Sparrisart (45 Bilder): Beskrivning Av Skärformade Sparris Och Plumosus, Umbelatus, Falcatus Och Setaceus, Trädgård Och Pyramidal

Innehållsförteckning:

Video: Sparrisart (45 Bilder): Beskrivning Av Skärformade Sparris Och Plumosus, Umbelatus, Falcatus Och Setaceus, Trädgård Och Pyramidal

Video: Sparrisart (45 Bilder): Beskrivning Av Skärformade Sparris Och Plumosus, Umbelatus, Falcatus Och Setaceus, Trädgård Och Pyramidal
Video: Asparagus and french beans together 2024, Maj
Sparrisart (45 Bilder): Beskrivning Av Skärformade Sparris Och Plumosus, Umbelatus, Falcatus Och Setaceus, Trädgård Och Pyramidal
Sparrisart (45 Bilder): Beskrivning Av Skärformade Sparris Och Plumosus, Umbelatus, Falcatus Och Setaceus, Trädgård Och Pyramidal
Anonim

Den opretentiösa sparrisen kan ses i nästan alla hem. Det dekorerar hemmet och skapar en känsla av avskildhet i ett svalt hörn av skogen, där det alltid är lugnt och fräscht. Hur olika typer av sparris ser ut, hur man sköter en växt och dekorerar en inredning med den, läs den här artikeln.

Bild
Bild

En kort beskrivning av utseendet

Asparges är en vintergrön växt som växer i Indien, Japan, Egypten och USA. Det är en grenad flerårig buske vars blad inte ser ut som vanliga . Istället har cladodia -blomman modifierade löv, smala, små, fjälliga, som nålar. För många liknar sparris den bisarra algen "fucus" eller det vanliga "göklinet", som tillhör familjen bryophyte och växer i våra skogar. Faktum är att sparris är en växt från familjen Asparges.

Växtens stjälkar är långa - från 1,5 m, ofta nakna . Grenande skott är rikligt täckta med frodig prydnadsgrönska, för vilken floraälskare uppskattar växten. Sparris växer inte bara som en upprätt buske. Det finns dess rikliga typer - lianor med taggar för stöd. Sparrisblommor är små, ensamma eller grupperade. De har en vit eller gräddfärg och en märklig lukt som inte alla gillar. Frukterna som dyker upp efter blomningen är röda eller gula och är giftiga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

I naturen finns det mer än 300 sparrisarter. De vackraste och opretentiösa av dem dekorerar våra hem.

Halvmåne eller falkatus

Växtens stjälk är täckt med taggar som liknar en skärd - därför fick liana sitt namn. Den växer obehindrat och klättrar med taggar på vilken yta som helst. Skottlängden når 4 m, höjden är mer än 1 meter. Växten blommar med små känsliga krämblommor, samlade i blomställningar.

Bild
Bild

Plumosus

Ett annat namn på växten är pinnade sparris. Ändarna på de frodiga skotten är formade som lyxiga strutsfjädrar. Stammarna, nakna i mitten, förgrenar sig starkt, så busken visar sig vara omfattande. Busken blommar med små vita blommor som har en specifik lukt.

Bild
Bild

Sprenger

Grenade krypande vinstockar klamrar sig fast vid stenar, träd och jord. Växtens stjälkar är tunna och nakna, upp till 1,5 m långa, lutande nedåt. Buntar, samlade från skott med korta och vassa tunna blad, skapar ett frodigt grönt moln.

Bild
Bild

Racemose

Behärskar enkelt alla hinder, den taggiga blomman växer upp och sänker sedan sina skott med subulata cladodia, samlade i form av klasar. Rosa blomställningar samlas i tofsar, varifrån denna typ av sparris fick sitt namn.

Bild
Bild

Tätblommig

Växten skapar många hängande skott upp till 50 cm i längd. Grönskan är ljus och frodig, liksom de finaste nålarna, bildar en mycket vacker buske, och blomningen är extremt riklig och långvarig för denna kultur.

Bild
Bild

Pyramidalt

Pyramidala sparris kan lätt misstas som en en. Skotten är upprätt, når 1,5 m i höjd, täckta med mycket mjuka och känsliga nålar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sparris

Denna stiliga man har stora löv, ljusgröna och glänsande. Det kan förväxlas med vanlig murgröna. Den växer som en liana, kräver stöd. Med dess hjälp kan du skapa en hel häck eller växtvägg. Växtens blommor luktar apelsin.

Bild
Bild

Medicinskt eller vanligt

Noggrant odlad på tomter och sommarstugor som trädgårdskultur. Busken är magnifik, frodig, fluffig, mycket dekorerar landskapet. Skotten är mjuka, med ganska långa kladoder, används av blomsterhandlare i buketter, används för mat och för tillverkning av läkemedel. Nå upp till 1,5 m i längd.

Bild
Bild

Setaceus

Den har spretiga fluffiga, mycket förgrenade skott med tunna korta kladoder som växer i flera nivåer. Han älskar ljus mycket, så det växer bättre i hängande krukor på fönstren.

Bild
Bild

Virgatus

Denna typ av sparris är också älskad av florister för sin rikliga gröna massa, nödvändig för att skapa kompositioner i en rustik, eko och massiv stil. Nålarna är mjuka och långa, skotten behåller sin färskhet länge efter skärning.

Bild
Bild

Den smalaste

Denna sparris har långa, graciösa skott. Sorten kan förväxlas med pinnate sparris, men den största skillnaden mellan tunna sparris är miniatyr bräckliga nålar. Den här blommans grönska är som en transparent och ljusgrön spets.

Bild
Bild
Bild
Bild

Umbelatus

Detta är en annan favorit bland designers och blomsterhandlare. Växtens grenar är täta, har vackra kurvor, grönskan är mycket tät, samlad i frekventa dubbla klasar, som liknar grenarna på en lyxig Pitsunda -tall.

Bild
Bild

Allmänna regler för hemtjänst

En tropisk invånare, sparris känns bra i våra lägenheter. Alla typer av denna växt är opretentiösa. Att se en grön stilig man med lockiga grenar i en butik, en älskare av inomhusflora kan helt enkelt inte gå förbi. När du köper sparris är det första du behöver göra att transplantera växten.

Överföra

Marken där växten säljs är endast avsedd för transport. Vid hemkomsten ska sparrisen transplanteras enligt dessa instruktioner:

  • befria växtens rötter från gammal jord;
  • häll 1/3 av dräneringen i grytan - expanderad lera;
  • lägg mossa på botten - sphagnum;
  • jorden är lämplig för dekorativa lövväxter;
  • fyll i en 1/2 kruka jord och placera försiktigt växten inuti;
  • borsta försiktigt kvarvarande jord längs behållarens kanter och något runt blommans botten;
  • vattna växten med sedimenterat mjukt vatten.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Unga sparris transplanteras varje år, eftersom de växer snabbt. Grytan måste tas lite mer än den föregående. Vuxna exemplar transplanteras vart tredje år. Du kan göra blandningen till växten själv. För att göra detta behöver du följande ingredienser:

  • flodsand -1/4 del;
  • bladmark - 1/4 del;
  • humus - 2/4 delar.
Bild
Bild

Belysning

Hemma växer sparris under de tropiska skogarnas spridande kronor, där solens ljus går mjukt och diskret in. Direkt brinnande solljus är ett okänt och oönskat fenomen för sparris. Det finns sparrisarter som är mer och mindre ljusälskande. Anläggningen kommer att trivas på östra och västra fönster. I ett rum där fönstren vetter mot söder kan blomman placeras bort från fönstret, i ett område där ljuset sprids. Här kommer blomman att vara i komfortzonen och passar perfekt in i alla interiörer.

Med vintern börjar växten sakna solljus . Växtstammen sträcker sig mot ljuset, blir naken och lämnar fjädrar kvar på kronan. Anläggningen måste flyttas till en ljusare och svalare plats. Om solen inte är varm ännu kan potten placeras på södra fönstret.

Bild
Bild

Temperatur

På sommaren ska temperaturen i rummet inte vara högre än + 22 + 25 grader. Annars börjar växten torka ut och tar av sig sin vackra fluffiga outfit. Sparris älskar frisk luft och har inget emot att spendera sommaren på en öppen veranda eller på en balkong, i ett skuggat hörn, men inte i solen. Under höst-vinterperioden, när växten behöver vila, är det lämpligt att flytta sparrisen till en svalare plats med en temperatur som inte är högre än + 15 grader. Detta gör att han kan vila och spara energi i början av den nya växtsäsongen.

Viktig! Det är omöjligt att hålla anläggningen nära batteriet. Sparrisbladen blir gula och skalar av. Om detta händer, överför blomman omedelbart till en sval plats och trim försiktigt de nakna grenarna. Detta bidrar till uppkomsten av nya skott.

Bild
Bild

Vattning

Sparris älskar bra vattning, jorden i växtens behållare ska vara fuktig, men i inget fall våt, vilket leder till att rötterna dör. På sommaren vattnas blomman minst 3 gånger i veckan. Riklig fukt behövs inte för sparris, och sprutning är till och med fördelaktigt för växten, särskilt på sommaren . Det hjälper till att motstå värme och bekämpa skadedjur. På vintern och hösten vattnas grödan efter behov: om jorden har torkat ut i en kruka till ett djup av minst 3 cm är det dags att vattna blomman. På våren, när färska unga gröna dyker upp på sparrisen, ökar mängden vattning gradvis.

Viktig! Var noga med att tömma överflödigt vatten från sumpen efter vattning. Detta leder till vattentätning av jorden och förfall av växtrötter.

Bild
Bild

Gödselmedel

Från början av växtsäsongen befruktas växten oftare. På sommaren kan toppdressing appliceras en gång i veckan. Varje flytande balanserat gödningsmedel fungerar för sparris. De första åren av livet behöver växten särskilt kväve och kalcium:

  • kväve stimulerar tillväxten av skott, hjälper till att bygga upp en underbar grön massa för sparris;
  • kalcium utvecklar skelettet och stärker växtens rotsystem.
Bild
Bild
Bild
Bild

Under blomningen är det bra att mata blomman med fosfor-kaliumgödselmedel. Lämpliga gödningsmedel för sparris - gödningsmedel för prydnadsväxter:

  • "Regnbåge";
  • "Effekt på";
  • Agricola;
  • "Hyacint"
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fortplantning

Du kan föröka växten på följande sätt:

  • dela busken;
  • frön;
  • sticklingar.

Genom att dela busken

Denna metod sprids lätt av vuxna växter över 4 år med ett kraftfullt rotsystem. Detta görs på våren under planttransplantation. Rhizomen skärs i bitar och försöker att inte skada mycket. De drabbade rötterna och knölarna sprinklas med aktivt kol, transplanteras i krukor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Frön

Det är inte svårt att odla en blomma från frön. Landning sker i slutet av februari - början av april i varm våt sand eller torv. Behållare med grödor förvaras på en mörk plats med en temperatur på högst 25 grader. För att bibehålla fukt sprutas jorden. Groddarna kommer att dyka upp på ytan om 3-4 veckor. Lådorna med plantor överförs till ljuset. Unga växter planteras i separata krukor efter 4 månader, när groddarna är starkare och deras höjd blir mer än 50 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sticklingar

Sticklingar skärs i slutet av mars. Rotad i ett fuktigt underlag och placerat i ett växthus: lådan är täckt med folie eller glas. Luftning och sprutning av växterna måste utföras dagligen, annars kan de ruttna. Med rätt vård kommer plantorna att rota efter 3 veckor. Du kan plantera dem i separata behållare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Exempel i interiören

Efter arbetsdagens liv och rörelse är det naturligt för varje person att återvända hem och koppla av. Inomhusblommor dekorerar inte bara interiören, utan hjälper också till att skapa en miljö som bidrar till avkoppling och avkoppling. Lyxiga sparrisgröna är mjuka, mönstrade och frodiga och passar utmärkt för detta ändamål. Fluffiga skott av en växt kan dekorera inte bara fönster. De passar perfekt i alla miljöer och låter dig göra ljusa accenter i interiören.

Växtväggen med ljusa sparrisfjädrar ser väldigt vacker och original ut

Bild
Bild

Växtmålningar är i trend, små hörn av vilda djur på en vanlig vägg

Bild
Bild
Bild
Bild

Rummets inredning, som är dekorerad med tunna graciösa skott, ser original ut

Bild
Bild
Bild
Bild

Vertikal landskapsarkitektur kan också skapas i sovrummet

Bild
Bild
Bild
Bild

Blomkruka med en ovanlig form är en slående detalj i interiören

Bild
Bild

Sparris kommer harmoniskt att passa in i atmosfären på verandan eller balkongen

Bild
Bild

Du kan placera sparris på bokhyllor, hyllor. Du kan lägga en omfattande blomkruka med en blomma på golvet. På vilken plats som helst kommer kontemplation över detta fantastiska skapande av naturen att ge dig nöje.

Rekommenderad: