Hur Transplanterar Man Succulenter? Korrekt Transplantation Av En Saftig Efter Köp I En Annan Kruka På Vintern Hemma

Innehållsförteckning:

Video: Hur Transplanterar Man Succulenter? Korrekt Transplantation Av En Saftig Efter Köp I En Annan Kruka På Vintern Hemma

Video: Hur Transplanterar Man Succulenter? Korrekt Transplantation Av En Saftig Efter Köp I En Annan Kruka På Vintern Hemma
Video: Repotting Succulents | The best way to repot succulents AND houseplants 2024, Maj
Hur Transplanterar Man Succulenter? Korrekt Transplantation Av En Saftig Efter Köp I En Annan Kruka På Vintern Hemma
Hur Transplanterar Man Succulenter? Korrekt Transplantation Av En Saftig Efter Köp I En Annan Kruka På Vintern Hemma
Anonim

Artdiversiteten hos succulenter, stjälkarnas och bladens bisarra form gör dem attraktiva för alla älskare av hemväxter. Jämfört med mer nyckfulla inomhusblommor verkar succulenter vara ganska opretentiösa. Att ta hand om dem kräver verkligen inte mycket tid och ansträngning, om du följer de beprövade rekommendationerna. Förutom regelbundet underhåll behöver varje succulent en transplantation. Om det är ordentligt organiserat kan onödiga krångel och svårigheter undvikas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är transplantationen till för?

Det finns flera skäl för att transplantera succulenter.

  • Förebyggande efter köp . När du köper en växt från dina händer eller i en butik kan du aldrig vara säker på korrekt plantering och jordens kvalitet. Därför är det bättre att utföra denna procedur själv.
  • Sjukdomar . Om någon skada påträffas är det första att inspektera både själva växten och dess rötter. Och sedan börja behandlingen genom att placera den i en ny jord.
  • Inkonsekvens mellan växtens storlek och krukan . Och detta gäller inte bara rötterna, utan också stammen med löv. I det första fallet kan täthet orsaka dålig tillväxt. I den andra kan den ovanjordiska delen helt enkelt uppväga krukan.
  • Dåligt jordförhållande . Om krukans innehåll komprimeras och är en tät klump genom vilken vatten inte kan sippra måste den bytas ut. I ett sådant fall bildas ofta ett gap längs krukans omkrets.
  • Olyckor . Krukorna är sällsynta men faller av. I det här fallet är det bättre att utföra hela transplantationsproceduren igen och inte försöka eliminera endast de yttre spåren av ett fall. Den trasiga delen av den saftiga är fullt möjlig att återanvända.
Bild
Bild

Hur man väljer den mest gynnsamma tiden

Ju mindre den saftiga, desto oftare sker transplantationen. Knappt uppstigade plantor placeras i separata krukor. Sedan upprepas denna procedur två eller tre gånger tills ett års ålder har uppnåtts - när deras parametrar ökar. Någon går den enkla vägen och lägger en liten växt i en enorm kruka, men sådana besparingar kan leda till negativa konsekvenser. Överskott av vätska kommer att ackumuleras i behållaren, vilket kommer att bli en utmärkt miljö för patogener.

Efter ett år transplanteras stammsuckulenter högst en gång vart tredje år . Men för lummiga kan denna period förkortas. Här måste du fokusera mer på storlek. Om växten är ganska frisk, blir transplantationsproceduren enklare när den växer upp och förvandlas till en omlastning - flyttar en befintlig jordkoma till en ny behållare, till vilken en del av jorden som saknas för fullständig fyllning läggs till.

Sukkulenter kan transplanteras under hela året, med undantag för den spirande perioden. På våren och sommaren, på grund av överflödet av värme och ljus, blir tillväxten mer intensiv. Under resten av året kommer tillväxten att vara minimal.

Bild
Bild

Vad behöver förberedas

Först måste du köpa (eller hämta från den befintliga) den nödvändiga inventeringen. Letar efter:

  • pott;
  • smalt skopa eller axelblad;
  • kniv eller blad;
  • kaliumpermanganatlösning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Av allt ovanstående är det svåraste att välja en behållare för plantering.

När du väljer krukans storlek finns det flera nyanser att tänka på:

  • för stjälksuckulenter bör den tvärgående storleken vara två till tre centimeter större;
  • för löviga är det viktigt att korrelera krukans djup och bredd med typen av deras rotsystem;
  • för spridning och höga sorter är motståndet viktigt.

Det är lika viktigt för alla växter att ha genomgående hål för att tömma överflödigt vatten. Om pallen förstör utseendet kan du använda en planteringsplatta med en behållare innesluten. För succulenter används ofta krukor av plast, keramik eller glas. Var och en av dem har sina egna fördelar och nackdelar. Som en kruka kan du använda vilken maträtt du vill eller en hushållsbehållare, om den uppfyller kraven - den är lämplig i storlek och behåller inte fukt. Både nya och redan använda behållare måste tvättas och sköljas med kokande vatten före plantering.

Bild
Bild

Grytfyllningstekniken har sina egna egenskaper

  • Upp till en tredjedel av behållaren kan upptagas av det lägsta dräneringsskiktet - småsten för utflöde av vatten. De desinficeras med kaliumpermanganat och torkas väl.
  • Därefter kommer jordblandningen. Det är bekvämare att använda den färdiga från butiken. Det är ganska svårt att förbereda en blandning för succulenter på egen hand, eftersom detta ord betyder många sorter. För vissa av dem är jordens näringsvärde viktigt, för andra kan det till och med vara skadligt. Det enklaste alternativet är att blanda rengjord gräs och näringsjord. Det är bättre att ta det under bladen, rensa det från gräs, skräp och rötter. För att förhindra att sådan jord klumpar samman läggs sand, torv, kol och små stenar till den. Alla komponenter måste desinficeras genom att förvara dem i ugnen. Kokosnötsubstratet förtjänar särskild uppmärksamhet. Den kan användas snyggt eller blandas med primer i ett-till-ett-förhållande. Sådan jord kommer att vara måttligt näringsrik, lös, med bra luftutbyte. Det pressade underlaget blöts i förväg, torkas och läggs först som en jord. Annars kan du göra ett misstag i volym.
  • Sand eller dräneringsstenar kan spridas runt anläggningen ovanpå.
Bild
Bild
Bild
Bild

Många stammarsuckulenter har taggar eller taggar. För att skydda mot dem, köp tjocka gummihandskar i förväg och fyll på skumgummi för att hålla blomman medan du rör dig. Själva växten bör också förberedas. Vattningen måste stoppas i förväg så att den befintliga jorden i potten är helt torr.

Steg för steg åtgärder

Efter att ha förberett allt du behöver kan du starta transplantationen.

  1. Först måste du ta bort blomman från den gamla krukan . För att göra detta kan du enkelt knacka på botten och väggarna. Om det inte fungerar, försök att göra luckor runt krukans omkrets.
  2. När den saftiga är borttagen är det absolut nödvändigt att inspektera rötternas tillstånd . Och för detta måste du förstöra jordklumpen - helt (för en ung växt) eller delvis (om växten redan är vuxen). Det är bättre att ta bort jorden när den är torr. Om skador upptäcks måste de skäras av och de återstående rötterna ska sköljas med kaliumpermanganat. Var noga med att torka våta rötter och fortsätt sedan med ytterligare åtgärder.
  3. Vi lägger stenar och ett par centimeter jord i en kruka i botten . Vi försöker växten så att linjen där rottillväxten slutar är en centimeter under krukans kant.
  4. Sedan börjar vi långsamt lägga till jord och försöker hälla det jämnt från alla sidor . Skaka grytan något för att fördela innehållet jämnt. Om det bara finns en växt placerar vi den i mitten. Om det finns flera av dem är det bättre att separera rötterna med plastpartitioner. Innan du planerar en grupp ombordstigning, se till att kontrollera deras kompatibilitetsinformation.
Bild
Bild

För stabilitet och skydd mot uttorkning läggs småsten på ytan. Jordens fördelning bör vara sådan att det finns lite utrymme ovanpå vattnet och det inte överflödar vid vattning.

Var man ska placera

Var noga med att studera all tillgänglig information om den köpta saftiga. Faktum är att hemma för honom måste du skapa förhållanden så nära som möjligt till naturliga. De flesta succulenter trivs på en fönsterbräda eller nära ett fönster i söder eller sydost. Naturligtvis, på särskilt varma dagar, närmare middagstid, måste du skapa en nyans för dem. Gröna succulenter anses vara de mest opretentiösa. Färgad (gul, röd) kräver strikt överensstämmelse med temperatur och ljusförhållanden. Underlåtenhet att följa hotar förlusten av en så sällsynt färg. Fönsterbrädan eller någon annan yta ska vara tillräckligt bred.

Det är bra om det ständigt är fuktig luft i rummet . Luftfuktare eller installation intill vatten - ett akvarium, en diskbänk, kan hjälpa till med detta. Men det rekommenderas inte att spraya stammen - fula fläckar kan dyka upp. Under sommaren kan de flesta succulenter förvaras på en inglasad balkong eller veranda. Ett litet kallt snäpp på natten kommer bara att härda växten. Det viktigaste är att det inte finns några utkast på den här platsen. Ventilation bör vara konstant eftersom luftutbyte är mycket viktigt, men lufttillförseln bör inte riktas direkt mot anläggningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Alla växter av denna art är känsliga för rörelse. Detta gäller inte bara omläggning från en plats i rummet till en annan. Även under rengöring och vattning ska du inte flytta grytan eller vrida den runt dess axel. I undantagsfall är det nödvändigt att notera vilken sida av ljuset det befann sig och återställa det till exakt samma position.

Vattningsregler

  • Vattna växten först efter att jorden i krukan har blivit helt torr. Du kan kontrollera detta med en pinne, med vilken jorden genomborras från kanten, längs hela djupet. Om pinnen är våt skjuter vi upp vattningen.
  • Under den varma årstiden bör frekvensen av vattning inte överstiga 1-2 gånger i veckan.
  • På vintern bör jordfuktigheten reduceras till två gånger i månaden.
  • Det är särskilt nödvändigt att noggrant övervaka luftfuktigheten i behållare som inte har hål för vattendränering och ventilation. För att betona den ovanliga skönheten hos succulenter planteras de ofta i glasakvarier, glas, skålar, vackra burkar. I det här fallet bör du experimentellt beräkna hur mycket vatten som krävs för fuktning (börja med 5-10 ml och tillsätt gradvis).
  • För bevattning behöver du rent, inte kranvatten utan föroreningar. Om du filtrerar vatten eller köper i flaskor, koka det dessutom och svalna det. Du kan inte använda kallt vatten för detta ändamål.
  • Vattnet ska rinna direkt på jorden utan att stänka, så det är bäst att välja en vattenkanna eller annat redskap med pip.
  • Gödsel som är speciellt utformad för succulenter kan tillsättas i vattnet för bevattning. De kan användas på försvagade växter eller på vintern.

Rekommenderad: