Minivioler (46 Bilder): Sorter Little Rick And Jolly Jubilee, Jolly Fireball Och Jolly Andrea, Little Caboose Och Jolly Sun Chaser, Hemtjänst

Innehållsförteckning:

Video: Minivioler (46 Bilder): Sorter Little Rick And Jolly Jubilee, Jolly Fireball Och Jolly Andrea, Little Caboose Och Jolly Sun Chaser, Hemtjänst

Video: Minivioler (46 Bilder): Sorter Little Rick And Jolly Jubilee, Jolly Fireball Och Jolly Andrea, Little Caboose Och Jolly Sun Chaser, Hemtjänst
Video: Jolly Jubilee 2024, Maj
Minivioler (46 Bilder): Sorter Little Rick And Jolly Jubilee, Jolly Fireball Och Jolly Andrea, Little Caboose Och Jolly Sun Chaser, Hemtjänst
Minivioler (46 Bilder): Sorter Little Rick And Jolly Jubilee, Jolly Fireball Och Jolly Andrea, Little Caboose Och Jolly Sun Chaser, Hemtjänst
Anonim

Bland alla kompakta växter som odlas hemma är minivioler särskilt populära, vars antal växer från år till år. Dessa skönheter gör nästan alla rum mysiga, vilket förklaras av deras spektakulära blomning och lockar andras uppmärksamhet som en magnet. Vem som helst kan uppnå ett sådant resultat: det är tillräckligt att känna till reglerna för att ta hand om miniatyrfioler, vilket sparar tid och undviker de vanligaste misstagen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Liksom andra inomhusfioler (Saintpaulias) är plantorna i fråga väldigt estetiska. De är skyldiga sitt namn till den tyske baronen Saint-Paul, upptäcktsresande som upptäckte dem i slutet av 1800-talet i bergen i Östafrika. Trots namnenas likheter har de lite gemensamt med "gatan" violett (Viola): giltigheten av denna avhandling bekräftas av den biologiska taxonomin som tilldelar dessa växter till olika familjer.

Idag kan alla Saintpaulias (både vanliga och släpvagnar) delas in i 4 grupper - standard och 3 miniatyr. De senare klassificeras enligt medeldiametern för rosetten på en vuxen växt, vars värden anges nedan:

  • upp till 6 cm - mikro -mini (den minsta gruppen);
  • högst 15 cm - mini;
  • upp till 20 cm - halvmini (den vanligaste kategorin).

Ett alternativt klassificeringsalternativ tar hänsyn till storleken på bladplattan på miniatyrväxter, som ligger i intervallet 0,6-1,2 cm, 1,2-2,5 cm och 2,5-3,8 cm för mikro-mini, mini respektive semi-mini.

Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller de botaniska egenskaperna hos de fleråriga växterna som presenteras är deras lista följande:

  • låg höjd och kompakt rotsystem;
  • förkortad stjälk;
  • placeringen av bladen i rotrosetten;
  • gruppera blommor i blomställningar;
  • förekomsten av ett stort antal villi på ytan av varje ark;
  • möjligheten att blomma när som helst på året;
  • bildandet av en fruktlåda med små frön.
Bild
Bild
Bild
Bild

Tre huvudfördelar med minivioler förtjänar särskild uppmärksamhet:

  • kompakthet, tack vare vilka växter som inte behöver mycket utrymme på en hylla eller fönsterbrädan;
  • spektakulär och mycket riklig blomning, som börjar tidigare än vanliga violer;
  • jämförande opretentiöshet och motståndskraft mot de flesta sjukdomar.

Dessutom rotar gröna sticklingar av miniatyr Saintpaulias snabbare än fioler i standardstorlek.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

För närvarande finns det ett imponerande antal varianter av minivioler, markant olika i deras egenskaper. Färgerna är särskilt varierade, som grovt kan delas in i ljus, rött, lila och blått. Tänk på en lista över populära sorter som tillhör den första kategorin.

Jolly Andrea . Halv-dubbel och frotté miniatyr "rosor", som lockar uppmärksamhet med en delikat vitlila färg. Blommande präglas av överflöd och regelbundenhet.

Bild
Bild

Lilla Rick . Stora vita "stjärnor", vars kronblad är dekorerade med ljusrosa fläckar. Andra funktioner är krävande vård och frekvent blomning.

Bild
Bild

Optimara Little Moonstone . Dubbla vita blommor med lavendelblå kronblad i mitten. Sorten lockar med lång blomning (upp till 12 decennier), men skiljer sig åt i en viss stämning.

Bild
Bild

Jolly Mischief . Halvdubbla ljusa blommor, dekorerade med rosa markeringar. Den blommar rejält och regelbundet utan att en keps bildas.

Bild
Bild

Jolly Sun Chaser . Dubbla vita blommor med gula fläckar och vener. Det utvecklas snabbt, drar ofta ut löv på grund av brist på belysning.

Bild
Bild

Små vita moln . Ett karakteristiskt drag för sorten är dess rena vita färg, som inte ger några inkluderingar. Blommande kännetecknas av sin varaktighet och imponerande överflöd.

Bild
Bild

Intressanta sorter av minivioler, som kännetecknas av olika röda nyanser

Jolly Jubilee . Blommorna kännetecknas av en rik rödaktig betfärg och kan vara enkla eller halvdubbla. Växtens blomning är anmärkningsvärd för bildandet av en fluffig och samtidigt snygg cap.

Bild
Bild

Jolly Frills . Den mest anmärkningsvärda egenskapen är närvaron av en kantad kant, vilket ger de rödaktiga vinhalvdubblorna ytterligare lyster. Sorten är mycket kräsen när det gäller belysning och har en långsam utveckling.

Bild
Bild

Jolly Fireball . Den kännetecknas av stora, lockformande dubbla blommor med en något rufsig kant och en rik körsbärsröd nyans. Uttaget är kompakt och nästan perfekt symmetriskt.

Bild
Bild

Jolly Jan . Sorten är känd för sin vackra färg med en övervägande nyanser av vintage vin. Dubbla eller halvdubbla blommor bildar en snygg mössa. Sådana fioler växer ganska långsamt, vilket är deras enda nackdel.

Bild
Bild

Jolly Bambino . En annan sort, som kännetecknas av en ädel vinfärg. Ett karakteristiskt drag är närvaron av en tunn vit kant på kronbladen, vilket skapar en effektiv kontrast med huvudtonen. Den blommar med en välformad keps.

Bild
Bild

Jolly Mel . Den har en snygg rosett och en estetisk mössa av rödlila halvdubbla blommor. Dessutom är sorten känd för sin gyllene krona.

Bild
Bild

De sorter som formas av nyanser av lila inkluderar ett antal växter

Lilla Caboose . Sorten kännetecknas av relativt stora lavendel-lila blommor med uttalad dubbelhet. Av nackdelarna kan anläggningens oroliga utveckling och humörhet noteras.

Bild
Bild

Snuggles Lady Dawn . Sorten är känd för sina halvdubbla mauveblommor, vars form vagt liknar stjärnorna. Den blommar mycket, men kan inte skryta med en hög tillväxttakt.

Bild
Bild

Heavenly Girl . Den främsta kännetecknen är dubbla eller halvdubbla blommor, som lockar uppmärksamhet med vackra lavendel-lila nyanser. Dessutom är sorten känd för sin frekventa, men kortlivade blomning, som varar mindre än ett och ett halvt decennium.

Bild
Bild

Heinz's Little Nugget . En av de mest spektakulära sorterna, vars halvdubbla blommor pryds av 2 toner-vita och blåvioletta. Andra fördelar med sorten är anspråkslöshet och snabb tillväxt.

Bild
Bild

Jolly Dazzle . En annan miniviolett med halvdubbla blommor, vars färg antyder närvaron av en blåviolett nyans. Växten ser särskilt elegant ut tack vare kronbladens ljusa kant och citronkronens variation.

Bild
Bild

Butterfly Blue . Särartens särart är den uttalade dubbelheten hos blommorna, som har en rik mörklila nyans. Andra fördelar är anspråkslöshet och frekvent blomning.

Bild
Bild

Slutligen återstår att nämna Harmony's Little Stinker (Harmony) - en lummig chimär, vars huvudsakliga dekoration är blå halvdubbla blommor med vita ögon. Denna sort är sällsynt och dyr, och dess framgångsrika odling innebär att man överger konstgjord belysning till förmån för natur.

Bild
Bild

Villkor för frihetsberövande

För att mini-violetten regelbundet ska glädjas av riklig blomning är det nödvändigt att tillhandahålla ett mikroklimat som bidrar till dess fulla utveckling. Om du pekar ut ett av de viktigaste förhållandena, vars efterlevnad gör att du kan odla en vacker och hälsosam växt, då är det bra belysning. Lösningen på detta problem innebär att ta hänsyn till följande enkla regler:

  • när du väljer en plats för en växt måste du minimera sannolikheten för att direkt solljus faller på den;
  • den rekommenderade varaktigheten för dagsljus för miniatyr Saintpaulia är från 10 till 12 timmar;
  • den optimala platsen för en mini-violett är en fönsterbräda, orienterad i väster eller öster;
  • för att undvika ojämn utveckling av anläggningen måste den periodiskt rullas ut.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det andra villkoret, som är avgörande för någon mini-violett, är överensstämmelse med den optimala temperaturregimen, som ligger inom + 20,25 ° С. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt att skydda växten från drag, särskilt under höst-vårperioden.

Om ägaren till en miniatyr Saintpaulia vill förlänga blomningen av sitt husdjur, bör han välja en lägre temperatur från det område som nämns ovan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Inte mindre viktigt är luftfuktigheten i rummet: otillräcklig, det leder till uttorkning och deformation av plantans löv, och dess överskott gör mini-violetten för hög och oestetisk. För att skapa förutsättningar som är optimala för en miniatyr Saintpaulia är det tillräckligt att följa tre huvudrekommendationer:

  • inomhusfuktigheten bör inte vara lägre än 50%;
  • om luften kännetecknas av överdriven torrhet, är daglig sprutning med en sprayflaska nödvändig (när du utför denna procedur är det lämpligt att inte komma på växten);
  • andra lösningar för att öka luftfuktigheten är användningen av stationära automatiska enheter och placeringen av en behållare med vatten nära mini-violetten.

Dessutom rekommenderar experter inte att placera miniatyr Saintpaulias nära batterier och andra värmeenheter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Landning

När du väljer en kruka för att plantera minivioler, bör du komma ihåg att den inte behöver större behållare under sin tillväxt. Det bästa alternativet för denna växt är en blomkruka, vars diameter inte överstiger 8 cm. Att ignorera detta tillstånd kommer att leda till att miniatyren Saintpaulia gradvis kommer att växa och förlora sin dekorativa effekt.

För att plantera minivioler är det lämpligt att använda inte särskilt bördig jord, bestående av torv, jord, vermikulit och delvis ruttnade nålar, blandade i förhållandet 6: 1: 1: 1. En annan komponent i kompositionen kan vara koltillsats i små mängder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Normalt transplanteras miniatyr Saintpaulia för att ersätta den utarmade jorden med en ny. Denna procedur förutsätter flera villkor:

  • den optimala frekvensen är en gång om året;
  • den lämpligaste tiden är andra halvan av vintern;
  • det rekommenderade materialet för behållaren som används är plast;
  • det bör finnas dräneringshål i botten av krukan.
Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller transplantationen föreskriver den följande sekvens av åtgärder:

  • lägg ett lager sphagnumossa i behållarens botten och täck det med ett tunt lager jord;
  • ta försiktigt bort miniviolen från den gamla krukan (tillsammans med jordklumpen);
  • fluffa försiktigt jorden runt växtens rötter;
  • bestämma den höjd som krävs för att sänka ned den bara delen av stammen i jorden;
  • klippa rötterna så långt som möjligt för en bekväm plats för Saintpaulia i den nya jorden och behandla dem med krossat kol;
  • lägg en mini-violett i en kruka så att de nedre lövbladen på sidorna är på sidorna;
  • täck växten med jord och tampa den ordentligt.

Sammanfattningsvis återstår miniatyren Saintpaulia att placeras på en varm plats och inte vattnas på två dagar.

Vård

Som redan nämnts kan alla intresserade blomsterhandlare ta hand om minivioler. För att lösa detta problem är det tillräckligt att bekanta sig med rekommendationerna om vattning och utfodring av växten, samt effektivt motverka vanliga sjukdomar och skadedjur.

Vattning

Korrekt vattning av den beskrivna anläggningen innebär användning av sedimenterat eller filtrerat vatten - vid rumstemperatur eller varmt. Denna procedur bör utföras efter att matjorden har blivit helt torr och följer några enkla villkor:

  • du behöver inte hälla vatten på Saintpaulia, utan runt det (närmare kanterna på krukan);
  • resultatet av vattning bör vara en jordklump, som kommer att vara helt mättad;
  • på våren och sommaren utförs proceduren i fråga på morgonen och på hösten och vintern - på eftermiddagen.

Vattna en mini-violett, det är nödvändigt att undvika vattendragning av jorden, vilket utgör ett hot mot växtens rotsystem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Toppdressing

För att miniatyren Saintpaulia ska blomma rikligt behöver den en näringsrik jord, men inte övermättad med gödningsmedel. Överdrivet innehåll av den senare provocerar en aktiv tillväxt av grön massa, mot vars bakgrund blomställningarna kommer att verka extremt små.

Erfarenheten visar att för att bevara den dekorativa effekten av en mini-violett är komplexa mineralförband tillräckligt, varav en liten mängd appliceras två gånger i månaden. En alternativ lösning är att transplantera växten till en ny jord, utförd 2 gånger om året (i sådana fall krävs inte befruktning).

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Sjukdomar i miniatyr Saintpaulias kan delas in i två grupper - infektiösa och icke -infektiösa. Det förstnämnda orsaken är oftast svampmikrofloran, medan den senare utvecklas på grund av felaktig vård av prydnadsväxten. För att hantera infektionen är det nödvändigt att behandla mini-violetten med ett brett spektrum fungicid, strikt följa instruktionerna för det läkemedel som används. För att bli av med icke-infektionssjukdomar skapar Saintpaulia förhållanden som är optimala för dess fulla utveckling. Dessutom avlägsnas i båda fallen alla drabbade områden, följt av behandling av växten med ett antiseptiskt medel.

Av skadedjur är minivioler oftast störda av:

  • mjölkfisk;
  • bladlus;
  • skydda;
  • spindelkvalster.

Motverkan mot parasiter innebär två gånger behandling av Saintpaulia och närliggande växter med en systemisk insekticid.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fortplantning

Det mest effektiva sättet att föröka en mini-violett hemma är vegetativt. Det innebär att man använder ett hälsosamt blad som noggrant har klippts från moderplantan och behandlats med ett svampdödande medel. Den ytterligare sekvensen av åtgärder är följande:

  • gör ett snitt på en bladskärning (cirka 1,5 cm från plattans början);
  • placera plantmaterialet i en jord bestående av torv och vermikulit (den rekommenderade andelen är 2: 1), på ett djup av cirka 1 cm;
  • vattna växten med en liten mängd vatten och täck den med en plastpåse (den senare bör ha ett litet hål för luftbyte);
  • kontrollera fuktnivån efter 3-4 dagar (om jorden inte är torr behöver du inte vattna den);
  • upprätthålla en temperatur på + 22,25 ° C, vilket gör att växten kan rota med minst tid.

Efter att ha väntat 2 veckor från planteringstillfället kan du gradvis vänja skärningen till luften i rummet och regelbundet ta bort plast "cape". Efter 3-4 månader kommer små starka rosetter att dyka upp som kan separeras från moderplantan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sammanfattningsvis kan vi konstatera att mini-violets popularitet förklaras av det stora antalet fördelar som uppfyller förväntningarna hos den överväldigande majoriteten av ägarna. Sådana växter ger positiva känslor till alla som bryr sig om dem ordentligt - både en specialist och en nybörjare.

Rekommenderad: