  7. Undersök växtens rötter och ta vid behov bort skadade och ruttna.
  8. Lägg begonia i en kastrull och strö över jorden till skaftets botten.
  9. Vatten rikligt.
Bild
Bild

Växten kan behöva flyttas om om rötterna har fyllt blomkrukan helt. I det här fallet bör du inte välja en kruka som är för stor för transplantation, den ska vara mer än några centimeter i diameter.

Ibland krävs en transplantation på grund av rotsjukdom eller dålig markkvalitet. I detta fall måste särskild uppmärksamhet ägnas åt avlägsnandet av det gamla substratet. Och vid sjukdom, innan plantering, måste rötterna dessutom behandlas med en svag lösning av kaliumpermanganat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sammanfattningsvis finns det flera huvudpunkter som bör beaktas vid val av jord för begonier:

  • växten tolererar inte ökad surhet i jorden;
  • underlaget ska vara lätt och löst;
  • jorden måste innehålla de nödvändiga spårämnena;
  • du kan förbereda jordblandningen för begonia själv.

Rekommenderad: