Årliga Blommor För Ett Sommarresidens (65 Bilder): Namnen På Trädgårdsåren För Uralerna Och Andra Platser. Höga, Lockiga Och Andra Typer För Rabatter

Innehållsförteckning:

Video: Årliga Blommor För Ett Sommarresidens (65 Bilder): Namnen På Trädgårdsåren För Uralerna Och Andra Platser. Höga, Lockiga Och Andra Typer För Rabatter

Video: Årliga Blommor För Ett Sommarresidens (65 Bilder): Namnen På Trädgårdsåren För Uralerna Och Andra Platser. Höga, Lockiga Och Andra Typer För Rabatter
Video: Driv upp träd från ekollon , kastanj , hasselnöt ! Odla ekollon i vas - Odla eget miniatyrträd i vas 2024, April
Årliga Blommor För Ett Sommarresidens (65 Bilder): Namnen På Trädgårdsåren För Uralerna Och Andra Platser. Höga, Lockiga Och Andra Typer För Rabatter
Årliga Blommor För Ett Sommarresidens (65 Bilder): Namnen På Trädgårdsåren För Uralerna Och Andra Platser. Höga, Lockiga Och Andra Typer För Rabatter
Anonim

Årliga blomsterodlingar förtjänar verkligen inte att bli föraktade. Det faktum att de odlas i bara ett år är inte en nackdel, utan en fördel, eftersom du kan förnya planteringarna varje sommar. Men du bör studera detta ämne djupt för att utesluta fel.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Användningen av trädgårdsblommor för sommarstugor är allmänt praktiserad. Med deras hjälp är det lätt att bilda en mängd olika mönster, eftersom sådana grödor kommer att blomma konstant, och de kännetecknas av en mängd olika färger. Med hjälp av ettåriga kan du snabbt placera accenter i form av ljuspunkter . De hjälper också när du stänger tomrummen efter att du har skördat perenner. Viktigast av allt, landskapsdesignen förvandlas nästan omedelbart.

Den typiska årliga är opretentiös och torktolerant . Florister behöver inte etablera sofistikerad vård och vänta på att växten ska blomma. Användningen av sådana grödor i landskapsdesign är också mycket varierande. De används för blandbord, mattor och rabatter. Man bör komma ihåg att det inte finns någon stel gräns mellan ettåriga och perenner - många ursprungligen fleråriga grödor i ett hårt klimat har bara en växtsäsong.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Cykeln består av följande delar:

  • våren - sådd av plantor eller plantering på en permanent plats, transplantation av plantor och gallring av plantor;
  • sommar - lämnar, ibland samlar frön;
  • början av hösten - rengör förortsområdet från växter som slutar blomma.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Mest populära typer

Underdimensionerad

Grödor med låg tillväxt är i stor efterfrågan, med deras hjälp är det enkelt att dekorera vilken rabatt som helst. Dekorativa låga ettåriga används ofta för att bilda icke-standardiserade kompositioner. Många av dem nämns i listorna över växter som blommar hela sommaren och till och med fångar en stor del av hösten . De flesta av dessa arter kräver ett överflöd av solljus. Därför försöker de placera dem där det är mycket sol, och jorden är tillräckligt våt.

Växter anses stuntade, vars höjd inte överstiger 0,3 m. De används ofta som marktäckningsväxter om det är nödvändigt att fylla ett tomrum. Iberis och nattfioler är bra exempel. Du kan omge gränserna runt omkretsen med prästkragar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När de väljer ettåriga kantblommor försöker de uppnå kontrast i förhållande till huvuddelen av kompositionen . För gränsen kan du använda alla kulturer på ett år, vars höjd inte är mer än 0,4 m. Penséer är populära. De uppskattas även av erfarna designers, särskilt eftersom kraven på vård är låga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Viktigt: du kan uppnå den tidigaste blomningen genom att så frö till plantor i februari. Sedan i slutet av våren kommer det att vara möjligt att plantera den i en rabatt.

Snapdragon kan vara ett bra alternativ . Dess blomställningar liknar det utåt som gladioli. Blommans färg varierar mycket flexibelt beroende på sorten. I kallare områden planteras snapdragons främst genom plantor. Formellt anses kulturen vara flerårig, men vårdens komplexitet kommer i detta fall att vara alltför stor, och att så frön varje år gör trädgårdsarbetarnas arbete lättare.

Vackra ettåriga nemophila har en klar himmelfärg. De måste så sina frön direkt i den öppna marken. Det är bäst att göra detta tidigast i mitten av april. Då kan du förvänta dig att plantor växer fram i början av maj. Det är lämpligt att så den andra såningen i juli så att blomningen fortsätter till början av hösten.

Bild
Bild
Bild
Bild

På tal om att klättra ettåriga grödor, söta ärtor värda att nämna … Denna växt har också medelhöga och höga former. Det är nödvändigt att klargöra varje gång när du köper vad de exakt ska sälja. Du kan så söta ärtor direkt i marken. Du måste bara välja platser med intensivt solljus, dessutom skyddade från vinden.

Glöm inte om ageratum när du plockar upp långblommande underdimensionerade ettåriga. I sin skönhet kan den mycket väl konkurrera med växtvärldens erkända ledare. Ageratum växer i form av en buske. Du kan plantera den i öppen mark efter slutet av återkylningen. Plantor planteras tidigast den 15 mars, och då om vädret tillåter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Purslane växer mycket lågt (upp till 0,1 m totalt) . Men riktiga blomstermattor är gjorda av det. Denna art behöver bra solljus och sandig jord. Att så purslane i öppen mark är endast möjligt efter ankomsten av stabil värme. Växten kan föröka sig genom självsådd.

Balsam, aka touchy, sticker också ut för sina attraktiva estetiska egenskaper. Denna växt växer bäst i våt halvskugga. Balsamer tål att plocka bra. Det rekommenderas att så plantor i mars och nypa toppen efter plantering på en utomhusmark.

Bild
Bild
Bild
Bild

Medium och hög

Ett slående exempel på medelstora årliga blommor är calendula … Dess dekorativa egenskaper är lysande även mot bakgrund av mer populära kulturer. Frodiga och samtidigt känsliga färger hjälper till att framgångsrikt sticka ut från den allmänna massan av växter. Calendula växer bra i större delen av mittzonen, utom på platser med ett ogynnsamt klimat. Höjden på de största exemplaren överstiger inte 0,7 m.

Blå majblommor kan vara en lika attraktiv del av trädgården. Blomningen av dessa växter börjar i juni och fortsätter under gynnsamma omständigheter till slutet av hösten. Reproduktion av blå kornblomma sker genom frön. Kulturen är samtidigt resistent mot torka och frost.

Bild
Bild
Bild
Bild

Cosmeya förtjänar också uppmärksamhet. Dess känsliga lövverk är lika attraktiva som blommorna. Blomningsperioden varar fram till det första kalla vädret. Skuggning av kosmeya tolererar inte bra. Men där det är en strålande sol avslöjar hon all sin nåd på en gång. Snapdragon är också populär, vars blomställningar kan nå 0,05-0,5 m.

Bild
Bild
Bild
Bild

I en hög grupp förtjänar dahlior uppmärksamhet . Det här är bara lyxiga blommor - och nästan allt sägs av denna definition. Vi kan bara tillägga att dessa är skuggtoleranta växter. Och ändå är det bättre att plantera dem inte i tät, utan i en ljus nyans. Där kommer de att avslöja sin charm och yttre perfektion mycket mer fullständigt.

Viktigt: Dahlior bör inte planteras i lågland. Ansamlingen av vatten påverkar dem extremt destruktivt. Det är till och med lämpligt att utrusta ett dräneringsskikt från en tegelstrid.

Bild
Bild

Aktierosen är också värd att nämna. Detta är också en utmärkt växt, som dekorerad med konstiga snygga rosetter. På höjdpunkten av mode finns nu stock-rosor av en tät, nästan svart färg.

Lagerrosen älskar ljus, men den kan också överleva lätt halvskugga . Det går bra med andra kulturer. Men odlare kommer också att vara glada över att odla en grupp stamrosor separat. Oftast utförs plantering av frön.

Bild
Bild

Det är användbart att bekanta sig med några fler växter för ett sommarresidens. En örtartad växt med rödgula blommor är främst kalanchoe … Blomställningarna förblir dekorativa i många veckor.

Mycket mer populärt är det dock vit kamomill … Du kan hitta dess sorter med ett brett utbud av blommor och stamstorlekar. I vardagen kallas kamomill ofta för andra biologiska arter - feber och nova.

Bild
Bild
Bild
Bild

Men oftare under de senaste åren har de blivit intresserade av fortfarande snabbt växande årliga blommor. De har en sak gemensamt: förmågan att växa utan plantor.

Godetia är ett bra exempel .- hon producerar både vanliga och dubbla blommor, vars färg kan variera. Om buskarna har nått en stor höjd kommer de definitivt att behöva stöd. Rabatten rekommenderas att göra med lite skuggning. Under goda förhållanden kommer godetia att njuta av blommor från juli till frostens början.

Ett alternativ är Damaskus Nigella . På plantans raka stjälkar bildas ganska tunna fjäderliknande blad. Blommorna är relativt små. Efter slutet av blomningen formas frukten i form av en låda. Nigellafrön kan skrämma bort vanliga malar. Du kan så frön av denna kultur både på hösten och våren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Det skulle vara möjligt för en lång tid att bekanta sig med en mängd olika årliga grödor. Men inte mindre viktig än allmän information är den prosaiska frågan - vad man ska plantera på en viss plats. Det är värt att komma ihåg att kallt motstånd inte är allt. Sommarväderns oförutsägbarhet kan skapa lika många överraskningar. Och därför, på platser med otillräcklig nederbörd, är det bättre att välja torktåliga ettåriga, såsom:

  • mirabilis;
  • portlak;
  • doftande tobak.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I Ural är situationen dock inte densamma som i de nordkaukasiska regionerna. I den riskfyllda jordbrukszonen är det lämpligt att föredra följande typer:

  • krasse;
  • majsblommor;
  • ringblomma;
  • kosmos;
  • Kinesiska asters;
  • cellos;
  • gypsophila.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Nästan alltid är samma växter lämpliga för Sibirien. Men ju längre norr regionen är desto viktigare är frostbeständigheten hos en viss sort … Ändå är det omöjligt att reducera valet av färger endast till klimatanpassning. Det är nödvändigt att omedelbart överväga om platsen som reserverats för landning kommer att vara skuggad eller upplyst av solen.

Och här blommans färg väljs individuellt … Detta gäller inte bara färgalternativet, utan också dess mättnad. I ett litet område rekommenderar finsmakare att undvika buskväxter. Det är mycket bättre att använda det eschsholzia, purslane, krypande dimorphoteka i sten trädgård format.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Viktigt: typen av rabatter eller annan dekorativ struktur väljs efter valet av de använda blommorna, och inte tvärtom. När man tittar på alla attraktiva landskapsdesignfotografier är det värt att överväga hur samma koncept kommer att se ut på en specifik webbplats.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man skall registrera?

Rabatt

Att plantera ettåriga i en rabatt med egna händer är inte så svårt. Du kan ta färdiga designscheman som grund. Ringblommor och petunior planteras ofta längs långa eller slingrande trädgårdsvägar. Liljor och andra höga växter används som bakgrund. Du kan göra en rent ett år gammal rabatt baserad på:

  • tuberous och ständigt blommande begonier;
  • cellos;
  • olika sorter av ringblommor;
  • dahlia;
  • salvia;
  • petunier;
  • lobelia;
  • krasse.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Cosmea och snapdragon går mycket bra, särskilt om de är ojämnt färgade . Det är lätt att skapa en sken av en morisk gräsmatta från sådana grödor. Detta tillvägagångssätt innebär dosering av både mjuka och rika toner. Celosia är lämplig för att arrangera saftiga färg accenter. Ofta planteras låga blommor runt omkretsen, och för höga blommor tas mitten av kompositionen bort (den motsatta kombinationen är förståeligt meningslös).

På runda rabatter rekommenderas att du begränsar dig till två typer av växter, varav den ena ligger strikt längs omkretsen. För monoclumb är det värt att använda:

  • ageratum;
  • alissum;
  • salvia.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Modulär blomsterträdgård

Arrangemang av modulära rabatter har nu blivit inte mindre populärt än skapandet av traditionella rabatter. Det är vanligt att hänvisa till en sorts cell med starkt definierade gränser som en modul i trädgårdsdesign. Modulområdet är alltid litet. Med hjälp av gränsen är blomträdgården tydligt åtskild från stigar eller gräsmattor. Modulens omkrets roll kan också vara att separera de områden som tilldelats olika anläggningar.

Skiljelinjer kan tillverkas av följande material:

  • metall;
  • plast;
  • betong;
  • tegelstenar;
  • brädor;
  • natursten.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Valet av designalternativ är mycket brett. Ofta praktiseras till exempel bildandet av en frodig blommig matta. Modulernas former varierar också. Tillsammans med cirklar och rutor finns det rhombuses, trianglar, stjärnor, stiliserade föremål och figurer. Modulområdet kan vara 1-2 kvadratmeter. m, även om de vanligtvis är mindre.

De yttre kanterna kan vara något märkbara om du använder remsor av plast, metall till dem . När de placeras på en nivå med odlade växter, är gränserna gjorda av sten, trä och gjutna av betong. I det här fallet är det värt att använda kontrasterande färger. Landskapsstilen antar en annan inställning - skapandet av moduler med fria gränser inom och utanför. Ritningen i detta fall har oftast ingen uttalad symmetri.

Bild
Bild
Bild
Bild

Stora moduler är mycket sällsynta . Sådana tomter sträcker sig från 2 till 10 kvm. m finns främst i en park eller på en stadsgata. Men om det finns tillräckligt med utrymme och lust kan du göra något liknande i din trädgård. För kantdekoration används trottoarkanter eller natursten. De gör något som en parterre eller en låg rabatt, men det är viktigt att denna rabatt har en geometriskt perfekt form.

Ibland är gräsmattor utformade med behållarmoduler. På huvudbakgrunden är ett blommönster framställt av en metallremsa. Ett alternativ är olika symboliska bilder, vapen och stiliserade ritningar. Inerta material med kontrasterande färger placeras inuti mönstren. Rött står för tegel, vitt för grus och svart för kol.

Bild
Bild
Bild
Bild

Som ett exempel kan du ta blommans parterres i palatskomplexen . Men naturligtvis måste alla idéer och färdiga system omarbetas kreativt. Först bör du bestämma stilen och utformningen av blomträdgården och först sedan välja växter i den. Fyrkantiga moduler och färdiga behållare är övervägande fyllda med monokultur. Små runda moduler på gräsmattan kan göras genom att lägga ut stenar - då måste alla delar samordnas med varandra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mixborders

Att skapa en mixborder från ettåriga är nästan lättare än de andra listade alternativen. Många trädgårdsmästare kommer spontant till denna idé och misstänker inte ens vad deras dekorativa arbete heter. Slutsatsen är enkel:

  • de lägsta grödorna planteras framåt;
  • tillbaka högst;
  • centrum stängs av "mellanbönder".

Detta tillvägagångssätt säkerställer enkel insamling av växter med olika vanor och färger på ett ställe. Det finns ingen anledning att oroa sig för mycket för tidpunkten för blomningen eller storleken på bladen. Man behöver bara ta hänsyn till att längden på en klassisk mixborder är minst dubbelt så bred. Det traditionella felfria tillvägagångssättet kräver också att plantorna i planteringen överför "blomstringen" till varandra under hela säsongen. Tillsammans med blommor, i mixborder, kan du också plantera olika gräs, buskar och till och med kombinera ettåriga och fleråriga grödor i olika proportioner.

Rekommenderad: