Beskärning Av Adenium: Hur Man Beskär Adenium Hemma Så Att De Börjar Förgrena Sig? Kron- Och Caudexbildning

Innehållsförteckning:

Video: Beskärning Av Adenium: Hur Man Beskär Adenium Hemma Så Att De Börjar Förgrena Sig? Kron- Och Caudexbildning

Video: Beskärning Av Adenium: Hur Man Beskär Adenium Hemma Så Att De Börjar Förgrena Sig? Kron- Och Caudexbildning
Video: Pruning/Trimming Adeniums 2024, Maj
Beskärning Av Adenium: Hur Man Beskär Adenium Hemma Så Att De Börjar Förgrena Sig? Kron- Och Caudexbildning
Beskärning Av Adenium: Hur Man Beskär Adenium Hemma Så Att De Börjar Förgrena Sig? Kron- Och Caudexbildning
Anonim

Adenium överraskar inte bara med sin vackra blomning, utan också med en ganska exotisk stamrot eller caudex, som vanligtvis gömmer sig under jorden och behåller näringsämnen och fukt. Viktiga punkter för att odla en saftig är kompetent beskärning och transplantation av växten, som utförs i etapper och på olika sätt.

Bild
Bild

Är det nödvändigt att trimma adenium?

Med hjälp av sax kan du inte bara ta bort de torkade delarna av växten, utan också bilda växten. Beskärning av antenndelen innebär att någon del av grenen eller hela skottet tas bort, vilket kommer att orsaka accelererad tillväxt av saftiga, provocera knoppbildning och kraftig blomning.

Även om adenium är en ganska härdig växt som tåler beskärning inte bara av antennen, utan också av rötterna, är det nödvändigt att ta hänsyn till några funktioner.

Bild
Bild

När är det bättre att inte göra det?

Det är värt att följa följande rekommendationer från experter:

  • utsätt inte en ung omogen växt för beskärning och formning; experter rekommenderar att man väntar ett tag på att en tillräcklig rotmassa växer;
  • du kan inte klippa av grenarna av adenium på vintern, när växten är i viloläge, alla dess återställande krafter reduceras, tillväxten av sidoskott avbryts; om du skär av toppen slutar växten att utvecklas eller kan dö helt;
  • efter transplantation, som den saftiga redan har spenderat en del av sin energi på, är det nödvändigt att vänta minst 3 veckor för att anpassningsperioden ska passera, först efter att beskärningen kan göras;
  • att klippa av ett blommande adenium är inte rätt beslut, eftersom det inte bara är synd, utan också skadligt;
  • om den saftiga odlades från frön, bör särskild uppmärksamhet ägnas åt bildandet av kronan; för detta utförs klämning av den apikala delen av växten, och så att grenarna inte sträcker sig är det nödvändigt att förkorta grenarna med två tredjedelar vartannat år, vilket säkert kommer att leda till svullnad och tillväxt av sidoskott.
Bild
Bild

Bildning steg för steg

För produktion av arbete hemma är det nödvändigt att förbereda sådana verktyg och material som:

  • skarpt instrument;
  • bomullstussar eller servetter;
  • latex handskar;
  • speciell balsam eller blockerande pasta;
  • beskärare eller slipad kniv.
Bild
Bild

Kronor

När du bildar en krona måste du vara uppmärksam på följande nyanser:

  • arbete rekommenderas att utföras i skyddshandskar, som inte bara skyddar mot växtens giftiga saft utan också skapar sterila förhållanden för processen;
  • när man skär av en vuxen växt är det nödvändigt att hitta en vilande knopp som växer på utsidan av grenen;
  • ett korrekt gjort snitt ska vara en halv centimeter högre än en sådan njure;
  • före beskärning är det nödvändigt att presentera den odlade grenen, eftersom det kommer att förändra hela bilden av adenium, och också att bedöma alla risker;
  • du bör inte lämna vriden eller växa inuti växtgrenarna på plantans krona;
  • i närvaro av svaga skott, tycker inte synd om dem och vårdar dem, de kommer fortfarande att torka ut; snabb beskärning hjälper till att bilda en vacker krona, provocera nya sidoskott och förgrening;
  • saften som rinner ner i växten lämnar fula märken; för att förhindra fläckar måste du omedelbart ta bort dem med en servett eller bomullspad;
  • när skottet tas bort börjar saften sticka ut rikligt, gradvis minskar mängden och stannar sedan helt och hållet, det är värt att köpa ett speciellt medel eller balsam i förväg, som säljs i en blomsterbutik, eftersom det fungerar som en trädgårdslack - det används för att stänga snittet och förhindra utgång, vilket inte bara hjälper till att undvika stökiga fotavtryck, utan också håller fukt i växten;
  • kasta inte bort den trimmade delen av stammen - stjälken rotar sig lätt;
  • om skivorna av den andra och nästa ordningen observeras i progression, kan du provocera adeniet att börja förgrena sig och skapa en exceptionell krona.
Bild
Bild

Caudex

Caudex kräver särskild uppmärksamhet från odlaren.

Du kan börja bilda en ovanlig caudex redan i en ung växt, som är knappt mer än 3 månader gammal.

Denna process utförs i flera steg och kombineras med transplantering och beskärning av grenar. Det finns sätt att skapa caudex, till exempel:

  • trimning av den centrala roten, där laterala rötter växer aktivt; om du dessutom skär av alla rötter som växer nedåt får du en caudexform, som kallas en bläckfisk;
  • en metod är allmänt känd där caudexen inte skärs av, utan olika landningstekniker används; med varje transplantation dras roten något ut över marknivån, vilket ger en intressant effekt av en bar rot;
  • möjlig plantering av adenium på en skiva eller sten;
  • du kan gradvis vika den mjukade caudexen, skapa en ring från stammen eller väva flera stammar i en svans eller en invecklad knut.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En annan intressant teknik är att kombinera två eller flera unga skott. Det görs enligt följande:

  1. unga plantor är sammankopplade och fixerade med folie;
  2. i denna form placeras de i ett fuktat jordunderlag och placeras på en varm, upplyst plats;
  3. sprutas regelbundet; vattningen är begränsad - en gång var 5-7 dagar, fukta inte jorden för mycket;
  4. efter 1–1, 5 månader är det värt att ta bort filmen för att bedöma husdjurets skick;
  5. på platser med nära kontakt är det nödvändigt att göra grunda snitt och återansluta stammarna med en film;
  6. den saftiga placeras igen i substratet i ungefär en månad, under vilken växten har tid att inte bara växa rötter utan också växa tillsammans med varandra.
Bild
Bild

Vård

Trots all sin exotism skiljer sig adenium i daglig vård inte mycket från de flesta inomhusväxter. Huvudregeln för att ta hand om någon växt är kärlek och uppmärksamhet, du måste titta noga på blomman, försöka förstå dess behov, ta hänsyn till särdragen i att ta hand om succulenter . Det är nödvändigt att skydda blomman från kyla i fönsterbrädan, låga temperaturer, drag, överflödigt vatten.

Belysning är en av huvudfaktorerna för ett vackert adenium. På sommaren är det önskvärt med diffust ljus på den södra eller sydöstra fönsterbrädan.

Florister hävdar att det måste exponeras i flera timmar på sommaren under direkt solljus, vilket kommer att provocera att ett stort antal knoppar läggs och ger en underbar blomning.

Det är lämpligt att exponera blomman för sommaren på en solig balkong eller veranda . På vintern är det nödvändigt att ge ytterligare belysning i minst 14 timmar. Med brist på ljus kommer adenium att lida, kasta sina löv och sluta blomma.

Bild
Bild

Det är också nödvändigt att observera temperaturregimen och luftfuktigheten i rummet. Ju högre rumstemperatur desto högre luftfuktighet ska vara . Vattenbehållare kvar i anläggningen hjälper. Sprutning av växten måste utföras mycket försiktigt, undvika kontakt med blad och blommor i adenium, annars kommer fula fläckar att dyka upp när vattnet och solen interagerar. På långa vinterdagar lider växten inte bara av korta dagsljus och temperaturfall, utan också av överdriven vattning.

Erfarna blomsterodlare rekommenderar att vattningen reduceras till 1 gång i veckan under höst-vinterperioden.

Om lägenheten är sval kan du helt enkelt hoppa över vattningen utan att riskera att byta ut den genom att spruta jordytan med varmt, sedimenterat vatten.

Bild
Bild

Möjliga problem

De längsgående rynkorna som har dykt upp på adeniums stam är inte ett problem i sig, eftersom de kan uppstå på grund av naturkrafter: på vintern, under viloläge, när alla växtkrafter i anläggningen är förbrukade eller på sommaren, i värmen på grund av brist på vatten. Dessa rynkor försvinner med tiden när adenium fylls med fukt. I det här fallet är det tillräckligt för att skapa förutsättningar för restaurering av trunk turgor: tidig vattning och sprutning av caudex.

Men detta kan också vara en förebud om en växt död, om det åtföljs av utseendet på enstaka gula löv, som sönderfaller efter varandra, om och om igen. Eller kanske med en frisk, frodig krona av adenium, när caudex plötsligt blir mjuk vid beröring, förlorar sin elasticitet och fasthet.

Bild
Bild

För att se till att ditt husdjur inte lider måste du kontrollera bålens skick genom att något klippa av det övre lagret av bålen.

Om, i stället för en ljus vävnad, en mörk finns under huden, lider caudex av förfall. När en brun vätska rinner ut när den pressas är saken mycket dålig och adenium dör. Caudex -röta kan uppstå när det kalla höstvädret börjar när nattemperaturen sjunker markant och vattningen förblir densamma. Kall, fuktig mark kan provocera uppkomsten av inflammatoriska sjukdomar i stammen och roten.

Bild
Bild

Det finns ingen anledning att förtvivla. Det är mycket lättare för en vuxen växt att klara eventuella förruttnande manifestationer. Det räcker med att ordna en grandios torkning av det saftiga, naturligtvis med beaktande av dess skick . Det är nödvändigt att vänta tills jordkoma är helt torr, vilket vanligtvis eliminerar vattning och sprutning. Även på värmesäsongens höjdpunkt är det tillåtet att installera adenium närmare kylaren.

Efter torkning tar de växten ur krukan tillsammans med en torr jordklump, skakar av den eller tvättar rötterna, medan det är möjligt att rötan lätt kan avlägsnas från plantans friska rötter. Om verksamheten har tagit en mer allvarlig vändning och på så sätt inte var möjligt att bli av med röta på rötterna, är det nödvändigt att skära stamroten till frisk vävnad, varefter den transplanteras i en ny fuktig jord med ett högt perlitinnehåll.

Bild
Bild

Om en ung växt har ruttnat måste den avlägsnas från krukan, sköljas från det fuktiga underlaget och noggrant undersökas problemområdena . Det är bra om du kan begränsa dig till att bara ta bort ruttna rötter. Om den förorenande processen har påverkat caudex måste du skära av den skadade delen. Du måste klippa av det försiktigt, med tunn plast, till frisk vävnad. En sådan skalad stjälk måste torkas i 20-24 timmar. Efter torkning bör adenium ha en ren, torr stam.

Om röta uppstår igen måste du upprepa hela operationen igen.

Bild
Bild

Röta

En saftig stjälk efter beskärning eller behandling för röta rotas lätt. För plantering används endast adenium med torkat caudexsnitt. Och du behöver också en kruka av lämplig storlek, beredd jordblandning och lite perlit. Marken ska vara fuktig, men inte våt . En sådan planta placeras i en kruka fylld med ett substrat.

Skålen med adenium måste placeras på en varm plats - detta är en förutsättning för att rota. Temperaturen bör inte vara lägre än +20 grader.

För att undvika röta behöver du inte vattna, bara spruta, med hänsyn till temperaturen och luftfuktigheten i rummet.

Röta sker inom en månad, ungefär vid denna tidpunkt släpper adenium nya löv och rötter, varefter du kan transplantera det saftiga i en större kruka. Nu när det har blivit en fullvärdig växt med rötter och löv krävs mer frekvent vattning - 1 gång på 3-5 dagar.

Bild
Bild

Vackra exempel

Ökenblommor eller en okänd skogskrydd kommer att se väldigt snygg ut i alla interiörer. Det är lätt att göra - plantera bara unga plantor i en platt skål. Några månader efter transplantationen måste du nypa i samma höjd. Efter ett år är det nödvändigt att något höja rötterna på den saftiga över marknivån.

Bild
Bild

Arabiskt adenium odlas och används som en bonsai - detta beror på särdragen hos denna växtart, som har en lång vilande period. Växten blommar på våren, tappar sedan blommor och störtar i uttalad viloläge;

Bild
Bild

En intressant form av saftiga kommer att orsaka konstant intresse och överraskning även under viloperioden. Detta utseende uppnås genom smarta knep för att ansluta flera caudexer vid landning.

Bild
Bild

Adenium multiflorous har en frodig krona med köttiga täta blad och ljusa dubbla blomställningar. Blommornas diameter överstiger vanligtvis inte 5 cm, når sällan 8 cm.

Bild
Bild

Adeniumblommor finns i olika färger: vit, gul, röd, nästan svart. Deras mångfald är överraskande och fascinerande. Kombinationen av fantastiska blommor och ovanlig caudex gör adenium till en favorit.

Rekommenderad: