Chlorophytum Lämnar Torra: Vad Ska Jag Göra Om Bladen Torkar Och Blir Svarta I ändarna? Orsaker Och Metoder För Kamp

Innehållsförteckning:

Video: Chlorophytum Lämnar Torra: Vad Ska Jag Göra Om Bladen Torkar Och Blir Svarta I ändarna? Orsaker Och Metoder För Kamp

Video: Chlorophytum Lämnar Torra: Vad Ska Jag Göra Om Bladen Torkar Och Blir Svarta I ändarna? Orsaker Och Metoder För Kamp
Video: How to Save Drying Spider Plant| सूखने से कैसे बचाए मूसली पौधे को | monthly hindi video 2024, Maj
Chlorophytum Lämnar Torra: Vad Ska Jag Göra Om Bladen Torkar Och Blir Svarta I ändarna? Orsaker Och Metoder För Kamp
Chlorophytum Lämnar Torra: Vad Ska Jag Göra Om Bladen Torkar Och Blir Svarta I ändarna? Orsaker Och Metoder För Kamp
Anonim

Chlorophytum glädjer sina ägare med vackert grönt bladverk. Detta är dock endast möjligt i en situation där växten är frisk. Vad ska jag göra om bladen på inomhusblomman torkar?

Bild
Bild

Orsaker

Chlorophytum är ganska lätt att ta hand om. Det är därför många blomsterodlare fyller på sina samlingar med denna växt. Emellertid blir bristande efterlevnad av reglerna för vård ofta orsaken till olika sjukdomar hos ett grönt husdjur. Utifrån bladens skick kan man bedöma om det finns anledning till oro. Om de börjar torka mycket måste du avgöra varför detta händer och tänka på behovet av behandling.

Följande faktorer kan leda till att klorofytumblad torkar ut:

  • irrationell vattning;
  • olämplig omgivningstemperatur;
  • minskning av luftfuktigheten i rummet;
  • bladparasiter och skadedjur;
  • sen transplantation;
  • ett antal mekaniska skador (som regel efter transplantation av en blomma i en ny kruka);
  • överdriven belysning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Ofta åtföljs torkning av lövverket av en färgändring, vanligtvis börjar det bli gult. Det börjar vanligtvis från bladens ändar. Vid allvarlig skada ändrar bladet nästan helt sin färg, förlorar sin turgor och försvinner sedan helt.

Om växten skadas av parasiter blir bladen svarta. I denna situation krävs omedelbar behandling redan.

Bild
Bild

Kontrollåtgärder

De åtgärder som tillämpas beror på de identifierade skadliga faktorerna. Första uppmärksamheten rekommenderas att ägnas åt inomhusklimatindikatorer.

Ljus

Först måste du bestämma hur mycket ljus blomman får. Chlorophytum är en växt som kräver tillräcklig insolering. Det är ingen slump att det rekommenderas att placera det i rum med fönster i söderläge. Det är dock oerhört viktigt att växten får diffust ljus. Om blomman, som ligger på fönsterbrädan i söderläge, har börjat torka, rekommenderas det att vid middagstid överföra den till en annan plats.

På sommaren, vid kraftig torrhet av bladen, är det bättre att hålla växten på en plats något avlägsen från fönstret.

Bild
Bild

Temperatur

En höjning av temperaturen i luften i rummet kan också påverkas inte på bästa sätt. Normalt börjar växten torka ut om denna siffra överstiger 25-26 ° C. Experter rekommenderar att man inte placerar klorofytum bredvid värmeapparater. Blommorna börjar ofta torka starkt på vintern, när uppvärmningen är på, då ska de flyttas bort från batterierna.

Bild
Bild

Fuktighet

För att bevara den vackra färgen på bladen är det nödvändigt att optimera luftfuktigheten i rummet. Dessutom skiljer sig värdena för denna indikator på vintern och sommaren för klorofytum. På sommaren och våren är det önskvärt att luftfuktigheten i rummet där denna växt ligger är 70-75%. Vid andra tider på året, för god blomstertillväxt, räcker det med att detta mikroklimat är cirka 50%.

Om ett mycket lågt värde detekteras efter mätning av luftfuktigheten, är det i detta fall värt att tänka på att köpa en luftfuktare . Denna "hemassistent" hjälper till att förbättra inomhusmikroklimatet, vilket i sin tur kommer att ha en positiv effekt på tillståndet för inte bara klorofytum utan också många andra inomhusväxter.

När belysningen, temperaturen och luftfuktigheten i luften är normal, men klorofytums löv fortsätter att torka ut, måste andra komponenter i vården justeras.

Bild
Bild
Bild
Bild

Överföra

Tidig transplantation av odlade växter är ett viktigt förfarande som bidrar till deras aktiva växtlighet. Om blomman inte transplanteras i tid kan detta leda till skador på dess rotapparat. I en sådan situation lider inte bara rötterna själva, utan också lövverket av klorofytum, eftersom processerna för dess vitala aktivitet störs. Det är nödvändigt att transplantera växten om rötterna redan har vuxit kraftigt. I det här fallet bör krukan som blomman transplanteras i väljas minst en tredjedel större än den föregående.

Mekanisk skada på rotsystemet under transplantation är en annan möjlig orsak som leder till svår torrhet av bladen . Experter noterar att växten bör transplanteras noggrant, skadade eller döda rötter ska tas bort samtidigt. Detta kommer ytterligare att bidra till att minska risken för rotröta.

Marken som valts för växten är också avgörande för dess goda tillväxt. Ett ganska vanligt misstag (särskilt för nybörjare) är fel val av näringssubstrat. Om jorden har en hög surhet och dåligt genomsyrar fukt, kan användningen med en hög grad av sannolikhet orsaka olika sjukdomar i blomman, åtföljd av en förändring i färgen och turgor på bladen. Kränkningar uppstår på grund av att rotapparaten under sådana förhållanden inte fungerar tillräckligt effektivt.

Bild
Bild

Toppdressing

Otillräckligt intag av näringsämnen kan också leda till uttorkning av lövverket. Chlorophytum är en växt som inte kräver ofta matning. Men med aktiv växtlighet kan denna blomma kräva mer näring. För att mata klorofytum rekommenderas att använda speciella komplexa tillsatser. Du kan använda produkter avsedda för prydnadsblommande växter. Detta bör som regel göras högst 1-2 gånger i månaden (under behandlingen).

Det bör noteras att gödningsmedel för klorofytum bör användas rationellt . Missbruk av olika förband för att stimulera blomning kan skada blommans rotapparat.

Till exempel kan ackumulering av natrium i jorden leda till en försämring av växtens vitala funktioner. Om det finns ett överskott av detta element i näringssubstratet, kommer en brådskande blomtransplantation att behövas. I detta fall måste alla skadade rötter tas bort.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vattning

Allvarlig torrhet av växten är ofta förknippad med felaktig vattning. Vanligtvis leder oregelbunden vattning - mindre än två gånger i veckan till en förändring av lövets färg. Om bladens spetsar börjar bli gula och torra, kan blomman sprutas.

Det rekommenderas att utföra ett sådant förfarande under behandlingsperioden ungefär en gång i veckan. Vattna växten med vatten vid rumstemperatur.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skadedjur

Utseendet på olika parasiter leder också till en förändring av lövets tillstånd. De sätter sig vanligtvis på bladens nedre yta och kan förbli okända under lång tid. Därför rekommenderas att regelbundet inspektera växterna, bladen måste lyftas och deras baksida undersökas. Om det finns mörka fläckar eller plack på det, kan detta indikera utvecklingen av en parasitisk blommesjukdom.

En av skadedjur som kan infektera denna växt är skalinsekten . Den sjuka blomman börjar bli gul och torr. Allvarlig skada gör att lövverk faller av. Du kan behandla en växt från en skalinsekt på olika sätt. Påverkade löv kan behandlas med en lösning gjord av tvätttvål. Om detta inte är tillräckligt bör ett insekticidpreparat appliceras på dem.

Bild
Bild

Fallande löv av klorofytum kan också orsakas av spindelmider . Dessa parasiter är farliga eftersom de som regel infekterar flera blommor samtidigt som ligger nära varandra. Det är ganska enkelt att misstänka denna sjukdom i en växt - en spindelväv visas på den, längs vilken skadedjuret rör sig. Eftersom parasiten livnär sig på bladens saft börjar de torka ut mycket och faller sedan av. En växt som är infekterad med en fästing bör behandlas med insekticidmedel.

Rekommenderad: