Periwinkle (49 Foton): Vad är Denna Växt? Plantering Och Vård I Det öppna Fältet, Växande I Ural, Beskrivning Av Sorter Och Arter Med Namn

Innehållsförteckning:

Video: Periwinkle (49 Foton): Vad är Denna Växt? Plantering Och Vård I Det öppna Fältet, Växande I Ural, Beskrivning Av Sorter Och Arter Med Namn

Video: Periwinkle (49 Foton): Vad är Denna Växt? Plantering Och Vård I Det öppna Fältet, Växande I Ural, Beskrivning Av Sorter Och Arter Med Namn
Video: Fotosyntes och cellandning 2024, April
Periwinkle (49 Foton): Vad är Denna Växt? Plantering Och Vård I Det öppna Fältet, Växande I Ural, Beskrivning Av Sorter Och Arter Med Namn
Periwinkle (49 Foton): Vad är Denna Växt? Plantering Och Vård I Det öppna Fältet, Växande I Ural, Beskrivning Av Sorter Och Arter Med Namn
Anonim

Naturen har gett oss en underbar variation av växter och blommor. Några av dem är utformade för att bota fruktansvärda sjukdomar och lindra fysisk smärta, andra är skapade för att glädja oss med deras skönhet varje dag, lugna själ och hjärta. Idag kommer vi att prata om en så mystisk växt som periwinkle, förstå dess funktioner och användbara egenskaper och också formulera de grundläggande reglerna för att ta hand om den.

Bild
Bild

allmän beskrivning

Periwinkle (Latin Vinca) är ett släkte av fleråriga vintergröna busk-typväxter av Kutrov-familjen. Hemorten för denna växt är Asien och Europa, liksom vissa områden i Nordafrika. Från det latinska språket "vinca" översätts som "garn" eller "kryp", vilket är typiskt för denna fleråriga växt.

Periwinkle blommar i början av våren, när jorden börjar värma upp och det finns tillräckligt med fukt i den . I de allra första blomstadierna sträcker sig periwinkle -knopparna uppåt, efter dess slut tappar växten inte sitt utseende, eftersom enskilda peduncles fortsätter att blomma under hela växtsäsongen. För tillfället finns det mer än 12 olika typer av periwinkle , skiljer sig åt i distributions- och utseendet.

Bild
Bild
Bild
Bild

I många länder har periwinkle, på grund av sin exceptionella vitalitet och anpassningsförmåga till alla väderförhållanden, blivit en symbol för livslängd och evig ungdom. De forntida romarna hade en legend som en gång periwinkle klagade till gudinnan Flora om dess värdelöshet och värdelöshet i jämförelse med skönheten och kärleken hos människor för violen.

Blommorna på dessa växter blommade nästan samtidigt på våren, men alla människor beundrade den violetta skönheten, och de brydde sig inte om den tråkiga periwinkle. Gudinnan hörde växtens kall och gav honom inte bara naturlig skönhet, utan också ett längre liv och blomning.

Sedan dess fick periwinkle berömmelse och började användas aktivt av vanliga människor i vardagen. Så till exempel tillskrivs ofta mirakulösa egenskaper denna perenn: periwinkle -knopparna som samlats vid en viss tid drev onda andar ut ur huset och skyddade dem från blixtnedslag.

Periwinkle planterades på döda människors gravar och symboliserade därigenom den mänskliga själens odödlighet.

Bild
Bild

Periwinkle idag är en av de mest populära prydnadsväxterna; den finns bokstavligen överallt: i rabatter, i parker, i trädgårdar och konstgjorda lundar. Låt oss se varför periwinkle fortfarande är relevant idag.

  1. Varaktighet . Bland ryska växter anses periwinkle vara något som en "evig blomma" - en blomma som inte känner till årstiderna. På det öppna fältet kan denna perenna blomma mycket länge, trots alla ogynnsamma miljöförhållanden.
  2. Anspråkslöshet . Många känner till periwinkle som en växt som kan leva i marken så länge det finns minst en droppe vatten där. Denna växt behöver inte konstant vård och vattning.
  3. Lätt att sitta . Detta är en av de enklaste växterna att plantera rent tekniskt, vi kommer att prata mer om detta senare.
  4. Attraktivt utseende . Denna blomma är idealisk för personer med en raffinerad smak. Periwinkle -blommor kännetecknas av känsliga toner som lugnar och inte "skadar" ögonen.
  5. Verktyg . Denna perenna är full av användbara egenskaper, som vi också kommer att överväga i detalj lite senare.

Till skillnad från många andra växter ser periwinkle bra ut inte bara i trädgården, utan också i landskapsdesign. Detta är den typ av växt som inte tappar sitt utseende efter blomningen, buskar av buskar ser alltid harmoniska och vackra ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om vi pratar om växtens kompatibilitet med andra blommor, då tillsammans med periwinkle, glöm-mig-inte, skogar, panséer, primros ser bra ut . I vårdande händer kan dessa blommor bilda en levande grön matta med ljusa stänk av skarlet, lila och gyllene nyanser.

Förutom de uppenbara yttre fördelarna, periwinkle har många användbara och medicinska egenskaper . Fram till slutet av 1900 -talet odlades denna växt aktivt för medicinska ändamål. Det hittades vitala alkaloider som har en vasodilaterande effekt, förbättrar cerebral cirkulation och hämmar celldelning. Oftast finns dessa alkaloider i sammansättningen av immunsuppressiva medel och antineoplastiska medel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hittills har industriproduktionen av medel från denna anläggning avbrutits, eftersom ett sätt har synts att få alla nödvändiga alkaloider på konstgjord väg. Men själva växten används fortfarande aktivt vid behandling av hjärt -kärlsjukdomar.

Till exempel innehåller den pubescenta periwinkle användbara glykosider som pubescin och vin, som används för att skapa läkemedel för att sänka blodtrycket. Örter periwinkle är rik på rutin, en vital glykosid. Periwinkle rosa innehåller den fördelaktiga alkaloid reserpinen, som också används för att sänka blodtrycket.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vissa sorter av periwinkle innehåller många andra fördelaktiga element, inklusive ursolsyra, socker, vitaminer och några organiska syror … Denna fleråriga används fortfarande vid behandling av sjukdomar som osteokondros, ischemi, polyneurit och vasomotorisk rinit. Det finns kända fall av den positiva effekten av periwinkle på sjukdomsförloppet i samband med psykiska störningar: schizofreni, psykos, depression.

Periwinkle har inte heller sparat traditionell medicin . För några århundraden sedan användes det aktivt av människor för att behandla skörbjugg, diarré och användes för att förebygga konsumtion. Det ansågs vara ett universellt medel för att stoppa blödning och smärta i tänderna och munnen.

Det finns ett antagande att denna unika och, som många tror, en magisk växt, började användas i farmakologi under Cicero -tiden.

Men periwinkle, som de flesta växter som innehåller alkaloider, om den används fel och när dosen överskrids är den extremt giftig . De flesta experter rekommenderar att man undviker självskapande av omslag och infusioner av periwinkle, eftersom det finns en stor sannolikhet att felaktigt bestämma doserna, vilket förvirrar växtsorten / sorten, vilket kan leda till ett ogynnsamt resultat.

Högt rekommenderad se en bra läkare att skapa en omfattande behandlingsplan för denna växt, snarare än självmedicinering. Detta gäller särskilt för gravida kvinnor, för vilka användning av periwinkle-baserade läkemedel är kontraindicerad när som helst.

Bild
Bild

Olika sorter

Under sin rika och århundraden gamla historia lyckades periwinkle utvecklas till flera fullvärdiga sorter och dussintals enskilda sorter. De skiljer sig först och främst i utseende, frön, miljökrav och plantering.

Det ska sägas direkt att de vanligaste och mest kända är 2 sorter av periwinkle: stora och små. Resten kan enkelt rankas bland sorterna av dessa arter, men de har också skillnader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Liten periwinkle (eller "Vinca minor")

Det är en ganska lång vintergrön växt med rika gröna ovala blad. Dess löv ligger mittemot varandra och har en karakteristisk hälsosam glans. Peduncles växer först upp till 15-20 cm långa och faller sedan under knopparnas vikt.

Blommor, presenterade på växten i stort antal, ligger i bladens axlar och når en diameter på högst 3 centimeter. Blomstringstiden är kort-från ungefär mitten av maj till mitten av juni (med variationer beroende på tidpunkten för plantering eller sort).

Blommans nyanser i detta fall sträcker sig från rent vitt till blekrosa och lila nyanser. Färgen på bladen kan variera från mörkgrön till grön med silverfärgad, gul och till och med rödaktig kant. Vild periwinkle kännetecknas av mörkgröna blad med blå blommor och en femspetsig korolla.

Bild
Bild

Följande sorter skiljer sig från denna art

Bowles Variety - en hög sort med ett stort antal starka vita knoppar, färgen på bladen är ofta ljusgrön. Blommans allmänna utseende liknar en vanlig klocka. Blomning sker 1-2 gånger om året.

Bild
Bild

" Dart är blå " - en liknande sort, som också utmärks av knopparnas vita färg, men i detta fall är deras färg blekare, gråaktig och kronbladen i blomställningen separeras från varandra med skarpa hörn.

Bild
Bild

" Marie " - en lågväxande version av periwinkle, också med ett stort antal vita blommor.

Bild
Bild

" Emily Joy " - en ung sort av periwinkle, skiljer sig från den klassiska sorten i saftiga mörka blad och en ljusrosa, till och med lila nyans av blomställningar.

Bild
Bild

" Atropurpurea " - En annan populär sort, den utmärks av en lila blomställning, som liknar en propeller i form.

Bild
Bild

" Dubbla lila " - en stabil, lång och stark version av periwinkle med rika lila nyanser.

Bild
Bild

" Variegata " - som namnet antyder är detta en brokig typ (en hybridversion, där bladen eller blommornas färger kan skilja sig), skiljer sig i blad av ljusgrön färg med en karakteristisk lövkant (vita, silverfärgade, gulaktiga nyanser längs hela blad). Knopparnas nyans kan sträcka sig från ljuslila till levande röda.

Bild
Bild

" Gyllene " - periwinkle -sort med nästan helt gula blad eller med en karakteristisk kant längs hela bladens längd.

Bild
Bild

" Månljus " - frodiga knoppar med massor av lila kronblad. Bladen är ljusgröna med en tunn vit kant. Det anses vara sällsynt och en av de vackraste sorterna av periwinkle.

Bild
Bild

Belysning . Ett kännetecken för denna trädgårdssort är dess stora, täta och läderaktiga löv med ljusgula "slag" på ytan. Skiljer sig i ett litet antal blommor och långsam tillväxt.

Bild
Bild

Catharanthus roseus ("Sicilien") - inomhus brokig växt med ljusgröna blad utan kant och nyanser av knoppar från lila till ljusrött.

Bild
Bild

" Pinot Noir " - den rikliga versionen av periwinkle med små men frekventa knoppar av lila och rosa färg, skiljer sig åt i små gröna blad och relativt liten tillväxt.

Bild
Bild

Stor periwinkle (Vinca major)

Det är en lågväxande växt med krypande buskar. Det representeras av stora köttiga löv och blå blomknoppar som når upp till 5 centimeter i diameter. I det här fallet är antalet blommor i busken mycket mindre. Denna typ av periwinkle anses vara mycket mindre populär bland trädgårdsmästare.

Ett särdrag hos den lilla och stora periwinkle kan betraktas som bladens struktur - den stora periwinkle har bladblad, den lilla har inte.

Bild
Bild

Det finns två vanliga sorter av periwinkle stora

  1. " Variegata "- ljusgröna stora blad, buske upp till 30 cm höga, sällsynta, men stora lila knoppar.
  2. " Slösa papper " - köttiga stora gröna blad med en karakteristisk gul "stroke". Färgen på knopparna sträcker sig från ljusrosa till lila.
Bild
Bild
Bild
Bild

Örter periwinkle (Vinca herbacea)

En annan typ av periwinkle. Det är mest utbrett i sin naturliga miljö - blommorna på denna växt kan ofta hittas i varma lövskogar och ängar. Artens karakteristiska drag är krypande starka och tunna stjälkar, små, sällan placerade gröna eller mörkgröna blad. Nyanser av flera knoppar sträcker sig från ljusgrått till skarpt vitt.

Bild
Bild

Pubescent periwinkle (Vinca pubescens)

En art av periwinkle som bara växer i fuktig varm jord (till exempel i Kaukasus). Skiljer sig i små blommor (upp till 3 centimeter i diameter) mörkblå och ljuslila i färgen. Blommar från mitten av maj till slutet av juni.

Bild
Bild

Rosa periwinkle (Vinca rosea)

Växten är medellång (40 till 60 cm). Den har starka, raka stjälkar med mörkgröna blad och ljusrosa knoppar. Till skillnad från andra arter blommar periwinkle från tidig vår till sen höst. Sakta växande arter.

Bild
Bild

Rosa periwinkle har två vanliga sorter:

  1. " Druvkylare " - lila eller lila blommor med ett rikt rosa centrum;
  2. Pepparmintkylare - ljusa starka knoppar med ett starkt rött centrum som en fläck.
Bild
Bild
Bild
Bild

Plantering och avel

Precis som alla fleråriga växter kan periwinkle förökas på flera sätt, som var och en beror på säsongen, liksom planteringsförhållanden: jord, väderförhållanden, närvaron av en viss plats för plantering.

Så det finns 4 sätt att odla denna kultur:

  1. frön;
  2. dela buskdelen;
  3. genom avledning;
  4. genom sticklingar.

Idag använder erfarna ägare ofta buskens uppdelning.

Bild
Bild

I detta fall separeras en viss del av växten från resten av busken (tillsammans med en del av rotsystemet). Separationen och plantering i sig bör utföras på våren eller under de första månaderna av hösten. Växten kommer att behöva mycket fukt för att växa framgångsrikt.

Bild
Bild

Sticklingar är också en ganska populär avelsmetod för periwinkle . I detta fall separeras eller avskärs unga skott av växten från huvudbusken och begravs på en separat plats med samma jord och fuktnivå. Vid plantering ska endast plåtdelen vara kvar på ytan, hela basen ska ligga i marken.

Bild
Bild

Avelutbredning är mycket mindre populär, eftersom denna procedur kräver ledigt utrymme runt växten .… Kvisten ska böjas till marken och täckas med jord. I det här fallet bör du vänta på åtminstone delvis rotning av skottet, sedan separera det från buskdelen och plantera det på en avsedd och förberedd plats (metoden liknar förökningen av vanliga jordgubbar).

Bild
Bild

Växtens frön bör övervakas mycket mer noggrant . Själva planteringsprocessen bör utföras på våren; grunda trä- eller polymerlådor passar bäst för detta. Placera fröna i jorden till ett djup av högst 2-3 cm, täck sedan med en ogenomtränglig film eller trasa (ett strikt definierat mikroklimat bör skapas). Detta alternativ är lämpligt för odling av periwinkle bara hemma (upp till 22-23 grader Celsius). Var noga med att vattna växten ibland och ventilera de första skotten för att hålla dem livskraftiga.

När de första plantorna groddar tar du bort filmen och utsätter potten för solen.

En plockning bör utföras först efter att groddarna har fyra fulla blad, medan plantans höjd ska vara minst 8 centimeter.

Bild
Bild

Hur man bryr sig?

För någon ägare kommer periwinkle inte att orsaka stora svårigheter i vården, eftersom det är en av de mest opretentiösa fleråriga växterna. Allt som kommer att anges nedan är bara rekommendationer med hjälp av vilka du kan odla vackra och, viktigast av allt, friska blommor.

Plats . Periwinkle är inte dåligt för öppet solljus och kan kännas bra i sval nyans, men det rotar sig bäst på en halvmörk, kall plats. Försök att hitta en plats där växten skulle vara helt upplyst på morgonen eller på kvällen. Det bästa alternativet skulle vara att plantera en flerårig under unga träd - på så sätt får de det nödvändiga skyddet från solens ljusa strålar och kommer alltid att ha fukt i närheten, i markens övre lager.

Bild
Bild

Jorden . Nästan vilken jord som helst är lämplig för periwinkle, men det kommer att kännas bäst på måttligt fuktiga leror med lite humusinnehåll. För att underlätta den första groning av växten på en ny plats (när man planterar skott) är det bättre att köpa en speciell lös jordblandning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vattning … Du bör inte överdriva det med fukt även i de inledande stadierna efter avstigning. Växten ska vattnas cirka 2-3 gånger i veckan tills roten är fullständig, minska sedan vattningen till 1 gång i veckan. Ett undantag kan göras endast vid långvarig torka eller vissnande av flera löv eller blommor.

Bild
Bild

Matning av en blomma bör utföras högst en gång i månaden . (för en ung växt), med tiden kan intervallet ökas - med utseendet på ett starkt rotsystem kommer blomman att lära sig att överleva på egen hand även i dåligt lämplig jord. Du kan förbereda gödselmedel själv (infusion av humus) eller köpa en speciellt beredd organisk eller mineralisk produkt för trädgårdsodlingar.

Bild
Bild

Om du bestämmer dig för att transplantera gräset till en ny plats, bör det utföras på våren . Då är jorden fuktig och varm nog för hela rotsystemets utveckling. Om du planerar att plantera den på sommaren, välj en inte torr och helst grumlig dag.

Bild
Bild

Periwinkle kan göra utan att lämna , men om du vill att dina blommor ska se välskötta och vackra ut, bör du övervaka deras skick. Inspektera växten för döda grenar varje vår och höst. Beskärning bör också göras på våren, vilket gör plantans bas mer voluminös och fräschare.

Dessutom, om förhållandena för periwinkle visar sig vara mycket gynnsamma, kan det orsaka mycket besvär - denna växt växer mycket snabbt och kan fylla alla sängar på bara en månad. Försumma därför inte sällsynt gallring. Var inte rädd för att periwinkle kommer att bli mindre vacker eller vild utan ordentlig vård av knopparna - kanske kommer det till och med att ge den en viss originell charm.

Bild
Bild

När det gäller övervintring måste den stora periwinkle täckas med grangrenar (särskilt om vintern är kall, men snöfri), om vi pratar om den lilla periwinkle tolererar den perfekt alla vintrar utan någon skyddsutrustning.

Sjukdomar och skadedjur

Periwinkle är praktiskt taget inte utsatt för den negativa påverkan av den yttre miljön, det är en av de mest resistenta mot motgångsväxter, som inte är rädd för dimma, hypotermi eller ruttnande av rotsystemet och kan växa både i söder och i Ural. Trädgårdsmästarens enda fiende på väg att odla vackra periwinkle -blommor kan vara insekts skadedjur som t.ex. bladlus eller skalinsekt . För att bli av med skadedjur är det tillräckligt att behandla plantans buskar med tvålvatten. För att göra detta, blanda 1 matsked bakpulver med ¼ av en vanlig tvål, häll en liter varmt vatten och rör om ordentligt tills de är helt upplösta. När kompositionen har svalnat till rumstemperatur, spraya bara plantans löv med den.

Trots periwinkens anspråkslöshet mot den yttre miljön, försök att undvika vattendämpning i jorden - även med så saftiga löv och alltid färska och ljusa blommor behöver den inte mycket fukt.

Rekommenderad: