Föryngrad (48 Foton): Namn På Sorter Och Arter, Plantering Och Vård I Det öppna Fältet. Hur Odlar Man En Takblomma Från Frön Hemma?

Innehållsförteckning:

Video: Föryngrad (48 Foton): Namn På Sorter Och Arter, Plantering Och Vård I Det öppna Fältet. Hur Odlar Man En Takblomma Från Frön Hemma?

Video: Föryngrad (48 Foton): Namn På Sorter Och Arter, Plantering Och Vård I Det öppna Fältet. Hur Odlar Man En Takblomma Från Frön Hemma?
Video: Invasiva växter i trädgården -de här 10 ska du akta dig för! 2024, April
Föryngrad (48 Foton): Namn På Sorter Och Arter, Plantering Och Vård I Det öppna Fältet. Hur Odlar Man En Takblomma Från Frön Hemma?
Föryngrad (48 Foton): Namn På Sorter Och Arter, Plantering Och Vård I Det öppna Fältet. Hur Odlar Man En Takblomma Från Frön Hemma?
Anonim

Namnet "ung" låter på latin som Sempervivum, vilket betyder "alltid levande". Faktum är att denna växt är anmärkningsvärd för sin vitalitet och förmåga att överleva under de svåraste förhållandena. Tack vare denna kvalitet, liksom dess ovanliga utseende, är föryngringen mycket populär inte bara bland blomsterodlare och trädgårdsmästare, utan också bland landskapsdesigners. Låt oss titta närmare på denna fantastiska blomma och dess många sorter och berätta hur du sköter den, odlar den och multiplicerar den.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Föryngrad tillhör släktet Sedum - fleråriga örtartade växter med tjocka köttiga skott.

Bland folket kallas ungdomen också för en "stenros" för sin likhet med "blommans drottning". Endast en slags "knopp" bildas inte av kronblad, utan av blad. De har en tät hy och ser ut som en rosett, vars diameter varierar från 1 till 15 cm hos olika arter.

Formen på bladen är annorlunda: det är spetsiga i ändarna, rundade eller långsträckta bladkoppar, i vissa sorter med hårstrån, i andra - släta. Deras färg är också varierad . Den dominerande färgen är grön, men den späds ofta ut med röda, bruna, rosa eller vita fläckar; exemplar finns i naturen och är helt färgade i dessa färger.

Det finns till och med arter som kan ändra färg beroende på årstid.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Föryngrad tillhör gruppen av marktäckande växter, som visuellt påminner om en matta i stora mängder, därför kallas de också "mattväxter" och används aktivt för att dekorera bakgård och angränsande territorier.

Men unga odlas inte bara i trädgårdstomter - på fönsterbrädorna i lägenheter kan du också ofta hitta krukor med en "stenros"

Den blommar ung redan i vuxen ålder, efter att ha passerat 3-årsgränsen . Blommor (som också skiljer sig åt i färgvariationer) dyker upp på sommaren och njuter av sin skönhet och doft i 1 till 2 månader.

Detta händer dock bara en gång i livet. Sedan dör växten och ger plats för yngre och mer aktiva avkommor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sorter och typer

Under naturliga förhållanden kan du hitta mer än 50 sorter av föryngrad. Och hur många artificiella sorter har fötts ut på grundval av dem - det är lätt att tappa räkningen! Det område där blomman växer i naturen är mycket stort: den täcker större delen av Europa och Asien, Kaukasus och centrala Ryssland.

Låt oss bekanta oss med de mest kända och efterfrågade arterna

Takläggning (lat. Sempervivum tectorum) . Det är en av de äldsta och mest populära arterna. Dess namn går tillbaka till medeltiden. Man trodde att den var föryngrad - denna växt av den skandinaviska guden Thunderer Thor, så den planterades på husens tak för att förhindra att blixtnedslag träffar dem. Rosetterna är formade som en boll, vars diameter kan variera från 5 till 15 cm. De består av täta, tjocka blad av ljusgrön färg med skarpa röda spetsar. I juli visas lila blommor på höga (60 cm) peduncles och glädjer ögat i nästan 2 månader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Spindelväv (latin S. arachnoideum) . Hans rosetter är mycket små - bara 3-4 cm i diameter. Växten är grönröd till färgen, och det finns fina vita hårstrån vid bladens spetsar och i mitten av rosetten, som påfallande liknar en spindelväv. Habitat - bergsområde i Kaukasus och Västeuropa. Spindelnät blommar ung i juli.

Bild
Bild

Ryska (latin S.ruthenicum) . Den växer på Rysslands territorium i den europeiska delen och på Balkan. Rosettens diameter är 4-7 cm. Bladen är långsträckta, långa, ljusgröna i färg med skarpa rödaktiga ändar, liknande formen till kamomillblad. Peduncles når 35 cm i höjd; i juli-augusti visas gula blommor på dem, som kvarstår i 1-1,5 månader.

Bild
Bild

Att fly (Latin S. soboliferum) . Den växer i Västeuropa och på Rysslands territorium. Medium rosett, upp till 6 cm i diameter. Bladen är ljusgröna med skarpa röda kanter, toppade med cilia. Blomningstiden faller i juni-augusti och varar 1, 5 månader: gula blommor med en diameter på upp till 10 cm visas på 20 centimeter peduncles.

Bild
Bild

Sfäriskt (latin S. globiferum) . Areolan i hans livsmiljö är Kaukasus och östra Turkiet. Den har härliga gröna breda rosetter med en diameter på 5 cm med spetsiga rödaktiga ändar och fläckar längs kanterna. Den blommar under andra halvan av sommaren med gula blommor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kaukasisk (latin S. caucasicum) . Den har ljuslila rosetter med liten diameter (högst 5 cm) med långa och vassa kronblad. Blommor sitter på stjälkar 20 cm höga. Blomning sker som regel på sensommaren.

Bild
Bild

Berg (latin S. montanum) . Växer i bergen i västra och centrala Europa. Små rosetter (mindre än 2 cm i omkrets) av mörkgrön avlång form med spetsiga ciliarkanter är rikligt täckta med körtelhår. På låga stammar (5-7 cm) dyker lavendelblommor upp.

Bild
Bild
Bild
Bild

Cassiopeia (latin S. Cassiopeia) . Denna art kännetecknas av kallt motstånd, förmågan att motstå svår frost, därför är den lämplig även för avel i de norra ryska regionerna. Denna art kan också ändra färgen på bladen: från grönt på hösten till rött på våren och sommaren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Palisander (lat. S. Palisander) . En växt med stora, köttiga röda blad. Blommar i början av sommaren.

Bild
Bild

" Farao" (lat. S. Faraon) . Denna hybridsort föryngrades. Rosetter med ljus ljusgrön färg upp till 10 cm i diameter. De kröns med en lila triangulär spets.

Bild
Bild

Kända hybrider inkluderar också Rosa Madchen, Orion, Sirius, Princess, Julia, Rubin och Reinhard.

Landning

I öppen mark kan "stenrosen" planteras från tidig vår till tidig höst, så att den hinner anpassa sig till vinterkylan.

På grund av sina svaga korta rötter är den inte kräsen om sin livsmiljö, den kan växa även i sprickor mellan stenar. Landet föredrar dock kargt, lätt alkaliskt och mestadels sandigt. Låglänta jordar är inte lämpliga - från ett överskott av fukt kommer växten att ruttna och dö . Om lerjord blir "stenrosens" livsmiljö, lägg till det sand, granitflis eller expanderad lera så att vattnet inte stagnerar och inte bidrar till rotröta.

Den enda förutsättningen för en gynnsam tillväxt av en blomma är en väl upplyst, solig plats. I skuggan blir det sämre och skotten blir inte så ljus och saftig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är nödvändigt att plantera föryngrad på ett ogräsfritt land - de kommer att störa tillväxten av stenblommor och blockera solljus från dem. Uttagen bör vara på ett avstånd av 10-15 cm från varandra, för små uttag är 5 cm tillräckligt.

Om de unga kommer att växa i ditt hus i en kruka, då använd som substrat sand och torv (4: 1), en kombination av lövmark och sand (1: 1) eller färdiggjord krukväxtblandning för kaktusar , kan du lägga till sågspån eller krossad krita till det och lägga ett dräneringsskikt på botten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är önskvärt att omplantera föryngrat vart tredje år . Huvudindikatorn för att växten behöver en ny livsmiljö är rosettens storlek, lika stor som potten där den ligger.

Den bästa krukan för transplantation på grund av dess goda kulvert är en keramisk kruka. Dess form bör vara låg och bred, eftersom svaga rötter inte kan tränga in på stora djup.

Algoritmen för åtgärder är enkel:

  1. lägg dränering på botten (liten expanderad lera och småsten), sedan själva jordblandningen;
  2. vi gräver ut ungarna från det gamla "huset", skakar av jorden från rötterna och tar bort deras skadade områden och behandlar sedan skärpunkterna med krita eller kol;
  3. vattna jorden i en ny kruka och plantera en blomma där, försiktigt fördela rötterna över hela krukans djup och bredd;
  4. i en vecka måste du lägga behållaren på en mörk plats och inte vattna under denna tid.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vård

Föryngrad är en opretentiös växt som inte kräver särskild vård. Minimireglerna för dess innehåll måste dock vara kända och följda.

  1. "Stenrosen" behöver tillräckligt med solljus. Tänk på denna punkt när du väljer en landningsplats, särskilt i en lägenhet - det är att föredra att använda fönster i väst eller öster.
  2. Temperaturen måste vara positiv. Blomman är motståndskraftig mot värme, även extrem och svår torka, men den tål inte kyla bra.
  3. Luftfuktigheten ska vara medelhög. Låt det inte gå ner mycket - detta kommer att påverka utseendet på skotten, som börjar blekna, tappar färgens ljusstyrka.
  4. Föryngrad tolererar inte överflöd av vatten. Det bör vattnas sällan, på vintern är det tillräckligt att göra detta 2 gånger i månaden. Vid varmt väder, fukta jorden en gång i veckan. Använd vatten vid rumstemperatur och inte hårt, helst filtrerat. För att undvika röta, försök att inte hälla vatten på bladen själva - det bör bara falla på jorden.
  5. Inomhus "stenros" måste ventileras varje dag. Vid varmt väder rekommenderas det att ge konstant tillgång till frisk luft genom att placera ungarna på en balkong, loggia eller gata, du kan till och med plantera den i marken på sommaren.
  6. Marken ska vara dålig och ofruktbar, vars grund är sand.
  7. "Stenblommor" är så anpassade för att överleva under alla förhållanden att de inte behöver gödningsmedel, särskilt inte i ung ålder. Instanser äldre än 3 år kan ibland matas med kogödsel utspätt i vatten i förhållandet 1: 10, eller ges gödningsmedel för kaktusar, men bara genom att minska koncentrationen av kompositionen med 2 gånger.
  8. Ta bort ogräs och bleka delar av själva växten i tid.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fortplantning

Du kan få nya exemplar av "stenblomman" på 2 sätt.

Vegetativ (med barnbutiker)

Detta är det enklaste och snabbaste reproduktionssättet som växter ökar sin befolkning i naturen, det används också för att få nya växter på platsen.

Hos individer som har uppnått 2 års ålder börjar små dotterrosetter bildas. Separata "mödrar" och "barn" ska vara på våren eller sommaren , efter avslutad porblomning av vuxna växter. Vi separerar noggrant "barnen" från "föräldrarna" genom att behandla den skurna platsen med aktivt kol eller krita, sedan planterar vi varje process separat på ett avstånd av 7-10 cm från varandra. Även om dotterutloppen inte har rötter vid planteringen - det är okej! De kommer snabbt att dyka upp när de odlas självständigt.

Det är mycket viktigt att ge groddarna tillräcklig värme och ljus. Om solen inte räcker, använd fytolampor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Frön

Denna uppfödningsmetod är inte särskilt populär eftersom odlingsprocessen tar lång tid. För att få avkomma från frön hemma från växter som redan sitter på platsen måste dessutom ett antal villkor vara uppfyllda, till exempel parallell blomning av två individer som är "icke-infödda" till varandra. Det är lättare att köpa en påse med frön i affären.

De planteras i början av mars, men om vädret tillåter kan du också i slutet av februari . Fröna läggs i grunda behållare på ca 1 mm, fyllda med lätt fuktad jord, med flera frön i varje. Marken för plantering måste vara sand och torv med en blandning av kalksten . Du kan köpa en komposition avsedd för kaktusar.

Efter plantering placeras tallrikarna med plantor på en ljus och varm plats hemma, men så att växten inte bränns av direkt solljus. Den optimala odlingstemperaturen är 20-25 grader . Det är lämpligt att täcka behållare med glas eller plastfolie för att påskynda uppkomsten. Kom ihåg att ventilera dem varje dag. De första skotten kan ses redan den 4: e dagen, varefter vattningen måste ökas.

I början av maj transplanteras plantor i separata krukor. I slutet av juni - början av juli är det dags att plantera plantor i öppen mark.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Rötning är det problem som ungdomar oftast står inför. Det härrör från den ökade känsligheten för "stenrosen" för fukt. Från en överskridande dos vatten börjar växten byta färg till mörkrött och ruttna. Detta kan bero på långa, kraftiga nederbörd eller för mycket vattning. I det senare fallet kan mängden fukt enkelt justeras.

Bild
Bild

Växten är ganska resistent mot skadedjur på grund av dess täta löv. De kan dock infektera svaga rotsystem.

De farligaste insekterna

Mealybug . Dess närvaro bevisas av klumpar av transparent vit färg på bladen och i rosettens kärna i kombination med gula fläckar. Behandlingsmetod: tvätta växten med alkohol eller tvålvatten under varmt vatten, behandla den sedan med en insekticidlösning som "Tanreca" och linda den med polyeten i ett par dagar. Upprepa proceduren igen om en vecka.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rotmask . Det infekterar växten och lämnar gula torra skott och en vit vaxbeläggning på rötterna. För att bli av med denna parasit måste du placera behållaren med växten i ett varmt bad i 15 minuter och sedan torka den ordentligt. Om behandlingen inte fungerar, hjälper det att transplantera till en annan kruka med en ny krukväxt.

Bild
Bild

Rotnematod . Om växten är infekterad med en nematod börjar bladen bli gula och torra, och rötterna sväller på vissa ställen, vilket förhindrar plantans ytterligare tillväxt. Att bli av med detta skadedjur är dock inte svårt - du måste hålla rötterna i varmt vatten i flera minuter och strö sedan med ett antiparasitiskt läkemedel, till exempel "Lindane". Den varma duschen kan upprepas efter 2 veckor.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Rotröta . Detta är en svampsjukdom där skottens färg ändras till mörkbrun, rötterna blir mjuka och en rutten lukt uppträder. Flera behandlingsstadier kommer att krävas.

    1. Först och främst är det nödvändigt att befria växten från de drabbade områdena genom att applicera aktivt kol eller krita på de skurna platserna.
    2. Sedan måste du gräva växten ur marken och placera rötterna i en halvtimme i en lösning av kalium eller en svag fungicid.
    3. Det är lämpligt att transplantera de unga. Men om blomman redan påverkas för starkt av svampen, är det bättre att bli av med växten.
Bild
Bild

Om ungarna planteras i det fria kan fåglar (skator, kråkor, jays), maskar samt skalbaglarver som gnager inte bara rötterna utan även stjälkarna skada växten. För fåglar, använd ett beprövat botemedel i århundraden - en trädgårdsfågelskrämma. Och i händelse av en attack av skalbaggar måste växten transplanteras till en ny plats med preliminär rengöring av larver.

Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

På grund av dess ovanliga utseende, opretentiöshet för levnadsförhållandena, liksom dess färgvariation, blev landskapsdesigners och ägare av trädgårdstomater förälskade i det.

En otroligt populär kombination föryngrades med en sten . En stor stenblock omgiven av "stenblommor" kommer att se väldigt snygg ut. Växten används dock mest aktivt som ett dekorativt element i bergarter och alpkullar.

Det planteras också i krukor som ligger ovanför varandra i en vinkel, vilket skapar effekten av rinnande vatten. De är dekorerade med stigar eller stegar på båda sidor. De används också som dekoration för olika statyer och figurer.

Och i vår tid är anläggningen placerad på plana tak i hus eller lusthus, men först nu utför den inte en skyddande, men en estetisk funktion.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan helt enkelt plantera ungarna i rabatterna i trädgården tillsammans med andra blommor . En solid matta av "stenblommor" i olika färger ser vacker ut, vilket skapar utseendet på ett blommahav. Oftast kombineras föryngrad med stenväxter, saxifrage, arabier, antenner och mossa.

"Stenblomman" ska bara samexistera med samma underdimensionerade växter som den själv - de kommer inte att blockera dess tillgång till solljus. Därför är det bättre att inte plantera unga bredvid höga blommor och buskar.

Föryngrad - inte bara en vacker växt, men också en användbar. Den har ett brett utbud av medicinska egenskaper: den kan lindra inflammation, lindra smärta och läka sår . Detta är en annan anledning att bli ung på din webbplats eller fönsterbrädan, särskilt eftersom det inte är svårt att göra.

Rekommenderad: