Magnolialeaf Peperomia (25 Bilder): Blomning, Sjukdomar Och Vård Hemma

Innehållsförteckning:

Video: Magnolialeaf Peperomia (25 Bilder): Blomning, Sjukdomar Och Vård Hemma

Video: Magnolialeaf Peperomia (25 Bilder): Blomning, Sjukdomar Och Vård Hemma
Video: Peperomia Leaf Propagation in Soil 2024, Maj
Magnolialeaf Peperomia (25 Bilder): Blomning, Sjukdomar Och Vård Hemma
Magnolialeaf Peperomia (25 Bilder): Blomning, Sjukdomar Och Vård Hemma
Anonim

Magnolialeaf peperomia är en ganska opretentiös sort av inomhusväxter. Florister älskade det först och främst för sitt dekorativa utseende, nämligen för dess ovanliga löv. En sådan växt kan dekorera alla hus eller lägenheter. Vi kommer att prata om egenskaperna hos odling och vård i artikeln.

Bild
Bild

Beskrivning av sorten

Magnolialeaf peperomia tillhör paprikafamiljen. Dess hemland är de tropiska skogarna i Sydamerika, de flesta växer i Brasilien.

Växten anses vara en flerårig . Dess höjd når 25-30 meter. Stjälkarna är mycket stora, köttiga, täckta med många kortbladiga blad. De har i sin tur en rund oval form.

Den lövande plattan är slät, en liten glans märks. Bladens diameter är cirka 5 cm. De är målade gröna, nyansen ändras från svartvitt till mörkt.

Förresten, vissa sorter av peperomia har en randig eller fläckig beläggning på bladen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Magnolia -leaved peperomia har en "släkting" - brokig peperomia. Den blommar inte. I magnolia-blad börjar blomningsperioden fortfarande, men blomställningarna skiljer sig inte i en ovanlig form, snarare liknar de plantans spikelets.

Magnolia-leaved är en symbolisk blomma. Experter rekommenderar att uppmärksamma den gröna busken mot motstridiga personligheter, i vars karaktär uppror råder . Anläggningen skapar en gynnsam atmosfär, utjämnar oegentligheter i mänskliga relationer och skapar hemkomfort.

Dessutom är peperomia mycket fördelaktigt för luften i ett vardagsrum - det har förmågan att rengöra, återfukta och förstöra bakterier och bakterier.

Detta gäller särskilt för allergiker.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man tar hand om

Denna sort av peperomia är opretentiös. Att växa hemma kräver några enkla regler för att hålla blomman i gott skick.

Erfarna odlare rekommenderar, efter att ha köpt en ung planta, att noggrant undersöka dess rötter . Efter att ha planterat en växt i en kruka rekommenderas det att övervaka dess tillstånd. Så, om rötterna inte är synliga under dräneringskåpan, krävs inte ytterligare transplantation i en annan behållare.

I allmänhet föredrar peperomia en permanent tillväxtplats. Frekventa transplantationer har en smärtsam effekt på tillståndet i dess rotsystem.

Bild
Bild

Belysning

Florister rekommenderar inte att krukorna placeras på en starkt upplyst fönsterbräda - bladen lyser från konstant direkt solljus. Därför är diffust ljus det perfekta villkoret för att hålla en blomma.

Dessutom visar peperomia goda resultat när de utsätts för konstgjord belysning, till exempel fytolampor, liksom vanlig rumsbelysning.

Denna funktion gör att du inte alls kan sätta krukorna vid fönstret.

Bild
Bild

Temperatur

Magnolia-leaved peperomia är en värmeälskande växt. Den optimala temperaturregimen för dess innehåll är 20-25 grader. Utkast och plötsliga förändringar påverkar smärtsamt det allmänna tillståndet, leder ibland till sjukdom. Det är viktigt att hålla värmen under hela året, eftersom denna sort inte har viloläge.

Av samma anledning rekommenderas det inte att odla peperomia på norra sidan - brist på ljus leder till att det dekorativa utseendet på unga skott förloras, de blir långsträckta och helt oattraktiva.

Bild
Bild

Vattning

Magnolialeaf peperomia tål kortvarig torrhet i jorden, men överflödig fukt kommer inte att gynna växten. Anledningen är att kraftfulla stjälkar och blad tenderar att ackumulera vatten för att konsumera det om det behövs.

Att vattna i jorden vid låga lufttemperaturer är särskilt farligt - rotsystemet är benäget att förfalla

Så måttlig vattning bör utföras på sommaren, närmare vintern - lite mindre ofta.

Bättre att använda varmt vatten.

Bild
Bild

Fuktighet

Det är mycket lätt att övertorka en tropisk blomma, särskilt i början av uppvärmningssäsongen. Under de kalla månaderna rekommenderas att spraya regelbundet med vatten - detta är det mest effektiva skyddet mot torra rötter och lövverk. Resten av tiden krävs inte sådana manipulationer . Erfarna blomsterodlare rekommenderar att lägga krukan på en pall med ett lerditskikt under uppvärmningssäsongen. Det måste i sin tur ständigt återfuktas. Låt inte botten av behållaren komma i kontakt med vatten - detta kommer inte att skydda rötterna från vattentäppning.

Bild
Bild

Gödselmedel

En blomma planterad i färsk jord kräver inte för ofta matning. För att mätta med användbara element befruktas växten en gång var tredje vecka. I detta fall rekommenderas att applicera hälften av gödningsdosen.

Peperomia behöver ytterligare näring endast under växtsäsongen; på vintern stoppas befruktningen helt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Växtbildning

Det är ganska enkelt att odla en vacker frodig buske hemma - det viktigaste är att nypa stjälkarna ibland. Och det leder också till bildandet av laterala skott som påverkar blommans dekorativa utseende.

Dessutom, glöm inte topparna: så snart de nedre bladen har tappats måste du förkorta den övre delen av skotten

Bild
Bild
Bild
Bild

Transplantation och reproduktion

För plantering används grunda behållare med ett dräneringsskikt i botten - detta har en fördelaktig effekt på att stärka små, svaga rötter.

Enligt reglerna genomgår unga peperomia en transplantation varje år, men disken väljs 4 cm större än den föregående . Transplantationer av en vuxen blomma (vid 3 års ålder) reduceras - proceduren utförs vartannat år. När det gäller gamla exemplar transplanteras de i sällsynta fall: om till exempel rötterna kommer från dräneringshålen.

För full tillväxt av peperomia behövs högkvalitativ mark: den måste vara lös, med hög fertilitet. För tung mark hotar med ruttnande av rotsystemet.

Du kan öka tillgången på användbara spårämnen genom att tillsätta mineralkomponenter. Erfarna blomsterodlare förbereder sin egen planteringsblandning: från sand, lövmark, humus, torv.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dekorativ peperomia reproducerar på tre sätt

  • Genom att dela … Producerad vid transplantationstillfället. Busken ska delas i delar, rötterna ska vara ordentligt otrasslade. Varje del kan desinficeras med kolpulver, varefter det är tillåtet att plantera den i en separat kruka. Vattning behövs inte under den första veckan.
  • Genom sticklingar … Blanks används - klipp av delar från de övre skotten med ett par knölar. Planteringsblandningen - sand + gräs - måste fuktas konstant. Stjälken placeras i ett grunt (4 cm) hål, täckt med folie för att skapa den nödvändiga växthuseffekten. Hälsosam atmosfär - vid +25 grader leder låga temperaturer till sönderfall.
  • Frön … Planteringsmaterialet sås i en platt skål med beredd jord (sand + jord). Sedan krävs det att fukta, täcka med glas (den värme som behövs för spiring av frön skapas). Det är också viktigt att ta hand om belysningen. När de första bladen dyker upp kan unga växter planteras i separata krukor.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Förutom vanliga vårdprocedurer behöver en krukväxt förebyggande mot sjukdomar och skadliga insekter. De flesta av dem visas förresten som ett resultat av felaktigt innehåll.

Möjliga lövproblem:

  • mörkna (orsaken är en kraftig temperaturfall);
  • faller av snabbt (brist på fukt, oftare på grund av innehållet i grytan nära det påslagna batteriet);
  • bli slö (rotprocessen eller utvecklingen av en svamp till följd av frekvent vattning)
  • krymper (direkt solljus).
Bild
Bild
Bild
Bild

Vi får inte glömma skadedjur som förstör utseendet och ibland hälsan hos rumspeperomier. Så för torr luft provocerar reproduktion av två insekter - trips och spindelmider.

  • Kvalster … En vit blomma visas på bladen. Särskilda preparat - insektsmedel - hjälper till att bekämpa skadedjur. Före användning tvättas de drabbade områdena med varmt vatten.
  • Trips … De förökar sig snabbt och lägger larverna under bladen. Individer matar på blommans nektar och torkar bladen. Dehydrering av växten hotar dess död. Därför rekommenderas det att regelbundet inspektera busken. Tvätta de infekterade områdena med tvålvatten och strö sedan över en speciell motgift.
  • Mealybug . Fallet är mindre vanligt. Små vita insekter sprids snabbt genom busken. En alkohollösning används för att slåss.
Bild
Bild
Bild
Bild

Magnolia-leaved peperomia är en mycket vacker inomhusblomma. Förutsättningarna för att hålla en anläggning i en lägenhet är ganska enkla. Full omsorg är vattning, temperatur, luftfuktighet och belysning.

Trots sortens opretentiösa och stabila natur rekommenderar blomsterodlare att fylla på med skadedjursbekämpningsmedel

En frodig grön buske på fönsterbrädan är en tidlös dekoration. Några enkla regler för växande och vårdande hjälper dig att uppnå ett vackert, hälsosamt tillstånd, och blomman kommer i sin tur att tacka dig med en gynnsam atmosfär i huset.

Rekommenderad: