Hur Man Beskär Druvor För Vintern? Korrekt Beskärning Inför Vintertid. Hur Man Beskär Unga årliga Druvor?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Man Beskär Druvor För Vintern? Korrekt Beskärning Inför Vintertid. Hur Man Beskär Unga årliga Druvor?

Video: Hur Man Beskär Druvor För Vintern? Korrekt Beskärning Inför Vintertid. Hur Man Beskär Unga årliga Druvor?
Video: Beskära vindruvor - Kosters Trädgårdar 2024, April
Hur Man Beskär Druvor För Vintern? Korrekt Beskärning Inför Vintertid. Hur Man Beskär Unga årliga Druvor?
Hur Man Beskär Druvor För Vintern? Korrekt Beskärning Inför Vintertid. Hur Man Beskär Unga årliga Druvor?
Anonim

Beskärning av druvor är inte en lätt process, särskilt för nybörjare sommarboende. Det hålls på våren och / eller hösten. I det senare fallet är busken stängd för vintern för att skydda den från att frysa. Förresten, tvister om när man ska göra det mer korrekt pågår fortfarande bland trädgårdsmästare. Och ändå försäkrar många experter att det är bättre att vägra proceduren under våren, men på hösten behövs det verkligen.

Bild
Bild

Behovet av beskärning

Beskärning av druvor är inte nödvändigt av någon tydlig anledning, det har en komplex grund. Genom beskärning kan du påverka de fysiologiska förändringarna i växten. Främst - detta är effekten på tillväxthormon, liksom på de aktiva substanser som är involverade i växtförökning, fröbildning och skörd i framtiden.

Vad är beskärning för:

  • hämmar vegetativ tillväxt;
  • hjälper till att aktivera generativa vävnader;
  • bidrar till reglering av vattenförbrukningen av anläggningen;
  • hjälper till att reglera balansen i buskens överjordiska och underjordiska massa.

Det är uppenbart att beskärning leder till allvarliga förändringar inuti druvorna på nivå med fysiologi och biokemi, därför är det inte bara beskärning som är så viktigt, utan ett kompetent utfört förfarande.

Bild
Bild
Bild
Bild

Korrekthet ligger först och främst i en bekväm tid, vald för beskärning .… Skotten borde redan ha avslutat utvecklingen, en ljusbrun skorpa bildas på dem. Bladen bör redan vara klädda i höstfärg (åtminstone sådana förändringar är önskvärda). Om åtminstone några av bladen redan finns på marken är det bra att beskära. Slutligen är den etablerade lufttemperaturen viktig - om den är på +5 grader och under är det dags att klippa buskarna.

Naturligtvis bör det vara bekvämt inte bara för druvorna, som bara kommer att dra nytta av dessa manipulationer, utan också för den som producerar dem. Om du beskär i frost kommer dina händer att frysa - du måste arbeta med handskar, även om temperaturen fortfarande är över noll.

Frågan om varför det är bättre att beskära på hösten har redan väckts högre: ingrepp i växtens fysiologi och biokemi lönar sig i detta skede fullt ut. Men under vårbeskärning, som många trädgårdsmästare fortfarande håller sig till, kan känsliga knoppar brytas av. De börjar knappt växa, men de är redan slarvigt borttagna.

Det viktigaste är att buskens tillväxtprocesser hämmas på hösten, vilket innebär att tillväxtämnen inte kommer att konsumeras - de finns inte längre i skotten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Buskens struktur: vad skär vi av?

För att förstå vad du exakt ska skära och inte skada växten måste du tydligt känna till namnen på dess delar och deras förhållande.

Vad busken består av:

  • hälen är basen på stammen, som är under jorden, rötter växer från hälen;
  • stam - detta är namnet på stamdelen, med början från den första färdiga skotten, det är i druvorna att det finns något fragment av stammen under marken;
  • huvud - det betyder en ökning på huvudstammen med laterala skott;
  • ärmar (ibland säger de - axlar) - detta är namnet på sidoskotten som sträcker sig från huvudstammen;
  • fruktpil - en långskuren ärm, ett dussin knoppar finns kvar på den efter trimning;
  • ersättningsknuten är redan en kort ärm, efter trimning återstår 2-4 ögon på den;
  • fruktlänken är ett par skott, som består av en ersättningsknut och en fruktpil.

Det är logiskt att man ska fokusera på ordet”cut off” och arbeta med dessa positioner. Det säregna är att beskärningsalgoritmen kommer att vara annorlunda för olika buskar. Det beror på plantans ålder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Grape age -teknik

I det här fallet övervägs det teknikexpert Bezyaev A. P ., stor auktoritet för många vinodlare.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Årliga

En planta som planterades först i våras, och från vilken två skott redan har vuxit, måste klippas så att fyra knoppar finns kvar på varje skott. På våren, när de alla blommar, kommer bara de övre 2 att vara kvar, och de nedre kommer att tas bort. Naturligtvis är detta scenario bara möjligt om alla fyra njurarna är väl bevarade.

Det räcker inte att klippa av druvorna, det är viktigt att täcka det korrekt senare .… Ettåringar, enligt Bezyaev, föreslås vara skyddade så här: du måste ta med tillräckligt med tallnålar från skogen, strö över trädets rotyta med den, lägg en bit cellofan och kasta lite jord i hörnen så att filmen inte flyger iväg. Ett mycket enkelt men effektivt omslag erhålls.

Författaren noterar också att han stänker både årliga och fleråriga buskar med en lösning av kopparsulfat, vilket hjälper till att undvika attacker av patogener

För 10 liter vatten tar experten upp till 250 g kopparsulfat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tvåårig

En odlad planta kommer att ge 4 skott på varje vinstock under sommaren . Men 2 nedre njurar (detta har redan noterats ovan) under våren föreslås att tas bort. Från de återstående knopparna kommer 2 skott att utvecklas på varje vinstock. Och författaren föreslår att alla styvbarn tas bort, liksom bladen som kommer att dyka upp på dessa vinstockar under sommaren. Från buskens huvud - 20, högst 30 cm. På så sätt kan du komma närmare bildandet av buskens ärmar.

De övre stegsönerna och bladen behöver inte störas, låt dem växa när de växer. Men på hösten, innan du täcker druvorna för den kalla årstiden, måste du gå igenom en fullständig beskärning av buskarna. Från två vinstockar bildade på varje huvudrank (du kan säkert kalla dessa delar ärmar) skapas 2 fruktlänkar.

Det är lätt att göra detta:

  • en ärm tas, den övre vinstocken skärs i 4 knoppar (detta är en fruktrank);
  • den nedre vinstocken beskärs i 2-3 knoppar, och det blir en ersättningsknut.

Så i två steg kan du skapa en fruktlänk med en fruktrank och en ersättningsknut. På den andra ärmen kommer åtgärderna att vara liknande.

Att täcka en buske är exakt detsamma som för enårig: nålar, cellofan, jordknölar.

Bild
Bild
Bild
Bild

3 åringar och äldre

Under det tredje året utvecklas händelserna enligt följande: 2 huvud vinstockar måste bindas parallellt med marken, någonstans 30 cm från planet. Detta är nödvändigt för att träna ärmarna till horisontalen. Steget är användbart både från synpunkten för det efterföljande skyddet för vintern och när det gäller den fördelaktiga tillväxten av bladmassan. Denna åtgärd har också en gynnsam effekt på fotosyntesprocesserna i busken, på rotsystemets funktion. Om klasar dyker upp på fruktrankor föreslår experten att man bara lämnar en på varje arm. Resten måste tas bort.

Detta kommer att hjälpa vinstocken att mogna bättre och stärka rottillväxten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner för höstbeskärning av treåriga växter

  1. 4 fruktskott kommer att växa på varje frukt vinstockar, 2 kommer att växa på en ny knut. I den sista beskärningen kan du göra det så att det i slutändan finns 2 utbytesknutar och 2 fruktrankor på busken.
  2. På ersättningsknuten växer 2 vinstockar, den nedre skärs i 2 knoppar, den övre - med 6. Detta blir en fruktlänk.
  3. Fruktranken skärs så att bara en del med 2 skott återstår - en andra fruktlänk kommer att bildas från den.
  4. Den nedre vinstocken skärs i en ersättningsknut, i 2 knoppar, den övre - till 5-6 knoppar. Således kommer det att finnas 2 fruktlänkar på två ärmar.

Som ett resultat: 4 fruktlänkar, varje vinstock har cirka 5 knoppar, och det finns 20 av dem totalt. Av dessa växer ett par dussin fruktrankor nästa år. När beskärningen är klar måste de återstående vinstockarna knytas till faser och täckas på vanligt sätt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tips

Nybörjare försvinner ofta om beskärning måste göras på ett lusthus. Först måste du förstå omfattningen av arbetet: Det är en sak om taket på lusthuset bildas av en vinstock, en annan om det är täckt med byggmaterial. Om det är en vinstock, tar det verkligen lång tid att röra sig. Bara långa och starka vinstockar finns kvar på taket. Om lusthusets tak är standard kan du klippa av det starkt och lämna upp till 4 fruktpilar för 6-10 knoppar.

På lusthusen själva växer vanligtvis många extra skott, vilket ger överdriven täthet, detta måste tas bort

De återstående skotten måste fördelas jämnt över byggnadens område så att de unga skotten på våren bildar en jämn baldakin.

Bild
Bild

Svårigheter kan uppstå vid beskärning av gamla vinterhårda buskar . Här rekommenderar experter att inte ta bort unga vinstockar som kommer att bära frukt under den nya säsongen. En ny knut bör lämnas på varje ung vinstock, och små och gamla skott bör tas bort. Då kan du redan rensa buskens bas så att den inte drunknar i undervegetationen.

Experter rekommenderar att föryngra gamla druvbuskar minst en gång vart femte år. Sedan våren måste de lämna en koppskott, som senare blir en ärm. På hösten tas den gamla ärmen bort, medan den nya bildar en fruktlänk.

Korrekt övervintring av druvor - detta är en kompetent beskärning, bearbetning med särskilda medel (kopparsulfat) och ett skydd av hög kvalitet. Då startar den nya säsongen utan problem!

Rekommenderad: