Alocasia (37 Bilder): Regler För Vård Av En Växt Hemma. Funktioner Av Alocasia Stor-rhizom Och Andra Typer Av Blommor

Innehållsförteckning:

Video: Alocasia (37 Bilder): Regler För Vård Av En Växt Hemma. Funktioner Av Alocasia Stor-rhizom Och Andra Typer Av Blommor

Video: Alocasia (37 Bilder): Regler För Vård Av En Växt Hemma. Funktioner Av Alocasia Stor-rhizom Och Andra Typer Av Blommor
Video: Alocasia Amazonica / Alocasia Polly(smaller variety) care and guide 2024, Maj
Alocasia (37 Bilder): Regler För Vård Av En Växt Hemma. Funktioner Av Alocasia Stor-rhizom Och Andra Typer Av Blommor
Alocasia (37 Bilder): Regler För Vård Av En Växt Hemma. Funktioner Av Alocasia Stor-rhizom Och Andra Typer Av Blommor
Anonim

Även om denna växt dök upp i de slaviska länderna även under tsarina Katarina II: s regering, var det länge en ganska sällsynt gäst här. Men nu är det många människor som vill ha så många exotiska växter som möjligt i sina miniträdgårdar.

Bild
Bild

Beskrivning av blomman

Inomhus alocasia är mer en prydnadsväxt, eftersom den blommar ganska sällan. Detta stör dock inte alls att beundra det, eftersom det har mycket vackra blad, med en ovanlig form och färg. Dessutom används det ofta för att dekorera dammar eller konstgjorda vattenfall. Och du kan också hitta henne i lobbyn på hotell eller andra olika organisationer. Men hur vackert det än ser ut, det måste komma ihåg att denna växt anses vara giftig … Dess juice irriterar inte bara huden, utan också slemhinnan, så det är nödvändigt att skydda dig från kontakt med alocasia, särskilt för barn. Det är av denna anledning som denna växt inte får finnas i skolor, liksom på dagis. Vid transplantation eller annat arbete med en blomma måste du använda gummihandskar och tvätta sedan händerna med tvål och vatten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Alocasia har långa och förtjockade stjälkar på vilka ellipsoida blad kan ses . Deras spetsar är något spetsiga. Dessutom har de ganska distinkta ådror. Bladen är mycket stora, upp till en halv meter långa, men själva växten i alla hemförhållanden växer upp till en och en halv meter. Ibland kan du ha turen att se dess blomning, vilket bara händer i en mer mogen växt. Det är en blomma med en delikat rosa nyans. Det avger en ganska stark lukt, som hos vissa människor till och med kan orsaka migränattack. Av denna anledning rekommenderas det inte att ha den i sovrummet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter blomningen visas små frukter på plats, något som liknar bär . För att alocasia alltid ska se vackert ut måste frukterna tas bort. Annars kommer de helt enkelt att dra ut alla juicer ur växten. Människor kallar honom ofta en väderman, för när det regnar eller växten helt enkelt vattnas för mycket, kommer daggdroppar omedelbart på bladen. Därför använder många människor det istället för en barometer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och sorter

Det finns många underarter av alocasia, cirka 80. Men de kan alla delas in i två grupper.

Stor . De växer upp till 2 meter. Dessa inkluderar sorter som "Kalidora", storrot och många andra lika vanliga sorter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kompakt . Dessa växter växer inte längre än 70 centimeter. Dessa inkluderar sorter som Amazonian och Sandera.

Bild
Bild

Dessutom är de alla indelade i sådana separata grupper beroende på bladens form, till exempel:

med stora centra, liksom blad i form av plattor, vars längd når 70 centimeter

Bild
Bild

med tandade blad upp till en halv meter i längd

Bild
Bild

med blad i form av lober är deras längd 40 centimeter

Bild
Bild

med små ovala blad - upp till 50 centimeter

Bild
Bild

För en allmän översikt är det nödvändigt att överväga flera av de mest populära och ovanliga sorterna.

Stor rhizom

Denna växtsort var en av de första som upptäcktes, mer allmänt känd som Arma. Under naturliga förhållanden växer den upp till 5 meter, men hemma överstiger den inte 2 meter. Dess blad är lite som en stor pilspets. Deras längd når 70 centimeter, men rötterna liknar mycket ginsengrötterna. I länder där den växer naturligt använder folk den till mat. Dessutom använder många människor det i folkmedicin som ett antiviralt eller snabbläkande medel.

Bild
Bild

Amazonica Polly

Denna vackra tropiska växt anses vara en hybrid. Den kan odlas både i blomkrukor och i små trädgårdar. Det ser mer ut som en buske, vars höjd når en halv meter. Bladen är lite hjärtformade och har en ljusgrön nyans, skimrande av metall. Stammen på "Polly" är ganska stark, och rötterna är lite som knölar. Blommande är sällsynt, även med god omsorg. Glöm inte dess toxicitet när du odlar denna växtsort.

Bild
Bild

Kalidora

Denna sort anses vara den största av alla hemodlade alocasia. Dess stjälkar växer upp till 2 meter, och bladen - upp till 70 centimeter. Dessutom är de gröna i färgen. De har en något spetsig form med en kärna. Oftast finns sådana skönheter i vinterträdgårdar.

Bild
Bild

Kupreya

Denna alocasia har ganska vackra blad. Deras färg är koppar, med mörka ränder. En sådan stilig man kräver dock särskild omsorg. Det är bäst att installera det på södra sidan. Dessutom behöver han daglig vattning.

Bild
Bild

Svart sammet

Sådan alocasia har ovanlig skönhet. Sammetblad har en ganska rik nyans. Tjocka ådror sticker ut mot deras bakgrund. Höjden på en sådan växt når 45 centimeter. Det kan dekorera interiören i alla lägenheter.

Bild
Bild

Drakfjäll

Denna växt fick sitt namn på grund av dess likhet med en drake. Dess blad har verkligen en ovanlig form, lite som vingarna hos en så fantastisk karaktär. Dess höjd når 1 meter, och rötterna är något långsträckta och saftiga. Dessutom har bladen två nyanser, varav den ena är ljus och den andra mörk. Det ser verkligen ut som drakvågar.

Bild
Bild

Klobuchkovaya

En sådan växt växer upp till 1 meter. Bladen är ljusgröna och har en vacker dekorativ form. Mycket ofta i östländerna används det för olika sjukdomar, liksom för bitar av giftiga ormar.

Bild
Bild

Zebrina

Denna variation av alocasia glädjer vissa trädgårdsmästare. Dess blad är lite som en pilspets i utseende. Bladen på denna växt är olivgröna med mörkare ådror. Deras längd är 35 centimeter.

Bild
Bild

Vård i hemmet

Det är värt att ta mer hand om denna växt, eftersom den är ganska kräsen. Det behöver värme, liksom bra hydrering, dessutom måste det transplanteras efter köpet.

Bild
Bild

Temperatur och befuktning

Denna växt tål inte värme och kyla särskilt bra. Därför, på vintern, bör temperaturen inte sjunka under +17 grader, och på sommaren stiga över +27 grader. Dessutom ska luftfuktigheten ligga inom 50 procent. För att göra detta kan du lägga en blomkruka nära ett litet akvarium eller en liten behållare med vatten. Dessutom måste du titta på så att det inte finns några drag, och även övervaka temperaturförändringar som växten inte tolererar alls.

Bild
Bild

Belysning

Även om alocasia inte gillar skugga, är det fortfarande bättre att inte placera blomman i direkt solljus. I vissa fall kan detta till och med leda till brännskador, eftersom bladen är mycket känsliga. Det är nödvändigt att ljuset sprids.

Bild
Bild

Vattning

Att vattna denna ovanliga växt är nödvändigt ofta, men inte för mycket. Dessutom måste vattnet vara varmt och mjukt eller sittande under en dag. Om vatten rinner ut i stället efter vattning, ska du inte lämna det där, utan du behöver bara hälla ut det.

Bild
Bild

Sprutmetoden kan användas, men sprayen ska inte vara grov utan spridd. Dessutom bör bladen, särskilt släta, torka av och till med en fuktig trasa. På sommaren behöver du särskilt övervaka marken, den ska inte torka ut.

Gödsel

Det är absolut nödvändigt att mata en sådan växt. Det är särskilt användbart att göra detta på vintern, medan gödselmedel bör appliceras en gång i månaden. Men på våren och sommaren bör den befruktas upp till 2 gånger i månaden. Det blir bättre om gödselmedel väljs bland kalium och kväve. Detta är viktigt, särskilt om nya blad inte växer på blomman på länge.

Bild
Bild

Överföra

Denna procedur utförs inte så ofta. För en vuxen växt är det tillräckligt att transplantera var tredje år, men ung alocasia transplanteras bara vid behov. Det är bäst att ta jorden som köptes i blomsterbutiker. Du kan dock göra underlaget själv. För att göra detta måste du ta följande komponenter:

  • 1 del lövhumus;
  • 1 del grövre sand;
  • 1 del torv;
  • 1 del gräsmark.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är bäst att köpa en blomkruka plast och ganska hög . Dessutom ska potten vara flera centimeter högre än den föregående varje gång. När du transplanterar den här stiliga mannen ska du inte klippa av den om du inte bara tar bort gamla blad. Och det är också nödvändigt att inte glömma den nyinköpta blomman, den måste transplanteras. Det finns dock ingen anledning att rusa in i detta. Detta bör göras först efter 1 vecka, då växten kommer att rota sig lite i det nya huset, det vill säga att anpassningsperioden kommer att passera. Glöm inte handskar när du gör en transplantation, eftersom det måste komma ihåg att växten är giftig.

Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

När alocasia dyker upp hemma vill ägarna förstå hur denna växt reproducerar sig, för en sådan blomma kommer att vara en underbar gåva för alla människor. Det kan spridas på flera sätt, vilket är värt att överväga mer detaljerat.

Bild
Bild

Använda frön

De kan köpas från en blomsterbutik eller tas från växten när den har bleknat. De måste planteras i välfuktad jord, medan djupet inte ska vara stort. Underlaget bör bestå av torv och grov sand. Därefter måste behållaren täckas med tunt glas eller film och sedan placeras på en plats där det blir varmare.

Bild
Bild

Temperaturen där bör vara minst +22 grader. Lätt sprutning bör göras dagligen. När de första skotten visas måste de tunna ut lite. Efter ett tag, när de slår rot, kan de planteras i separata blomkrukor. Utseendet på stora blad kan förväntas först efter 1 år.

Sticklingar

Det är bäst att reproducera med sticklingar. Detta måste göras under vårens första period. Marken ska vara densamma som för fröversionen. När sticklingarna separeras måste alla områden behandlas med kol. När de slår rot är det nödvändigt att utföra flera plockningar och först sedan transplantera till en permanent plats.

Bild
Bild

Knölar

Tuberous anses vara en av de vanligaste avelsmetoderna. De bildas i rotsystemet på en äldre växt. De måste separeras ganska snyggt och omedelbart planteras i en separat blomkruka.

Bild
Bild

Viktig! Glöm inte handskar när du använder något av dessa alternativ. Även vid dykning måste de bäras.

Blommande funktioner

När denna växt når fem års ålder kan den ha sina första blommor. Men för detta är det nödvändigt att skapa alla nödvändiga förutsättningar. Glöm inte att detta kommer att vara påfrestande för alocasia, eftersom blomman kommer att ta det mesta av styrkan från växten. Under denna period pausar blomman bildandet av nya löv, och även i vissa fall kasserar de dem. Därför rekommenderar erfarna trädgårdsmästare att klippa av knopparna som just har dykt upp.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Ibland kan du märka att vissa växter har gula löv eller fläckar. Detta betyder bara en sak - växten är sjuk eller skadedjur har dykt upp på den. I detta fall kommer han att behöva effektiv behandling. Det är värt att överväga de vanligaste sjukdomarna och skadedjuren.

  • Från brist på sol eller överflödig matning kan gula fläckar dyka upp på bladen av alocasia. I det här fallet är det nödvändigt att sluta gödsla ett tag eller ordna om det till en mer solig sida.
  • Svarta fläckar kan visas från utkast. Och om vatten stagnerar i blomkrukan blir de slöa och bleka.
  • Om fel mark väljs kommer bladen att falla av. I detta fall måste växten transplanteras omedelbart.
  • Även om alocasia är en giftig växt, kan den avnjutas av bladlöss, vita flugor och till och med spindelmider. Du kan bli av med dem med hjälp av en vanlig varm dusch, som lätt tvättar bort dem. Men i allvarligt avancerade fall måste du applicera kemikalier.
Bild
Bild

En växt som alocasia kräver viss uppmärksamhet. Men med rätt vård kommer det att bli en riktig dekoration i alla hem eller kontor. Det enda man ska komma ihåg är att handskar ska bäras vid all kontakt med en sådan blomma för att inte få brännskador från dess gift. I detta fall kommer växten att väcka extremt positiva känslor.

Rekommenderad: