Lobelia (51 Bilder): Funktioner För Plantering Och Vård Av Blommor. Hur Växer Man Utomhus? Var Ska Man Plantera En Växt I Trädgården?

Innehållsförteckning:

Video: Lobelia (51 Bilder): Funktioner För Plantering Och Vård Av Blommor. Hur Växer Man Utomhus? Var Ska Man Plantera En Växt I Trädgården?

Video: Lobelia (51 Bilder): Funktioner För Plantering Och Vård Av Blommor. Hur Växer Man Utomhus? Var Ska Man Plantera En Växt I Trädgården?
Video: Hur jag planterar om mina växter 2024, Maj
Lobelia (51 Bilder): Funktioner För Plantering Och Vård Av Blommor. Hur Växer Man Utomhus? Var Ska Man Plantera En Växt I Trädgården?
Lobelia (51 Bilder): Funktioner För Plantering Och Vård Av Blommor. Hur Växer Man Utomhus? Var Ska Man Plantera En Växt I Trädgården?
Anonim

Lobelia ser lika vacker ut i trädgården, på balkongen eller i en blomkruka. Det lockar blommodlare med sina många nyanser och sprudlande blommor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Lobelia anses vara medlem i familjen Kolokolchikov, även om ett antal forskare anser att hon är en representant för Lobelievs. Blomman finns nästan överallt, men det subtropiska klimatet är mest lämpligt för den. Idag finns det cirka 300 arter av denna växt, vissa används för tillverkning av läkemedel. Endast cirka 20 arter odlas hemma.

Skotten är tunna, ganska grenade, kan vara både upprätt och hängande. Den har lobelia och krypande sorter som täcker jorden vackert. Ampelformar når en höjd av 10-20 cm, och raka stjälkar växer upp till 50 cm. Bladplattor är placerade på skottet längs hela längden i en vanlig ordning och har en lansettformad form. Hela bladet är djupt grönt och täckt med korta silverfärgade hårstrån, stjälkarna har samma täckning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Huvuddragen i lobelia är dess många blommor . De öppnar sig i axlarna på de apikala skotten på sommaren på korta stammar. Blommorna är små, tvåläppiga, med något mindre övre kronblad. I mitten finns låga ståndare med ståndare. Kronbladets färg är mycket varierande, den kan antingen vara enfärgad eller med ett framstående öga. Med sin rikliga blommande och behagliga doft lockar växten olika insekter som pollinerar den.

Efter pollinering, i stället för knopparna, bildas små tvåkammade kapslar med frön. De är mycket små, mörkbruna. Lämpligheten för spiring av frön är lång, upp till tre år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Populära sorter

Lobelia förvånar med ett utomordentligt antal arter och sorter, bland vilka det finns både ettåriga och de som kan växa i flera år.

Erinus är en av de mest kända och utbredda arterna . Växten tillhör perenner, bildar kompakta rundade buskar med rikligt grönaktigt bladverk. Bladplattorna är medelstora, långsträckta, med ojämna kanter. Blommar i juni och pumpar blommar sent på hösten. Knopparna har en mängd olika färger beroende på sorten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lobelia erinus är uppdelad i fem grupper, beroende på buskens form:

  • Pendula - rikliga sorter med hängande långsträckta skott som når 35 cm;
  • Erecta - upprättstående stjälkar bildar en liten kolumnbusk 20-25 cm hög;
  • Compacta - squat buskar med numeriska bladblad;
  • Diffusa - miniatyrbuskar med långa greniga skott och små blommor;
  • Pumila - dvärgvarianter, som inte når mer än 12 cm.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Bushformade sorter inkluderar:

  • " Crystal Palace " - en frodig växt med små lila blommor;
  • " Kejsaren William" eller "kejsaren Willie " - tillhör minisorter, når bara 10 cm, har blå blommor;
  • Fru Clebran -en välgrenad buske, har ljuslila kronblad och ett snövit centrum;
  • Cambridge Blue - underdimensionerad buske med frodiga stjälkar och små blommor av ljuslila färg med en blå nyans;
  • " Vita palatset " - en liten buske som blommar med känsliga snövit knoppar;
  • " Kaiser Wilhelm " - en squat -växt som blommar i en blå ton;
  • " Schneeball " - har små vita blommor och ganska grenade skott;
  • " Pärlsnöre " - en liten buske med blommor i olika färger;
  • " Rosamund " - en sort som inte har en speciell höjd med hallonknoppar;
  • Blauer Edelstein - har blommor av en blåblå ton, busken i sig är kompakt i storlek.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ampel sorter inkluderar:

  • " Safir " - med vidsträckta långa skott och blå blommor med ett vitt centrum;
  • " White Lady " - har små snövit blommor, busken är grenad och ganska tät;
  • " Blå fontänen " - de fallande skotten är täckta med blå blomställningar med ett snövit centrum;
  • " Röd kaskad " - långsträckta skott, med rikliga lila-rosa blommor;
  • " Regatta Rose " - har rosa-crimson knoppar med en vit fläck, stjälkarna är långa, flexibla;
  • " Kaskadblandning " - en blandning av rikliga sorter med långa stjälkar, blommor har olika färger: vit, rosa, blå, lila;
  • " Markis " - med vackert kaskadskott och röda knoppar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den lila eller kardinal lobelia tillhör den frosthärdiga arten . Upprätta skott bildar ganska höga buskar, kan nå en meter i höjd. Blommorna är små, skarlet i färgen, formade på spikformade peduncles. Denna sort behöver frekvent, riklig vattning och känns bra på lågland och sumpiga platser. Denna art används ofta som akvariumväxt.

Växten, planterad på dammen, växer mycket snabbt och kommer in även på grunt vatten. Buskar som växer nära reservoarer är mer fantastiska. Den mest kända sorten är Ruby Slippers, med känsliga rosa-crimson blommor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Glänsande eller eldig är en flerårig växt, men den måste vara mycket väl täckt för vintern . Den blommar med röda knoppar, bladplattornas färg beror på sortens egenskaper och kan variera från ljusgrönt till rödaktigt. Buskens höjd varierar från 70 cm till 1,5 m. De mest imponerande sorterna är " Drottning Victoria " med röda blommor och lila bladplattor, och " Rysk prinsessa " -en stor buske med rödbruna blommor, skuggade av bladplattor av bronslila ton.

Blå lobelia tillhör också perenner . Blå eller lila blommor bildar långsträckta spikelet-formade blomställningar. Busken i sig är rak, inte grenad. Arten är inte särskilt populär, men som ett resultat av korsningen med lila och glänsande lobelia föddes den framstående sorten "Compliment".

Bild
Bild
Bild
Bild

Lobelia Dortmann är en mycket sällsynt växt som finns med i den röda boken . I sin naturliga miljö växer den i kustområden i vattendrag och grunt vatten. Den blommar med blå eller vita klockor.

Vackra lobelia kännetecknas av sin stora buske med stora blommor av ljusröd, röd eller lila färg . Skotten är starka, långsträckta, med stora bladblad. Växten är frostbeständig, i milda klimat kan den gå i viloläge utan skydd, i andra regioner kräver den skydd för vintern. Den mest kända av sorterna " Komplimanger djupt rött " med sammetslen blommor av en rik röd nyans, som effektivt avfärdas av den gröna tonen på blad och skott.

Även känd "Fan Scarlett" - en liten buske med ljusröda blomställningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den sessila sorten har blå eller ljuslila blommor som bildar den apikala rasemen . Den tillhör vinterhärdiga grödor, men behöver skydd under kalla vintrar.

Lobelia Gherardi är en ganska omfattande buske med frostbeständighet . Blommorna är färgade blå eller lila och bildar långa spikelet-formade blomställningar. Av sorterna är den vanligaste " Vedrariensis ".

Stark lobelia liknar Erinus, men skotten är grovare och bladen är stora . Buskens form är pelarformad eller grenad. Blomställningar kan vara blå och lila, med en vit fläck i mitten.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den tunnaste svarar på sitt namn, skotten är tunna, graciösa, med stora vackra blommor av lila eller rosa färg . Buskarna är kompakta, snygga i formen. Den vanligaste sorten är Blå vingar , med långsträckta stjälkar och ljusblå blomställningar.

Lobelia Richard - klättrande sort, har långsträckta hårda skott … Kan planteras som marktäckande gröda eller i hängande krukor. Knopparna är blå, vita eller lavendel.

Vit - en liten sfärisk buske med många snövitblommor som bildas i bladplattornas axlar.

Bild
Bild

Plantera och vårda hemma

Förutom öppen mark växer lobelia anmärkningsvärt i blomkrukor, hängande krukor och en mängd olika kärl. Ampel -sorter är lämpliga för krukor. Marken för växten ska vara ganska lös, lätt och väl fuktad. Lämplig jord är neutral eller lätt sur; torv, sand och humus tas som komponenter . Vissa odlare rekommenderar att man tillsätter hydrogel och fördröjd gödningsmedel till underlaget.

Tack vare sådana åtgärder, du kan inte använda daglig vattning och frekvent utfodring . För att behålla fukten längre kompletteras jorden också med mossa. För plantering, använd mogna och något odlade plantor. En dräneringskula läggs ut i en kruka på botten, sedan placeras lite jord och groddar försiktigt, strös med det återstående substratet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Jorden fuktas och behållaren placeras på en upplyst plats.

Du kan omedelbart plantera frön i krukor utan att använda plantmetoden . För att göra detta planteras frömaterialet i april i hängande korgar, strö sedan lätt med jord, sprutas med vatten, täcks med folie och placeras på ett väl upplyst, varmt ställe. Vi får inte glömma att vattna och ventilera växthuset . När groddar dyker upp tas skyddet bort och när varmt väder sätter in kan krukorna tas ut i luften. Det är nödvändigt att plantera flera groddar i en behållare, du kan experimentera med olika färger av blommor, så busken ser mycket mer spektakulär ut.

Bild
Bild

Lobelia älskar varm luft, känns bra på väl upplysta platser och halvskugga . Vattning är nödvändig måttlig och frekvent; i värmen måste växten fuktas på morgonen och kvällen. Det finns sorter som älskar riklig hydrering. Tål dåligt torka och kan sluta blomma. Om behållare med lobelia finns på gården är det under regnet nödvändigt att förhindra överdriven översvämning av blomman.

Buskar matas varannan månad för mer riklig blomning. Natriumsulfat används för första gången, därefter komplexmatning. Bevattning av bladplattor med komplexa gödningsmedel och mikroelement utspädda i vatten kommer att vara användbart. Torkade och vissna delar av lobelia bör avlägsnas regelbundet och alltför långsträckta skott ska klämmas . En växt i hängande krukor ser vacker ut om den får en sfärisk form.

Buskens bildning ger lobelia ett mer smakrikt och vackert utseende, och stimulerar också bättre blomning. Att odla en lobelia som krukväxt är inte en särskilt mödosam process, och även en nybörjare inom blomsterodling klarar det.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur växer man utomhus?

Innan du planterar i trädgården måste plantorna härdas ordentligt. För att göra detta placeras plantorna i skuggan i det fria under dagen, vädret ska vara varmt och lugnt. Nästa dag tas den ut i halvskugga, och först då kan den sättas i solen i en timme. Plantering beror på vilken sorts växt du vill sluta med. För att bilda spridda buskar planteras plantor i små hål var 25 cm, och om de vill få ett kontinuerligt lock - efter 10-15 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lobelia är opretentiös i vården och kräver inte mycket uppmärksamhet . Marken är lös, med god vattengenomsläpplighet. Det är bättre att inte plantera på bördig jord, eftersom plantans grönska kommer att växa bra där, men blommor kanske inte visas. För ett överflöd av blomning matas de med natriumsulfat, och de ger måttlig fukt. Lobelia växer anmärkningsvärt bra i väl upplysta områden, men trivs lika bra på platser där starkt ljus bara varar 2-3 timmar.

Blomningstiden är olika för alla arter, men de flesta blommar före frost . Fleråriga arter för vintern är väl insvepta och lämnade på platsen. Eller så kan du gräva upp växten, hålla den inomhus och plantera den i trädgården nästa vår.

Bild
Bild

Fortplantning

Det finns flera sätt att späda ut lobelia:

  • frön;
  • sticklingar;
  • dela rötterna.

Odling av lobelia börjar främst med att så frön, eftersom detta är den huvudsakliga metoden för att plantera en växt. Frömaterial planteras i februari-mars med hjälp av en plantkassett, torvtabletter eller plastbehållare. Du kan ta marken som köpts för plantor av blommor, eller du kan laga den själv. För att göra detta, blanda skogen jord, torv och sand, tillsätt lite humus.

Dränering läggs ut på botten av kassetterna, det kan expanderas lera eller krossad bark, sedan lite väl lossad jord.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fukta rikligt och vänta på att det ska sjunka något. Därefter sprids frön blandade med sand på det och strö över ett tunt lager av samma sand, de är inte begravda i jorden, så plantorna kanske inte växer. Kassetten är täckt med film och placerad på en plats med starkt diffust ljus. Samma förutsättningar skapas för frön i torvtabletter, men vattning görs bäst genom pallen . Det är inte nödvändigt att plantera groddarna, de kan planteras direkt i den öppna marken.

För att växa i en behållare måste du först göra dräneringshål i den och fylla den med ett underlag, fukta väl. Frön läggs ut på jorden tillsammans i flera bitar och pressas lätt, de strör inte med jord. Fuktad med en sprayflaska och täckt med polyeten eller glas, lämnat på en varm, ljus plats. Temperaturen för frögroning sträcker sig från + 20-22 grader, och efter att groddarna dyker upp måste den reduceras till +15 grader.

Marken ska vara fuktig hela tiden, och plantorna ska också ventileras.

Bild
Bild
Bild
Bild

Filmen måste avlägsnas gradvis, och när groddarna når 1 cm kan den tas bort … Om frön sås i februari måste de skapa ytterligare belysning, marsplanter kan klara sig utan det. För att förhindra att små groddar lutar sig till marken under vattningen måste de fuktas vid basen av stammen, för detta kan du använda en vanlig spruta. Denna vattningsmetod kommer att rädda plantorna från den svarta bensjukdomen, som framgår av inträngande av vatten på växten. Så vattnas tills groddarna blir starkare.

Du kan dyka ut plantor varje månad, de sitter i flera bitar i ett glas, vattnas och förvaras på en skuggig plats i ett par dagar och sätts sedan tillbaka i ljuset. När groddarna växer upp till 3-4 cm måste de klämmas, detta bidrar till större förgrening av skotten och bildandet av rötter. Om nypning appliceras flera gånger, bildas en ganska frodig buske i framtiden . Detta kan göras med vanlig sax, helt enkelt klippa av plantornas toppar.

Bild
Bild

En metod för att så lobeliafrön på snö används också . För att göra detta, i det valda området, sprids frön blandade med sand på ett lager snö. Efter tiningen kommer plantorna att ha tillräckligt med fukt och börjar växa på 10-12 dagar. När 3-4 löv bildas dyker plantorna, plantera 4-5 bitar.

Sticklingar används främst för mycket dekorativa frottévarianter. De skärs i 8-10 cm bitar och lämnas att rota i vatten eller en behållare med fuktig jord. När rötter dyker upp planteras plantorna i väl löst mark och fuktas måttligt, undviker stagnation av vatten och ser till att jorden inte torkar helt. Reproduktion genom att dela rhizomerna utförs på våren, sedan bildas skott på lobelia. Växten grävs upp och delas upp i flera delar, varje buske planteras i separata, förberedda gropar.

Bild
Bild

Tillämpning i landskapsdesign

På grund av det varierade utbudet av färger används lobelia i stor utsträckning för att dekorera trädgården och bakgårdsområdena. Växten är perfekt för att dekorera rabatter, alpina rutschbanor, en mängd olika gränser. Det ser lika imponerande ut i olika kompositioner i rabatter. Konstgjorda behållare dekorerade med lobeliabuskar ser mycket mer spektakulära ut. Landskapsdesigners föredrar blå, lila eller lobelia Gherardi -sorter för denna inredning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Omfattande, men knäböjda buskar med ljusa färger ser bra ut på alpina bilder eller i rockeries. Lobelia -buskar planteras ofta längs stigar eller på den första raden av mixborders, liksom i graciösa åsar. Delikata sfäriska buskar sticker ut mot bakgrunden av gräsmattor eller andra lövväxter. Växten planterad i klumpar på gräsmattan ser imponerande ut. På grund av sina många nyanser av blommor är lobelia idealisk för denna inredning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blåblommiga sorter används för att efterlikna en fjäder, eller så kan du skapa en vacker "flödande" sippring från ett inverterat stort kärl. De mångfärgade knopparna på växten låter fantasin ströva med kraft och huvud.

Ampel -sorter hänger underbart från stora golvkrukor eller hängande planteringar som kan användas för att dekorera balkonger och terrasser.

Rekommenderad: