Hur Vattnar Man Dracaena? Tänk Om Det översvämmades? Vattna Dracaena Hemma På Vintern. Hur Många Gånger I Veckan Ska Den Vattnas?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Vattnar Man Dracaena? Tänk Om Det översvämmades? Vattna Dracaena Hemma På Vintern. Hur Många Gånger I Veckan Ska Den Vattnas?

Video: Hur Vattnar Man Dracaena? Tänk Om Det översvämmades? Vattna Dracaena Hemma På Vintern. Hur Många Gånger I Veckan Ska Den Vattnas?
Video: 5 Quick tips Dracaena 2024, April
Hur Vattnar Man Dracaena? Tänk Om Det översvämmades? Vattna Dracaena Hemma På Vintern. Hur Många Gånger I Veckan Ska Den Vattnas?
Hur Vattnar Man Dracaena? Tänk Om Det översvämmades? Vattna Dracaena Hemma På Vintern. Hur Många Gånger I Veckan Ska Den Vattnas?
Anonim

Dracaena är en ganska ovanlig och vacker krukväxt. Den växer vilt bara i tropiska och subtropiska skogar i Afrika, Sydamerika och Asien. I naturen finns det mer än 100 arter av dracaena, så det är inte svårt att hitta en lämplig för ditt hem. Det är viktigt att veta att denna växt älskar fukt, ljus och värme. Men även på våra nordliga breddgrader och inomhusförhållanden är det möjligt att skapa det mikroklimat det behöver, och då kommer dracaena att växa och glädja oss med sitt exotiska utseende. Med rätt vård kan denna krukväxt växa till två eller flera meter. Tänk på detta när du köper dracaena. Och kom ihåg att en av de viktigaste förutsättningarna för sådan vård är ordentlig vattning.

Bild
Bild

Sätten

Trots att dracaena inte är en mycket nyckfull växt, och det inte är svårt att ta hand om det hemma, finns det fortfarande några funktioner i vården. Även om denna växt är av tropiskt ursprung, gillar den verkligen inte vattendragning. Endast en typ av dracaena "Sandera" kan alltid vara i vattnet och kommer att kännas bra . Och resten av arten är oerhört viktigt att inte svämma över. Eftersom för ofta vattning och stillastående vatten i potten orsakar rotrötning. Det är också lämpligt att inte överdriva växten.

Bild
Bild

Hur förstår man att dracaena inte har tillräckligt med vatten? Detta kommer att märkas omedelbart när bladens spetsar är klart gula och torra.

Om detta händer, vet att det är brådskande att öka intensiteten av vattning. Men även under sådana förhållanden, fortsätt försiktigt, eftersom regeln "det är bättre att underfylla än att överfylla" är lämpligt för att vattna alla inomhusväxter. Och en viktigare punkt - För dracaena krävs först och främst fuktig luft och vattning måste göras mycket noggrant , efter behov. Om jorden i krukan med växten lossnar lite och jorden under det översta lagret är torr måste du vattna den.

Bild
Bild

I duschen

"Regn" är en av de mest gynnsamma vattningsmetoderna för inomhusblommor, inklusive dracaena. Vad som är bra, under denna procedur tvättas allt damm bort från varje blad. Vattning utförs i badrummet under duschen eller, om möjligt, på sommaren på gatan med en vanlig vattenkanna. Efter det är det nödvändigt att lämna dracaena en kort stund i badrummet så att allt överflödigt vatten är glas.

Bild
Bild

När det är dags att ta bort plantkrukan från badrummet kan du skaka den lite mer för att bli av med överflödig fukt . Detta bör göras noggrant och noggrant för att inte skada dracaena. Det är viktigt att låta bladen vara helt fria från vatten så att dropparna inte stagnerar i bladaxlarna och inte skadar växten. Dracaena efter ett sådant "bad" kommer att tacka dig med snabb tillväxt och härligt grönt bladverk.

Bild
Bild

In i pallen

Du kan också hälla den på ett annat sätt - i pallen. När du planterar en växt längst ner i krukan är det absolut nödvändigt att göra hål och fylla i dränering så att jorden mättas med syre och vattnet inte stagnerar. Krukan med växten läggs i en bricka. Vatten hälls i det då och då så att jorden självständigt kan absorbera den nödvändiga mängden fukt. Det återstående vattnet måste tömmas. Denna metod är bra eftersom mineraler inte tvättas ur jorden.

Bild
Bild

Genom toppen

Det vanligaste och traditionella sättet att vattna är genom toppen. För korrekt vattning är det bättre att använda en vattenkanna med en smal, lång hals. Det är värt att vattna växten med varmt mjukt vatten mycket noggrant och vid roten. Men med denna metod, tillsammans med vattnet, rinner alla användbara spårämnen in i pannan. Därför måste du använda gödningsmedel oftare. Till försäljning finns speciella komplexa gödningsmedel för dracaena i både torr och flytande form. Vanligtvis odlas de i det rekommenderade förhållandet med vatten före vattning.

Bild
Bild

Hur många gånger i veckan ska man vattna?

Vanligtvis vattnas dracaena 2-3 gånger i veckan. Men vi måste varna dig för att detta inte är ett helt enkelt råd. Det är nödvändigt att bygga på villkoren för frihetsberövande, liksom på var potten med anläggningen är installerad. Om rummet är varmt och torrt kan du vattna varannan dag och omvänt, när fuktigheten och låga temperaturer i rummet är höga, minskar vattningen.

Bild
Bild

Vattningsfrekvensen beror också på plantans ålder och krukans storlek.

Följaktligen fyller vi inte i något fall den lilla dracaena med en stor mängd vatten, vilket minskar vattnets frekvens . Och för att vattna ett två meter stort träd, om jordklumpen är torr, behöver du minst en liter vatten eller ännu mer. Och att vattna en så stor växt måste naturligtvis göras oftare.

Bild
Bild

Innan du vattnar växten måste du först se hur torr jorden i krukan är och glöm inte att lossa den då och då . Denna krukväxt måste också hållas borta från värmeapparater och skyddas från drag. De som inte har möjlighet att pyssla mycket med luftfuktighet kan rekommenderas att köpa de varianter av dracaena som enkelt tål de vanligaste rumsförhållandena. De mest krävande för luftfuktighet är "Dragon" och "Dracaena Godsef". Men även de måste vattnas på rätt sätt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vilket är det bästa vattnet att använda?

För att ta hand om dracaena ordentligt måste du uppfylla vissa villkor. Och en av dessa förutsättningar är kvaliteten på bevattning. Vad betyder det? Det betyder att du inte i något fall kan använda kranvatten. Vattnet måste filtreras eller åtminstone sedimenteras. Det bör också vara i rumstemperatur, någonstans mellan 18-23 grader Celsius. Inte en enda krukväxt, inklusive dracaena, bör vattnas med kallt vatten. Annars börjar blommorna göra ont, växer dåligt och kan till och med dö.

Bild
Bild

Det bästa alternativet är att använda smältvatten . På vintern kan du samla snö eller is i en behållare, vänta tills allt tinar och använda detta "levande" vatten för bevattning. Detta destillerade vatten anses vara det mjukaste och hälsosammaste. Sommaralternativet är bevattning av regnvatten. För att samla regnvatten kan du placera fat under stuprören. Eller, om det finns en sådan möjlighet, ta ut krukorna med växter under det varma sommarregnet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Kom ihåg att vattnet för bevattning av dracaena ska vara mjukt, utan överdrivna salter . För hårt kalkvatten kan mjukas upp med en livsmedelssyra som citronsyra eller ättiksyra. Tillsätt cirka en halv tesked till 5 liter vatten.

Men använd denna metod sällan och mycket noggrant.

Vattna vid olika tider på året

Frekvensen av vattning beror också på säsongen. På vintern är växten vilande, så det räcker att vattna dracaena en gång varannan vecka. Men du måste göra en reservation för att allt beror på förhållandena där anläggningen ligger. I ett torrt, varmt mikroklimat i en lägenhet måste du fukta jorden oftare. Det är också lämpligt att spraya växten med en sprayflaska eller torka av bladen med en fuktig trasa. På sommaren kan dracaena tas ut på balkongen eller ute, men under inga omständigheter under de stekande solstrålarna, vattnas varannan dag eller två.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hjälpsamma ledtrådar

Det viktigaste i vården av dracaena är den systematiska naturen och efterlevnaden av växtens biorytmer. Det vill säga att du måste vattna det regelbundet, och inte när du måste, med jämna mellanrum, samtidigt som du inte glömmer perioden med tillväxt och vila. Dracaena växer aktivt under våren, från april till augusti. Under denna period är befruktning av växten med mineralgödselmedel och mer aktiv vattning relevant. Och från oktober till januari, dracaena "gå i pension".

Bild
Bild

Om anläggningen fortfarande ser oviktig ut efter alla dessa regler kan det vara nödvändigt att byta plats eller belysning. Man måste komma ihåg att dracaena fortfarande är en tropisk växt. Och som alla blommor från tropikerna är fuktig luft runt den viktig för den, och inte överdriven rotvattning.

Bild
Bild

Separat bör det noteras att både i starkt ljus och i skuggan börjar dracaena vissna . Vilken utgång? Det ska vara ljus, men det ska vara diffust. Därför kan du på sommaren gömma dracaena i halvskugga, och på vintern kan du säkert flytta den till fönsterbrädan. Förresten, detta ögonblick påverkar också mängden vattning direkt. I ett mycket varmt rum kan du installera luftfuktare eller placera behållare med vatten nära värmeenheterna.

Bild
Bild

Det är lämpligt att inte glömma att spruta plantan då och då från en sprayflaska, torka av bladen med en fuktig trasa och ofta använda vattningsmetoden under duschen. Denna växt gillar inte damm särskilt mycket, särskilt på bladen. Många dracaena -ägare noterar faktiskt att om de städar rummet oftare börjar dessa växter växa mer villigt.

Bild
Bild

Uppmärksamhet! Använd under inga omständigheter speciella aerosoler som skapar ytterligare glans på bladen, detta är helt onödigt och kan förstöra dracaena.

Om det hände att växten översvämmades, bör den omedelbart transplanteras . För att göra detta måste dracaena tas bort från krukan tillsammans med en jordklump. Skölj roten under rinnande vatten, undersök den noggrant, skär av ruttna områden, strö över aska eller krossat aktivt kol. Plantera sedan växten igen i en kruka med färsk jord.

Bild
Bild

Trots att dracaena anses vara en ganska nyckfull växt kan du hitta ett dussin blommor ännu mer nyckfulla än hon. Det är faktiskt inte så svårt att uppfostra henne. Det är viktigt att tydligt förstå behoven hos denna växt. Du kan snabbt känna en proportion när du vattnar och fånga rytmerna av dracaena -tillväxt. När du odlar den, precis som alla andra växter, räcker det bara med ökad uppmärksamhet på blommans behov och strikt följning av reglerna för vård av den.

Rekommenderad: