Jord För Dracaena: Vilken Typ Av Mark Behövs För Att Transplantera Den Hemma?

Innehållsförteckning:

Video: Jord För Dracaena: Vilken Typ Av Mark Behövs För Att Transplantera Den Hemma?

Video: Jord För Dracaena: Vilken Typ Av Mark Behövs För Att Transplantera Den Hemma?
Video: Рассада Баклажанов 🔴 Уход за рассадой баклажанов 2024, April
Jord För Dracaena: Vilken Typ Av Mark Behövs För Att Transplantera Den Hemma?
Jord För Dracaena: Vilken Typ Av Mark Behövs För Att Transplantera Den Hemma?
Anonim

Dracaena är en flerårig växt, vars hemland är den afrikanska kontinenten, liksom Indien och länderna i Sydamerika, det vill säga länder med ett tropiskt klimat - varmt och fuktigt. Dracaena kallas oftast som buskar; utåt liknar det ett litet palmer med långa smala löv. Ursprunget till denna växt är viktigt för att förstå de grundläggande reglerna för vård av dracaena och dess transplantation.

Bild
Bild

Primära krav

Trots dess termofilitet, dracaena tål svala temperaturer , cirka -15 grader. Hon med rätta intar en av de första platserna i popularitet bland kontorsanläggningar . Dracaena är ganska opretentiös att ta hand om, förutsatt att rätt plats i lägenheten eller kontoret väljs, tillräckligt med belysning och luftfuktighet finns. Men först och främst måste du vara uppmärksam på valet av jord för dracaena.

Butiker erbjuder nu bra och ett brett utbud av grytblandningar , men många erfarna odlare följer regeln: om du vill få det perfekta resultatet, gör jobbet själv. Och det är vettigt, eftersom färdiga blandningar ofta innehåller för många mineraler enligt principen "mer - inte mindre", och trots allt växer varje växt i sitt hemland på mark med en strikt definierad andel spårämnen och deras överskott är alltid stress för växten … Därför bör ditt husdjur, även om det bara är en inomhusblomma, inte utsättas för onödig spänning.

Så, om du har valt vägen för självtillverkad krukväxtjord, bör du noggrant studera optimal jordkomposition.

Om du bestämmer dig för att lita på färdiga blandningar för blommor gör det inte heller ont att veta jordens sammansättning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Optimal sammansättning

Dracaena jord bör innehålla spårämnen som t.ex. kalium, magnesium, kalcium … Dracaena älskar luft. Marken måste vara lätt, spröd, god fuktgenomsläpplighet . Därför är den överdrivna förekomsten av torv, som färdiga jordar så ofta syndar, i jordens sammansättning för dracaena oönskad. Torv absorberar vatten, men ger bort det dåligt, jorden torkar snabbt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Men om jorden inte väljs helt korrekt kommer ingen katastrof att inträffa. Dracaena är ganska seg, så olämplig jord påverkar bara dess utseende. men plantera inte dracaena i lerjord - detta är den enda jordtypen där dracaena sannolikt inte kommer att överleva. Jordens sammansättning för dracaena inkluderar torvmark, lövmark, grov sand, humus.

Dessutom innehåller färdiga grytblandningar keramiska chips och kol, samt spårämnen - kaliumsulfat och dubbel superfosfat … Små tillsatser av torv, kalksten eller dolomitmjöl, biohumus, vermikulit, humater är också tillåtna i jorden.

När du väljer en jord måste du komma ihåg att olika typer av dracaena föredrar olika grader av jordens surhet. Detta gäller även luftfuktighet. Om du inte känner till preferenser för den valda dracaena -sorten, bör du välja jord med neutral syra . Från färdiga jordblandningar för dracaenajord är "Palma" och dess analoger lämpliga.

Det är nödvändigt att förse anläggningen med högkvalitativ dränering - ungefär en tiondel av krukans höjd bör fyllas med dräneringsmaterial, till exempel expanderad lera eller små skärvor från gamla krukor, små spillror.

Bild
Bild

Vad är alla jordelement för?

Listan över erforderliga markbeståndsdelar inkluderar följande element:

  • torvmark utgör grunden för jorden, den är lätt och näringsrik;
  • lövmark - den andra nödvändiga komponenten i jorden, bereds av sönderdelade löv;
  • humus tillhandahåller ekologisk näring för växten, erhållen genom rostning av gödsel;
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • sand förbättrar tillgången på luft och vatten till rötterna;
  • expanderad lera - det här är små bollar av bakad lera med en diameter på cirka 1 cm; de används för bättre jordlossning och för dränering;
  • vermikompost är en mycket populär jordadditiv; det är en produkt av daggmaskens vitala aktivitet, det läggs till jorden istället för humus, eftersom naturlig humus kan innehålla patogena mikrober och ogräsfrön;
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • vermikulit ökar markens luftgenomsläpplighet och förhindrar dess packning; det vill säga det behövs för samma ändamål som grov sand eller expanderad lera;
  • sapropel är ett gödningsmedel som bildas av sönderdelade mikroorganismer i sötvattenförekomster; den innehåller en stor mängd olika syror och andra användbara mikroelement, det rekommenderas att applicera det på jorden så att växten rotar bättre;
  • kol innehåller kalium, förhindrar en ökning av jordens surhet, ökar dess löshet och vattenpermeabilitet; du kan använda färdigt kol för grillar, krossade i bitar på cirka 1 cm i storlek;
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • keramiska flisar utför samma funktioner som sand och fin expanderad lera, de är utbytbara;
  • torv innehåller många viktiga spårämnen, dessutom tillåter inte torvens struktur att jorden härdar;
  • dolomitmjöl innehåller kalium och magnesium, hjälper till att normalisera jordens surhet;
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • humates - mineralgödselmedel, vilket ökar plantans motståndskraft mot sjukdomar;
  • kaliumsulfat - mineralgödselmedel som förbättrar växternas tillväxt;
  • dubbel superfosfat är ett mineralgödselmedel som ger växten kalcium och magnesium.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Kanske kan listan över nödvändiga jordkomponenter kompletteras med detta. Men det finns många fler mikroelement, som vid behov "matar" växten. Tyvärr behöver dracaena en stor mängd fukt, och frekvent vattning leder till "urlakning" av viktiga spårämnen från jorden.

Man bör komma ihåg att ett överskott av gödningsmedel är lika skadligt som en brist, så det viktigaste är att inte överdriva det och följa instruktionerna på gödselförpackningarna exakt.

Bild
Bild

Hur förbereder man marken?

Tänk på möjligheten att förbereda mark för inomhus dracaena hemma. Men observera att om du vill få garanterad högkvalitativ mark från grunden måste du ha en stor mängd tid och ansträngning, samt en lämplig plats för lagring och bearbetning av jorden. Beredningen av torvmark är följande:

  • på våren eller början av juni skärs torv i områden där örter av olika slag växer, och läggs i lager i hälften med gödsel; lövjord erhålls genom kompostering av sönderdelade löv;
  • på hösten samlas nedfallna löv av träd (med undantag av ek, pil, poppel, kastanj), och tillsats av släckt kalk bereds kompost;
  • för att förbereda humus täcks den uppsamlade gödseln (ko eller häst) med polyeten och får återuppvärmas i två år.

Viktig! Mognadstiden för alla tre listade komponenterna är cirka 2 år, så det är vettigt att göra dem själv bara om du odlar växterna professionellt. Dessutom bör det vara möjligt att förbereda jorden, till exempel närvaron av en sommarstuga.

Bild
Bild

Om detta inte är möjligt är det bättre att föredra den färdiga blandningen. Sand, som ger lösare mark, är det bättre att använda floden, väl tvättad. Resten av elementen tillsätts i små mängder. Gödsel appliceras i tid och i proportionerna som anges på förpackningen.

Dracaena bör transplanteras en gång om året ., och ju äldre växten är, desto mer spad läggs till marken. Men det här är bara för växter över 3 år. För den första planteringen är det lämpligt att ta jordkomponenterna i följande förhållande:

  • torvmark - 2 delar;
  • bladmark –1 del;
  • humus - 1 del;
  • grov sand - 1 del.

För att transplantera dracaena bör du först och främst desinficera jorden, eftersom var och en av komponenterna kan innehålla farliga bakterier eller sporer. Desinfektion hemma det enklaste sättet är att tillbringa i ugnen vid en temperatur på cirka +200 grader i 10-15 minuter. Du kan också spilla det med kokande vatten eller en något rosa lösning av kaliumpermanganat.

Du bör inte transplantera dracaena omedelbart i en stor kruka - då kommer alla krafter att gå in i tillväxten av rötterna. Grytans föredragna diameter är bara några centimeter större än diametern på den föregående . Dracaena har ett vertikalt rotsystem, det är bättre att plantera det i en hög glasformad behållare. Om du följer rekommendationerna för markberedning och ytterligare vård kommer dracaena att glädja dig med ett blommande utseende i många år och kommer att bli en riktig dekoration av ditt hem eller kontor.

Rekommenderad: